Varivo grašak, mrkvica, poriluk, krumpir sa noklicama.
Domaće kuhane kobasice.
Varivo grašak, mrkvica, poriluk, krumpir sa noklicama.
Domaće kuhane kobasice.
e, ovo bi mogli sutra....a kobasica za MMa.
a ja ne znam pravit noklice. kakve pravis? kako ih pravis?
evo da ti ja kažem kako ja pravim
uzmeš jedno žumance, paga viljuškom samo malo razbiješ. dodaješ u to malo soli, malo, par zrna šećera, 1 kašičicu ulja i brašna sipaš lagano u isto vreme mešajući. bolje kad je oštro. treba da bude dosta gusto, ali ne prečvrsto, nego da kad zagrabiš kašičicom, da se ne raspline spo kašičici odjednom, ali i ne toliko gusto da ti se odmah formira noklica.za objašnjenje. ali ću rado još pojasniti ako kome bude trebalo
i sad još i ovo. kada tečnost iz variva provri, držati malo unutra kašičicu, da bi se zagrejala, pa se noklice neće lepiti. pre svakog zahvatanja testa umočiti kašičicu u vrijuću tečnost.
voditi računa i o tome da tog safta bude dosta, jer će noklice "popiti" dosta.
*belance se ne stavlja, jer testo bude onda tvrdo.
*dovoljno je zahvatiti malo testa. recimo, do pola kašičice, možda još i malo manje. noklice lepo narastu, pa da ne bi bile prevelike.
*u noklice se može staviti i malo griza ili palente, pa će biti rahlije.
*može se staviti i seckanog peršunovog i/ili celerovog lišća, vlasca, suvog povrtnog začina (ala vegeta, samo, zna se, bez MSG)
ajd, valjda sam nešto pomogla.
![]()
hvala ti, najdraza!
nisam znala to za bjelanjak, mislim to da se ne stavlja...bas cu probati i javiti kako je ispalo.
moram se pohvaliti, danas sam prvi put radila nekakav složenac od povrća i ispao je predobro!!!
u slojevima se slaže:
patliđan, prethodno pečen na tavi
prokulice, kuhane
brokula, kuhana
karfiol, kuhan
prelije se bijelim umakom (sirni namaz, mlijeko, feta sir, češnjak, 2 jaja)
odozgo se stavi ribani sir i parmezan, a imala sam i par fetica slanine...
joj kako je dobro bilo, tako se to zapeklo lijepo i baš smo guštali u ručku, uz obilje salate :D
Noklice:
- ja stavljam uvijek cijelo jaje. Dobro ga s vilicom izlupam.
- mrvica ulja
- malo soli
- glatko brašno dodajem dok nije više skroz rijetko
Noklice su najbolje ako ih zamješam skoro čim počnem raditi varivo, pa stignu lijepo odstajati prije stavljanja u varivo barem 10-15 minuta.
Stavljam ih u varivo žlicom, ali se žlica "ispire" u varivu prije svake noklice. Veličina noklice prije stavljanja je kao pola male žlice za kavu.
ja samo cijelo jaje i brašno, kao za rezance i radim jako sitne
Ma znala sam da sam htela još nešto zapisati, ali se nisam setila. Thnx, AnemonaOriginally Posted by Anemona
To je to da se zamuti testo bar 15 min. pre stavljanja noklica, jer brašno mora da nabubri.
I ne smeta belance baš toliiiiko koliko je možda zvučalo u mom prethodnom postu, ali je puno bolje kad se ne stavi. Jednostavno, ne može da ispadne pretvrdo.
Ali ga ne stavljam isto tako zbog količine. Bude mi previše testa ako radim sa celim jajetom. Sa jednim žumancem mi ispadne količina taman kolika mi treba za nas.
Danas brzinski ručak-restani krumpir, špinat, omlet sa purećom šunkom i zelena salata.
Varivo od kelja sa junetinom
biskvit nadjeven kaki jabukama ukuhanim u puding
makaroni napoletana
pirjano povrće
U griz noklice stavljam psenicni griz (onaj djecji) pa budu mekane bez obzira na bjelanjak. Ako netko zeli kompaktnije tvrdje noklice, moguce je staviti polovicu brasna a polovicu griza. I pravim ih bez masnoce. Fino... Djeca to obicno jako vole
Danas: domace napravljeni rezanci sa zeljem i pecena vratina (nanaglo)
Zapecena grdobina u umaku od senfa, pire krumpir, povrce na pari.
Juneća supica, dinstani juneći ribić (lepilo se za prstei pire krompir. Salata od naribane sveže svekle sa prelivom od limuna.
Desert jaaako jednostavan voćni kolač od juče. (ne peče se i gotov je za 20 minuta ili manje) Ko želi recept, ide večeras
Sutra su MM i mali sami doma, pa sam im za ručak pripremila klasiku.![]()
- povrtna juha
- mljeveno meso na saft
Sutra skuhaju samo tjesteninu, neki komad povrća (cvjetača ili brokula) i naprave zelenu salatu.
Anemona, ono tvoje varivo mi jako fino zvuči, radit ću to sutra.
Daj mi samo reci koliko poriluka staviš? Jel to kao zamjena za luk ili ga staviš više?
Stavim poriluka dosta, ali to ovisi koliko volite njegov okus.Originally Posted by laumi
Sad sam kupila neke tanje, ali stavim svakako više od pola jednog poriluka, grašak, mrkvu, obavezno i crveni luk na sitno narežem, krumpir na kockice (malo kasnije).
Canneloni s ricottom i spinatom
nezdravo,nezdravo![]()
:? (nema tu nista nezdravoga ukoliko se ne jede svaki dan)
Pasticada, palenta i domaca cikla
:-? Stvarno ne razumijem zašto bi canelloni sa ricottom i špinatom bili nezdravi
Možda kalorični, pa čak niti to ako ih se ne zalije bešamelom.
Jučer ono Anemonino varivo s porilukom, mrkvicom i graškom.
Danas: pileća prsa u umaku od šampinjona i riža za prilog.
ma ja sam taj dan kuhala nezdravo....
krivo me svataš...![]()
danas za rucak lazna sarma po receptu sa portala...stavila ju u pecnicu i sad sam na iglama kad ce biti gotova![]()
nije mi citiralo... odgovor je bio za maxime![]()
Danas krpice sa zeljem za mene i malenu.
MM to ne voli pa je nabrzinu bacio u wok seitan, luk i tikvice.
I kolači iz Vinceka...za mene...![]()
Last edited by dunja&vita:-))); 29.01.2010 at 14:38.
ekom, majonezomJuče lazanje, danas oslić i krompir salata. Recepti sa našeg foruma. Radila sam krompir salatu sa jajima, špekom, majonezom, jogurtom i ....., jako je fina.
Danas smo imali juhu s mrkvicom, brokulom i prokulicom i špagete sa umakom od tune sa kaparama plus zelena salata.
Nemam pojma kaj ćemo sutra, ali znam što bi za desert; vjerojatno je u Samoboru počeo fašnik jer mi krafne već danima padaju na pamet![]()
Vanesax, ne znam kakve kapare imaš, mi imamo domaće, koje su ukiseljene i nisu jako slane.
Tuna umak: na maslinovom ulju prepržim par sekundi režanj češnjaka, dodam Eva tunu, zalijem pelatima ili dodam DM-ov rajčica sos i 2 velike žlice kapara, to se krčka par minuta, dodam još začine po želji (ja stavljam dalmatinsku Nadalina mješavinu: origano, ružmarin, bosiljak, vrijesak, majčina dušica), sol, malo papra. Umak zgusnem na kraju sa malo gustina razmućenog u vodi. I naravno... to jedemo s integralnim špagetima i svježe ribanim parmezanom![]()
mi cemo danas tortilje
jos moram smislit sta cu dici dat za rucak![]()
malena beba, djeca ti ne vole tortilje?
Mi ćemo danas tjesteninu bolognese (po narudžbi klinaca) i zelje salatu.
špecle od integralnog braša, umak pesto s vrhnjem za kuhanje
desert: zljevanka od prosa
Mi ćemo danas samo povrtnu juhicu, jer nas sutra čeka obilniji nedjeljni ručak.
"torta" od mljevenog mesa, poriluka preliveno smjesom za palačinke i zapečeno u pečnici i zelena salata
Upravo pojeli:
- juha (piletina, povrće)
- piletina pohana sa sezamom
- pire krumpir
- karfiol po jučerašnjem receptu "Kod Ane"
- zelena salata
lazanje
nisam zadovoljna, moram jos vjezbati
iako su svaki put sve bolje - a radim ih 1-2 puta godisnje - to jos nije TO
Popečci od blitve i proso sa porilukom i mrkvom.
Ovo sam sto puta skuhala za ručak, ali danas su mi se popečci skoro raspali, a proso raskuhalo.