Page 6 of 6 FirstFirst ... 456
Results 251 to 281 of 281

Thread: Vegeta

  1. #251
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default


  2. #252
    Tashunica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    tamo, tamo daleko
    Posts
    5,770

    Default

    Quote Originally Posted by klara
    Quote Originally Posted by frost
    ...
    poznaju je, imaju je ljudi po bastama.
    mislim da je ovde poznaju pod nazivom "selen", trazi je tako
    Da nije možda CELER? Sličan je peršinu samo ima veće lišće. I korijen mu se jede, bude okruglast i vrlo aromatičan, odličan za u varivo ili nariban na salatu. Može se i pohati.
    http://hr.wikipedia.org/wiki/Celer
    http://travarka.vezirkasjerotanovic.hs-hkb.ba/celer.jpg
    http://www.ljekovite-biljke.com/samo...r%20divlji.jpg
    ne, ljupčas je nešto drugo, ima miris baš po vegeti.

  3. #253
    Tashunica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    tamo, tamo daleko
    Posts
    5,770

  4. #254

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cro Susedica
    Posts
    1,732

    Default

    A selen je opet nešto treće, i on malo liči na vegetu.
    Ali ljupšec zovu i maggy biljka. Jer miriše zapravo na onaj tečni dodatak jelima Maggy. Setiće ga se verovatno forumaši što imaju preko 30 god.

  5. #255

  6. #256
    bucka's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    5,074

    Default

    dižem temu!
    jesam ja naivna ili je ova vegeta natur stvarno ok (bez pojačivača okusa, dodanih aroma i bojila)?

  7. #257
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    jeste
    napokon odličan proizvod od Podravke

    70% soli i 30% povrća
    čitala sam etiketu, čim sam ju ugledala u dućanu

  8. #258
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,097

    Default

    I ja je kupila. Zaista ima odličan okus, puno bolji nego ona Alnaturina sol sa začinima koju sam do sada koristila umjesto Vegete.

  9. #259
    Administratorica puntica's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,634

    Default

    Quote Originally Posted by čokolada View Post
    I ja je kupila. Zaista ima odličan okus, puno bolji nego ona Alnaturina sol sa začinima koju sam do sada koristila umjesto Vegete.
    isto tako

    mm je komentirao da fala bogu da više ne mora koristit alnaturinu jer mu uopće nije dobra

    nisam je odmah kupila jer sam bila prilično skeptična, ali kad sam pročitala sastav odlučila sam joj pružiti šansu. moram reć da je zadovoljila

  10. #260
    wana's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Split
    Posts
    1,262

    Default

    ajde, laknulo mi je!

  11. #261

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    759

    Default

    Vegeta natur nema mononatrijev glutaminat, već ekstrakt kvasca ako sam dobro zapamtila i čini mi se da sam isto tako negdje pročitala da je to samo još jedna obmana jer je i to jednako štetno poput MNG-a, zato je bolje ne zaletavati se. Ja ne trošim vegetu otkad imam malo dijete, to je već gotovo tri godine i nema teorije da se vratim na nešto slično ili bilo koju varijantu iste. Sad tek znam kakav hrana ima okus, a prije je sve imalo okus vegete.
    Last edited by marijanada; 25.06.2010 at 12:02.

  12. #262

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    759

    Default

    ovo je sa Wikipedije:
    Ekstrakt kvasca

    Izvor: Wikipedija



    Ekstrakt kvasca je skupno ime za različite oblike prerađenih kvaščevih proizvoda koji se koriste kao aditivi i arome u hrani. Često se koriste na isti način kao i natrijev-glutamat, te oni, kao i natrijev-glutamat, često sadrže slobodnu glutaminsku kiselinu. Ova tekstura varira od tekućina, pa sve do lagane paste. Glutaminska kiselina se u ekstraktu kvasce proizvodi iz fermentacijskog ciklusa na temelju kiselina, koji se pronalazi kod nekih kvasaca, pogotovo kod onih koji se uzgajaju za korištenje kod kuhanja, tj. kod pečenja.

  13. #263

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    759

    Default

    evo nešto sa ove stranice:http://webcache.googleusercontent.co...ient=firefox-a

    Samorazgradnja kvasaca je takođe često korištena u nisko slanim preparatima. Delimično oni mogu maskirati metalni ukus KCl-a. Zajednički, Carbery Food Products i Savoury Ingredients proizvode specifične ekstrakte kvasaca za nisko slane proizvode pod imenom SaltMate. Oni tvrde da upotrebom njihovih proizvoda je moguće smanjiti so za 20 % pa i više. U nekim slučajevima kompanije mešaju ekstrakte kvasaca sa KCl-om da ponude kompletno rešenje. Provesta (Flavour Ingrediants) sadrži brojne produkte kvasca sa niskim sadržajem natrijuma. Oni su proizveli smešu sa kalijumom ili amonijum-hloridom tako da su produkti kvasca manje gorki od KCl-a samog. Uobičajene vrednosti su u granicama od 0,2 – 0,6 % u finalnom proizvodu. Drugi ekstrakt kvasca koji je dostupan je Aromild, proizveden od strane Kohjin Co. Ltd iz Japana. Po rečima kompanije, Aromild sadrži mnoštvo prirodnih 5-IMP i 5-GMP, i snažnije pojačava ukus hrane sa efektom redukcije soli. Može se koristiti kao alternativa za MSG i HVP i pošto je u koncentrovanom obliku, samo desetina količine je dovoljna. Preporučljive količine u obrocima su od 0,01 – 0,1 %. Istraživanja od strane kompanije su pokazala da je Aromid dest puta jači od MSG-a i duže traje ukus. Po rečima Searby-a (2006) ekstrakti kvasca su značajni produkti sa niskim sadržajem slanog ukusa, oni imaju ograničenja u upotrebi i mogu davati mesnom bujonu ukus koji je nepoželjan u nekim proizvodima. Drugi specijalni proizvođači kao što je DSM, proizveo je visoko nukleotidni ekstrakt kvasca koji ima kompletno prirodan ukus. Proizveden pod imenom Maxarome Select, DSM je lansirao ovaj proizvod kod FIE Paris u novembru 2005. godine. Kompanija tvrdi da ovi produkti pružaju izvorni umami ukus hrani, dajući prijatan i maskirajući nepoželjan ukus. Kompanija Similarly Sensient Flavours je takođe proizvela asortiman ekstrakata kvasaca 2005. godine sa prirodnim ukusom, namenjen optimizaciji umami efekta u obrađenoj hrani

    mislim da sve to dovoljno govori da treba bježati od vegete natur kao i od one obične
    Last edited by marijanada; 25.06.2010 at 12:23.

  14. #264
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    http://thetalight.ning.com/profiles/blogs/vegeta-natur

    nisam ni ubrala da piše kvašćev extrakt

    ja ne koristim vegetu odavno, nadala sam se da će izbaciti pojačivač okusa, bez obzira kako se on zvao, iz recepta ... ne piše % soli ...

  15. #265
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,985

    Default

    A jel ima netko recept za domaću vegetu?

  16. #266
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Nema tu nekog recepta, radi se samo o dva načina pripreme...

    Jedan (jednostavniji) je primjeren današnjem brzom načinu života.

    Uzmeš grincajg, očistiš ga, osušiš (u papirnatom ručniku), vagneš i samelješ u multipraktiku.

    Uzmeš istu količinu morske soli koliko je bio težak grincajg.

    U suhu i čistu staklenku puniš red soli, red povrća, red soli, red povrća. Treba dobro pritisnuti. Gore ide sol. Drži se u frižideru.

    Sad malo lokalpatriotizma (ja sam iz vegetinog kraja): Ono što domaćem začinu daje karakterističan "vegeta" miris je biljka LJUPČAC. Znalo je toga biti za kupiti na utrinskom placu. Dugo nisam tražila....


    Druga varijanta domaće vegete: Za vremena prije frižidera i inih aparata na struju, to se još termički obrađivalo (znam samo za mrkvicu, da ju se malo propirjalo u minimalnoj količini vode i s četvrtinom soli, da ispari voda) i isto tak čvrsto nabijalo u staklenku.

    Za oba načina staklenke treba uzeti što manje.

  17. #267
    bucka's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    5,074

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post

    Uzmeš grincajg, očistiš ga, osušiš (u papirnatom ručniku), vagneš i samelješ u multipraktiku.

    Uzmeš istu količinu morske soli koliko je bio težak grincajg.

    U suhu i čistu staklenku puniš red soli, red povrća, red soli, red povrća. Treba dobro pritisnuti. Gore ide sol. Drži se u frižideru.
    super!
    ovo bih baš rado probala napraviti!

  18. #268
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,985

    Default

    Hvala Peterlin! A ljupčać raste u vrtu kod moje bake, moram ga presadit kod sebe doma.

  19. #269

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    759

    Default

    ljupčac, miloduh, industrijski celer... to su sve njegova imena.
    Raste u vrtu kao trajnica i ne traži nikakvu brigu. Ja ga berem kod bake na vrtu, stavim u škrinju i stalno mi je pri ruci. Stavljam ga u svako jelo gdje sam prije stavljala vegetu.
    Ne radim doma mješavinu povrća i soli, već kupim veliko pakiranje KOTANY "Zeleno za juhu" (ima i malih paketića) i u njemu je samo sušeno povrće ( mrkva, pastrnjak, korijen celera, vlasac, peršin i ljupčac) narezano na kockice bez soli i pojačivača okusa.
    Probajte ako niste. Super je.
    Last edited by marijanada; 28.06.2010 at 11:42.

  20. #270
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by marijanada View Post
    ljupčac, miloduh, industrijski celer... to su sve njegova imena.
    Raste u vrtu kao trajnica i ne traži nikakvu brigu. Ja ga berem kod bake na vrtu, stavim u škrinju i stalno mi je pri ruci. Stavljam ga u svako jelo gdje sam prije stavljala vegetu.
    Ne radim doma mješavinu povrća i soli, već kupim veliko pakiranje KOTANY "Zeleno za juhu" (ima i malih paketića) i u njemu je samo sušeno povrće ( mrkva, pastrnjak, korijen celera, vlasac, peršin i ljupčac) narezano na kockice bez soli i pojačivača okusa.
    Probajte ako niste. Super je.
    Probali budemo, ali nisam ja baš sigurna da se to ne ne pakira u nekoj zaštitnoj atmosferi ili sl.... Domaće je domaće.

  21. #271
    miniminia's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    hlebinska škola
    Posts
    882

    Default

    i ja polako izbacujem vegetu, ali teško mi ....

  22. #272
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by miniminia View Post
    i ja polako izbacujem vegetu, ali teško mi ....
    Ide to... I ja sam bivši ovisnik o vegeti. Imam je i sad u kući (fakultativno) ali počela sam je izbacivati iz redovne upotrebe daaavno, prije valjda 20 godina, debelo prije udaje. Razlog - svemu daje isti okus. Umjesto toga bacila sam se na istraživanje raznih začina (sad je zbirka na nekih 40-tak i raste) i to mi je baš super.

    Eh, sad... koliko je što zdravo, ne bih se usudila olako suditi. Volim Hickory-rauchsalz (sol s mirisom dima od hikorijevog drveta) koja daje grahu ukus kao da se unutra kuhao buncek, a od mesa ni M. Vjerujem da je ok, ali vrag zna... Isto vrijedi i za Kotany-evu liniju raznih začinskih mješavina. Jednostavno nisam sigurna da unutra nema raznih kemikalija koje nisu oličenje zdrave hrane, baš kao ni vegeta. Treba čitati sitna slova na vrećicama...

    U to ime, ja si danas sama sušim vlastitu kadulju, mentu i ružmarin, radim sama aromatizirane octove (jednostavno je - ubaciš npr. grančicu svježeg ružmarina u vinski ocat i pričekaš 10 dana, super je...) itd. Ne mora baš sve biti iz vrećice. Ponekad jest (za godišnji) ali ide...

    Eto, nek ti odvikavanje od vegete ne padne teško. Ima boljih stvari...

  23. #273

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    759

    Default

    Peterlin, a gdje se kupi Hickory-rauchsalz? Ja bi ga rado isprobala!

  24. #274
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by marijanada View Post
    Peterlin, a gdje se kupi Hickory-rauchsalz? Ja bi ga rado isprobala!
    Donio mi je kolega iz Graza ovog proljeća. Ne znam točno gdje je našao. Ranije sam ga kupovala u Njemačkoj.

  25. #275
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Evo, našla gdje se može naručiti: http://www.gewuerz-express.de/salze/...uchsalz/a-126/

    Ali nekak mi se čini da sam ja to manje platila.

  26. #276

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    705

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    I

    U to ime, ja si danas sama sušim vlastitu kadulju, mentu i ružmarin, radim sama aromatizirane octove (jednostavno je - ubaciš npr. grančicu svježeg ružmarina u vinski ocat i pričekaš 10 dana, super je...) itd. Ne mora baš sve biti iz vrećice.
    ovo mi zvuči super - za što onda koristiš te aromatizirane octeve?
    ja bi ih samo mirišala ali ako se može pojesti - još bolje!

  27. #277

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    759

    Default

    Oooooo super ! Sad vrebam one koji idu u Austriju da mi donesu moj hikori. A octevi su super stvar i salate su uvijek zanimljive na taj način. Ja sam si napravila od mog balkonskog bosiljka i matičnjaka, a stavila sam bosiljak i češnjak u maslinovo ulje, pa isto koristim za salate i marinade. Kombinacije okusa stvarno nemaju kraja. Na vegetu više ni ne mislim.

  28. #278
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Bobica View Post
    ovo mi zvuči super - za što onda koristiš te aromatizirane octeve?
    ja bi ih samo mirišala ali ako se može pojesti - još bolje!
    marijanada je odgovorila umjesto mene - za salate (u zelenu kristalku najbolje nam paše jabučni s češnjakom, u krastavce vinski s ružmarinom - trenutno imam samo ta dva). Može se raditi kombinacija s bosiljkom, timijanom i drugo. Za pac za divljač isto je zakon vinski ocat sa začinskim travama.

    A ako ne smiješ puno kiseline (meni s godinama sve više smeta) može se tak napraviti i aromatizirano ulje. Nisam još probala, ali to mi je slijedeći eksperiment.

    I isto mi vegeta već dugo nije nezamjenjiva.

  29. #279

    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    279

    Default

    Može pitanje vezano uz ekstrakt kvasca u vegeti natura?! Naime, nisam nigdje pronašla da postoji neka dokazana štetnost za organizam, čak se i glutaminska kiselina koja nastaje prilikom razgradnje normalno nalazi u ljudskom kao i životinjskom organizmu.

  30. #280

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    705

    Default

    hvala cure!
    na balkonu imam ružmarin, lavandu, bosiljak i timjan - jedva čekam da ih pretvorim u nešto čarobno!

    timjan smo kupili na sajmu cvijeća i nemam pojma čemu služi osim što nam super miriši

  31. #281
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by CEBELKA86 View Post
    Može pitanje vezano uz ekstrakt kvasca u vegeti natura?! Naime, nisam nigdje pronašla da postoji neka dokazana štetnost za organizam, čak se i glutaminska kiselina koja nastaje prilikom razgradnje normalno nalazi u ljudskom kao i životinjskom organizmu.
    Čuj, ja ti ne znam ništ o štetnosti, ali kvasac ne smije nitko tko se bori s candidom u organizmu, a ima nas dosta... (kvasac ni u kom obliku - oš kruh i pecivo, bevital-sun ili vegetu natural). Nije štetno, ali nije baš da je za svakodnevnu upotrebu.

    Eh, sad, ako tko zna više, nek dojavi, i mene bi zanimalo.

Page 6 of 6 FirstFirst ... 456

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •