TEDDy BEarz, kao tvoji podaci , i izjavljujem da sam to platio iz svojeg džepa.
Inače ta izjava ima i zapokupit u poreznim upravama, ispuniš generalije i potpis.
Jel se i porodiljna naknada upisuje kao prihod? :danas sam pa-glu:
Pozdrav,
nisam našla na ovom forumu baš isti slučaj poput mog, pa ako mi netko može odgovoriti. Naime, cijelu sam proteklu godinu bila ili na održavanju trudnoće ili na porodiljnom (beba se rodila 16.07.) i nemam na IP kartici ništa uplaćeno od poslodavca, nego naravno samo od HZZOa neoporeziva naknada, ali sam zato uplaćivala uredno sredstva na svoj dobrovoljni mirovinski fond. U poreznoj su mi upravi rekli da to nema veze i da mi se od toga ništa neće vratiti jer nema porezne osnovice, odnosno osobni odbitak je nula. Zanima me jel to točno i da li sam to dobro shvatila. Hvala
Imam još jedno pitanjce:
Imam jedan račun za naočale (suprugove) gdje je ukupna cifra cca 515 kn a zatim je rasčlanjeno da nekih 70 ide na teret HZZO-a i 30 na teret dopunskog zdravstvenog a ostatak od 415 kn plaćeno maestrom, i ja sam taj iznos od 415 kn uzela u zbroj računa. To je tako dobro??
I da li netko zna da li se za naočale i leće treba prilagati kopija povijesti bolesti??
Da li imam pravo na odbitak na djete za prosinac ako je dijete rođeno sredinom prosinca 2009, a nije prijavljeno u PK?
ne možeš koristiti olakšicu za kupnju naočala za supruga. isključivo možeš za sebe.
ako je lijek odobren od strane HZZO, ali ga moras sam kupovati, da li se mogu racuni za njega staviti u poreznu prijavu?
di mogu nač tu izjavu koja ide uz račune za zdravstvene usluge ...
Što sve trebam priložiti za ostvarivanje prava na povrat poreza na osnovu plaćenih kamata na stambeni kredit? Zvala sam u poreznu u D. Selo i žena me otkantala uputivši me na njihov besplati broj, kojeg nema šanse dobiti, pa ako je netko upućen, bila bih zahvalna. Znam da treba vlasnički list i ugovor, ako se dobro sjećam od prošle godine, trebale su i neke izjave, kopije osobnih možda...?
Potvrda od banke koliko je plaćeno ( upisuje piše se u tablicu 3.3 na 1. strani, ali max do 12000 tj. da iznos u tablici 12000 bude do 12000kn)
Kopija osobne
kopija ugovora o kupnji
Izjava da tamo stanuješ ( ima ih i u poreznim postajama, a možeš i doma sama napisati, nezaboravi to potpisati)
Evo nekako ovako
Tvoji podaci
REPUBLIKA HRVATSKA
MINISTARSTVO FINANCIJA
POREZNA UPRAVA
PODRUČNI URED ZAGREB
ISPOSTAVA ZAGREB VI
ZA POREZE GRAĐANA
I Z J A V A
ZA ZDRAVSTVENE USLUGE I NABAVA ORTOPEDSKIH POMAGALA
U svrhu korištenja dijela osobnog odbitka za troškove zdravstvenih usluga i nabavu ortopedskih pomagala u prijavi poreza za 2009. godinu, pod moralnom, materijalnom i kaznenom odgovornošću izjavljujem da za te svrhe nisam primio darovanja od drugih fizičkih i pravnih osoba.
Ova izjava služi za utvrđivanje poreznih olakšica za 2009. godinu i ne smije se koristiti u druge svrhe.
U Zagrebu,. Potpis:
Posljednje uređivanje od jelena.O : 24.02.2010. at 11:41
Moja situacija: nezaposlena sam, studnetica, prijavljena sam zdravstveno preko supruga, mislim da na poreznu karticu me još nije stavio, u 6.mj. ćemo dobiti bebu, oženili smo se u 5.mj. 2009., da li me suprug može prijaviti kao uzdržavanog člana i koji papiri su za to potrebni?
Bojim se da je sada kasno za ovu godinu baš zato jer mislim da me nije stavio na svoju PK (ili to pak ide automatski, jer sam prije udaje bila preko mame?
Hvala, Jelena. Treba li možda izjava da ne posjedujem drugu nekretninu?
Treba li muž potpisati izjave? U primozgu mi je da je prošle godine trebalo.
Imam pitanje, planiram staviti svekrvu na svoju poreznu karticu kao poreznu olakšicu (ona nema nikakvih primanja), na pk kartici imam svoje dvije kćeri
da li mogu za nju dobiti kakav povrat poreza ako prošlu godinu nije bila upisana na pk kartici
ja sam prilozila i kopiju ugovora o kreditu, treba da mogu usporediti kupoprodajni i o kredituPotvrda od banke koliko je plaćeno ( upisuje piše se u tablicu 3.3 na 1. strani, ali max do 12000 tj. da iznos u tablici 12000 bude do 12000kn)
Kopija osobne
kopija ugovora o kupnji
Izjava da tamo stanuješ ( ima ih i u poreznim postajama, a možeš i doma sama napisati, nezaboravi to potpisati)
Da to je sve u sklopu te izjave, da tam stanuješ i da ti i tvoja uža familija nemaju nikakve druge nekretnine u HR i inozemstvu, možeš taj papir uzeti i u poreznoj i samo ispuniti. Ako je na tebe kredit i vlasništvo onda to radiš ti ( može biti i tvoje polovično vlasništvo), ako je na njega kredit onda to radi on, ako je malo na jednog , malo na drugog ( kredit) odna radiš za oboje.
neznam možeš li uopće staviti svekrvu na PK karticu jer ona ne spada pod pojam uže obitelji...
Članak 65. Zakona o radu
(3) Članom uže obitelji iz stavka 1. ovoga članka smatraju se: supružnik, srodnici po krvi u pravoj liniji i njihovi supružnici, braća i sestre, pastorčad i posvojenici, djeca povjerena na čuvanje i odgoj ili djeca na skrbi izvan vlastite obitelji, očuh i maćeha, posvojitelj i osoba koju je radnik dužan po zakonu uzdržavati te osoba koja s radnikom živi u izvanbračnoj zajednici.
PDV je porez na dodanu vrijednost..i ti ne tražiš povrat PDV-a, nego povrat poreza na dohodak...to su različiti porezi. Tebe se PDV tiče (znači plaćanje i povrat) samo ako si obveznik PDV-a (nemojte me krivo shvatiti, svih nas se tiče kao građane njegovih 23%,ali u ovoj priči, je to ovako). Porreznoj prijavi prilažeš račun za npr. zdravstvene usluge bez obzira bio on sa ili bez PDV-a. Potvrdu je netko gore naveo
Ma ne, on će tražiti povrat poreza za svoje naočale, ali mi nitko ne reče da li trebaju povijesti bolesti vezano za leće i naočale?
Znam za izjavu jer već zadnjih 3 godine imam hrpetinu računa što ljekova, što zdravstvenih usluga za prijavu pa sam je već ispunjavala. Ali svejedno hvala.
Vidjela sam da je Juroslav rekao da nema smisla podnositi jer nema uplaćenog poreza. Je li to vrijedi i ako je dotična osoba zaposlena u dvije škole i inače mora podnositi poreznu prijavu? Prošle godine to nije znala pa su joj poslali opomenu pred kaznu od 5-15 000 kn ukoliko je ne podnese u roku od 8 dana. Dakle cijelu prošlu godinu je bila na bolovanju ili na porodiljnom.
molim da mi netko objasni sljedeću situaciju jer sam sada fakat totalno zbunjena!
Bebu rođenu lani u 6mj. smo sada stavili kao olakšicu na mm jer ja dobivam porodiljni i koliko sam shvatila on je neoporeziv ........te da sam ga stavila na sebe ne bi dobili ništa jel tak?!?
Međutim,frendica mi danas kaže da je svoju malu (rođenu isto lani) sada stavila NA SEBE ,a ne na muža i da će ona dobiti olakšicu na nju.Muž joj ima dosta povrata zbog kredita i inih stvari,pa kao da im je tako bolje jer ona tak i tak ima bolju plaću........i sve im je kao izračunao čovjek od struke.
Fakat ne kužim , na koju foru?Totalni sam laik u tome području,te što mi je do sada bilo donekle jasno,sve pada u vodu
ako nije radila cijelu godinu i nije uplatila ništa poreza onda ne mora niš ispunjavat. mislim, šta da ispuni kad nema šta? (nije dobila ip obrasce, pretpostavljam, ako nije radila)
mm prošle godine (2008) radio u 2 škole, treba je dobiti povrat poreza nekih 70ak kuna ali još nije niš dobio. ne kužim...
a ove godine je radio u školepovrat će valjda dobiti za 3 godine
ova izjava da u stanu trajno stanuje se odnosi kad porezni obveznik traži olakšicu za adaptaciju stambenog prostora. kod kupnje stana porezni obveznik i njegov bračni drug pišu izjavu (evo ću citirati ako netj+ko ne zna sam sročit formu).
izjavljujem pod kaznenom i materijalnom odgovornošću da u trenutku i do trenutka kupnje prvog stambenog prostora nisam stekla u vlasništvo ili suvlasništvo drugi stambeni prostor u Hrvatskoj i inozemstvu.
napišeš svoje ime i prezime, i potpis.
ne treba povijest bolesti, osim u slučaju da referent u toku obrade prijave posumnja u istinitost podataka, odnosno da kupnja naočala nisu za njega, onda može tražiti drugas dokazna sredstva (primjerice povijest bolest).
priložite samo original račun na ime i prezime poreznog obveznika i izjavu da kupnju naočala nije financirao iz sredstava dobivenih donacija pravnih i fizičkih osoba, nego da ih je platio vlastitim sredstvima.
ako ste već u prethodnim godinama koristili olakšicu za kupnju po osnovi uplaćenih kamata, više NE MORATE dostavljati dokumentaciju koju ste morali prethodnih godina. od 1. 1. 2010. u primjeni je novi Pravilnik o porezu na dohodak. prilažete samo potvrdu od banke o uplaćenim kamatama, a kao prilog dostavljate samo nabrojano na listu papira ili napomeni u obrascu doh što ste već dostavili prethodne godine.
Dakle, za prvo dijete je 0.5 a za drugo 0.7. Je li to vrijedi kada su oba djeteta na jednom roditelji ili za obitelj. Tj. ako jedno dijete prijavim na moj a drugo na MM povrat, je li onda za svakog 0.5 ili vrijedi ovo prvo napisano?
ovo ni pod razno nije točno! tko se smatra uzdržavanim članovima prilikom utvrđivanja uvećanog neoporezivog dijela dohotka propisano je poreznim propisima, konkretno Zakonom o porezu na dohodak, čl.36. st 7. (konkretno za djecu i druge uzdržavane članove)
(7) Djecom u smislu stavka 2. ovoga članka smatraju se djeca koju roditelji, skrbnici, usvojitelji, poočimi i pomajke uzdržavaju. Djecom se smatraju i djeca nakon završetka redovnog školovanja do prvog zapošljavanja ako su prijavljena Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Drugim uzdržavanim članovima uže obitelji u smislu stavka 2. ovoga članka smatraju se bračni drug poreznog obveznika, roditelji poreznog obveznika i roditelji njegovoga bračnog druga, preci i potomci u izravnoj liniji, maćehe odnosno očusi koje punoljetno pastorče uzdržava, bivši bračni drugovi za koje porezni obveznik plaća alimentaciju i punoljetne osobe kojima je porezni obveznik imenovan skrbnikom prema posebnom zakonu.
pa slijedom navedenog porezna obveznica može koristiti svoju svekrvu uz dokaz da u prošloj godini nije imala nikakvih primitaka (odnosno ako je da nisu prelazili 10800kn), te dostavlja presliku rodnog lista njenog supruga i presliku vjenčanog lista, a sve u svrhu da se dokaže da se radfi o njenoj svekrvi.
Ako si ti na porodiljskom , abebač je na tebi ( ili nije na nikom) muž ( a i ti ako ti paše) može ga koristiti u poreznoj olakšici određenih mjeseci godišnje. Sad ne znam da li si ti imala koju plaču u prošloj godini, jer se tebi sve proteže kroz cijelu godinu. Muž može bez obzira dal je djete na tebe ( a tebi ne treba od maloga olakšica) to iskoristiti u svojoj poreznoj olakšici. Sad pitanje je dal ti muž ima neto ili bruto plaču, to buš najbolje vidjela u njegovioj IP ako su svi mjeseci cca isti ( bruto u godini, osim kad je regresili božičnica) onda ti ima bruto plaču , i u onim mjesecima kad je klinac na njemu bi trebao dobiti plaču van cca min.
140 kn više, ako cijelu godinu dobiva približno istu plaču ( neto) onda mu ne treba klinac, tj. klinjo tad može biti kod tebe ili nigdje. Ak te kaj mući napiši mi pp.
Cure, može još par info..?
Može li mm dobiti povrat poreza na osnovu kamata na stambeni kredit, koji glasi na mene. Stan je podijeljen na mene i njega, boravimo u njemu. Bi li priznali uz predočenje vjenčanog lista, vlasničkog lista, ugovora o kupoprodaji i ug. o kreditu, te kamate njemu kao olakšicu?
I još jedno pitanje, mogu li se klinci u zadnji čas prebaciti na njega, pa da i na taj način izvuče nešto?