Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: mononukleoza - pomoć - mama trudna

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno mononukleoza - pomoć - mama trudna

Ovak, prije 15 dana smo primjetili zadebljanje i povečane limfnog čvora s jedne strane vrata. Otišli pedici, dobila penicilin, i odmah nakon toga splasnulo. Pili antibiotik 8 dana. 3 dana nakon što smo popili antibiotik opet nateklo. Otišli na zaraznu, i tamo opet dali penicilin, i uzeli bris grla. Streptokok nije, i sad dok. naša sumnja na mononukleozu. Sutra idemo vaditi jetrene probe i LDH (nemam pojma što je to). Koliko sam čitala po netu dosta je teško baš dijagnosticirati mono. Moja curka se odlično osjeća, nema apsolutno nikakvih simptoma, osim što je imala to povečanje limfnog čvora. Ova 2 tjedna što je doma, divljale smo po vani. Naučila je voziti bicikl bez kotača pomoćnih i jurila je na njemu sve u šesnaest. Nadam se da nismo previše naštetili, jer i inače kad se osjeća dobro pustim ju van i ne držim ju na nikakvom posebnom režimu. Jako se nadam da će sutra ovi nalazi biti ok i da možda ipak nije mononukeloza. Ali jaaaako sam zabrinuta jer sam u 16 tj. trudnoće, i koliko vidim simptomi se javljaju tek 4-6 tj. nakon infekcije. Može li mi netko objasniti koja je razlika između infektivne mononukleoze i mononukleoze ili je to isto? Da li da ja izvadim krv da se kontroliram, ili da čekam eventualne simpotme? Pliz pomagajte, u strahu sam, svaki savjet i iskustvo je dobrodošlo. Javim sutra rezultate nalaza. Hvala.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Anima, ne moraš se zabrinjavat, mononukleoza kola među ljudima, ali ne obole svi. Vrlo je vjerovatno da imaš antitjela.
    Mononukleoza se lako dijagnosticira, počinje streptokoknom upalom grla, u krvi atipični limfociti, poremečeni jetreni nalazi (visoke vrijednosti ) monostikon test je isto pouzdan, a i mogu se testirati antitijela, pa se vidi da li je mononukleoza prije preboljena ili je u tijeku.
    Moja cura je imala, i to istovremeno s varičelama i primarnim herpesnim gingivitisom.
    Posljednje uređivanje od Arijana : 25.03.2010. at 17:18

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

bibai, trlababalan gdje ste

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Arijana, hvala na tvom odgovoru, jako me je utješio, ali pomalo sam razočarana što se nitko drugi s nikakvim iskustvom nije javio.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Arijana ti je sve objasnila
    Mononukleoza je skračeno ime za infekcioznu mononukleozu.
    Večina odraslih je bila u kontaktu i stvorila protutijela, bilo nakon bolesti, bilo bez razvoja bolesti.
    Nema druge nego pretpostaiti da si imuna.
    Mononukleoza u trudnoći nije povezana s pobačajima niti s malformacijama.
    Imaš pp
    Posljednje uređivanje od mujica : 26.03.2010. at 16:28

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

imaš još jedan pp

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

trebate i ti i dijete izvaditi krv radi serologije na EBV i CMV.
    Nije svejedno radi i se o pravoj mononukleozi uzrokovanoj EBV-om ili o CMV bolesti koja liči na mononuklozu.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

hvala i tebi mujica!

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mi smo prije 2 godine zbog sumnje na monon. izvadili krvi i krvi, na kraju su mu punktirali natečenu limfnu žlijezdu na vratu (samo na vratu!) i otkrili smo da ima Bolest mačjeg ogreba - http://www.zdrav-zivot.com.hr/index...._ogreba&nrsp=1
    sve je prošlo ok.
    sve ovo ti pišem zato jer je i kod Roka bila samo natečena ta limfna žlijezda na vratu

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Hvala Rahela! Dužna sam reći da su jetrene probe kao i LDH nalaz u redu, pa se nadam da to onda isključuje mononukleozu?!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nisam stručna, ali mislim da bi jetrene probe bile loše da je mono u pitanju
    al to će se javiti već mujica ili netko
    vibram da sve prođe ok. i za Ninu, i za tebe

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

onda vjerovatno nije mono
    ali ipak napravite serologiju, kao što ti je rekao mujica

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ja ću vjerovatno napraviti serologiju, jer mi je nepojljivo sada u ovom trenutku da opet maltretiram svoju curku s vađenjem krvi jer je to bilo toliko traumatično, a sad me zanima da li bi jetrene bile loše svejedno da se radi o EBV ili CMV, ili se za CMV moraju još raditi neki drugi testovi?

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

I kod EBV i kod CMV su povišeni jetreni nalazi.
    Moja kći je imala EBV, a moj nećak CMV, simptomi i nalazi su im bili gotovo isti, osim nalaza na antitjela.
    U biti, EBV je češća nego CMV koja je potencijalno opasna u trudnoći, a čak i tad se inficira, recimo samo, 40% fetusa, od toga samo njih 5-15% zadobije neka oštećenja.

Ma ja sam uvjerena da se kod tvoje cure ne radi o mononukleozi. Jedino mi nije jasno zašto, kad je več vađena krv, nije rađena kompletna krvna slika, gdje bi se vidjeli i leukociti, atipični limfociti..., zašto nije rađen monosticon test.
    Iako se ustvari i po jetrenim nalazima vjerovatno može isključiti, bez daljnjeg mučenja.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne znam moraju li jetreni enzimi biti povišeni već u ovoj fazi bolesti.
    Treba malo pogledati po literaturi ili upitati infektologa......

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Hvala svima! Arijana, pedica je kad smo došli kod nje s podebljanim limfnim žlijezdama (samo na jednoj strani vrata) odmah poslala vaditi krv, ali samo leukocite koji su bili malo povišeni. U zaraznoj su bili malo još povišeni ali manje nego prvi put. Ovaj na zaraznoj isto daje opet isti antibiotik. U međuvremenu se u grupi i u vrtiću pojavila mono, i s toga je pedica nas poslala da izvadimo ovo, jer je tek tada posumnjala. Meni je to isto nevjerojatno, da im nije i to palo napamet, a malo mi i smeta što nije dala napraviti kompletnu krvnu sliku kad već maltretiram dijete s vađenjem krvi. Porazgovarat ću s njom još u ponedjeljak. Ona je rekla ako je mono da će ovi testovi to pokazati, e sad, kako ovdje i na netu čitam, to je ok, ali uvijek onaj ali!

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    ne znam moraju li jetreni enzimi biti povišeni već u ovoj fazi bolesti.
    Treba malo pogledati po literaturi ili upitati infektologa......
    Ovako je bilo kod nas na samom početku bolesti
    AST - 77 (<20)
    ALT - 135 (9-20)
    uz atipični limfocit - 13 (0), bilo je dovoljno da se posumnja u mononukleozu.

Na daljnoj obradi kod infektologa, povišen GAMA-GT, dok je ALT pao na 61, a AST se vratio u normalu. LDH i CPK cijelo vrijeme u normalnim vrijednostima. Na svakom slijedećem vađenju krvi, vrijednosti su padale prema normali.

Akutna infekcija potvrđena pretragom na antitijela i monosticon testom.

Dakle, rekla bih, da, jetreni enzimi budu povečani na početku bolesti.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ako je mono, pazite da je odvojena četkica i sl., ako se dobro sjećam, to se zove i "kissing desease". Imale sestra i ja u fakultetskoj dobi, njoj je bio teži oblik - jetrene probe blago povećane, ali jako sporo padale, meni su bile dramatično visoke, ali brzo i sišle. Ako je mono, onda je preporuka relativno mirovanje, C vitamin i dijetalna ishrana (ono, dalmatinska hrana, s minimalno ulja itd.). Sretno!

Obje nismo imale nikakve dramatične simptome, blago povećane limfne čvorove, ja blagu temperaturu koju ne bi ni skužila da nisam mjerila iz straha da se ne zarazim od sestre - tipa 37,3 - i mene je na duge napore (tipa hod od Trga do Stenjevca) probadalo kao slijepo crijevo, ali s desne strane. Doduše, to je znači slika na dob od kojih 20-tak godina.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 27.03.2010. at 15:33

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I isto su jetrene probe bile odmah povišene - kontroliravali smo ALT, AST, GAMA gt i monocite, ako se dobro sjećam. Meni je prošlo za mjesec dana, sestra je dugo, dugo bila na dijeti, ali poslije su se kod nje ispostavili i drugi jetreni problemi, sumnjalo se na alergijski hepatitis (rad u labu), dugo je bila na dijetnom režimu (godinama), sad joj je jetra pod kontrolom, ali nije dobila nikad neku jednoznačnu dijagnozu. Nas je liječio dr. Bradarić, splitski infektolog.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 27.03.2010. at 15:38

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

A kako se radi i gdje taj test na mono? Ona i dalje ima malo natečeno s te jedne strane, pa bi sutra tražila dok. da me ne šeta, nego da nas pošalje još na taj test ako je on 100 % siguran da potvrdi mono.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Monosticon test je krvna pretraga i bude brzo gotov.
    Za utvrđivanje antitijela (koja pokazuju da li je upala u tijeku ili je preboljena prije) i vrste mononukleoze (CMV ili EBV), serum smo slali na Serološki labaratorij, Ifektološka klinika Dr. Fran Mihaljević, Zgb (mi smo iz Dbk-a). Usput se odrade i biljezi na toxoplasmozu, varičele, herpes 1 i 2.
    Dakle, jednim vađenjem krvi bi trebala znati na čemu si, pitanje je jedino hoće li ti ped. dati uputnicu s obzirom na dobre jetrene nalaze.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Tnx Arijana, vidjet ću sutra s dok.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

isto iz krvi mogu vidjeti i onu Bolest mačjeg ogreba što sam ti spominjala, pa pitaj i za to
    mi smo sve to vadili krv u Zaraznoj

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Rahela, iskreno, ne da mi se sad kopat po netu o bolesti mačjeg ogreba, možda možeš kratko opisati da li to ima veze s mačkama, jer mi nemamo nikakve veze s mačkama?

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ok, pogledala sam

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ima li kakvih novosti?

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ima, evo bila jučer kod dok. ona je rekla da potpisuje 100 posto da nije mono, jer da je, da bi svi ovi nalazi do sada drukčije izgledali, pa eto, ja sam odlučila vjerovati joj i tu stati.
    Ovaj topic sam otvorila u totalnoj panici, tako da eto, i naslov je krivi, ali se nadam da će jednom nekome ovo također dobro doći. Meni je sve jako značilo do čega god sam mogla doći.
    Hvala vam svima od srca na pomoći

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

super da nije mononukleoza
    i nadam se da se frajerica sad već dobro osjeća, a i ti

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Anima, baš mi je drago da nije mono

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Trebam pomoć!
    U petak smo L. (5godina) uočili na vratu ispod uha zadebljanje, natečena 2 limfna čvora. Bili na orl Vinogradska, propisali mu Klavocin sirup zbog malo povišenih leukocita (13.5) i poslali nas pedijatrici. Ona je pretpostavila na ima bolest mačjeg ogreba i da popije sirup. Drugo jutro L. je teže disao i bolilo ga grlo. temperature nema. Otišli na zaraznu. Dr nas je preplašio da moramo raditi punkciju da ne mi bilo nešto opasno i izvadili mu krv za DKS. Čekali smo 1.5 sata nalaze (svašta mi je išlo po glavi). Uglavnom nalazi su u redu, osim malo povišenih leukocita, za 0.5. opet su mu vadili krv za serološku pretragu za mono i bolest mačjeg ogreba. Nalaze čekamo 10 dana. Da li bi to mogla biti mono s obzirom da nema temperaturu i dosta se dobro osjeća. Nije malaksao i ništa ga ne boli osim grla koje je malo crveno?
    Dugo nam je čekati nalaz 10 dana

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Jesu vam radili jetrene probe? One pokažu mononukleozu... meni je ona bila bez nekih bolova, blago povišena temp. oko 37 i tupa bol na desnoj strani, ali nakon višekilometarskih šetnji, slično je bilo i smojom estrom, limfni čvorovi blago natečeni, kao što budu natečeni na sto stvari - meni naotekne i ako imam aftu u ustima..

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nisu radili jetrene probe. U dva dana su ga 5 puta pikali. Uzeli su krv za serološko testiranje ali nalazi tek za 5 dana. Znači, mono može biti i bez temperature?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •