Od djece ne očekujem da ostanu čista - po mom mišljenju nešto baš i nije u redu s malim djetetom koje iz vrtića, škole, parka dolazi čisto. Roba se opere i stvar riješena. Dijete se mora slobodno igrati. Penjanje dozovoljavam - motorički spremno dijete može se penjati. I ja sam se penjala na vrhove stabala kao dijete, na vrh užeta, na štalu itd. i to mi je pričinjavalo veliko zadovoljstvo. Što se tiče rezuckanja, polijevanja, igara s vodom i sapunom, može uz ograničenja koja se odnose na količinu vremena koju ja moram potrošiti da bih stvar dovela u red. Ako će oni to počistiti, u redu, ali meni je nepotrebnih poslova preko glave. Često rezuckaju, jer njihovi mali plišanci imaju svoju državu i poseban novac koji nastaje od papira iz mog printera. To ne zabranjujem, ali i ne čistim. Igre sa sapunom su se događale ovako kao što kaže Vlvl - znalo mi se dogoditi da mi pola skupog šampona iscijede u kadu zbog pjene. Tu sam postavila granice - dozvoljavam pjenušave kupke, ali umjereno i samo s proizvodima namijenjenim za to. Igre sa sapunicom za puhanje balončića su mi znale udesiti čitavu kupaonicu ili balkon, tako da sada vrijedi pravilo odite u park, pušite preko balkona ili u kadu i ne prolijevajte. U parku se smiju zaliti - odu, pa se igraju s vodenim pištoljima ljeti, dođu zaliveni, nikom ništa, presvučemo i operemo. Što se tiče mlakica, nemam ništa protiv da skaču u njih u bucama ili ljeti u sandalicama, ali imam protiv da se u vodu do gležnjeva skače u cipelama koje moraju biti suhe za školu ili bilo koji drugi izlazak. Imam isto tako protiv da se u mlakice skače tako da se mene zalije prljavom vodom. Ne bih dozvolila da mi diraju vodu za cvijeće, polijevaju cvijeće ili drva - to je činjenje štete. Učim ih na te razlike - učim ih da imaju pravo na slobodnu igru, ali da sloboda nije bez granice, jer i drugi imaju slobodu, pa u svoju slobodu treba ugraditi odgovornost i obazrivost. Naravno da dob igra ulogu - sjećam se kad mi je sin kao trogodišnjak "oprao" kupaonicu sokom od borovnice i sličnih stvari. Razlika postoji, ali učenje počinje već tada.

Odgovori s citatom

na ovo. Neki dan mi je jedna mama u parku komentirala za moju P. kak je čista
. Ja nju nagovaram nek se popne na penjalicu a ona neće jer se ne voli primiti s rukama za nešto prljavo i odmah se dere nek joj obrišem ruke, a ni MM ni ja nismo baš neki čistunci i nismo ju to učili. Kad jede i zafleka se, odmah se dere da hoće drugu majicu, i "mama, umij me, obriši mi ruke".