-
Osoblje foruma
Razgovarala sam sa HZZO. I ovako stoje stvari:
SAMO AKO se radi o zaposlenoj trudnici / rodilji (temeljem ugovora o radu na određeno odnosno neodređeno vrijeme) IZNIMNO se priznaju i primanja po drugim dohocima (prema Zakonu o porezu na dohodak, a npr. ugovori o djelu, autorski honorari) koji su isplaćeni u mjesecima za koje se donosi potvrda o primanju na ER-1 obrazac.
Ovo pravo je regulirano člankom 100., stavkom 7. Pravilnika o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osguranja koji kaže:
" Iznimno, u osnovicu za naknadu plaće iz stavka 1. ovog članka, kada se naknada plaće isplaćuje na teret sredstava Zavoda ili državnog proračuna, uračunavaju se i primitci od kojih se, prema propisima o porezu na dohodak, utvrđuje drugi dohodak, a koji čine osnovu za obračun doprinosa u skladu s propisima o doprinosima za obvezna osiguranja ako su ti primitci isplaćeni u navedenom šestomjesečnom razdoblju."
Također, rečeno mi je da trudnica / rodilja treba uz ostalu dokumentaciju i priložiti Potvrdu o isplaćenim drugim dohotcima, uplaćenim porezima i prirezima koju joj izdaje poslodavac kod kojeg je obavljala poslove temeljem ugovora o djelu, autorskog honorara i sl.
I na kraju, moram reći da mi je apsolutno grozno da je ovo pravo skoro pa nepoznato, ne samo nama i vama, već i osobama koje rade na info pultovima i telefonima u HZZO-u. Jer i ja sam taj odgovor dobila od ovlašenih osoba nakon početne nevjerice i provjere kod drugih.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma