Ma dajte ljudi koji pokloni i lova.Za koga, pa svi oni rade svoj posao.Te glupe fore su stvarno isfurane.I još sam čula ovdje kod nas nose slikice djece na odjel za rođendan, ma meni je to sve bezveze.
Ma dajte ljudi koji pokloni i lova.Za koga, pa svi oni rade svoj posao.Te glupe fore su stvarno isfurane.I još sam čula ovdje kod nas nose slikice djece na odjel za rođendan, ma meni je to sve bezveze.
hm...zanimljivo. ajd baš mije drago da čujem različita mišljenja jer se ne usudim započet takvu temu sa svojimamislim da ću i ja izbjeć novčana darivanja čisto jer mi je bedastoća. nažalost znam slučaj u kojem su ženu pitali čim je došla u bolnicu jel ponjela novčanik sa sobom? mislim žena došla u jako teškom stanju a sestra je pita gdje ti je novčanik i čudi se kako ga nema. tj. nema para da pervedem. pa je otišla gunđajući. nisam htjela biti jedina koja se protivi tim "običajima" ako je to stvaaarno toliko potrebno al pošto vidim da nije onda me neće peći savjest
![]()
maria71 - hahahaha.... sad sam se sjetila da je meni baka pričala ili mama - u njihovo su se vrijeme učiteljima (a i doktorima) nosila gospodarska dobra - piceki, guske, sir, a te životinje bi često i žive bile. Zamisli sad se porodiš i doneseš par živih kokoši u rodilište!
7 dnevno putovanje je zaista pretjerivanje! Nakit! Mislim pa to su stvari koje se poklanjaju ipak nekom izuzetno posebnom, može biti učiteljica poebna no ipak je ona u nekom prolaznom životnom razdoblju a takve vrijedne stvari su ipak za nekog iz neprolaznog ili bar dužeg životnog perioda.
Ja bih se složila s Mariom...Moj muž je još gori!
On bi radio rođendanske proslave ali bi zabranio poklone..
No da se vratimo na ovo... Ja dođem u frizeraj gdje je cijena pramenova i šišanja npr. 200kn. I tih 200 kuna jedva nekak skrpam da odem bar jednom u dva mjeseca na pramenove da ne izgledam ko strašilo. E šta bih ja sada još malo trebala skupljati da ostavim nekaj za uslugu koju sam ionako već platila? Zbog??
Evo DiLala ako ti se čita...
http://forum.roda.hr/threads/35660-i...-iz-rodilišta
KAJ?????? Slike djece nose, ma daj kaj je to??????? Ma daj pa to je .... apsurd, pa mene ne zanimaju slike djece koja su mi bliska (iz obitelji) a oni slike svoje djece nose - nepoznatima - da ih vide. pa koga briga??? Ja slike svoje djece ne pokazujem ni na poslu ljudima s kojima radim i koje dugo poznam - ono - ak me pitaju onda im pokažem ali mi je glupo pokazivati jer je normalno da to zapravo baš nikog ni ne zanima, isto mi je glupo kad stavljaju na desktop na poslu obiteljske slike (pogotovo jer je ured otvoren za druge i komp služi i drugima u radu) - ok ak je ured gotovo privatan. Ljudi definitivno znaju pretjerivati s djecom, a očito i sa izlascima iz rodilišta, ko da izlaze iz ropstva u Obećanu zemlju.
po meni - pokloni samo ako je baš zaslužno i ako je rodilja izuzetno lijepo iskustvo imala zbog postupanja i brige sestre, ali i onda neobavezno. Inače - NULA.
Hahahaha - da ti drugi put ne zakuri pramenove!
Ne znam ni ja odgovor na pitanje, ja ostavljam nešto sitno - ali samo ako sam zadovoljna, no s obzirom da se odnedavno farbam u kućnoj radinosti (i to jako dobro i lijepo) frizeru idem valjda 2x godišnje. Ali to su zaista mali iznosi - max. 20 kn - ono baš za kavu.
Je - ak to uđe u pravilo "Red je" - onda ne valja i fakat je glupo i čak ružno, no ak se osjeti poriv da se zahvali - tada mali poklon zašto ne, kao što sam ja osjetila poriv da nagradim osoblje u RI - bila sam šokirana njihovom brigom, ljubaznošću i njihovom željom da udovolje mojim prohtjevima - a kad gledaš - nije li to normalno i ne bi li tako trebalo biti? A ne da se šokiraš kad zatekneš takve ljude? Još malo ću nagrađivati i prodavačice po dućanima - a fakat bi mogla jer se isto mm i ja znamo šokirati kad naiđemo na malen dio njih koji je izuzetno ljubazan, drag i nasmješen - nažalost postalo je normalno da su namrgođeni, drski i da ti i ne kaže "Dobar dan" ili "Doviđenja".
Jednom sam ušla u knjižaru "Profil" - tiho sam pozdravila jer nikog zapravo nisam ni vidla, kad ono 2 prodavačice sjede iza blagajne (čuće da ih se ne vidi) i komentira jedna:"Mogla je bar Dobar dan reći!"!!!! Mislim si ja - em sam rekla em bi red bio da ti to glasno prva kažeš pa i da se digneš - al pustim ih, kad sam pital za neku knjigu samo je čućeći rukom pokazala di bi trebale biti i da ak ih nema onda ih nema. I tak nas takvi neljubazni djelatnici na raznim radnim mjestima naviknu na neodgoj i bezobrazluk da smo eto šokirani kad naiđemo na ljubazne, ponizne i drage prodavače/doktore/sestre/konobare.... Sve se okrenulo - normalno je postalo loše a dobrim se šokiraš. Mislim znam da je kriza i ljudi nemaju love - ali kakve to ima veze sa mnom?
DiLala točno je to što kažeš. sve je istina. svi su previše namrgođeni i nikakvi da se doslovno "prepanemo" kad nam netko nepoznat bude ljubazan i učini nešto dobro za nas. često naša vlastita rodbina nije takva pa te takve ljubaznosti stranaca iznenade. evo vidim da se ovdje povukla tema ne samo oko beba već općenito svega i to mi je drago čuti jer je u biti sve na neki način povezano. i svaka čast sestrama koje imaju neko svoje ja i dostojanstvo pa ne prihvaćaju takve "darove" od nepoznatih ljudi. al čini mi se da ih je jako malo.
hm, mislim da ta sestra nije htjela lovu, nego su ju pitali jer je bila u stanju kakvom kazes da je bila pa su htjeli novcanik vratit po nekom doma da nebi bilo da je nesto nestalo. a po skolski bi se kad dođes u bolnicu vrijedne stvari , nakoit, lova trebale spremat u " kasu " s kljucem i popisat sta ima da nebi bilo da je nestalo odo strane osoblja. ja i kolegice smo nasle kod covjeka koji je umro OGROMNU svotu novaca - nikad vise tolko para necu drzat u rukama, a nitko od njegovih nije znao za to. mogle smo uzet bez beda puno tisuca eura. - bez brige, nismo uzele ni kovanicu, al iskreno nakon vracanja cifre obitelji ocekivale smo sladoled - jako je vruce bilo
- a dobile smo figu.
Slažem se s mihim za novčanik.
Sestra je za njega pitala ili zato "da ne bi nestao", ili jer je trebala neke dokumente tipa knjižice, dopunskog,..., pa nisu sestre lopovi.
U rodilištu nisam doživjela nikakvu neugodnost vezanu za novce, poklone ili slično, niti sam ikog čula da spominje nekakve novce za sestru.
Ja moram reći da mene nitko nikada ništa nije tražio, niti bilo kako dao do znanja da se nešto očekuje, a bio je tu carski i kojekakvi pregledi i doista nikad nisam doživjela da netko podrazumjeva da će dobiti bilo kakav oblik materijalne zahvale od sestara do doktora. Dapaće sestre su bile jako ljubazne, donjele bi mi iz torbe sve što bi ih molila (dok nisam mogla iz kreveta) i nikada mi nije nestalo apsolutno ništa. Molim, u svakom žitu ima kukolja, ali mislim da je to doista rijetko.
MOja mama je sestra i u milijun godina koliko radi ona NIKAD nije dobila novce a i da je nebi ih primila sigurno. Kave, čokolade i sl su uobičajeni znakovi pažnje i to dobivaju stalno pa onda to bude za svih njih tamo ili eventualno podijele ako toga bude puno. Ne radi u rodilištu ali kažem, novce nebi ni uzela, to bi joj bilo ponižavajuće. Bome bi i meni.
I dok god postoje ljudi koji potplaćuju radnike (za zdravlje, za sreću, nazovite to kako oćete) jadni smo svi mi i jadna nam država.
U prethodnom postu greškom sam citirala Anemonu umjesto Anu.m pa ispravljam:
Slažem se u potpunosti. To davanje novaca i ičega mi stravično ide na živce, ali ono, baš mi ide na živce do bola.
Ma tu leže korijeni i korupcije i svega...od nošenja doktorima, sestrama, firzerkama i sl.
Ne razumijem i nikad neću!!!
maria71, svaka čast! Kad bi svi bili kao ti, ne bi bilo korupcije.
Darovi iz zahvalnosti pretvorili su se u darove iz obaveze. I to ne valja. Treba darovati ako se zaista osjeća potreba da se daruje, a ne zato što tako nalaže neko nepisano pravilo iz vremena robne razmjene. I naravno, prema mogućnostima.
Izričito sam protiv nošenja darova liječnicima, sestrama i sličnima. Oni su uredno plaćeni za svoj rad, kao i ja za svoj i ne vidim u čemu oni svoj obavljaju bolje nego ja svoj pa da ih još treba i dodatno nagrađivati. Moje je mišljenje da ih oni ne bi smjeli primati, a mi bismo ih s vremenom onda prestali i nositi. I ne bismo zato bili lošije društvo. Dapače. Upravo su se kave i bombonijere pretvorile u plave koverte, sve deblje i deblje. A svi znamo kamo nas je to dovelo.
Neila, možeš li nam reći o kojem se rodilištu radi, ako nije problem?
Prema odgovorima mislim da takvi običaji opstaju u manjim gradovima, dok se u Zg to ipak malo prorijedilo ... Nadam se da će uskoro skroz nestati, ne samo u Zg nego svugdje u HR ...
Mi u firmi imamo pravilnik o poslovnom poklanjanju prema kojem je gotovo zabranjeno primati ili davati darove... voljela bih da se takvo što počne primjenjivati na sve radne okoline. Da primimo novac,mislim da bismo dobili otkaz iste sekunde ...
Ja sam tri puta rodila, niti jednom nisam ništa dala, a nisam niti čula ostale rodilje da nešto pripremaju ..
Maria71 baš mi je super ovo kaj si uvela nepoklanjanje, jer to fakat zna biti pretjerivanje i sigurno si više puta dobila nekaj kaj ti se uopće nije niti sviđalo, a znaš da je specijalno birano, pa ne možeš pokazati nezahvalnost. Mene već sad muka hvata od toga kaj me za godinu dana čeka prvi rastanak s vrtićem, a vidim da se iz godine u godinu roditelji natječu tko će više i bolje. Koma mi je to. Ja bi radije da im djeca izrade kakav zgodan plakatić/poster ili slično, koji si onda negdje mogu objesiti do kraja te vrtićke godine, da im otpjevaju neku lijepu pjesmicu, izljube i to je to. Nekaj u tom stilu, a ne pretjerivanje. No, dobro ovo je sad već off topic.
On topic. Nikad nisam nikome dala ništa na izlasku iz rodilišta. To mi je apsolutno bez veze, a niti inače nemam običaj dijeliti poklone doktorima i sličnima. Iznimku sam učinila nakon drugog poroda kada sam doktoru i dvejma babicama koje su me porodile dala svakome po Merci. Danas kad gledam i to je bilo bez veze, ali tada su me drmali hormoni. Naime, moj je drugi pšorod bio extra brz. Probudila sam se ujutro oko 5,50 i tek tada skužila da imam trudove. Digla sam muža i relativno smo brzo krenuli prema rodilištu. Cilj je bio SD, jer sam tamo i vodila cijelu trudnoću. Mi inače živimo na brdu u istočnom dijelu grada. Čim sam ušla u auto skužila sam da neću izdržati do tamo i rekla mu da vozi u najbliže rodilište. Tako smo završili u Merkuru. Rodila sam doslovno u roku 5 minuta po ulasku u rodilište (u 6,35). Kako je sve išlo brzo nisu mi stigli uvesti muža, pa me je doktor samoinicijativno pridignuo za vrijeme izgona, a babice su bile ful poticajne. Odmah nakon poroda dali su mi malog miša i još smo se svi skupa lijepo šalili. Kak su me prali hormoni meni je to sve bilo tak prekrasno i osjećala sam veliku zahvalnost. A sad kad realno pogledam njima je to bio vjerojatno najjednostavniji porod u toj smjeni.
Dobro - složni smo lova doktorima/ sestrama NE - no postoje zanimanja gdje se daje bakšiš/ tringeld/ napojnica - no to nije mito. Dati 20 kn = NAPOJNICA, dati 200 ili više kn je = MITO.
Zanimanja gdje idu napojnice koliko ja znam su: konobari, u boljim hotelima nosači kofera i frizeri. Ali to su mali iznosi - negdje su čak i propisani koliko se najmanje daje. To nije mito.
Ali dati doktorima-sestri-učiteljima - ružno, ružno je davat im mito a bome ružno je i dati im napojnicu! Zamisli daš doktoru 20 kn! Ali poklon ak smatraš da ti je život spasio ili sestri ako ti je zaista bila toliko dobra i požrtvovna - onda je takav oblik zahvalnosti zapravo pristojnost - no opet u slučaju da se fakat nema jedna lijepa usmena zahvala i pohvala je isto tako pristojnost.
Je da im je to posao - ali bilo koji djelatnik može obaviti isti posao na 2 načina: jedan je da bude ljubazan, susretljiv i da vidiš da uživa pomoći ti (jer mu je to posao), a drugi da isto sve to obavi uz namrgođenost a ti cijelo vrijeme imaš osječaj da će te poslati na mars i da će ti sigurno nešto krivo napraviti. Ove dobre treba nagrditi - usmeno svakako!
Ne, da krivo ne shvatite osoba nije bila u smrtno teškom stanju već u velikim bolovima. i bila je kraj nje rodbina koja ju je dovezla. tako da to traženje novčanika nema smisla. znam da se sad tu svi zgražaju nad tim pogotovo sestre i svaka čast onima koji časti imaju, al ima ih puno koje je nemaju. ne znam uopće zašt netko prihvaća taj poziv ako imalo sumnja da ga neće moći izvršavati ljudski? nitko nije u bolnicu došao jer mu je dosadno i nema šta radit doma. ljudi su na mukama i pored sve neljubaznosti, deranja i ignoriranja pacijenata rodbina gura šakom i kapom nebi li ovi malo kao oko njih više pripazili. zar svaka trudnica treba u svom tom strahu i bolovima mislit "joj nisam im ništa ponijela boga pitaj kak će postupat samnom?" ili trebam iznjet bebu nitko mi ne radi i moram ići posuđivat da se ne osramotim? eto, ja sam nažalost vidjela svega i svačega i mogu samo reći kad odem rodit da ću vagat svaku riječ i svako namršteno lice i ono nasmiješeno ako ga bude, da ću dobro upamtit tko mi je pomogao a tko odmogao. a za bebu nedam ni kune. eventualno nešto ponjet i to samo ako bude dobar tj. normalan tretman. ako ne bude još će me čuti pri izlasku.![]()
Ove moje sestre na SD ionako nisu bas nekaj zasluzile. Kad sam Ivi skinula pelenu jer su mi je donjeli usranu, smrdilo je po sumporu, a jos je uz to imala strasan osip na preponama, sestra je vikala da kaj ja to radim, da im stvaram dodatni posao i da kaj si ja mislim, koliko oni pelena imaju po djetetu. I kad su drugo jutro nakon poroda nosile bebe u nasu sobu, gundjale su da koja je to sada fora da citiram:sekcije dobivaju bebe drugo jutro!
Ma nisu zasluzile ni kavu!
kad sam izlazila prvi put, moj otac je, bez da ikog sta pita, izvadio novcanicu (100 ili 200 kn) i poceo je tutkati sestri
njemu valjda bilo neugodno sta mi nista ne dajemo
takodjer sestru nisam vidila tijekom boravka u rodilistu i samo sam zavrnila ocima
ali bez razloga, ispostavilo se, jer mu ona nije htjela uzet novce
drugi put se pomirio pa nije ni nudio
ja dajem samo ako stvarno osjecam zahvalnost
kad je malisa dvaput bio u bolnici, oba puta smo nosili pice, kavu, slatkise kad su nas otpustali jer su nam sestre stvarno bile super
al svi moji stariji vjeruju u to da se doktorima mora davat, sramota je ako ne das
da ne bi slucajno gospodin dotur pomislio da mi nemamo, valjda
pa kad je dida skupilo auto ostadosmo i mi i bliza rodbina bez prsuta, vina, whiskeya, a bome i praznih kuvertica
dida je ko za dispet promijenio pet-sest odjela u dvije bolnice u dva grada![]()
Posljednje uređivanje od summer : 12.05.2010. at 00:04 Razlog: tipfeleri...
Za davanje novaca nikada nisam čula. Baš strašno. Koje opterećenje. Ma, zapravo, nemoj se uopće opterećivati. U situaciji kada ti dolazi dijete, svaka je kuna važna, a dati sestri, ma i 100 kuna, je previše.
Ja sam sestrama jedan dan dala kiflice koje je sveki donijela budući da cure u sobi nisu mogle taj trenutak jesti, a bilo mi glupo da se jedu kada se ohlade.
Kada sam izlazila ostavila sam im većinu poklona koje sam dobila, kekse i sokove.
hm, zao mi je kaj imas ovakav stav, al mislim da je neopravdano. ak ne radis u bolnici onda mislim da su to samo pricice koje uopce ne moraju biti istina (to kaj kazes da si vidjela svega i svacega ). ovo s novcanikom ima smisla, vjerojatno su mislili to poslat doma po rodbini zato je bilo to pitanje, nije da nekog branim, al stvarno ne vjerujem da je to imalo ikakve veze s trazenjem novaca, ne vjerujem ni to, da netko uopce tak nesto moze pomislit. to da sestre nemaju casti, i poziv bla,bla, ljudi su svakakvi, pa bili setre prodavaci bla,bla, skolu upisujes sa nekih 14,15 godina i neki skuze da nije za njih al nemaju izbora pa moraju radit. samo bez uvrede svima, ne znam kak da se izrazim da ne budem krivo shvacena ( ja volim svoj posao i nisam fulala makar sam odlucila jos u 4 osnovne kaj cu ), al od sestara se ocekuje da se uvijek smjeskaju, imaju strpljenja itd, a za sluzbenike u banci, policiji, posti, bilo di da dođes je normalno da su arogantni i bezobrazni, oni kao puno rade i nema im se kaj zamjerit... ja sam jednom poludila kad sam dosla promijenit prezime u radnoj knjizici - zena je to radila pol sata???????????????????????????????????????? sva zivcana, nabrijana... mislila sam si samo u glavi da mi tak radimo na nasem odjelu svi bi bili mrtvi doslovno. svi imaju pravo na los dan, a nedaj boze da se mi ne nasmijemo - nama je inace sve savrseno i nemamo nikakvih briga u zivotu... ma dosta sam filozofirala.. tema je kao mito, pa onda mogu rec da radim 7 godina ( pretpostavljam da sam onda ipak malo vise vidla i cula nego ti), i mogu ti rec gotovo 100 % sigurna da ni jedna moja kolegica nije nikad ni prihvatila lovu, a kamoli je ocekivala.. da nam je drago dobit npr colu kad je vani 35 stupnjeva je, al da ju ocekujemo i mjerimo ljude po tome to sigurno ne. neljubaznosti, deranja, ignoriranja??? mislim da je to manjina, al takvih svuda ima nazalost. meni se osobno cini da ih je najvise po salterima za narucivanje, a po odjelima stvarno rijetkost... eto, nebi stvarno nikog htjela uvrijedit. imam jedan primjer, od naj frendice tata je bio na op, u intenzivnoj, trazio sr. da mu ide po vodu na kiosk, nije otisla.... on se jako uvrijedio,kao hladna, bezobrazna, i ja mu objasnjavam da mi letamo da sve stignemo i da nemozemo hodat pacijentima po vodu, novine ( ja plavusa cak i odem kad " nema " posla ) jer jednostavno ne stignes, a na kraju krajeva to stvarno ne moramo radit, to je i pretjerivanje u ljubaznosti... al eto, njemu se ona zamjerila i nije dobra sr.........blablablabla.
Neila, nemoj se ljutiti, ali ja isto mislim da je tvoj stav neopravdan.
I dalje nisi napisala o kojem dijelu Hrvatske se radi (ili mi je promaklo).
U zadnjih nekoliko godina večina mojih prijateljica je rodila (Merkur, Petrova, Vinogradska, Sv. Duh, Bračak, Rijeka,...) i niti jedna nije imala takvo iskustvo. Nitko nikad nije spomenuo novce, čokolade, mito,... niti je radi "nedavanja" poklona koja imala loše iskustvo, tako da stvarno ne znam o čemu pričaš.
Isto tako baku stalno vozim po bolnicama i apsolutno nikad nismo doživjeli slično iskustvo.
ja sam na odlasku iz bolnice sestrama dala nekakve bombonjere, čisto sitnica, jer su mi zaista pomogle i bile divne prema meni i dala bih svakom tko učini nešto lijepo za mene bez obzira što su za to plaćene. to nije mito nego lijepa gesta zahvalnosti. novac mi je totalno bez veze davati i mogla bih ga uvrstiti u mito.
Ma krivo razmišljaš ženo! Je - ima svega, ima doktora/sestara (u bilo kojem zanimanju) ljudi koji su zaista nedostojni svog poziva - bilo kojeg, ima i onih koje svojom dobrotom obasjaju cijeli prostor u kojem rade - fokusiraj se na te jer ih ima i njima treba poklanjat pažnju a ovi drugi.... ne zaslužuju uopće spomena! Uostalom ideš roditi prekrasno malo biće koje ti je Bog / Svemir/ Stvoritelj... podario - sam taj čin zasjenjuje i najmanji tračak tame! Kak uopće razmišljaš o svom tom osoblju znajući da češ nositi-dobiti jedan predivan mali nevini sveti život? Ne znam, ja mislim samo na to kako će to maleno biće izgledati, disati, koliko ću ga ja obasjati i ono mene...... sve i svi drugi su jako sa strane. Pa nek me traže i direktno 200 kn reći ću ne dam i zaboraviti ih, ak naletim na predivne ljude (a hoću) - zahvalit ću im se i to je to. Fokusiraj se na pozitivno jer ono je uvijek jače.
Rijetko citiram DiLalu, ali ovo moram potpisati.
Ženo, opusti se, pa pišeš kao da će te u bolnici na ulazu opljačkati i ako ne bude dosta, još će te i ogovarati.
Mislim da si definitivno zabrijala.
A i dalje nisam našla odgovor o kojim bolnicama se radi, gdje rade te čudne osobe bez morala?
Da, baš i ja potpisujem dilalu, meni to dok se ovdje nije spomenulo uopće nije palo na pamet.
I mene jako zanima o kojem se gradu, rodilištu radi!
Neila, nemoj se ljutiti, ali mislim da je sve to skupa pretjerano. Uvjerena sam da te nitko od med. osoblja neće tražiti, niti očekivati od tebe bilo kakav novac, ma čak ni kavu... Ali za kavu će im vjerojatno biti drago, a onaj tko nudi novac vrlo vjerojatno će sebe dovesti u poprilično neugodnu situaciju.
ajmo se mi vratit na temu. tema nije o tome hoće li netko mene nešto tražit ili neće i kakvih sve ljudi ima niti se ovdje može generalizirati sve med. osoblje kao skroz loše ili baš super. to što netko nije imao lošeg iskustva ne znači da toga nema i da tome nije tako. mene je samo zanimao OBIČAJ poklanjanja bilo čega, a prvenstveno novaca sestrama koje iznose dijete. s obzirom da su mi dosad svi oko mene rekli da se to tako radi i da bez neke kuverte neidem nikud ja sam se šokirala. moja braća imaju i rodbina dosta male djece i nijedna sestra nije odbila tu kuverticu. niti išta drugo. neću govorit o kojem se rodilištu radi niti javno prozivat ljude jer to neće apsolutno ništa promjenit. a i ne radi se samo o jednom tek toliko nažalost. ne dovodim ja ovdje u pitanje moralnost sestara koje se očito pronalaze prozvanima i tako sigurno stavljaju ruku u vatru za svoje kolegice. mene je samo zanimalo zašto se to radi, jel to zbilja nešto što moram da se ne sramotim ili ne. kako vidim da vas pola kaže da nikad čulo onda mirne savjesti mogu otić rodit. ja sam se nažalost bolnica i sestara i doktora nagledala kao i moja mater koja je liječila dijete bolesno do leukemije godinama. ljubaznost osoblja, moralnost, ili nešto drugo nije ovdje tema možda je ima negdje drugdje nisam ni gledala. stoga vas molim da se vratite na temu ako još netko ima nešto za reći. i vjerujte mi ne pretjerujem. nemam apsolutno nikakvog razloga za to.
Rekla mi je prijateljica koja je prije radila na ginekologiji da je to prije 6-10 godina bilo cest obicaj,a one su s kupovale recimo aparat za kavu, mikrovalnu, skupljale za kavu, isle na veceru za bozic..danas se pak zale da moraju i kavu kupovat jer im rijetko tko ostavi--ne na ginekologiji...Opcenito mislim da sestre i osoblje na ginekologiji najbolje prolazi sto se tice kave, keksa i nareska--sto ja ne smatram mitom nego eto htio tata da pocasti ekipu koja mu je zeni pomogla..
To se ne radi. A ako se negdje radi, na nama je da ukinemo tu praksu. Te žene su plaćene za svoj posao i trebale bi ga odrađivati dobro i savjesno i bez kojekakvih poklona, da ne spominjem novaca. Gdje je nestalo ono normalno ljudsko od srca "hvala"? Ono više nije dovoljno dobro, mora biti podebljano poklonima i novcima?
I ja radim svoj posao, radim ga dobro i savjesno, i radim ga sa smješkom i kad mi se ne smješka, zbog čega nitko meni ne daje kovertu, prodavačici u DM-u, čovjeku koji gleda da li su auti kupili parkirnu kartu ili ženi u laboratoriju koja vadi krv?
Vrijeme je da se maknemo od plavih koverata. Samo mi pacijenti možemo utjecati na tu praksu.
potpisujem, ali opet ni tu ne treba generalizirati. jako sam protiv plavih koverata i mita, ali recimo ja tetama u vrtiću za božić volim odnijeti čestitku i po jednu čokoladu, teti na blagajni volim ostaviti stino bakše ili frizerki ili u kafiću, ako sam zadovoljna uslugom i ako sam raspoložena. ako mi netko učini uslugu ili sam jednostavno jako zadovoljna učinjenim volim uz hvala pokloniti i neku sitnicu. i to mi se ne čini kao podmićivanje ni nepotrebno. naravno tko neće, ne mora.
Ja mislim da pretjerujete.
Ne govorimo o plavim kuvertama (iliti, barem ja ne govorim o tome). Pričamo o bombonjerama, slatkišima, kafi i sl. Koje nisu mito (jer se daju nakon izvršene usluge, ako ništa drugo). I koji se daju iz zahvalnosti, želje da počastimo, štatijaznamčegasve...
Isto tako dajem i napojnicu frizerki - ne zato što moram nego jer mi se dopada frizura.
I napojnicu konobaru - ako je bezobrazan, ne ostavljam ni kune.
I poklončić teti čuvalici - jer nam je draga i jer mom djetetu puno znači.
itd....
Ali Neila govori baš o plavim kovertama. I meni nije problem kava, čokolada,... neka se počaste na odjelu ako roditelji smatraju da je to potrebno.
Ali ponavljam Neila govori baš o kovertama i o ispitivanju pacijentica da li imaju novčanik u svrhu da im sestra uzme novce.
Meni je to nevjerojatno i nemoguće, nemam takvih iskustva, niti nitko koga poznajem, a bome ako sam dobro čitala niti nitko tko se javio na temu.
Zato me i zanima o kojoj bolnici se radi, jer mi je to ocrnjivanje medicinskog osoblja, po meni bez stvarnog razloga.
Neila koliko vidim to nije doživjela, nego ima "rekla - kazala" informaciju.
Mislim da bi "plava koverta" bio simbol za mito a davanje novaca sestri koja donese dijete ne bi bilo mito nego (glup) običaj (za koji ja nisam nikad čula). Mito je prema mom shvaćanju nešto što se daje da dobiješ bolju uslugu ili uslugu preko reda, ili da ju uopće dobiješ, a kad sestra donese dijete tu ne vidim nekog prostora za bolju uslugu (osim ako sestra bez love ne bi htjela dati dijete). Dakle - naprosto bedast običaj. I, Neila, normalno da to ne moraš napraviti.
Ja znam skucajeve kada su rodilje nakon poroda carskim, koji je bio opravdan, lijecnicima koji su ih porodili nosile podeblje plave kuverte. I nisam od njih cula da su oni to odbili...
Kaj na to imate za reci? To je u redu, to se radi ili kaj? Jer ja kao prvo niti nemam toliko novaca da nekome dam, a kao drugo, oni su isto napravili sto su morali...
Iskreo, ja kada sam to cula nisam znala sto da kazem na to...
Nije nikako u redu, ali je na mojoj listi stvari koje nisu u redu daleko iza slučaja kad se pacijentu uvjetuje operacija ili rok operacije davanjem novca.
U ovoj situaciji koju ti opisuješ ne mogu da se ne zapitam zašto su nosili, kao i ako su već nosili zašto onda o tome pričaju.
Uvjerila sam se i u to da ima ljudi koji jako vole pričati kako su 'potplatili' doktore, pa se pokaže da to bša i nije istina.
Neila, reci barem o kojem se dijelu Hrvatske radi, o kojoj županiji? Čisto da spojimo običaj s mentalitetom kraja, jer sumnjam da je to onda jedini takav običaj, tko zna kakve još običaje imate?
Znam da se trenutno osjećaš ko crna ovca, no, stvari se zaboravljaju, rađa po 30 žena dnevno, zaboravit će se i to da nisi dala.
Reci mi, a što je s doktorima? Meni je u cijeloj situaciji čudno da sestre skupljaju novce i dijele međusobno, a da doktori ne dobiju "dio kolača". Jer zdravorazumski - pročelnik odjela bi im mogao dati otkaz da sazna. Ne shvaćam kako tolika korupcija ide mimo glavne sestre i doktora? Očigledno onda i oni dobiju?
Ovako ja sam jedan dana prije prorda ležela na odjelu u Petrovoj bolnici i bila sva u starhu jer me čekao CR plakala noćima i bilo mi je koma,sestre su bile te koje su me tješile non stop dolazile vidjeti kako sam više puta dnevno,tjerala me da šetam i družim se sa drugima, umirivale MM i navećer kada se moj malen miš koji mi je neizmejrno falio tih tjedan dana ušuljao sa svojim tatom u bolnicu i družio samnom u onoj velikoj čekaonici na CEFu,prešučivala i dale da bude non stop samnom,čak ga nutkale sokovima... Ma bile predivne žene i prijateljice u tim trenucima... Kada sam to jutro rodila i kada je bila gotova operacija MM je otišao u Vincek i nakupovao hrpe kolača za sve sestre na odjelu,kilu kave i kilu cedevite.
Kada su me smjestili na odjel sestre su isto bile savršene,toliko drage i spremne pomoči,isto su puštale MM van svih pravila i nosale mi dijete pomagale neizmjerno oko dojenja,njima sam odnjela jednu vrečicu sa slasticama tipa keksi i kava,i sl. kada sam išla vaditi šavove.
Jesam li pretjerala možda ali te žee su mi bile kako mame i bdjele su nadamnom i jednostavno htjela sam ih počastiti isto kako sam počastila svoje društvo jedno mjeseca dana nakon poroda u bircu.
I meni su sestre u osječkom rodilištu bile sjajne. Sve do jedne. No, zbog glupih priča koje sam čula sa strane sam bila spremna na najgore.
Zato sam si rekla da je to posljednji puta da slušam kako su sestre, doktori, ovi ili oni grozni, antipatični, grubi, itd.
Zaista, mito (plave kuverte) se mora ukinuti, a to možemo samo mi, pacijenti. No, čokolada, kava, (pa i cvijeće koje osobno ne volim ni sama dobiti jer kud i što s njim?) su mi ok kao znak zahvale.
Neila, nakon što si iznjela svoj slučaj, a s obzirom na to da je rijetko koja forumašica čula za sličan primjer, bilo bi zaista u redu da kažeš o kojem se rodilištu radi jer ovako ja mogu pomisliti da je to i KBO, a da ja o tome nisam imala pojma.
Novce nikako ne bi trebala dati jer je kao prvo financijsko opterećenje, a kao drugo glup običaj. Mislim da baš nitko u današnjoj situaciji ne očekuje tako nešto.
Ja sam na primjer danas bila na kirbaju kod brata i njegovim klincima nisam dala ni kinte iako je to običaj. Nemam. I mislim da se nitko zbog toga neće naljutiti, ogovarati me... Zašto bi onda tamo neke sestre koje te uopće ne poznaju mislile nešto loše o tebi? Uostalom, koga briga?
joj, Neila. samo ti mogu rec da krivo razmisljas. i ja nikog ne branim, nego iznosim REALNOST. totalno si u krivu, i meni je bez uvrede malo i smijesno to kaj pises jer se nalazim u tom okruzenju i ovo tvoje nema smisla. i onda se opravdavas, a neces rec ni koje rodiliste, nista. kakvo bi to bilo javno prozivanje, nebi bilo, nego bi se ispostavilo da je hrpa cura tamo rodila i jos bi im bilo smjesnije nego meni. Slazem se s Mimom i dosta drugih kaj kazu. al kratko i jasno, nacrtano il kak hoces, ak se bas drzimo sestara i plavih koverta - SESTRE I PLAVE KOVERTE NE POSTOJE. i ak je bas to tema, onda se o njoj nema kaj pisat.
I meni je smiješno, zapravo zabrinjavajuće što Neila piše, jer se sprema u rodilište, skoro pa u panici, jer je čula da su sestre koma i da te pretresu na ulazu i ako nemaš puni novčanik, nemaš niti po što ulaziti.
Neila, ponavljam po 100 put, opusti se, nisu sestre lopovi.
Ako im želiš poslije ostaviti kavu, čokoladu, ostavi, ali to je isključivo tvoja odluka, ne nasjedaj na rekla - kazala priče i još važnije ne širi ih dalje bez dokaza.