Quote Originally Posted by Maxime View Post
Mujica, ne razumijem zasto se inzistira na gimnaziji kada dijete mozda nema predispozicije za taj tip skole. Ukoliko se dijete upise u skolu u kojoj nemoze funkcionirati, to moze imati katostrofalan ucinak na teenagera.

Neznam kako hrvatsko skolstvo funkcionira ali u inozemstvo se u zadnjem razredu osnovne skole dobiva preporuka u koji tip srednje skole da se dijete upise (radi se test na drzavnoj razini). Roditelji imaju slobodu ici 'protiv' preporuke, medjutim najcesce se ispostavlja da djeca nemogu pratiti tempo ili gradivo.
Zato što neka djeca ranije sazrijevaju i stiču radne navike, a neka kasnije.
I šteta je da se djetetu uskrati mogućnost daljnjeg školovanja i nekakvog uspjeha u životu zato što sazrije sa 15 ili 16 godina, a ne sa 8 ili 12 godina.
Također, pitam za privatnu gimnaziju upravo iz razloga koji je Peterlin navela - tamo ih uče radnim navikama.

(znam iz vlastitog iskustva - da me roditelji nisu tijekom prvog razreda premjestili iz državne škole u kojoj sam imao šest jedinica na polugodištu, u privatnu, gdje su mi "usadili" radne navike, pitanje je bih li uopće završio srednju školu. Ovako jesam. A nisam niti tada bio glup. Samo sam bio nezreo)