Citiraj Lanche prvotno napisa Vidi poruku
Obaveza nošenja marame u Islamu je neupitna. Obaveza nošenja burke/nikaba je stvar tumačenja.

BiH je država sa demokratskim uređenjem, zakonima koje donosi Parlament sastavljen od predstavnika tri nacije/konfesije (jer kod nas je to svedeno na isto).
Znam jako puno žena koje nose maramu, i nose je sa ponosom, i pri tome nisu ni glupe, ni zaostale, a samim tim im niko nije ni isprao mozak što je obično treća konstatacija.
To su visokoobrazovane žene, koje imaju karijere, stavove i mišljenja i koje su svojom voljom odabrale da nose maramu.
Ali takve žene NIKO ne pita da li su ugnjetavane.
.
Ko daje tumačenje? nije provokacija nego ko je zaduzen da tumači i kako se objašnjava da se npr u Gluhoj Bukovici nosi marama/samije ali sad saznah da ni to nije bilo ispravno. Zao mi je moje rahmetlli/pokojne komsinice koju sam voljela kao da mi je baka jer svim srcem i dusom bila vjernica ali eto omaklo joj se to da nije jadan begovica znala svoju keranu samiju stavit po propisu.

Da zakone u svkoj demokratskoj zemlji donosi paralment ali ima obicaja, nepisanog prava, tradicijed...e tako ima obicaja/tradijcije/ zapovijedi koje se u BH pravadju sa onim sto pise u sv knjizi i u serijatu - po 1000000000X zgadit cu se sama sebi ja sa takvom vrstom argmentaicje nemam nikakav problem

i molim te lanche ko je rekao da su zene pod maramom nikabom burkom name it glupe zatucane sta god???? sorry cemu takav odbrambeni stav kad za istim nema potrebe.

i ne vidim kao ni cvijeta zasto ne rspravljati o uzrocima i posljedicama nosenja nikaba...hellou 21 st sloboda misli to sto je nekom nesto zapisano u kamenu ne osporava meni pravo na promisljenje preispitivanje...i mogu razmisljat kako me je volja dok ne ugrozavam druge...a neka mi neko pokaze gdje sam ja nekog uvrijedila povrijedila nekom izjavom na ovoj temi.