Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Zatvaranje rodiliŠta i bolnica u hrvatskoj

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Zatvaranje rodiliŠta i bolnica u hrvatskoj

Nisam mogla nači ništa na ovu temu na forumu. Zanima me vaše mišljenje. Evo ja kao laik sam protiv zatvaranja rodilišta, isto tako i bolnica, jer sam mišljenja da bi ih se trebalo otvoriti još u Hrvatskoj, da ih treba modernizirati i u njih poslati doktore stručnjake, da ljudi ne moraju za svaku sitnicu u Zagreb, Split itd. jer ljudima iz provincije i manjih mjesta to nije samo trošak putovanja, već smještaja, izostajanja s posla itd. E sad kako ja baš nisam stručnjak za ekonomiju nisam sigurna jer je možda s te strane stvarno opravdano zatvoriti neke bolnice, jer one možda i onako stalno pacijente šelje u veće Hrvatske centre. S druge strane mislim da će se zatvaranjem manjih bolnica to još više povećati i da će bolinice u Zg npr. biti još opterećirenije.....s druge strane što će biti s tim liječnicima iz zatvorenih bolnica, jesu li oni ostali bez posla????
    Ipak , sam stajališta da bi se trebalo otvarati još bolinica, a pogotovo rodilišta!!!!Mislim da žena dok stigne npr. iz Makarske do Splita može 10 puta rodit.
    S druge strane , ja npr. ne idem na more na otoke otkad imam malo dijete, i to upravo zbog "loše zdravstvene zaštite" u smislu da se za sve mora ići na kopno...zna se da je zdravstvena usluga na nekim mjestima u " provinciji" selima, manjim mjestima, nikakva ili je uopće nema- i mi da razvijamo to zdravstvo mi još zatvaramo bolnice, ambulante. Shvaćam da je recesija, i da su možda neke zdravstvene ustanove katastrofa i da možda svojim rado više štete nego koriste, ali to bi se trebalo na drugi način riješiti a ne zatvarati.

Što se tiče rodilišta, tu uopće ne dvojim- NEMA ZATVRANJA-TO JE SRAMOTNO!!!!

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

O.T.ISPRIČAVAM SE NA GRAMATIČKIM GREŠKAMA, MALA SKAĆE PO MENI!!!!idemo se igrati

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Cijelu stvar ne kužim uopće, nema logike. Rodilišta su prebukirana, manjak kreveta, ležanje rodilja na hodnicima dok se ne oslobodi krevet, manjak sestara, manjak doktora, na pretrage se čeeeka, sve više odlazimo privatno jer je ponekad nemoguće doći na red. Strašno. I sad na sve to zatvaranje rodilišta. Znači još veću gužvu u "velikim" rodilištima koja ostaju. Još jednom bravo gospodine ministre. A kako je mislio riješiti transport trudnica npr. s otoka do rodilišta, e to mene zanima ili misli organizirati mobilne ekipe koje će porađati žene uz cestu? Najvjerojatnije je osigurao transport helikopterima, to bi recimo od njega bilo jako lijepo!

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

moment je opet savrseno uboden, da skrene paznju sa kongresa o mpo na plitvicama danas....

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    moment je opet savrseno uboden, da skrene paznju sa kongresa o mpo na plitvicama danas....
    X

sandra-zvrk avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Pinky XXX

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    Tako arogantnu osobu već dugo nisam vidjela, ako je to takva igra nemam riječi. Gledala sam ga nedavno u saboru i njegov odnos spram jedne predstavnice roda, a tema je bila MPO. Dakle njegov ton je bio toliko uvredljiv, posprdan, ma neznam što reči. Nije bit što je to bila glasnogovornica ove udruge, nego imam osjećaj da je to njegov stav prema bilo kome tko mu se bilo kako suprotstavi. Eto strašno. Nisam imala nikakvih osobnih kontakata s MPO, ali drage cure ja vam se divim, želim vam svaku sreču i uspjeh usprkos (kaj nije postojaom smajlić sa rogovima). Uglavnom ministre .

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj dani1 prvotno napisa Vidi poruku
    Cijelu stvar ne kužim uopće, nema logike. Rodilišta su prebukirana, manjak kreveta, ležanje rodilja na hodnicima dok se ne oslobodi krevet, manjak sestara, manjak doktora, na pretrage se čeeeka, sve više odlazimo privatno jer je ponekad nemoguće doći na red. Strašno. I sad na sve to zatvaranje rodilišta. Znači još veću gužvu u "velikim" rodilištima koja ostaju. Još jednom bravo gospodine ministre. A kako je mislio riješiti transport trudnica npr. s otoka do rodilišta, e to mene zanima ili misli organizirati mobilne ekipe koje će porađati žene uz cestu? Najvjerojatnije je osigurao transport helikopterima, to bi recimo od njega bilo jako lijepo!
    pa i sad trudnice otoka i iz mjesta gdje nema rodilišta putuju prilično dugo da bi stigle u rodilište

i nisu sva rodilišta prebukirana, evo neka od ovih koje se zatvaraju imali su u prošloj godini 150 poroda, to je manje od jednog poroda svaka 2 dana. tamo nije gužva. i bilo bi dobro kad bi tako i ostalo.
    da se mene pita, ja bih otvorila kuće za porode u svakom malo većem gradu a komplicirane trudnoće slala i veće centre. sigurno ne bih zatvarala rodilišta

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

a što se ministra tiče...nemam riječi. takva nepristojna primitivčina da za njega ne postoje epiteti da ga se opiše. a najžalosnije je što je on ministar i potprdsjednik vlade
    fuj
    Posljednje uređivanje od puntica : 14.05.2010. at 15:14

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

To bi bio po meni prethodni korak, dakle prvo omogučiti otvaranje kuća za porode, ili asistiranih kućnih poroda i cijele logistike koja uz to ide naravno, a tek onda govoriti o zatvaranju rodilišta. Ta rodilišta nisu prebukirana, ali to ne znaći da ih radi toga treba zatvoriti. Po meni je to umjesto koraka unaprijed u medicinskoj skrbi, debeli korak unatrag. Mogu razumjeti rezanje troškova i svašta nešto, ali negdje se doista ne bi smjelo dirati, a za mene to znači 150 poroda više u nekom većem rodilištu što i nije mali broj, osim toga iz nekih priča s poroda može se vidjeti da je u tim malim rodilištima koja su možda i puno bliža ženama s otoka, sam pristup i tretman puno humaniji nego u velikim rodilištima, a ako i dođe do ozbiljnih komplikacija oni mogu brže i neusporedivo lakše organizirati bilo kakav transport do nekog većeg bolničkog centra.

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

kod nas, naalost, sve ide unazad, umjesto unaprijed.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Milinovića, vidim, mater nije dojila ..Ispada kao da ga nije ni rodila.... Nemam riječi..Bar ne normalnih i lijepih... I sad pod nekom izlikom da navedena rodilišta nemaju uvjete, zatvaramo..Pa, evo, nek stvori uvjete...Preustrojem Zg.bolnica sigurno će biti koja kuna više, neka se preraspodjeli za te famozne uvjete...Makarsko rodilište ima stopu smrtnosti 0% i titulu rodilišta prijatelja djece...I to mu je mana...Jer Milinović , očito, iz nekog neobjašnjivog i samo njemu znanog razloga, ne voli prijatelje djece...U bilo kojem obliku.

sandra-zvrk avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ovdje je članak za Jacu što je svimbalo stavila , ali ne otvara.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Dooobar!

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Da se mene pita, ja bih otvorila kuće za porode u svakom malo većem gradu a komplicirane trudnoće slala i veće centre. sigurno ne bih zatvarala rodilišta [/QUOTE]

Apsolutno se slažem. Da onaj tko ima sreće sa urednom trudnoćom na takvom mjestu doživi u punoj mjeri ljepotu rođenja djeteta, a onaj tko ima problema koji traže dodatnu medicinsku pažnju zadobiju najbolju moguću skrb. A ministru samo jedan veliki za sve njegove "pametne" izjave.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj petarpan prvotno napisa Vidi poruku
    Milinovića, vidim, mater nije dojila ..Ispada kao da ga nije ni rodila.... Nemam riječi..Bar ne normalnih i lijepih... I sad pod nekom izlikom da navedena rodilišta nemaju uvjete, zatvaramo..Pa, evo, nek stvori uvjete...Preustrojem Zg.bolnica sigurno će biti koja kuna više, neka se preraspodjeli za te famozne uvjete...Makarsko rodilište ima stopu smrtnosti 0% i titulu rodilišta prijatelja djece...I to mu je mana...Jer Milinović , očito, iz nekog neobjašnjivog i samo njemu znanog razloga, ne voli prijatelje djece...U bilo kojem obliku.
    i sinjsko rodiliste nema smrtnost i vec je 12 godina imao titulu rodilista prijatelja djece... katastrofa.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj spunky125 prvotno napisa Vidi poruku
    kod nas, naalost, sve ide unazad, umjesto unaprijed.
    s time si potpuo u pravu,nazadujemo po pitanju bas svega ponajvise najsvetijeg djela...obitelji.svi zakoni su zbrljani a nasa drzava bi natalitet,ja osobno znam kako je kada za svaki oblik zdravstvene zastite moram potegnuti cetrdeset kilometara da bi dosla do njega.pa kazem cesto hvala Bogu pa jos nije bilo po zivot opasnih situacija jer neznam da li bi zivi ostali dok bi dosli do lijecnika,a on papak kad moram tako reci jos bi zatvarao bolnice to mu neide na cast kao i mnoge druge stvari koje radi...tako necemo napredovati neka oni stede na domijencima i vecericama a ne na nama i nasem zdravlju

Berlin avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Svi oni koji žive na području Splita jako dobro znaju što to znači ljeti doći od Makarske do Splita - vjerovatno će rodilje prevoziti helihopterom ili gliserom.
    I zanimljivo je kako je rodilište u Metkoviću ostalo netaknuto. Možda bi trebalo pitati barba Luku, on vjerovatno zna.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nemam riječi na ovu glupost o zatvaranju rodilišta
    zar ne bi bilo normalnije da gradovi u kojima je došlo do zatvaranja rodilišta imaju bar 1 operacionu salu? i to ne samo radi poroda, nego i radih hitnih intervencija, gdje prometni čep do Splita može ubiti osobu?

ako nešto nije po propisu, treba gaukinuti.
    odlično!
    Ministar zdravstva ne funkcionira i nije po propisu, treba bi prvo sebe ukinuti

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Trebalo bi potpisati peticiju i poslati u ministarvstvo, pa takve se stvari ne mogu raditi bez suglasnosti građana, jer ovo se direktno tiče njih, njihovog zdravlja i djece, a da ne govorim o nazadovanj RH po pitanj zdravstvene skrbi u manjimmjestima!!!!

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

<H2>Makarani ogorčeniDok je ministar obećavao, na putu za Split umrla beba</H2><H3 class=lead>Jedna mlada majka iz Makarske u ponedjeljak je na putu za splitsku bolnicu ostala bez svoje bebe. Dogodilo se to nekoliko dana nakon što je zatvoreno rodilište u Makarskoj, a u vrijeme kada je ministar obećavao da će se ponovno otvoriti.

Dok je ministar Darko Milinović obećavao kako će rodilišta u Sinju i Makarskoj urediti i opet otvoriti, na putu za splitsku bolnicu jedna je majka ostala bez svog djeteta. Kako je javila Nova TV, bebi se pupkovina omotala oko vrata, što je dovelo do smrti.

Tragedija je to koja je izazvala veliko ogorčenje u tom kraju. Nitko ne tvrdi da bi rodilište, koje je nedavno zatvoreno u Makarskoj, bebi spasilo život, no zasigurno bi imala bolje uvjete za pregled, njegu prije transporta, a možda i hitan porođaj.

Svi strahuju što će biti ljeti kada kolone blokiraju magistralu od Makarske do Splita. Tih 60 kilometara vozi se tada i tri sata.
    http://danas.net.hr/hrvatska/page/20...06.html?pos=n1

'Dado' obećao rodilišta urediti i opet otvoriti
    Milinović je obećao da će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nastaviti do kraja godine plaćati primalje koje su bile u sastavu zatvorenih rodilišta Imotski, Sinj i Makarska, te da će Ministarstvo sudjelovati u opremanju i uređenju prostora rodilišta potrebnim sredstvima.

Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović održao je sastanak s predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije, na kojem ih je izvijestio da će Ministarstvo sudjelovati u opremanju i uređenju prostora rodilišta u Imotskom, Sinju i Makarskoj, te da će HZZO nastaviti do kraja godine plaćati primalje koje su bile u sastavu tih izvanbolničkih rodilišta.

Sastanak na temu izvanbolničkih rodilišta održan je u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi na poziv ministra Milinovića, a uz župana Antu Sanadera, sudjelovali su i gradonačelnici Sinja, Makarske i Imotskog, v.d. ravnatelj Doma zdravlja u Splitu, predstavnici KBC Split, Viteškog alkarskog društva, Hrvatske udruge primalja, te gvardijan Svetišta čudotvorne Gospe Sinjske.

Ministar Milinović izvijestio ih je da će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nastaviti do kraja godine plaćati primalje koje su bile u sastavu izvanbolničkih rodilišta Imotski, Sinj i Makarska, te da će Ministarstvo sudjelovati u opremanju i uređenju prostora rodilišta potrebnim sredstvima, navodi se u priopćenju Ministarstva zdravstva.

"Nazočni su izrazili zadovoljstvo predloženim mjerama potpredsjednika Vlade i ministra Darka Milinovića, te su izrazili žaljenje ogradivši se od neprimjerenih izjava na prosvjednom skupu u Sinju, te istaknuli potrebu poštivanja pozitivnih zakonskih propisa u Republici Hrvatskoj", dodaje se u priopćenju.
    http://danas.net.hr/hrvatska/page/20...7/0648006.html

</H3>

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Berlin prvotno napisa Vidi poruku
    Svi oni koji žive na području Splita jako dobro znaju što to znači ljeti doći od Makarske do Splita - vjerovatno će rodilje prevoziti helihopterom ili gliserom.
    I zanimljivo je kako je rodilište u Metkoviću ostalo netaknuto. Možda bi trebalo pitati barba Luku, on vjerovatno zna.
    zna se....

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ja rodila u Petrovoj pa u Makarskoj. Oboje zdrave djece, bez ikakvih komplikacija i lijekova. I sad sam trudna i moja odluka je bila da svakako želim opet roditi u Makarskoj, iako sam savršeno svjesna koje sve prednosti, u smislu medicinske opremljenosti, imaaju velika rodilišta. Moja je odluka takva da sam namjeravala s djecom preseliti dolje na dva mjeseca kako bih dolje rodila. Mislim da to najviše govori o razini usluge koju sam dobila u Petrovoj odnosno u Makarskoj. Sramota je da je situacija u rodilištima takva da ja donosim odluku o privremenom preseljenju, a još je veća sramota da se onda mjesta u kojima je osoblje prije svega kulturno i profesionalno zatvaraju. I, da, mislim da se radi o profesionalizmu, kad pričamo o odnosu prema ženi, a ne o ludim mamama. Pitat me dok rađam želim li klimu ili ne usred ljeta je po meni pitanje profesionalizma a ne ljubaznosti.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Reakcija na zatvaranje vanbolničkih rodilišta Splitsko-dalmatinske županije

U Splitu, 12. svibnja 2010.

Zatvaranje vanbolničkih rodilišta u Domovima zdravlja Splitsko-dalmatinske županije
    Kao udruga koja se predano zalaže za zaštitu prava rodilja i roditelja, Roda je ogorčena Rješenjem Ministarstva zdravstva kojim se Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije zabranjuje obavljanje rodilišne djelatnosti. Prema tom Rješenju, zatvaraju se rodilišta u Imotskom, Sinju, Makarskoj te Supetru na otoku Braču.
    Udruga smo roditelja volontera koja želi humanije društvo koje će s više topline primati u zajednicu novorođenu djecu koja su uvjet opstanka te iste zajednice.
    Zato se osjećamo obaveznima reagirati na Rješenje Ministarstva koje nikome ne ide u prilog.
    Ministarstvo zdravstva ovakvo je rješenje donijelo jer je utvrđeno da ispostave koje djeluju u sklopu županijskog Doma zdravlja ne ispunjavaju potrebne uvjete, među kojima se spominju zdravstveni radnici, prostor, medicinsko-tehnička opremljenost i nerentabilnost.
    Smatramo da je ovo rješenje Ministarstva loše i da se hitno treba pronaći novo i bolje.
    Najlakše je zatvoriti rodilište, ali što je s rodiljama? Ženi u trudovima potreban je mir, a ne putovanje u rodilište koje je udaljeno i stotinjak kilometara. Smatramo da u udaljenijim središtima koja imaju domove zdravlja treba, gdje god je to moguće, osigurati potrebno medicinsko osoblje za brigu o nekompliciranim trudnoćama, a domovima zdravlja s rodilištima koja su bliže bolnicama, potrebno je omogućiti brz prijevoz do bolnice u slučaju hitnosti. Trenutna kriza nikako ne može biti izgovor za zatvaranje rodilišta, budući da je zatvaranje gotovo uvijek - konačno. Jednom zatvoreno rodilište teško da će ikada biti opet otvoreno.
    Ne možemo se složiti s činjenicom da je porođaj sveden u domenu isplativosti i velikog rizika uslijed nedostatka uvjeta, a da se ne govori o onome što je najbolje za rodilju i njezino dijete. Porođaj je jedinstven i izrazito intiman čin, a rođenje djeteta dočekujemo s velikim veseljem.
    Za ženu koja rađa iznimno je važno da se stvori atmosfera u kojoj će se ona osjećati sigurno, voljeno i opušteno. Vjerujemo da znate kako upravo u takvim uvjetima žene najlakše rađaju, te da je strah ono što usporava ili zaustavlja porođaj i uzrokuje bol.
    Porod je normalni fiziološki proces, koji samo u jasno definiranim slučajevima medicinskih komplikacija zahtijeva intervencije.
    Podržavamo Ministarstvo u nastojanjima da provede nadzor nad rodilištima, ali smatramo da cilj ne smije unaprijed biti zatvaranje malih rodilišta, nego njihov rad treba dodatno podržati i potaknuti, pogotovo ako je dosadašnji maternalni i perinatalni mortalitet u njima nizak. Nasuprot tomu, tj. u slučaju kada žene na porođaj putuju u udaljeno mjesto, vjerojatniji je prerani dolazak majke u rodilište, a time i induciranje ili umjetno ubrzavanje poroda čime se povećava rizik za cijeli niz nuspojava u odnosu na porod koji je počeo prirodno i ne ubrzava se, ili pak rizika prekasnog dolaska u rodilište, budući da vrijeme porođaja nije moguće unaprijed predvidjeti.
    S obzirom na specifični položaj rodilišta koja su zatvorena u Splitsko-dalmatinskoj županiji, rizik vezan uz putovanje u rodilište posebno je naglašen u doba turističke sezone kada je zbog velikih gužvi u prometu nemoguće računati na brz i kvalitetan prijevoz do rodilišta.

Također, žene su na taj način potpuno izdvojene iz vlastite sredine, otežavaju se posjeti starije djece i oca, a kontinuitet skrbi u lokalnoj ustanovi prekida se odlaskom na porođaj u neko veće, rodilji nepoznato, rodilište. Konačno, zatvaranjem rodilišta građani manjih sredina gube dosadašnja prava i razinu usluge koju su imali u svojim sredinama.
    Jedan od naših konkretnih prijedloga koje smo već u više navrata uputile Ministarstvu je donošenje Smjernica za skrb tijekom fiziološkog porođaja. Njihovo donošenje je bilo predviđeno u Nacionalnoj politici za promicanje ravnopravnosti spolova 2006. - 2010., rok provedbe je bio 2007., a nositelj je bilo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi u suradnji s udrugama. Smatramo da bi se donošenjem Smjernica mogao postići značajan napredak u poimanju skrbi o rodiljama, drugačijem strukturiranju sustava koji skrbi o rodiljama i podizanju kvalitete te skrbi.
    Smatramo da se skrb o rodiljama čije trudnoće nisu rizične treba organizirati omogućavanjem porođaja na najperifernijem mjestu na kojem se rodilja osjeća sigurnom i na kojem je odgovarajuća skrb izvediva i sigurna, a što je u skladu sa stavom FIGO i Svjetske zdravstvene organizacije. Preduvjet za to je regulativa koja bi omogućavala kako otvaranje vanbolničkih centara za rađanje, tako i asistiranih poroda kod kuće. Tu bi svoje mjesto zasigurno mogla naći i manja rodilišta koja imaju uvjete za fiziološke porođaje, ali ne mogu pružati dovoljno kvalitetnu skrb pri rizičnim trudnoćama i porođajima. Na taj način bi se ujedno izbjeglo njihovo zatvaranje.
    S takvom promjenom je povezano i olakšavanje otvaranja studija primaljstva s programom usklađenim s regulativom EU, s obzirom da je primaljstvo usko povezano sa skrbi pri fiziološkim porođajima. Primalje s visokom stručnom spremom bi rasteretile sustav i podigle kvalitetu skrbi o ženama bez patologije u trudnoći i porođaju.
    Ne manje važno pitanje koje se postavlja jest što sa školovanim primaljama koje godinama vode brigu o novim naraštajima svojih sugrađana i sugrađanki, a onda se ovako bez javne rasprave, u roku od nekoliko mjeseci taj posao prepusti nekim novim ljudima u velikim ustanovama? Primalje, pogotovo u manjim domovima zdravlja, predstavljaju ključne osobe i partnerice budućim roditeljima pri pružanju skrbi u fiziološkoj trudnoći, porođaju i u razdoblju babinja. Ovim potezom se ne unaprjeđuje primaljstvo kao djelatnost unutar sustava.
    Na sve naše dosadašnje apele protiv zatvaranja lokalnih rodilišta, Ministarstvo zdravstva nam je poručilo da je osnovni cilj svim rodiljama omogućiti human i stručan pristup zdravstvenih radnika, pravo na porode u skladu sa suvremenim stavovima u porodništvu kao i pravo na jednakost u cjelokupnom postupku ostvarivanja zdravstvene zaštite, te zdravstvene usluge standardizirane kvalitete i jednakog sadržaja, bez obzira što je u okviru reforme zdravstvenog sustava jedan od bitnih elemenata - racionalizacija troškova.
    Smatramo da se zatvaranjem rodilišta u Imotskom, Sinju, Makarskoj i Supetru na otoku Braču kreće upravo u smjeru koji je suprotan suvremenim stavovima u porodništvu te da se tako svim rodiljama u Splitsko-dalmatinskoj županiji smanjuje kvaliteta i dostupnost adekvatne zdravstvene skrbi.
    Nadamo se da Ministarstvo zdravstva neće ostati gluho na naše primjedbe, primjedbe zaposlenih u dalmatinskim rodilištima i primjedbe stanovnika dalmatinskih gradova, sve u interesu majki, djece, obitelji pa i cjelokupne zajednice.

Zrinka Radunić
    voditeljica splitske podružnice Udruge RODA-Roditelji u akciji
    ...

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Casa, u redu je da su te pitale, nekome klima smeta...Žalosno je do čega nas dovodi ova kriza, najveći problem je što takve ustanove zdrastvo poprilično koštaju, a evo jedno od njih ima manje od jednog poroda skoro svaka tri dana, uz to bi još trebalo platiti minimalno 2 anesteziologa (jer jedan ne može biti dostupan 0-24) i opremiti operacionu salu, a sve to mnogo košta. S druge strane su te jadne rodilje koje većinom uplaćuju zdrastveno osiguranje, a za to im nije pružena kvalitetna zdravstvena usluga, a da ne govorim o tome kako velika udaljenost do rodilišta plus prometna gužva može biti kobna za život majke i djeteta.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Imaš pravo, sve to košta...Koštale su nas i razne afere, pljačke, malverzacije...I sad kada treba dati koju kunu za ono osnovno na što imamo pravo, sad kao nema, jel?!
    Ponavljam, ne vjerujem da preustrojem bolnica u koji se sad ulazi nije moguće izmust koju kunu koja bi se proslijedila za dodatno opremanje ovih manjih rodilišta..Samo eto, nekom i to treba past na pamet..da se uloži u zdravstvo umjesto u vlastiti džep.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Slažem se s tobom petarpan, žalosno je...

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

u rodilista je svakako tribalo ulozit a ne ih zatvorit. ja sam rodila jedno dijete u makarskoj a jedno u splitu, da opet idem rodit isla bi opet u split...
    u makarskoj je super sto je dijete s tobom ali s druge strane najcesce ovisis o tome koja ce te babica dopast taj dan... sta reci, meni je dopala babaroga :/ - rezultat je iskustvo koje nebi ponovila!
    u makarskoj mozes rodit ako je s bebom i mamom sve 100 % u redu inace te salju za split. to bi tribalo prominit.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj petarpan prvotno napisa Vidi poruku
    Imaš pravo, sve to košta...Koštale su nas i razne afere, pljačke, malverzacije...I sad kada treba dati koju kunu za ono osnovno na što imamo pravo, sad kao nema, jel?!
    Ponavljam, ne vjerujem da preustrojem bolnica u koji se sad ulazi nije moguće izmust koju kunu koja bi se proslijedila za dodatno opremanje ovih manjih rodilišta..Samo eto, nekom i to treba past na pamet..da se uloži u zdravstvo umjesto u vlastiti džep.
    normalno da nema kad su sve polapali i sto je ostalo ulozili u gluposti

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •