Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: Porod i genetika

ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Porod i genetika

Zanimaju me usporedbe vaših poroda i poroda vaših majki, baka...
    Ponukala me knjiga "Mudrost majčinstva" da neki dan započnem priču s mojom majkom o težini njenih poroda (ukupno četiri: brat i ja i dvije trudnoće koje je iznjela do 7.mj., a jedna od tih je bila blizanačka, ali su bebe umrle).
    Moja majka kaže da su joj svi porodi bili izuzetno lagani i kratki. Nije niti u jednom porodu popucala, niti su je rezali, niti joj davali bilo kakve medikamente. Problem je bio jedino što dvije trudnoće nije uspjela iznjeti do kraja i bebe su bile pre male (tada nije bilo inkubatora u Karlovačkoj bolnici) i umrle su nakon par dana. Kažu da je za to bio presudan RH faktor (mama negativan, tata pozitivan). I ja sam rođena s osam mjeseci, a tek za brata je dobila inekciju i normalno iznjela trudnoću.
    Ja se nadam da će genetika učiniti svoje i da će i moji porodi biti lagani, ali me isto tako strah i ove druge strane njene tužne priče.
    Koliko genetika ima utjecaj na težinu poroda i tijek trudnoće?
    Ja još nisam trudna, ali se nadam da ćemo uskoro i mi dobiti toliko željenu bebicu, pa me zanimaju vaša iskustva.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

I mene ovo zanima iako ni ja još nisam trudna. Neki dan sam razgovarala s mamom i saznala da su joj oba poroda bila vrlo lagana i brza. Uopće nije bila rezana niti je popucala. To me jako razveselilo u nadi da ću i ja jednog dana tako proći iako je ona oba puta zatrudnila vrlo lako što kod mene na moju žalost nije slučaj :/ .
    Cure koje ste već rodile...koja su vaša iskustva?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

moja mama imala relativno prosjecne (citaj: ne jako duge i teske) porode samnomi bratom... zatrudnila samo kak' su se pogledali... da su ostali dulje u braku imala bi jos puno brace/sestara...

meni je trebalo 7mj.da zatrudnim... imala prije toga jednu vanmatericnu... radjala (od prijema u rodiliste) 38 sati...
    u obitelji tako rodila (4 puna dana!, al tada nije bilo dripa,prokidanja vodenjaka i sl.) jedino bakina sestra sa prvim djetetom...i nakon toga jedva ostala ziva (5mjeseci u bolnici,nije dojila...)

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

moja mama, teta i ja: zadak, lagani i brzi porodi.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

i male bebe, ništa preko 3 kile!

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Porod i genetika

Citiraj ivory prvotno napisa
    Zanimaju me usporedbe vaših poroda i poroda vaših majki, baka...Koliko genetika ima utjecaj na težinu poroda i tijek trudnoće?
    Moja mama je imala izuzetno tezak porod zbog duplih reproduktivnih organa (a to da ih ima je bilo ustanovljeno tek na porodu :/) koji je zavrsio carskim rezom. Trudove je dobila u 8. mjesecu trudnoce.

Ja sam imala lagani porod tocno na dan termina.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja mislim, da osim genetika, 'nasljedjuje' se i stav prema porodu

recimo, ako vam je mama cijelo vrijeme govorila o porodu kao necemu lijepom i ako je imala takvo iskustvo, velika je vjerovatnost da ce i kceri imati takav pozitivan stav prema porodu, a pozitivan stav prema porodu i u porodu, moze dovesti i da vi imate lijepo iksustvo poroda.......

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja mislim da je bolje sa mamama o tome ne razgovarati. OSIM ako im stvaro sve ide lako i lijepo i super....

Ja za svaki jeb.... rodendan slusam o tome kako je bilo tesko roditi me, kako sam jos i onda bila naopacke i svijetu pokazala guzu vec od pocetka...

Pa da sam skoro umrla... da je mama patila 24h itd itd..
    I da mi je tu pricu prvi put pricala u odrasloj dobi, lako bi ja to isfiltrirala (bar se nadam), ali ono od malih nogu ti se samo uvuce u kosti.

Grozno. Zasto mi je to uopce pricala?

Tako da sam sad dok mi se beba nije okrenula na glavicu, sva bila u panici i ne bi imala snage (iako sam pobornica prirodnog poroda) roditi vaginalno na zadak nakon tih njenih prica koje htjela ja ne htjela, upravljaju sa mnom, ako ne svjesno, onda negdje iz dubine.

Neke majke uzivaju u ulozi patnice, pa im je gust pricati ovakve price, jos malo i preuvelicati itd itd...

Od koristi su price SAMO ako je sve bilo ok. Inace, nemojte razgovarati s mamama!!!!! To je naravno samo moje osobno misljenje radi mog osobnog iskustva.

::::::::::::::::::::::::::::::::

Inace, u nekakvom sam preispitivanju svog odnosa sa mamom. U skladu smo nas dvije.. i sve je ok.... Ali puno toga me muci. Ima li kakav topic ovdje o tome?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ima knjiga
    mudrost majcinstva, majke i kceri

jos ju nisam procitala, ali kazu da je dobra

a imas i kcer

i eto, vrijeme je da je kupis

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Da ne ispadne krivo, zasto ne razgovarati ako mamama porod nije bio lak. Nije to vrsta zatvaranja ociju pred istinom, jer informirati se mozemo i same i tehnicki nauciti sve rizike potencijalne, ali bez tih dramatiziranja koja nam stete.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

podji malo OVDJE

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anita-AZ prvotno napisa
    Ja mislim da je bolje sa mamama o tome ne razgovarati. OSIM ako im stvaro sve ide lako i lijepo i super....

Ja za svaki jeb.... rodendan slusam o tome kako je bilo tesko roditi me, kako sam jos i onda bila naopacke i svijetu pokazala guzu vec od pocetka...
    Identicno (ja sam prvo bila polozaj 'na noge', a onda sam se 'sjela').
    Usprkos cijeloj toj prici (koju sam opetovano slusala), moj porod je bilo totalno drukciji.

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Totalna razlika...
    mamin dugotrajan, induciran, težak...
    moj brz i lagan...
    njene bebe sve preko 4 kg moja 3.5
    strašile su me priče od 5.6 teškoj bebi, izmrcvarenoj u porodu (umrla nakon 3 mj.) koju je rodila mamina mama...
    jedino zajedničko je što smo obje prenjele preko 10 dana

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ma ja mislim da nema sanse da genetika igra ulogu u nasim porodima. Ma ustvari genetika sama po sebi ne igra ulogu u mnogocemu za sto se tvrdi da igra.. jer ustvari je stvar o nasljedstvu mentalnih obrazaca i navika.

Moj prvi porod nije imao veze s maminim, a iskreno se nadam i vjerujem da nece ni drugi.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

E ja mislim da genetika ima ulogu u porodima.

Ja ,mama i sestra,ista stvar,dugačak porod,otvorena skroz, beba se ne spušta,kad već doktor viče carski i mama i sestra zadnjom snagom uspjele roditi,ali ja ipak nisam,završila na carski

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj lali prvotno napisa
    E ja mislim da genetika ima ulogu u porodima.

Ja ,mama i sestra,ista stvar,dugačak porod,otvorena skroz, beba se ne spušta,kad već doktor viče carski i mama i sestra zadnjom snagom uspjele roditi,ali ja ipak nisam,završila na carski
    Pa naravno da u nekom postotku i nekim slucajevima igra ulogu. Posebno kad je maternica npr. od jednog on onih nepovoljnih oblika, polozaja, cega vec... a sto je nasljedno. Ali to su onda fizicke predispozicije te ciji je uzrok genetika.

Ma ustvari tko zna.. ne znam. Samo vidim da se puno "povijesti" ponavlja radi mentalnih obrazaca, a ne radi genetike. Ali mozda je to za neke od nas ista stvar, gledajuci s nekog aspekta i je.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Off lali..

Ustvari, ja uopce ne volim razmisljati na nacin da mogu odgovornost maknut na nekoga ili nesto drugo. Jer time ustvari gubim i moc i kontrolu nad svojim zivotom. Onda mi je genetika kriva sto se debljam prekomjerno (jer mi je mama deblja), a ne to sto jedem previse kolaca. :D Najbolje da odustanem od fitnesa nakon poroda, jer to se ne moze skinuti, to je genetski. Jos da je mom muzu u genima da voli deblje zene, eto, sve ok.... a on voli mrsavice... pa nije.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Moja mama je imala težak prvi porod, dugo su joj trajali trudovi, a nije se otvarala. Sve je na kraju super završilo . ( beba nije bila teža od 3kg )
    Drugi put je imala blizance ( mene i sestru ) i u 32. tj joj je pukao vodenjak , kasno je stigla u bolnicu i sestra i ja smo jedva izvukle živu glavu.

Moj prvi porod je bio dosta lagan i bez ikakvih komplikacija, rezali su me jer to rade rutinski kod prvorotki. ( beba 3370g i 51 cm )
    Drugi porod je bio super lagan i bez rezanja. ( beba 3940g i 51 cm )

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj spooky prvotno napisa
    Drugi porod je bio super lagan i bez rezanja.
    Voljela bih istu recenicu ponoviti za koji mjesec!

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Mama je mene rađala od 29.5.-31.5. jer joj vodenjak nikako nije mogao puknuti (dupla opna), a taman je bio vikend pa u toj bolnici u zabiti nije bilo doktora do ponedjeljka! Čim su u ponedjeljak ujutro probušili vodenjak, ja sam izašla, a ona uvijek o tome priča kao o lijepom i laganom iskustvu. Sestru je rodila u Petrovoj, došla je u podne sama u bolnicu, rekli su joj da šeta po hodniku jer su boksovi puni. Kad je osjetila da mora tiskati, rekli su da se odmori u nekoj ordinaciji gdje je ona zatim sama rodila na krevetu nekon afričkom studentu iza leđa. KIaže da se čovjek prestravio kad je čuo bebin plač jer ju je mama rodila praktički bešumno Niti jednom nije popucala.
    Kod mene nije bilo tako, popucala sam zbog AA-ovog krivog položaja, ali mislim da bih inače imala slično iskustvo.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Moja mama - komplikacije u trudnoći, gestacijski dijabetes, miomi, dva poroda na carski, težak oporavak, trajne posljedice (dobila je urinarnu infekciju za drugog carskog koju nikad nije do kraja izliječila).
    Moja trudnoća (prva, nadam se ne i jedina) bila je zapravo super, sve u redu, bez problema, a onda sam morala malo na ležanje i na kraju na indukciju (do koje možda i nije moralo doći :/ ), ali sve u svemu porod mi je prošao dobro. Bolje nego što sam očekivala.
    Inače, za vrijeme moje trudnoće mama mi je stalno sugerirala da bi mi bilo bolje roditi na carski :grrrr: , ali vjerojatno zato što sama nije prošla ništa drugo.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa

recimo, ako vam je mama cijelo vrijeme govorila o porodu kao necemu lijepom i ako je imala takvo iskustvo, velika je vjerovatnost da ce i kceri imati takav pozitivan stav prema porodu, a pozitivan stav prema porodu i u porodu, moze dovesti i da vi imate lijepo iksustvo poroda.......
    potpisujem!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mam je imala dva potpuno razlicita poroda, mene je zamalo rodila na cesti, sa sestrom se satima nije otvarala. ja sam imala dva lagana. obje smo radjale mrtvorodjence zbog istog problema.

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    Citiraj zrinka prvotno napisa

potpisujem!
    Kod mene nije bilo ni slično!

meni je mama stalno pričala kako se namučila samnom i sestrom-dok još nisam bila trudna.
    Stvar je u tome što ja nisam dala da me to preplaši, čitala sam, pročavala, nisam se puno udebljala, bila aktivna do kraja i bez straha došla u predrađaonu. I rodila brzo, lagano i bez dripova i drugih medikamenata. :D

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

super yasmin, znaci da si ti napravila korak dalje

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Baš smo moja dr. i ja potegle tu temu prije nego su me odveli na 2. carski! Pošto je ona obavila oba poroda-carskim rezom-zato jer se nikako nisam otvarala više od 1,5-2 cm :shock: zaključili smo da ima možda nešto u genetici ali po tatinoj strani (mama i sve žene s njene strane su rađale relativno lagano) ali to nikad nećemo saznati jer jedina žena koju bi mogli pitati je moja neudana teta! Tako da je sve puka teorija, ali tko zna :?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

e yasmin, i ja sam sve to radila,malo se udebljala,bila aktivna,spremna nikad spremnija pa sam rodila nakon 26 sati od početka trudova i to na carski!

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Ja vjerujem da genetika igra veliku ulogu, ali i mnoge druge stvari: tjelesna konstitucija, u kakvoj je formi zena, tijek trudnoce, evt. komplikacije. Moja je mama prvi puta radjala jako dugo, ali drugi puta brzo! Prvi puta je prenjela trudnocu 2 tj., voda otisla i sve je nekako poslo krivo. Drugi puta sve ok. Osim toga prije 3o-tak god. mama je radjala na ledjima, prikovana za krevet (najneprirodniji moguci polozaj), a ja danas imam mogucnost izbora da rodim kako hocu! Mislim da i informacije koje mi danas imamo i veca osvjestenost oko trudnoce i poroda igraju ulogu sto se zene osjecaju sigurnije i znaju sta hoce. Meni je zao moje mame koja se prije 30 god. morala patiti, ali nisam radi njene price vise uplasena! Jedna interesantna stvar koju mi je babica rekla na konsultaciji: u krugu babica postoji nepisano znanje, da zene sa dugim prstima lakse radjaju! Kada rodim, javicu vam da li to drzi vodu!

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne drži, ja imam duge prste i 2 carska (prvi nakon 2 dana trudova).

ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

I ja se iskreno nadam da ne drži

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam svoju tek pitala nakon svog prvog poroda kad sam čula za tu teoriju - kako majka, tako kći.

Samo se nasmješila i rekla (malo ću karikirati, možda je glumila da me utješi, a možda odista nije to toliko teško prihvatila kao ja): "Pa što, ja sam vas sve četiri toliko dugo i teško rađala." :/

Eto, dakle po toj teoriji moram se opet pripremiti na indukcije, neotvaranje, prestrašne nekontrolirane bolove bez sekunde pauze u posljednjih nekoliko sati ...

No, pokušavam i vizualizirati da će sve biti u redu - upravo obrnuto od prvog puta - možda bih htjela malo zavarati prirodu?!

ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Najsmješniji dio poroda moje majke je bio kad je došla u bolnicu sa trudovima i oni joj dali klistir, polegli je i prekrili plahtom da se još malo strpi, jer ima još vremena, a ona im cijelo vrijeme govori da će roditi i da ima strašni nagon za tiskanjem. Babica ju umiruje i govori joj da nije to samo tako i da još nije vrijeme. Ona je ponovno uvjerava da će roditi i da joj je to četvti porod, a babica onako flegmatično digne plahtu da pogleda i odjednom se prodere: Gospođo pa vi ćete roditi!!! Doktoreeeeeeee!!!

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mene je moja mama rodila relativno lako, bio je samo problem što sam imala pupkovinu oko vrata pa je finiš bio na vakuum. Imala sam standardne 3.5 kile, sve ok. No, ja po građi uopće nisam na nju, nego na tatinu mamu, koja je rodila dva dečka od preko 5 kila (na žalost ne znam kako, samo znam da je bilo doma, naravno ne na carski). Moji dečki su imali preko 4.5 i išli su na carski.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

moja mama je mene i sestru brzo i lako rodila dok su moji porodi bili čista suprotnost.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

moja mama je kad me rađala zaradila 24 šava :shock:, a ja bila druga beba .

khmm... ja se nakon procjene na 4500gr nadala carskom i 8 dana nakon termina ga i dobila. imam manje šavova od nje

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja, moja baka i teta s oceve strane zadak i to samo prva trudnoca. ja zavrsila na carski a njih dvije prirodno

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Možda bih ovdje mogla o onome što me zanima...

Dakle...prvu bebu sam rodila u 37.tj., bio je na granici s kilažom i MORAO je preventivno u inkubator i na neonatologiju, mnoja mama je i mene rodila cca 3 tjedna ranije, a brata 2 mjeseca ranije, jako dugo su bili u bolnici.

Oba poroda su krenula ničim izazvana, jako brzo nas je oboje rodila. Ja se sada pribojavam da se ne bi i meni to isto dogodilo s drugom bebom, iskreno nije me strah poroda ni ništa u vezi toga osim toga da ne rodim (pre)rano i danima i tjednima ostanem u bolnici (sa bebačem sam bila 9 dana i ta razdvojenost me jakooo i najviše pogađala, da ne pišem o dojenju i kontaktima i rijetkim polusatnim posjetama).

Znam i nekako sam najviše uvjerena da sam malo ranije rodila jer sam dan prije generalno čistila cijeli stan, prala podove, prozore i navečer sam bila krepana od umora, u noći počeli lagani bolovi.

Sada sam rekla da bih trebala valjda zadnja 2mj. sve 4 u zrak ali to je nemoguće, nemam ničiju pomoć, sve radim sama i uz sebe imam veselog i skakutavog dvogodišnjaka.

Vjerujem da geni imaju svoju ulogu kod poroda, da li ako sam i prvo rodila ranije, to isto bi se moglo dogoditi i s drugom bebom? Ovih 2mj. mi se čini jaaako puno

astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj ivory prvotno napisa Vidi poruku
    Najsmješniji dio poroda moje majke je bio kad je došla u bolnicu sa trudovima i oni joj dali klistir, polegli je i prekrili plahtom da se još malo strpi, jer ima još vremena, a ona im cijelo vrijeme govori da će roditi i da ima strašni nagon za tiskanjem. Babica ju umiruje i govori joj da nije to samo tako i da još nije vrijeme. Ona je ponovno uvjerava da će roditi i da joj je to četvti porod, a babica onako flegmatično digne plahtu da pogleda i odjednom se prodere: Gospođo pa vi ćete roditi!!! Doktoreeeeeeee!!!
    e ovako je i moja mama zadnje dijete, tj moga brata....

a inače je svo troje rodila brzo i lagano bez rezanja, bez pucanja...

ja sam prvu curu rađala 20 sati ali je porod bio induciran ( kompletan tretman, dripa ko u priči, epiduralna, rezanje, skoro i na carski završila)..ja neiskusna i nespremna...mislim da su me pustili još dva dana bilo bi puuno lakše...al eto..
    drugi porod (friški) je bio puno brži, došla sam otvorena 8 prstiju i rodila za sat vremena...(malo popucala)...

mislim da genetika ima nekakve veze ali i puno drugih faktora je tu u igri.....

IvanaR avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Mašnice, da te utešim, koliko mogu. Ja sam stariju ćerkicu rodila u 38. nedelji. Sinčića sam nedavno rodila okruglo na 40 nedelja. Isto sam sve radila sama i oko kuće i oko deteta. Nemoj se puno opterećivati takvim mislima. Ko zna zašto je tvoja mama rodila tvoga brata ranije. Tu može biti hiljadu uzroka i većina nije genetske prirode.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

jedina slicnost maminog i mog poroda je sto smo obje rodile 40+2. i to je sve.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

s tim da smo obje zapravo rodile "tocno na termin".
    mislim da genetika tu ima najmanju ulogu uz sve ostale faktore danasnjice.
    mozda da sve radjamo u potpunosti neometano i prirodno mogla bi se povuci neka paralela, al uz danasnje i ondasnje uvjete mislim da je to nemoguce.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •