X
Tashunice, u svjetlu onoga što Odent govori ( nadam se da ovo neće odmah odbiti neke forumašice, ali kad se već toliko on citira imam potrebu dodati svoja 2 centa ),
ako je babica vidjela da to neće ići vaginalno, bilo bi bolje i za bebu i za tebe da su je poslušali i odmah krenuli na CR i izbjegli hematome i lomove.
on smatra da je u današnje vrijeme, kada je CR relativno jednostavna i sigurna operacija (osobito u odnosu na ono prije 50 godina), besmisleno imati duge i teške porode pod dripom i svim što ide uz to.
jer na koncu su takvi porodi najteži za dijete i za majku, a često ionako završe CR.
kaže da je najčešća zabluda današnjih pokreta tzv. prirodnog poroda upravo u tome
da se izbjegava CR pod svaku cijenu, kao da je to najveće "zlo",
a ne prepoznaju koliko je "neprirodan" vaginalni porod problematičniji.
isto tako, ono što se meni čini da Odenta razlikuje od svih ostalih njegovih suvremenika u području rađanja (barem ovih meni poznatih),
je to da ističe kako nije dovoljno imati kratkoročne kriterije (morbiditet i mortalitet) kada razmišljamo o ishodima poroda,
jer cijeli niz studija i statistika na velikom broju ljudi pokazuje da "događaji" iz perioda trudnoće, poroda i prve godine života zaista utječu na ljudsko zdravlje (fizičko i mentalno) u odrasloj dobi.
inače bi Hrvatska imala jedne od najboljih statistika na svijetu; Odent kaže i da ih ima po današnjim kriterijima , kao, zašto onda niste zadovoljne?
eto nismo jer znamo da ima još puno toga što bi moglo bolje, zato što zanmo da u te statistike ne ulaze dugoročne posljedice.
inače, u zadnje vrijeme jedva stižem pratiti forum, još rjeđe pisati.
pratila sam ovu raspravu i želim svim "ne-rodama" reći da Rodi jest važno što javnost misli i čuti konstruktivnu kritiku.
ne znači ako ne napravimo sve kako javnost očekuje da vas uopće nismo čuli.
konkretno kroz ovu raspravu smo došli do toga da bi trebali kao udruga pojačati opet pritisak ka rodilištima,
da postanu što više ovakva kao u ovom citatu, a želim vas pozvati da nam pomognete u tome i pridružite se i vlastitim aktivizmom, ne nužno unutar udruge, u nastojanju i pritisku da rodlilišta postanu što više ovakva:
suncokret prvotno napisa