Prvo i osnovno - ono najteže - opusti se ..... opusti se skroz.

Ne fokusiraj se na prirast težine, on je sasvim u redu za šesti mjesec, pa i sama si rekla da je uduplao težinu sa 4 mjeseca.

Kažeš da si mu davala jedan obrok po 140g, a da si trebala po 180-200g. Odakle takva informacija? Moja curica ima sada 11 mjeseci i nikada, nikada nije pojela više od 80g po obroku. I kada je bio jedan obrok i sada kada pokušavam ponuditi tri. I tih 80g je rijetki maksimum, ono što najčešće izvučem je 50g.
Ali da, ostalo je na sisi. Ne znam naravno koliko popije. Ali ima noći kada je stalno prištekana, tada joj je pelena ujutro dupkom puna. Ima noći kada sisa samo dva puta i tada joj je jutarnja pelena lagana.

Ne trudim se više razmišljati zašto nekada sisa više, nekada manje. Što više razmišljam, što se više fokusiram na neki problem, on postaje teži, jer beba kao da osjeti.

Moja starija curica je tako u šestom mjesecu dobila malo, sada se više ne sjećam koliko, a prije dvije godine mi je to bilo najproblem na svijetu. Zato sam je uz što češće dojenje neprestano hranila nečim, čas voće, čas povrće, čas kašica sa mesom.... sve prema tablici dohrane, i imala sam sreće da je sve htjela jesti. Ma svako malo je nešto žvakala.
Postigla sam samo to da je kakala četiri puta dnevno. Do devetog mjeseca i redovite kontrole kod pedijatra dodala je opet par sto grama.
A čak sam je jednom prilikom vagala na pijaci na kantaru, kada smo se vraćali sa plaže.

Kao da ću biti bolja majka, ako mi dijete doda više grama u manje mjeseci.

Zato u najboljoj namjeri, iz svog iskustva ti želim - ne fokusiraj se na problem koji to vjerojatno nije.
Je li dijete zdravo ? Je li sretno? Da li morotički dobro napreduje?
Sada sa više kretanja, i manje će dodavati svaki mjesec.
Noću kada legne pusti ga da vuče siku koliko hoće, i kada guta i kada ne guta. Posisaće dovoljno.

I jedna ti je mama prije napisala - ne boj se, mlijeko ne nestaje preko noći. Kada sam prestala da dojim prvu curicu, nekon šest mjeseci nedojenja još uvijek se moglo istisnuti mlijeko kada bih stisla.

Stvar je samo u opuštenosti. Probajte uživati u dojenju, i u dohrani.
Sa šest mjeseci beba ima veliki skok u razvoju, to je moguće razlog njegovog nemira.