Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 55

Tema: traži se pedijatar u Zadru s razumijevanjem za necijepljenje

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno traži se pedijatar u Zadru s razumijevanjem za necijepljenje

Pozdrav svima
    imam jednomjesečnu curicu i čvrsto sam odlučila da je neću cijepiti. Trebala bih je upisati kod pedijatra i zanima me ima li itko iz Zadra iskustva s tim? Namjeravam mu odmah reći za svoju odluku i ponijeti spremnu potpisanu izjavu da preuzimam odgovornost za svoju odluku. Spremna sam već na svakakve reakcije, pa bi volila da mi netko tko je već to prošao preporuči pedijatra koji bi mogao imati razumijevanja. Ako takvih nema, barem me uputite na nekog s kim mogu normalno pričati i tko me valjda neće prijaviti, na silu cijepiti dijete ili šta ja znam što.
    hvala

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

svi postovi su obrisani jer niti jedan nije bio odgovor na postavljeno pitanje. Tashana, nadam se da ces naci pedijatra kakvog trazis

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ne bi li svaki pedijatar trebao poštovati odluku roditelja? Ti ionako potpisuješ papir da to radiš na svoju odgovornost.Ne znam za pedijatra,najbolje da uzmeš imenik,nazoveš pa pitaš.Puno srećeMožda najbolje da prvo pokušaš nazvati dr Kujundžić

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

iskreno, ne znam da ćeš baš naći takvog pedijatra jer jednostavno oni moraju poštovati zakonske okvire. može se netko i načelno složiti sa tobom, ali i dalje mora poštovati zakon.
    nadam se doduše da ćeš naći. i ja se danas pitam je li naša pedica u toj skupini ili onoj koja bi nas mogla prijaviti nekoj inspekciji i navući prekršajne ili/i kaznene prijave

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Nakon dugog oklijevanja odvela sam dijete kod istog doktora gdje mi je prvo dijete upisano - naime NITKO ne upisuje djecu!!! pa ni "običnu" kloja se cijepe, zbog gužve (?), tako da nisam imala baš izbora. Doktor je bio ljubazan i nije me osuđivao, ali nas nije htio upisati i rekao da nađšemo "nekog tko će htjeti surađivati s nama".
    Ne znam što dalje. Može li se upisati dijete kod dr. opće prakse, koji nije pedijatar? Ili jednostavno ne upisati je nigdje, i ako se razboli, ići privatniku?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa možda i može, ali što ćeš ako ti bude trebala kakva uputnica?

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Mislim da se dijete može upisati kod doktora opće prakse. Barem je tako kod doktorice kod koje sam ja bila, kod nje roditelji upisuju i bebače. Najbolje ti je da se raspitaš,sretno
    Posljednje uređivanje od XENA : 12.03.2010. at 14:48

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Hvala na odgovorima! Xena, je li to u Zadru, i ako je, koja je to doktorica?

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ne nije u Zadru nego u Slavoniji, znam da nam je doktorica išla još nešto naknadno polagati i na praksu. Nema ti druge nego redom po ordinacijama pitati, sretno

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno kako upisati necijepljeno dijete kod pedijatra?

Pozdrav,
    imam problem s pronalaženjem pedijatra za svoju dvomjesečnu bebu koju sam odlučila ne cijepiti. Naime, trenutačno u Zadru gdje živimo nitko od pedijatara ne upisuje djecu zbog gužve, i svi me upućuju da upišem dijete tamo gdje mi je upisan i stariji sin. To sam i napravila, upisala sam je, međutim kad sam rekla doktoru da ne želim cijepiti on je odbio da nas upiše pod isprikom da bi mu mogla doći inspekcija. NIje bio neprijatan, samo je rekao da nađemo nekog tko će s nama surađivati. Ostali pedijatri neće uopće da upisuju novu djecu, tako da sumnjam da bi upisali moje dijete kad bih im rekla da ne želim cijepiti. Postoji u gradu i privatan pedijatar, u najgorem slučaju mislila sam voditi dijete k njemu ako se razboli, ali u tom slučaju ne bi imala svog doktora, i ne znam bi li imala kasnije problema radi toga (npr. pri upisu u školu, ionako će imati problema ako je ne cijepim). Čak sam razmišljala da je pokušam upisati kod nekog liječnika opće prakse, ne znam je li to uopće moguće, i opet, hoće li nas htjeti.
    Može li mi netko pomoći savjetom, možda ste imali slično iskustvo?
    Hvala

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Tashana priključit ču ti se temi, nisam u Zadru veču Zagrebu, i ne planiramo cjepiti svog dečka (ima 4 tjedna). Zanima me da li pedijatri uglavnom prave probleme oko takve odluke? Več smo bili na jednom pregledu ali nismo spominjali cjepivo...ne znam kako če reagirati kada ga spomene a mi rečemo da ne želimo. Da li imaju zakonsku osnovu odbit roditelje koji ne žele cjepiti dijete?

misliteljica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Zakonska je obveza cijepiti dijete, ali mislim da neće raditi problem. Problemi će nastati ako će dijete ići u vrtić, za to znam da mora biti uredno cijepljeno. Ne znam kako je dalje za školu?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

teme su spojene jer se radi o istoj stvari pa slobodno nastavite dalje ovdje

Nuktemeron avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

RozaGroza uspjela si u bolnici izbjeći one najproblematičnije vakcine za HepB i TBC ? Ako nisi, onda nije toliki problem još uzeti DiTePe i sl.
    A ako si uspjela u bolnici izboriti izbjegavanje, onda dalje možeš nastaviti s privatnim pedijatrima, njima nije u interesu raditi velike probleme.
    Ima jedna u Brežicama, nekoliko u zg..jedino je navodno problem s uputnicama kad zatrebaju za državno financirane zdravstvene ustanove.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Kad se on rodio baš nije bilo cjepiva za tbc, a za hepB je dobio jednu dozu od 3 potrebne, ali mi nitko nije govorio da če ga cjepit,mislim, nije me nitko pitao, nisam znala da davaju cjepiva bez pitanja. Ne znam sad dal da idem dalje sa tim cjepivima za HepB?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Žene, vi ne morate odmah s vrata vikati da ne želite cijepiti dijete (ako znate da nema pedijatara u vašoj okolici koji će to razumjeti). Upišite dijete i zatim zahtjevajte informaciju, evo jedan prijedlog pisma http://www.roda.hr/forum/threads/500...ne)cijepljenju

IZJAVA :

Mi,( ime roditelja, adresa),
    kao odgovorni roditelji maloljetnog (ime djeteta) (12 godina) suglasni smo da se zaštita zdravlja našeg sina provede u najboljoj mogućoj mjeri i prema zakonskim odredbama.
    Kako zakon uz obaveze daje i prava, željeli bi prije samog cijepljenja ostvariti i naša prava kako bi smirene savjesti i uz saznanje i vjeru da činimo najbolje doveli našeg sina na cijepljenje.
    Molimo vas da nam prema točki broj 6. */čl. 21 Zakona o zdravstvenoj zaštiti NN 121/2003/
    Točka 6. U ostvarivanju zdravstvene zaštite svaka osoba ima pravo na točno informiranje i pouku o svim pitanjima koja se tiču njezina zdravlja *- iziđete u susret i prije cijepljenja nas upoznate sa svim rizicima koji postoje kako pri samoj reakciji na cjepivo tako i sa rizicima razvijanja autoimunih bolesti (dijabetes, reumatoidni artrtitis, demijelinizacija nervnih stanica MS) koje se mogu razviti tokom idućih godina, te isto tako odgovorite na upit što se sve točno može dogoditi u organizmu kad se unose rekombinantne DNA vakcine.
    Nadalje smatramo da je prema zakonu /// 1. Citiram čl. 21 Zakona o zdravstvenoj zaštiti NN 121/2003: U ostvarivanju zdravstvene zaštite svaka osoba ima pravo na: Točka 8. odbijanje da bude predmet znanstvenog istraživanja bez svoje suglasnosti, ili bilo kojega drugog pregleda ili medicinskog postupka koji ne služi dijagnosticiranju bolesti i njezinom liječenju. /// aktivno provođenje i obaveza prijava nuspojava pri cijepljenju propisane od strane HZJZ, svrstalo nas tj. naše dijete u predmet znanstvenog istraživanja djelovanja cjepiva te samim time uključuje i našu moralnu obavezu kao roditelja da preispitamo sigurnost sudjelovanja našeg djeteta u vašem znanstvenom eksperimentu.(prilog 1)
    Budući da se radi o bitnim stvarima (unošenje stranih organizama i to još po svoj prilici genetski modificiranih) molimo vas da nam tražene podatke predočite u pisanom obliku, tako da bi ih mogli detaljno proučiti i na taj način smanjiti zabrinutost te dovesti našeg sina na cjepljenje.

Ukoliko vi ne raspolažete informacijama ili niste u mogućnosti da nam ih jasno predočite molimo vas da nas uputite i preporučite gdje do njih možemo doći,

Predano odgovornoj osobi
    (ime liječnika)
    Spec. Šk. Medicine (šifra liječnika) u Zagrebu, (datum)

(potpis)

Prilog 1) HZZJ isprint obaveze sudjelovanja liječnika koji provode cijepljenja

Definicije neželjenih reakcija nastalih nakon cijepljenja
    Od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog Zavoda za kontrolu imunobioloških preparata (danas Agencija za lijekove i medicinske proizvode) distribuirane su 1998. godine Definicije neželjenih reakcija nastalih nakon cijepljenja svim liječnicima koji cijepe u Hrvatskoj. Podsjećamo na ove definicije s napomenom da se svaka nuspojava od cijepljenja u najkraćem roku mora prijaviti Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, 10000 Zagreb ili na broj faxa: 01 468 38 77 na priloženom obrascu. U slučaju grupiranja nuspojava ili nuspojava sa smrtnim ishodom, kao i neobičnih i vrlo teških nuspojava, ovo treba prijaviti telefonom na broj 01 468 30 05 u radno vrijeme ili 24 sata dežurnom epidemiologu na broj 098 22 77 53.
    Prilog 2) izvadak iz zakona o zdravstvenoj zaštiti

Citati iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti NN 121/2003:
    Članak 21.,

• 1. jednakost u cjelokupnom postupku ostvarivanja zdravstvene zaštite,

2. slobodan izbor doktora medicine i doktora stomatologije u skladu s odredbama ovoga Zakona i pravilima zdravstvenog osiguranja,

3. zdravstvenu uslugu standardizirane kvalitete i jednakog sadržaja,

4. prvu pomoć i hitnu medicinsku pomoć kada mu je ona potrebna,

5. slobodan izbor između više mogućih oblika medicinskih intervencija koje mu ponudi doktor medicine, odnosno doktor stomatologije, osim u slučaju neodgodive intervencije čije bi nepoduzimanje ugrozilo život i zdravlje osobe ili izazvalo trajna oštećenja. Ako osoba nije sposobna donijeti ovakvu odluku ili je maloljetna, za donošenje odluke ovlašteni su: bračni drug, roditelji, punoljetna djeca te punoljetna braća i sestre i skrbnik, odnosno zakonski zastupnik te osobe. Traženje te suglasnosti nije obvezno ako bi zbog njezinog pribavljanja proteklo vrijeme zbog čega bi život osobe bio ugrožen, a ona u tom trenutku nije u stanju donijeti takvu odluku,

6. točno informiranje i pouku o svim pitanjima koja se tiču njezina zdravlja,

7. odbijanje promatranja, pregleda i liječenja od strane studenata i odbijanje svih drugih intervencija koje bi samostalno obav¬ljali zdravstveni radnici prije položenoga stručnog ispita i ishođenog odobrenja za samostalan rad,

8. odbijanje da bude predmet znanstvenog istraživanja bez svoje suglasnosti, ili bilo kojega drugog pregleda ili medicinskog postupka koji ne služi dijagnosticiranju bolesti i njezinom lije¬čenju,

9. povjerljivost svih podataka koji se odnose na stanje njezina zdravlja,

10. odbijanje pregleda i liječenja, uključivši tu i pravo da tijekom liječenja pisanim putem zatraži promjenu doktora medicine, odnosno doktora stomatologije iz razloga koji ne mora šire obrazlagati,

11. prihvaćanje ili odbijanje kirurške i druge medicinske intervencije na tijelu ako je pri svijesti i sposobna je za rasuđivanje. Za osobe koje nisu pri svijesti ili nisu sposobne za rasuđivanje suglasnost za medicinsku intervenciju daju osobe iz točke 5. ovoga stavka, osim u slučaju neodgodive medicinske intervencije,

12. prehranu u skladu sa svojim svjetonazorom za vrijeme boravka u zdravstvenoj ustanovi,

13. obavljanje vjerskih obreda za vrijeme boravka u zdravstvenoj ustanovi u za to predviđenome prostoru,

14. pravo opremanja u mrtvačnici u slučaju smrti, uz primjenu vjerskih, odnosno drugih običaja vezanih uz iskaz pijeteta prema umrloj osobi.

Pravo prihvaćanja, odnosno odbijanja pojedinih dijagno¬stič¬kih ili terapijskih postupaka iz stavka 1. točke 7., 8. i 11. ovoga članka osoba izražava potpisivanjem suglasnosti, osim ako je za to nesposobna ili maloljetna.
    Suglasnost za nesposobnu ili maloljetnu osobu iz stavka 2. ovoga članka potpisuje bračni drug, roditelj, punoljetno dijete, punoljetni brat i sestra, zakonski zastupnik ili skrbnik.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Pa ja sam je prvo upisala, onda sam na kraju pregleda počela razgovor o cijepljenju. Prvo me je uvjeravao da je cijepljenje sigurnije od necijepljenja, i rekao da je moj izbor hoću li je cijepiti, ali da on isto ima pravo odbiti da nas upiše, odnosno ispisati nas jer mu može doći inspekcija. Žao mi je što sam se zbunila pa mu nisam ponudila potpisanu izjavu da preuzimam odgovornost, ali imam dojam da bi me isto odbio. Ipak, mislim opet otići do njega i pokušati s tim. Problem je što su drugi liječnici prebukirani i nitko ne prima...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa, imao te pravo odbiti.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

btw ona je cijepljena u rodilištu samo s -hepB a tbc nije, ne znam zašto, možda je i kod nas falilo? bila sam se odlučila ne zamarati s time u rodilištu jer mi je ionako bilo jasno da neću moći izbjeći to cijepljenje.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Žene, vi ne morate odmah s vrata vikati da ne želite cijepiti dijete (ako znate da nema pedijatara u vašoj okolici koji će to razumjeti). Upišite dijete i zatim zahtjevajte informaciju, evo jedan prijedlog pisma http://www.roda.hr/forum/threads/500...ne)cijepljenju
    Jel ovo savjet kako izbjeći nešto što je u RH zakonska obveza?

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

ne kažem da nije imao pravo. samo eto, ne znam što bih slijedeće pokušala.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

OK, tashana, zapravo sam htjela reći da ti ovaj savjet od anchie76 ne bi koristio jer mislim da liječnik ima pravo ispisati pacijenta jednako kao što pacijent ima pravo promijeniti liječnika "radi poremećenih međusobnih odnosa".
    Dakle to što upišeš dijete, ako je liječnik odlučan da će odbiti nekoga tko odbija cijepljenje, ne bi koristilo.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Samo želim dodati da dijete možeš upisati i kod liječnika opće prakse, nije nužno da je pedijatar .

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Jel ovo savjet kako izbjeći nešto što je u RH zakonska obveza?
    Zakon propisuje da roditelji moraju dobiti informacije, krajnje je vrijeme da ih počnemo zahtjevati kao rodtielji (kad nam se već ne daju bez traženja).

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Zakon propisuje da roditelji moraju dobiti informacije, krajnje je vrijeme da ih počnemo zahtjevati kao rodtielji (kad nam se već ne daju bez traženja).
    Anchie hvala! Budem ovo sprintala i nosila kod pedice sljedeči put, just in case. I zaista, ne želim ga cijepiti dok ne prostudiream dobro sve aspekte toga, još uvijek me vodi čisti strah od neinformiranosti...skroz mi je zapravo nedogovorno cjepiti dijete samo jer tako rade svi i jer mi određeni doktori i znanstvenici govore da je cjepivo sigurno i potrebno a sama nemam poja zašto, kako itd. A ako utvrdim da sam ja u krviu i da je cjepivo zaista potrebno i neopasno, e onda priznajem svoju "paranoju"...

misliteljica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Mislim da je cijepljenje uvijek stres i za mamu i za dijete, ali ja jednostavno nisam imala hrabrosti ostaviti moje dijete bez zaštite od bolesti koje su prije cijepljenja kosila djecu. Osim hepatitisa B i TBC cjepiva kojim je cijepljen po rođenju, prošli smo dipter, a sad slijedi moparu. Dodatno sam cijepila na rotu, sad mi je zbilja drago kad vidim što su neke mame prošle s rotom.
    Protiv gripe ga nisam cijepila ali jesmo se svi oko njega. Ja sam se cijepila i protiv svinjske. Bila sam valjda prva na cijepljenju.
    Moje je dijete bilo teško bolesno sa 6 mj i da on bude bolestan, a da ja znam da sam to mogla spriječiti, valjda bi iskočila iz kože. I ta upala bubrega koja je imao, bila je izgleda rezultat moje odluke da budem "neinvazivna" s navlačenjem kožice. I tako...pet dana u bolnici, injekcije u glavu...STRAVA

Općenito mislim da liječnici (koji su kompetentni) ne bi nikada cijepili djecu, pa i svoju vlastitu, da je to tako opasno.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Misliteljice, nisu svi liječnici pro cijepljenje. Ima ih i koji ne cijepe svoju djecu.

Dakle, ono što je bitno je da su informacije dostupne svima, a onda svatko neka prosudi za sebe.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Samo želim dodati da dijete možeš upisati i kod liječnika opće prakse, nije nužno da je pedijatar .
    zar ne mora biti liječnik obiteljske medicine?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Zar to nije isto? Do nedavno su bili liječnici opće prakse u domovima zdravlja samo za odrasle, sad su u privatizacijii i mogu uzimati populaciju od rođenja pa nadalje. Naziv je promjenjen , ali je to ista stvar. Ako sam u krivu neka me netko ispravi.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nije isto, jedan ima a drugi nema specijalizaciju.

Lijecnik opce prakse moze raditi u primarnoj zastiti, ali on nema specijalizaciju.

Dakle, lijecnik specijalist obiteljske medicine takodjer moze raditi u primarnoj zastiti, ali ima specijalizaciju. Pedijatar je takodjer specijalist, a jedan dio pedijatara radi u primarnoj zastiti, jednako kao sto i dio specijalista ginekologa radi u primarnoj zastiti.

Ne znam mogu li lijecnici u primarnoj zastiti koji nemaju specijalizaciju iz obiteljske medicine a nemaju je ni iz pedijatrije, primati pacijente predskolske dobi.
    Posljednje uređivanje od Danka_ : 16.03.2010. at 15:58

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ova mi informacija puno pomaže! Sjetila sam se da ima kod nas jedan prilično "nekonvencionalan" doktor o.p., moguće da neće imati ništa protiv da nas upiše!
    Što se tiče vrtića, mislim da privatni ne prave problema, mog sina pri upisu nisu pitali je li cijepljen (btw sin je uredno cijepljen).
    A pri upisu u školu vjerojatno će biti komplikacija, mada vjerujem da na kraju ipak upišu i necijepljene, jer znam da postoje i necijepljena djeca u školama. Koliko sam shvatila, najbitnije je potpisati da preuzimaš odgovornost. Sad, netko će imati sreće pa će proći bez problema, a netko će imati komplikacija. Ali čini se da je ključna riječ UPORNOST - ako si uporan i čvrst pri svojoj odluci ne mogu ti ništa.
    Najgore što ti se može desiti, koliko sam shvatila, je da je netko toliko uporan da te ide tužiti, i na kraju završiš s nekih 2000 kn kazne.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

tashana, primijeti da postoje još tri posta nakon ovoga kojega si citirala, a koja se na njega nadovezuju.
    Posljednje uređivanje od Danka_ : 16.03.2010. at 19:38

Datum pristupanja
    Nov 2005

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

da, vidila sam poslije da je bilo još odgovora, ne znam zašto nisam odmah. nisam još vješta s ovim

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Hvala za info, sirius, puno mi je pomoglo! Misslim da ću pokušati s liječnikom opće prakse. Hvala i ostalima!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj tashana prvotno napisa Vidi poruku
    da, vidila sam poslije da je bilo još odgovora, ne znam zašto nisam odmah. nisam još vješta s ovim
    Pisale smo tamo o tome da je moguce da, iako dijete mozes prebaciti kod lijecnika koji nije pedijatar, mozda nije dovoljno da je lijecnik opce prakse, nego mu treba specijalizacija iz obiteljske medicine. sirius je rekla da su lijecnici opce prakse i specijalisti obiteljske medicine isto, ali nisu, iako i jedni i drugi rade u primarnoj zastiti. "Svi specijalisti su lijecnici, ali nisu svi lijecnici specijalisti."

Ja ne znam je li ta specijalizacija uvjet, ali provjeri.
    Posljednje uređivanje od Danka_ : 17.03.2010. at 06:50

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Jućer sam dosta surfala na temu izbora liječnika i nigdje nisam našla da je izbor istog za bebu ograničen specijalizacijom.
    Pravo roditelja jest da za bebu izaberu pedijatra, ali isto tako nije obaveza. Što je logično zbog toga što pedijatra nema dovoljno ili nisu dostupni svima jednako (npr. otoci).Isto tako nigdje nisam našla da je upis pacijenata ograničen specijalizacijom , ako liječnik ima koncesiju. Postoji prednost kod upisa beba kod pedijatara nasuprot liječnicima u općoj praksi, ali na područjima gdje su pedijatri postigli maksimalan broj pacijenata to i tako nije bitno.
    U svakom slučaju smatram da bi dijete trebalo biti upisano kod nekoga, njegovo je pravo da ima primarnu zdravstvenu zaštitu u slučaju stvarne ili samo potrebe za eventualnim uputnicama za specijalistu .

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Naravno da treba biti negdje prijavljeno, nisam o tome govorila.

Reagirala sam na tvoju tvrdnju da je lijecnik specijalist obiteljske medicine isto sto i lijecnik opce prakse.

Inace, ja bih nazvala HZZO za tocnu informaciju. Moja je pretpostavka da, ako se dijete moze prijaviti kod lijecnika u primarnoj zastiti koji nije pedijatar (a moze, jer cesto niti nema izbora zbog nedovoljnog broja pedijatara), onda taj lijecnik moze biti ili lijecnik opce medicine ili lijecnik specijalist obiteljske medicine - uvjet je jedino da doticni lijecnik radi u primarnoj zastiti.

puntica je napisala post iz kojeg slijedi da je moguce da u slucaju kompromisa, dakle kada dijete ne moze pedijatru iz bilo kojeg razloga, ipak treba ici specijalisti obiteljske medicine. Kao sto rekoh, ja to ne znam, ali mislim da vrijedi provjeriti tu informaciju.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa Vidi poruku
    .

puntica je napisala post iz kojeg slijedi da je moguce da u slucaju kompromisa, dakle kada dijete ne moze pedijatru iz bilo kojeg razloga, ipak treba ici specijalisti obiteljske medicine. Kao sto rekoh, ja to ne znam, ali mislim da vrijedi provjeriti tu informaciju.
    Ja sam se samo iznenadila kad je spomenula specijalizaciju, uzimajući u obzir da ju velik broj liječnika koji rade opću praksu nema. Nisam razmišlja o tome da bi mogli biti možda ograničeni specijalizacijom kod upisa određene populacije kad već imaju koncesiju...
    U svakom slučaju, nabolje je kao što ti kažeš nazvati HZZO i poštediti se hodanja.
    Osim toga u tim zakonima sam našla da djeca imaju pravo biti kod pedijatra do 14 godine, a uobičajena praksa je da nakon sedme po sili zakona prelaze liječnicima opće prakse zbog prevelikog pritiska na pedijatre.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

sretna vijest! upravo dolazim iz pohoda po ordinacijama - bilo je uspješno! Našla sam pedijatricu koja nas je upisala. Kad sam rekla da ne želim cijepiti nije joj baš bilo pravo, veli da je to njoj komplikacija, da mora javiti soc. službi i šta ja znam što. Ipak nam se smilovala kad sam rekla da nemamo kamo. Uopće nije sa mnom raspravljala o cijepljenju, samo je rekla da potpišem. Kaže da će me vjerojatno kontaktiratu soc. služba....no dobro, spremna sam na to, sigurno ću im morati objašnjavati svoj postupak ali ne vjerujem da će biti nekih većih problema. Uglavnom pao mi je veeeeliki kamen sa srca!!!

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj tashana prvotno napisa Vidi poruku
    sretna vijest! Uglavnom pao mi je veeeeliki kamen sa srca!!!
    Da. Ljudi obično odahnu kad im se zaprijeti prijavom socijalnoj službi.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ni prijetnje vise nisu sto su nekad bile.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Da. Ljudi obično odahnu kad im se zaprijeti prijavom socijalnoj službi.
    Ne razumijem čemu ironija...
    Jasno je da joj je pao kamen sa srca jel je našla liječnika koji će se brinuti za primarnu zdravstvenu zaštitu dijeteta.
    Pravo na zdravstvenu zaštitu ima svaki građanin ove države , to je jedno od osnovnih prava. Zar bi ona trebala biti uskraćena nekome zbog toga što ne želi neki postupak (pa makar on bio propisan i zakonom)?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

I koji će ju prijaviti socijalnoj službi.
    Ne razumijem zašto je to sretna vijest.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ni ja isto.

mislila sam da traži edijatra s razumijevanjem za ne-cijepljenje. a ovaj, čini se, to nije.

mogla je onda otići i kod bilo kojeg pedijatra i isto bi prošla, sigurno je ne mogu odbiti kad dođe s novorođenčetom, ili griješim?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Najmanje zlo u cijeloj priči je socijalna služba.
    Puno gore od toga je imati pedijatra koji zbog odbijana cijepljenja je neugodan pri svakom pregledu ili ne imati adekvatnu medicinsku skrb uopće samo zato jel je ona uvjetovana cijepljenjem.
    Ako pedijatar želi njezinu pismenu potvrdu da se ogradi od eventulnih problema to je u redu , oni drugi koji ne inzistiraju na tome izuzetno su rijetki i možda ih nema u Zadru.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

dakle ovako, pedijatrica reče da mora javiti soc. službi jer je njen posao da provodi zakon. no iz iskustva drugih najčešće ne bude većih problema ako roditelj potpiše da preuzima odgovornost. osim toga, čak i da bude komplikacija spremna sam na to i sve skupa bih rađe prošla nego da cijepim dijete. a pao mi je kamen sa srca jer mi se činilo da neću uopće naći pedijatra koji će nas htjaeti upisati pošto je trenutno kod nas takva situacija da odbijaju bebe radi gužvi (nije mi jasno kako itko upiše dijete?). ne znam što je tu čudno ili nejasno.

vania

Početno tashana

Može li na pp o kome se radi, ja imam termin 15.5. pa da se na vrijeme pripremim. Inače sam još u fazi informiranja i nisam odlučila za ili ne cijepiti.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Najmanje zlo u cijeloj priči je socijalna služba.
    Puno gore od toga je imati pedijatra koji zbog odbijana cijepljenja je neugodan pri svakom pregledu ili ne imati adekvatnu medicinsku skrb uopće samo zato jel je ona uvjetovana cijepljenjem.
    Ako pedijatar želi njezinu pismenu potvrdu da se ogradi od eventulnih problema to je u redu , oni drugi koji ne inzistiraju na tome izuzetno su rijetki i možda ih nema u Zadru.
    Mi još nismo cjepili dečka niti ćemo. Definitivno smo se odlučili za necjepljenje. Imam neke info o doktorim u ZG koji ne forsiraju cjepljenje, ali i dalje je svaka info dobrodošla! Za sad smo izbjegli cjepljenje jer smo trenutno u Dubrovniku, tu je obavio samo sistematski, a cjepljenje smo rekli da odgađamo.
    I da, za mene je socijalna služba milijon puta bolja opcija nego cjepljenje. Ionako je sve to sa socijalnom službom jedna takva smješna farsa koja se radi bez ikakvog smisla nego čisto proforma.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ako zelite o socijalnoj sluzbi molim vas da otvorite o tome novu temu na nekom, drugom pdf-u

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •