Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Drugi obrok - da ili ne?

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno Drugi obrok - da ili ne?

Dakle, u dilemi sam. Moja djevojčica je upravo navršila 7 mjeseci, duga otprilike 70 cm (po mojim i MM-ovim zadnjim mjerenjima) i teška oko 7500 g (u robici, isto domaće mjerenje ).
    Isključivo je dojena 6 mjeseci i onda sam joj počela uvoditi dohranu, 1 obrok.
    Dosada je probala palentu, rižu, proso, tikvicu, jabuku, krušku i ekskluzivno za mali 7mj rođendan bananu. Svu hranu joj sama pripremam, ne jede kupovne kašice i ne miksam joj.
    E sad, sve žitarice jako voli (proso joj je samo nezgodan jer je premrvičast) i pojede pun tanjur, osim kada je pospana i umorna, onda pojede nekoliko žlica. Također i bananu i puru pomiješanu sa tikvicama, čitav tanjurić pojede. Rižin keks slisti u tren oka :D
    Samu jabuku, krušku i tikvicu baš i ne voli i toga pojede samo nekoliko žlica ili malo prožvrnja krišku, tako da ne mogu reći da svaki dan pojede čitav obrok. Ostalo još uvijek doji.
    No, zadnjih par dana počela je se često buditi noću (inače se budila jednom na kratki parminutni podoj) i jako puno, dugo doji u tim noćnim podojima, što me jako iscrpljuje, ali i navodi na razmišljanje je li vrijeme da joj uvedem drugi obrok?
    Znam da se ne preporuča prije 8. mj. ili dok potpuno ne prihvati prvi obrok, ali ona ono što voli zaista do kraja pojede.
    Kupila sam joj formulu kozjeg mlijeka (proizvođač ***** - molim editirati ako nisam to smjela navesti) i to bih joj pripremila sa žitaricama predvečer kao drugi obrok - naravno, uz dojenje prije i poslije, jer joj ne mogu izdojiti mlijeko.
    Sa pedijatrima se radije ne bih savjetovala, jer ovdje su pedijatri svi oni koji bi najradije djetetu uvalili bočicu, čokolino i batak što prije.

Dakle - uvesti drugi obrok ili ne? Hvala unaprijed!

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

razlozi cestog budjenja po noci su razni, najrjedje je to glad. mozda su zubici, mozda je nesto drugo muci, mozda je samo usla u neku fazu kad joj je cesce potrebna tvoja blizina. sto se tice tablica i uvodjenja 2.obroka, kako sa svim, ja se i tu ravnam prema djetetu. ako mi se cini da je spremno, da voli papati (nesto drugo osim cice), onda i uvedem (tako sam Lovri 2.obrok uvela cak i nesto prije 7mj jer je uzivao u hrani (dohranu smo poceli sa 6mj i uz to je i cicao 867 puta dnevno/po noci). i to se nije promijenilo uvodjenjem 2.obroka.

mislim da se nece nista dogoditi ako joj uvedes i 2.obrok, al nemoj ni ocekivati da ce se 100% prestati buditi po noci.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj L&L0809 prvotno napisa Vidi poruku
    razlozi cestog budjenja po noci su razni, najrjedje je to glad.

mislim da se nece nista dogoditi ako joj uvedes i 2.obrok, al nemoj ni ocekivati da ce se 100% prestati buditi po noci.
    slažem se sa ovim gore

ja sam 100% sigurna da nije gladna
    moja H. se skoro do 2. rođendana budila svakih sat-dva malo sisala i opet zaspala
    onda je iznenada prestala, bez ikakvog povoda
    prehrana joj je potpuno ista sad kao i kad se budila 356 puta noću

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Na tvom mjestu, ja bih uvela drugi obrok; odnosno mjesec dana nakon jednog obroka uvela sam drugi obrok. Probaj, pa vidi kako reagira.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Probala sam sinoć, napravila joj palentu na tom kozjem AD i prilično dobro je reagirala, dakle pojela je jučer za doručak čitavu bananu i onda navečer pola tanjurića palente sa kozjim AD, i još je poslije dojila. Ne mogu reći da ju je to skroz uspavalo, probudila se satak nakon spavanja i dojila, ali više je tražila moju blizinu jer nije htjela da je vratim u krevetić, uspjela sam tek kad je potpuno zaspala. No, onda je spavala sve do pred jutro kada se opet probudila - opet dugo dojenje, ali hajde, to je normalno s obzirom na to da je spavala oko 6 sati u komadu.

Još uvijek nisam sigurna da joj treba drugi obrok...

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj bubica27 prvotno napisa Vidi poruku
    Na tvom mjestu, ja bih uvela drugi obrok; odnosno mjesec dana nakon jednog obroka uvela sam drugi obrok.
    Tako sam i ja. Po preporuci pedijatra.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj *mamica* prvotno napisa Vidi poruku
    Još uvijek nisam sigurna da joj treba drugi obrok...
    Kad bi bila sigurna da joj treba drugi obrok, odnosno, kako bi cura trebala reagirati da ti budeš sigurna da joj treba?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Znam da se ne preporuča prije 8. mj. ili dok potpuno ne prihvati prvi obrok, ali ona ono što voli zaista do kraja pojede.
    Otkud ova boldana informacija?

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Sa Rode mi ta informacija, dakle da se drugi obrok uvodi ili kada se u potpunosti prihvati prvi ili sa 8 mjeseci. A u brizi oko djeteta sam se uvijek vodila prvenstveno intuicijom i informiranošću, a sada me to oboje zbunjuje
    Pretpostavljam kada bi svakodnevno u potpunosti prihvaćala prvi obrok i uz to bi joj bilo nedovoljno dojenje, da bi tada bilo vrijeme da joj uvedem drugi obrok.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

E sad, sve žitarice jako voli (proso joj je samo nezgodan jer je premrvičast) i pojede pun tanjur, osim kada je pospana i umorna, onda pojede nekoliko žlica. Također i bananu i puru pomiješanu sa tikvicama, čitav tanjurić pojede. Rižin keks slisti u tren oka :D
    Samu jabuku, krušku i tikvicu baš i ne voli i toga pojede samo nekoliko žlica ili malo prožvrnja krišku, tako da ne mogu reći da svaki dan pojede čitav obrok.
    Da joj par dana ponudiš ove namirnice koje pojede u potpunosti, onda bi joj uvela drugi obrok, je l tako?
    A i sama kažeš da nešto manje voli, pa pojede manje..
    I da te još malo zbunim ..kažeš da se par noći često budila i puno dojila, a kad si joj uvela drugi obrok više nije tako, nego spava po svom ritmu od prije
    Ovo da se sa 8 mj uvodi drugi obrok nisam nigdje čula nego sad od tebe, vjerujem da si pročitala tu, ali bolje da se vodiš reakcijom svog djeteta.
    Možda njoj više odgovaraju dva manja obroka, nego jedan obrok kolikim si ga ti zamislila?

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Što se tiče drugog obroka, vidjet ćeš sama kako će ga dijete prihvatiti. Nekoj djeci je potreban prije, nekoj kasnije a opća je preporuka da se d+sa drugim obrokom kreće kad se dobro prihvati prvi ili sa 8 mjeseci.
    Ono što mislim da nije potrebno, je AD. Sve se žitarice mogu napraviti i na vodi (evo, mi tako i sa 13 mjeseci).

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Bubice, eto vidiš zašto i samu sebe zbunjujem Da, možda su njoj bolja dva uvjetno rečeno manja obroka nego pun tanjurić kako sam ja zamislila...
    @grom, i ja sam joj dosad pravila žitarice na vodi, ali sam htjela da joj taj večernji obrok bude hranjiviji kako bi bolje zadovoljio potrebu za hranom po noći, da može izdržati noć, zato sam joj večeru napravila sa AD-om. Navela sam koji AD i proizvođača zato što sam htjela naglasiti da sam vodila računa o tome da bude što kvalitetniji i bolji AD (inače imaju organsku hranu, kupila sam to u Bio&Bio).

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Na stranu kvaliteta , polovina djece koja je alergična na kravlje mlijeko, alergična je i na kozje. A sa kravljim se u dohranu ne preporuča ići do godinu dana pa samim time mislim da bi bilo pametno pričekati i sa kozjim. Tim više što znaci alergije nisu uvijek oku vidljivi.
    A ako beba i dalje doji, nema nikakve potrebe za dodatnim mlijekom.
    Na portalu imaš dobar tekst o dohrani: http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=238&Show=2778

sandra-zvrk avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Mi smo krenuli standarno s jednim obrokom nakon prvog jutarnjeg spavanja, ali nije baš oduševljena s njim. Pojede voće, žitarice u kombinaciji s voćem , a povrće je malo slabije. Nego što htjedoh reči: moja V. je za vrijeme našeg ručka pokazala veće zanimanje za jelom tako da sad "jede" dva obroka dnevno. Jedan ujutro nakon buđenja (cca 5-6 žlica) , a ostatak (ako može odstajati) jede s nama uz naš ručak i pojede sve (nisu to neznam kakve količine (recimo 4 prsta po dnu male uže teglice ili flašice).
    Bitno je to d a nije sama dok jede.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Grom, koliko znam, to se odnosi na obično kravje/kozje mlijeko i to ni u ludilu ne bih dala svom djetetu, govorim o AD-u. I naravno da želim najzdravije za svoje dijete - dojenje, i taj večernji obrok bih joj pripremala na AD-u isključivo iz razloga da bude hranjiviji i da joj da dovoljne zalihe za noć.

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Mislim da se ne moraš brinuti da će beba biti gladna po noći - kažeš da ionako još dojiš nakon obroka. A i na počecima dohrane ti obroci su zapravo toliko mali da bebe većinu još uvijek dobivaju iz mm. Iz našeg iskustva ti mogu samo reći da količina buđenja po noći nikad nije bila u korelaciji sa količinom i vrstom obroka.
    Što se tiče AD željela sam samo skrenuti pažnju na mogućnost alergije jer ona, realno, postoji. Npr moja T je alergična na km i ne samo da ne smije ona piti mlijeko niti jesti nikakav mliječni proizvod uključujući i AD (za alergičare postoje posebni pripravci) već ne smijem niti ja budući da dojim. Iz te perspektive mi se čini mnogo jednostavnije pričekati godinu dana bez mliječnih pripravaka bilo kakve vrste, budući da djetetu koje doji nisu niti potrebni, nego imati problema s alergijama.
    I još mislim da je nove namirnice zgodnije uvoditi po danu kako bi imala priliku pratiti reakciju ako do nje dođe.

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Potpisujem grom.
    Iz perspektive mame još jedne alergičarke na kravlje mlijeko, uvođenje adaptiranog dok još možeš dojiti mi se čini nepotrebno. Moja princeza nije okusila kravlje ili kozje ili bilo koje drugo mlijeko životinjskog porijekla ali, dovoljno je da ja pojedem nešto što u tragovima sadrži km da se ona ospe... što je još i dobro jer je lako prepoznati osip...
    Ako već uvodiš adaptirano kao osnovu nekog obroka, onda nek to bude jutarnju ili barem dnevni obrok, da bi, ko što reče grom, mogla pratiti reakciju.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Hvala cure na savjetima, moja curica dosad nije imala problema, ali sve više viđam djecu s alergijama i koje to probleme nosi, tako da korisno je čuti preporuke od mama koje imaju to iskustvo

sierra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ajme pa ja Luki od početka dajem dva obroka. Ujutro u 11 i popodne u 18 sati. I tak sam mu davala po tri dana zbog alergija. On voli papati i riješi staklenku ujutro,staklenku popodne....mislite da sam pogriješila? Počeli smo prije 3 tjedna pa možda još stignem ispraviti????

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •