Zanimaju me usporedbe vaših poroda i poroda vaših majki, baka...
Ponukala me knjiga "Mudrost majčinstva" da neki dan započnem priču s mojom majkom o težini njenih poroda (ukupno četiri: brat i ja i dvije trudnoće koje je iznjela do 7.mj., a jedna od tih je bila blizanačka, ali su bebe umrle).
Moja majka kaže da su joj svi porodi bili izuzetno lagani i kratki. Nije niti u jednom porodu popucala, niti su je rezali, niti joj davali bilo kakve medikamente. Problem je bio jedino što dvije trudnoće nije uspjela iznjeti do kraja i bebe su bile pre male (tada nije bilo inkubatora u Karlovačkoj bolnici) i umrle su nakon par dana. Kažu da je za to bio presudan RH faktor (mama negativan, tata pozitivan). I ja sam rođena s osam mjeseci, a tek za brata je dobila inekciju i normalno iznjela trudnoću.
Ja se nadam da će genetika učiniti svoje i da će i moji porodi biti lagani, ali me isto tako strah i ove druge strane njene tužne priče.
Koliko genetika ima utjecaj na težinu poroda i tijek trudnoće?
Ja još nisam trudna, ali se nadam da ćemo uskoro i mi dobiti toliko željenu bebicu, pa me zanimaju vaša iskustva.

Odgovori s citatom
Zasto mi je to uopce pricala?
Jos da je mom muzu u genima da voli deblje zene, eto, sve ok.... a on voli mrsavice... pa nije.
jer joj vodenjak nikako nije mogao puknuti (dupla opna), a taman je bio vikend pa u toj bolnici u zabiti nije bilo doktora do ponedjeljka! Čim su u ponedjeljak ujutro probušili vodenjak, ja sam izašla, a ona uvijek o tome priča kao o lijepom i laganom iskustvu. Sestru je rodila u Petrovoj, došla je u podne sama u bolnicu, rekli su joj da šeta po hodniku jer su boksovi puni. Kad je osjetila da mora tiskati, rekli su da se odmori u nekoj ordinaciji gdje je ona zatim sama rodila na krevetu nekon afričkom studentu iza leđa. KIaže da se čovjek prestravio kad je čuo bebin plač jer ju je mama rodila praktički bešumno
.
Ja sam stariju ćerkicu rodila u 38. nedelji. Sinčića sam nedavno rodila okruglo na 40 nedelja. Isto sam sve radila sama i oko kuće i oko deteta. Nemoj se puno opterećivati takvim mislima. Ko zna zašto je tvoja mama rodila tvoga brata ranije. Tu može biti hiljadu uzroka i većina nije genetske prirode.