Stranica 19 od 60 PrviPrvi ... 9171819202129 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 901 do 950 od 2957

Tema: IMUNOLOŠKE PRETRAGE

tuzna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja sam iz BIh i nazalost,ovdje nemamoo nikog ko se bavi imunologijom,a da je nesto solidno uradio po tom pitanjju. hocu reci,nemamo bosanskog dr.-a R, niti onog sa Đ, kojeg cesto spominjete po forumima.

dr.-u R sam se vec obracala preko foruma,a evo idem opet ,jednostavno cu modificirati text koji sam ovdje napisala.

doista pocinjem da brinem zasto sa 27 godina ne ostvarujme trudnocu.
    ako iko ima pametnih ideja...tu sam.
    smisljam nacin kako da dodem do uputnice i povadem one imunoloske nalaze koje mogu u svom kantonu, da pokupim saglasnoti za one koje moram u drugom kantonu i da vidim koliko novca treba za ove koje cu morati privatno, te da konacno vidim na cemu sam.ubijedena sam da neki problem postoji.

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Cure večeras sam bila na pregledu kod hematologa i na osnovu povišenih d-dimera i fibrinogena mi je dao uputnicu za Zg za KBC Rebro da odradim sve testove kougolacije. E sada interesira me pošto ja živim u Mostaru koliko dugo trebam čekati da me prime i kako ide ta procedura, treba li se nešto posebno naručivati.

Plizzzzzzzzzz pomozite savjetom ukoliko ste upoznate
    E da koliko se čekaju nalazi na genetske biljege? Ja sam sada u 24 tj trudnoće i moj hematolog me je poslao da odradim te nalaze ukoliko bude potrebno da mi uključi heparin. U Mostaru sam odradila neke nalaze:
    PV-123,7 (ref.vr 70-130)
    APVT 26,5 (ref.vrij 26-36)
    TT 16,1 (14-21)
    Fibrinogen 5,2 (1,8-3,5)
    D-dimeri 2498 (max 550)
    trombociti 234

kao i ENA profil i ACA i sve je bilo ok.

Hvala vam unaprijed

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Rozalija, trebala bi nazvati Petrovu, PT1 ili PT2 (Đelmiš je na jedinici). Možda da kontaktiraš laky, ona je bila na PT2, mislim da se ne čeka dugo da dođeš s obzirom na to da si trudnica. Telefon odjela je 4604-728. Na pp ti mogu poslati mail jednoga od dr.-a ako ne uspiješ srediti telefonom. Koliko se nalazi čekaju, uh, svatko ima različito iskustvo, kod Đelmiša brzo dođu, ako se dobro sjećam.

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj vikki prvotno napisa Vidi poruku
    Rozalija, trebala bi nazvati Petrovu, PT1 ili PT2 (Đelmiš je na jedinici). Možda da kontaktiraš laky, ona je bila na PT2, mislim da se ne čeka dugo da dođeš s obzirom na to da si trudnica. Telefon odjela je 4604-728. Na pp ti mogu poslati mail jednoga od dr.-a ako ne uspiješ srediti telefonom. Koliko se nalazi čekaju, uh, svatko ima različito iskustvo, kod Đelmiša brzo dođu, ako se dobro sjećam.
    Hej draga moja, najveći problem je kod svega toga što ja ovdje mogu dobiti uputnicu jedino za Rebro. Laky je bila u direktnoj vezi sa prof. Kuvačićem i preko njega je otišla za Petrovu a meni ovdje uputnicu ta neka komisija može za te nalaze jedino dati za KBC Rebro, tako mi je hematolog rekao. Danas sam zvala lab na Rebru i reklli su mi da se za vađenje nalaza ne trebam ništa specijalno naručivati, mogu doći svaki dan od 7-9 se rade nalazi a sada koliko se čekaju pitanje je, pokušat ću ih zamoliti ukoliko mogu malo da ubrzaju te pretrage.
    Ma znaš sada me još i to mora peglati, ali ovaj hematolog je oprezan i poslala me je na pretrage. A na kraju sve ovisi sutra od mog ginekologa kod kojeg imam zakazan pregled, šta će on reći da li mogu putovati za Zg ili ne, ako kaže da mi ne preporuča putovanje, ostat ću na čemu sam i Bogu se pomoliti pa šta bude.
    Inače i ovaj moj hematolog kaže da su d-dimeri povišeni u trudnoći. Pitala sam za preventivni heparin a ona kaže da to ne dolazi u obzir dok ne odradim nalaze, jer ja sam imala dosta veliko krvarenje u trudnoći i boji se da heparinopet sve ne pokrene, pa onda više štete nego koristi.

Kako si mi ti?

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Sorry, sad sam tek shvatila da je uputnica za Rebro, a ne za Petrovu dnevnu bolnicu. Da, oni vade krv između 7 i 9, za naručivanje više ne znam kako ide, a ne mogu ti reći ni koliko se čekaju jer nisam radila sve pretrage na trombofiliju (jer bi ionako bila na heparinu). Ne znam što bih ti rekla, vidjet ćeš sutra onda što će ginekolog reći. D-dimeri i fibrinogen jesu povišeni u trudnoći, nekom manje, nekom više, no s obzirom na (ah, uvijek isto ponavljam) dugo čekanu i teško ostvarenu trudnoću, ne bi bilo loše učiniti te pretrage. Kako god, ne treba raditi paniku, poslušat ćeš ginekologa. Drž' se

P. S. Dobro sam
    Posljednje uređivanje od vikki : 16.07.2010. at 11:27

tuzna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

rozalija,kako ide to da te iz BiH salju za Zg?immo nki medudrzavni ugovor,dogovor,sta vec?
    sretno,mila,i ja se vec brinem za trombofiliju,izmuljala sma sebi neke uputnice(dopisala pretrage na uputnicu,moram tako,nemarni su dr.-i)i juce vadila:
    fibrinogen,d diimere.APTT,TT, IgG,IgM,IgA, ponovila testosteron(jer je ranije bio povisen,pa da vidim da l je gluformin uspio smanjiti T,provjerila zeljezo,jer sam krvarila poslije biokem.,)
    sve sam sama sebi upisala,jer mi niko to nije dao da radim.rekla da mi treba uputnica za betu hcg,da ju provjerim jos jednom,i onda sebi dopisala i ovo
    u ponedjeljak nadam se nalazi

Marnie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

tuzna, da li i vaši dr-i dobiju od državnog zavoda za zdravstveno osiguranje nekakav "račun" za sve pretrage za koje su odobrili uputnice? Da ne bi imala problema...
    Posljednje uređivanje od Marnie : 16.07.2010. at 13:06

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj tuzna prvotno napisa Vidi poruku
    rozalija,kako ide to da te iz BiH salju za Zg?immo nki medudrzavni ugovor,dogovor,sta vec?
    sretno,mila,i ja se vec brinem za trombofiliju,izmuljala sma sebi neke uputnice(dopisala pretrage na uputnicu,moram tako,nemarni su dr.-i)i juce vadila:
    fibrinogen,d diimere.APTT,TT, IgG,IgM,IgA, ponovila testosteron(jer je ranije bio povisen,pa da vidim da l je gluformin uspio smanjiti T,provjerila zeljezo,jer sam krvarila poslije biokem.,)
    sve sam sama sebi upisala,jer mi niko to nije dao da radim.rekla da mi treba uputnica za betu hcg,da ju provjerim jos jednom,i onda sebi dopisala i ovo
    u ponedjeljak nadam se nalazi
    Hej draga moja
    Ja sam ti ovdje otišla kod hematologa i ona mi je dala nalaz svoj i tražila uputnicu za Zg. Sa tim nalazom suprug je predao za komisiju koja odobrava uputnice i koja će biti gotova za par dana. Znam da pacijenti KBC Mostar mogu po preporuci lječnika dobiti uputnice za Zg da odrade neke pretrage koje se ne mogu završiti u Mostaru. Ja sam isto kao i ti odradile te iste nalaze, sve je bilo ok osim tih d-dimera koji su povišeni ali valjda oni su inače povišeni u trudnoći. Ovaj hematolog hoće da bude siguran i sprema me na KBC Rebro da odradim sve pretrage.

E sada sve zavisi od mog ginekologa ukoliko on kaže da mogu putovati putovat ću i odradit ću te nalaze.

tuzna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

super da imas mogucost ici u zg.
    ja cekam srijedu,kad ce me mozda pozvati da uradim protein s i c ,dodat cu i homocistein sebi.
    ne znma ima li u sa ili igdje u Bih uraditi aCL,LAC,Faktor V Leiden ,AT III , F-II 20210 protrombin mutaciju, PAI 4G/5G.
    zna neko?

tuzna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ma,kakvi racuni? ne vjerujem.a i da dobiju racune,bas ce se sjetiti dr porordične medicine,koji ima mali milijun pacjenata ko sam ja i sto mi je dao da radim.
    ne brinite, sve sam varijante razradila
    nema druge,nego ovako da uradim nalaze

P.S. uputnice daje ljekar opce/ porordicne medicine u dom zdravlja. mozete misliti koliko ljudi dnevno tu dode po uputnicu,osim toga,moja kuma ga poznaje,tj njenni roditelji,pa ako se sta iskomplikuje, sredit cu sa njima da mu objasne zasto sam to radila,oni to svakako ne kuze nista

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

super da imas mogucost ici u zg.
    ja cekam srijedu,kad ce me mozda pozvati da uradim protein s i c ,dodat cu i homocistein sebi.
    ne znma ima li u sa ili igdje u Bih uraditi aCL,LAC,Faktor V Leiden ,AT III , F-II 20210 protrombin mutaciju, PAI 4G/5G.
    zna neko?
    Možda jedino klinički bolnički centar sarajevo, ja sam zvala masu privatnih labaratorija BiH i dobila odgovore da to ne rade.
    U KBC Mostar se rade neke pretrage a i to ovisi od reagensa ima li ih ili ne, ali ove pretrage vezane za genetiku nažalost ne rade.
    Pokušaj provjeriti sa KBC Sarajevo, šta treba kod njih,možda oni to rade.

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

aCL ti rade u KBC Mostar, ja sam radila tu pretragu prije par dana i bila mi je ok, proteic C i S rade svaki zadnji četvrtak u mjesecu kao i faktor VIII. Pokušaj se raspitati šta ti trebaš da odradiš te pretrage i možeš li uputnicu iz drugog kantona to odraditi. Broj telefona ti je:036/341-921 (labaratorij Mostar) i probaj odmah zvati da vidiš situaciju ukoliko uspiješ da predkraj mjeseca upadneš i odradiš protein C i S, faktor VIII i aCL.

tuzna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

protein s i c cu u KB zenica odraditi nadams e u srijedu
    a ove genetske ima odraditi na ilidzi,privatni lab(nema lac i acl,ali ima leiden,pai,faktor II 20210).
    acl i lac gore nema, znaci to mogu smao u bolnici ,ukoliko ima u bolnici,la nema sanse da mi daju saglasnost...steta,rado bih sve obavila .i kariogram...

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

protein s i c cu u KB zenica odraditi nadams e u srijedu
    a ove genetske ima odraditi na ilidzi,privatni lab(nema lac i acl,ali ima leiden,pai,faktor II 20210).
    acl i lac gore nema, znaci to mogu smao u bolnici ,ukoliko ima u bolnici,la nema sanse da mi daju saglasnost...steta,rado bih sve obavila .i kariogram...
    Jesi pitala za cijene i koji je to lab na ilidži, imaš broj telefona?

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Znaš li koliko dugo čekaš nalaze u tom privatnom labu na Ilidži?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

broj lab-a na Ilidzi je 033 628 302, rade svaki radni dan od 8-17h. Taj laboratorij radi i mnoge nalaze koji se ne mogu uraditi ni u Klinickom Univerzitetskom Centru Sarajevo

tuzna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

bravo, fato!
    to je taj lab,ja sam zvala dali mi analize i cijene,pa vam ih napisem kad nadem papir

tuzna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Evo:
    LAc i aCL,AT-III ne rade na ilidzi,ali ima lab Beyer u ZG koji su mi dali sljedece cijene
    AT III - nalaz bude gotov isti dan, cijena 150,00 kn
    LAC - nalaz gotov za 3 dana - cijena 180,00 kn
    aCL - nalaz se čeka 2 tjedna - cijena 440,00 kn

A,na ilidzi su sljedece cijene:
    Proteini S-60KM
    Protein C-60KM
    APTV ne rade ,ali sam ja to uradila u KB Zenica,dakle ,to ima u svakoj kantonajlnoj bolnici
    NK ćelije-40KM(ovo ne znma sta misle pod NK,ja sam cula da su te pretrage jako skupe,pa mi je malo nejasno sta je 40KM)
    D dimeri 60KM
    IgG,IgM i IgA-60KM(ni ovo mi nije jasno da li je po jednoj pretrazi 60KM ili su sve 3 60KM)
    APC(aktivirani protein C rezistencija)-60KM
    antinuklearna antitijela 80KM
    POlimorfizam na F V Leiden-200 KM
    F-II 20210 protrombin mutacija - 200 KM
    PAI 4G/5G-300 KM

tuzna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

fato,znas li rade li sta od genetskih(mada ne znam je li sta od ovoga genetika,mozda ovaj PAI i Leiden?)pretraga rade u Centru za humanu genetiku u Sarajevu,mm je ti u radio kariogram.juce prevrcuci neke stare nalaze nadoh broj tog centra,pa se mislim da li oni sta od ovoga rade...

tuzna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Evo:
    LAc i aCL,AT-III ne rade na ilidzi,ali ima lab Beyer u ZG
    ups,nije Beyer,nego Breyer

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Bok. Imam pitanje za iskusnije na ovom području. Otkrivene su mi sljedeće mutacije: MTHFR-Homozigot TT, i h PAI.-heterozigot.Imala sam dva rana spontana pobačaja i u sljedećoj trudnoći sam na heparinu.
    Zanima me (ako je neka od vas išla kod prof.Djelmiša) je li vam on preporučio da prije trudnoće uzimate andol/aspirin? Čula sam oprečna mišljenja.

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Malo ću se prikrpat tu s pitanjcem: Je li netko radio D-dimere u Petrovoj 3, kak to tam šljaka, jer se mora naručit, koliko se čekaju nalazi?

tuzna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

evo mene sa nalazima.
    radila ih prosle sedmice,prije 8 dana tacnije,tek danas gotov nalaz
    evo:
    APTT(APTV)- 44,8 (6,6-26)
    TT 19,5 (14-21)
    Fibirnogen 7,82 (1,9-3,5)
    D-dimer plus < 50 (63,8- 246,4)
    sve ovo podebljano je imalo pored zvjezdicu,dakle nije ok...jesam li bila u pravu sto sam brinula za probleme za koagulacijom?

IgG 12,9 (7-16)
    IgA 1,7 (0,7-4)
    IgM 0,7 (0,4-2,3)
    ovo je ok? moze li ovo znaciti da nemam problema sa imunologijom?

Beta hcg 62,7 (<6,15)
    beta je 8 dana prije ovog vadenja bila 65,2,ali je ref vrijednost iznad 5 u tom labu bila(a ovdje sad je iznad 6,15).
    je l mi se cini ili sporo pada?
    osim toga,danas je 3. dan kako imam pravu menstruaciju,bez bolova ikakvih(inace,bubu bolovi prvi dan,malo drugi). doduse,dan prije nego je pocelo ovo krvarenje(koja zovem menstruacija jer je istog intenziteta,mozda malo blaze)imala sam menstrulne bolove.
    st asad?
    jedino je dobro da je testosteron granicno visok,a do sad je uvijek bio visociji od granice gornje.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Tuzna, čini se da ima problema s koagulacijom. Od imunoloških bi bilo dobro napraviti aCl-IgM i aCl-IgG (antikardiolipinska antitijela) i LAC (lupus antikoagulans). Mene brine tvoja beta, trebala je biti ispod 10, no možda ode s ovom menstruacijom, bilo bi dobro ponoviti je za 5 do 7 dana.

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Hej cure moje drage
    evo mene opet sa mojim d-dimerima.
    Samo da napišem da sam uspijela dobiti uputnicu iz Mostara za KBC Rebro za sve pretrage vezane za koagulaciju ali moj dr je rekao ni pod razno putovati za Zagreb ali i tu smo našli rješenje. U nedelju ujutro izvadit će mi krv u labu u Mostaru i pripremit mi je i spremiti zamrznutu u nedelju navečer sa kolima Hitne pomoći će je transportovati iz Mostara za Zagreb tačnije na KBC Rebro, tako da sam happy da ja ne moram vozariti na relaciji Mostar-Zagreb-Mostar.

A usput danas sam ponovno odradila neke nalaze koje mogu odraditi u Mostari i evo vrijednosti. Opet su me d-dimeri šokirali (mada mi je dr. Radončić sam rekao da d-dimeri samo za sebe ništa ne pokazuju).
    Vrijenosti su:
    PV 119,4 (70-130)
    APTV 24,8 (26-36)
    TT 16,4 (14-21)
    Fibrinogen 5,5 (1,8-3,5)
    Antitrombin 103 % (70-120)
    Protein C 102% (70-140)
    Faktor VIII 182 % (70-150)-hematolog mi je rekoa da je faktor VIII inače povišen u trudnoći da on ne bi bio ok da je smanjen, tada je to komplikacija.
    ACA sva su negativna.

E sada šta vi mislite o svemu? Ja sam šokirana ovim d-dimerima. (sada sam sama ljuta na sebe zašto sam uopće išla kontrolirati ove nalaze, uživala bih 100% u svojoj trudnoći a ne sada živila pod pritiskom. Tako sam ljuta što mučim ovu svoju malu mrvicu, možda bespotrebnim stresom.)
    Ja sam inače imala veliki hematom u 9 tjednu trudnoće puno sam iskrvarila i moj ginekolog je rekao da je taj hematom još prisutan u mom tijelu, ali da više nije opasan po bebu jer ga je beba odavno prerasla i da će on zajedno sa posteljicom izaći na porodu i da je razlog mojih povećanih d-dimera upravo u njegovom prisustvu u mom tijelu. E šta vi mislite o tome?

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Rozalija, nisi napisala koliki su D-dimeri sad, no mogu samo ponoviti što i doktori, u trudnoći zna biti jako povišen i ne izazvati druge probleme (zajedno s fibrinogenom). Ne znam ima li veze s hematomom, nisam dosad čula za to. Super da ste našli rješenje za pretrage na Rebru! Samo ti miruj i uživaj u trudnoći.

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

d-dimeri su sada draga moja 3600 brojka da se šokiraš.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Uh, dosta, ne znam što bih rekla, no ne možeš ništa nego poslušati liječnika.

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj vikki prvotno napisa Vidi poruku
    Uh, dosta, ne znam što bih rekla, no ne možeš ništa nego poslušati liječnika.
    Da da draga moja dosta je velika ali jednostavno neznam šta da radim. Moj ginekolog neće ni čuje o tim problemima, kaže da je trudnoća uredna, protoke mi mjerio prije par dana savršeni, beba se ok razvija a s druge strane ovaj hematolog nije toliko vezan sa ovom problematikom a kaže mi isto da ona ne smije meni preventivno davati heparin baš iz razloga što sam imala problema sa krvarenjem i strah je da ponovno heparin kod mene ne prozroči krvarenja a onda ništa nismo postigli a i ja sama sam čitala na upustvu vezanom za heparin da jedna od nus pojava u trudnoći može biti krvarenje. E sada šta da radim. Sam dr Radončić mi je napisao sljedeće:

Ovi parametri koji su učinjeni jesu u granicama normale, osim D-dimera koji su nešto viši, no iz njih se ne vidi imate li zaista trombofiliju. Drugim riječima, pojačan fibrinogen i fibrinoliza uobičajeni su u trudnoći a mogu biti posljedica i najobičnije infekcije. Dakle, pokušajte dobiti što više podataka, napravite i test fibrinolize, a trebalo bi i LAC te aCL kao nekakav minimum. Ostale biljege (PAI, genotip PAI/F-II, F V Leiden, MRHFR) mislim da možete napraviti samo u Zagrebu (nažalost). Ne znam gdje ste, no možda ste bliži nekom velikom centru (Split, Beograd, Sarajevo?), jer sofisticirane pretrage rade ovdje samo u KBC-u, te pretrage nisu nimalo jeftine, i treba zaista postojati opravsan razlog za njih.

A s druge strane bojim se za svoju malu bebicu.Ona je sada ok, a ova njena mama glupa koza je samo stresom muči.
    "

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Jasno mi je, glupo je radit paniku di je nema, s druge strane, teško postugnuta trudnoća po meni zahtijeva poseban tretman. Vjerujem da će sve biti u redu, a bebici se stigneš iskupiti za ovu gnjavažu

tuzna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

vikki,znala sam da si tu negdje!
    pusa velika trudnici rozaliji.
    i sta cu sad?
    i radoncic je rekao da radim acl,LAC,Leiden,AT III 20210,PAI,ali te nalaze tesko da cu u BiH odraditi(LAC i aCL jos nisam nasla)
    neko mi je rekao kako je te nalaze vadio u Rijeci u Hr,valjda nije bas preskupo.
    ok,vikki,pametnice nasa, pls,ajd mi objasni je l ja po ovim imunoglobulinima mogu zakljuciti da nemam imuno problema,da tu ne treba vise cackat dublje?
    a,za koagulaciju sam bila gotovo i sigurna da imam probleme.genetika mi nije bas sklonapo tom pitanju.djed je imao duuuuuuuuugo tromb i prosirene vene,umro od infarkta crijeva(dakle, trombovi zacepili crijava,ako se dobro sjecam), tetka isto, dvije tetke imale probleme sa spontanim kad su ganjale trudnoce u mladosti i jos uz to sam o neg krvna grupa,PCOS,visak kg,do prije 2 mjeseca kutija cigareta dnevno....katastrofa!

beta brine i mene,iskreno.mozda me tjesi da su razliciti labovi, a i evo proslo je jos 8 dana od kad sam vadila nalaze,a prije 3 sad dobila pravu menstruaciju. ponovit cu betu opet za koji dan.

moram inzistirati na proteinu s i c....

brine me sto je puno toga van granica,a bila sam u jednom normalnom stanju,dakle nema razloga koji bi uticao na pogorsanje stanja oko koagulacije.

u septembru,ako bude sve ok sa ovim spontanim, idem po smrzlice,pa sad ne znma sta dalje da radim.

mozda je aspirin i pomogao ovaj put sto je doslo do trudnoce,kakve takve?

sd se jos vise brinem,stalno otkrivam nesto novo

tuzna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

vikki ,pls kako ovo za d dimere? je li ovo pise vise od 5o da je kod mene,a ref je od 63,8- 246,4?
    da,i jos i ovo,kad sam prije tri dana imala prvi dan jace krvarenje,prvi put sam primijetila dio sluzokozi sa kapilarima(ne znam kako to da pojasnim) na ulosku i taj dan sam imalamenstrualne bolove.do tad nisam imala ugrusaka,samo cista krv na ulosku

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Tuzna, ne znam kako protumačiti tvoj nalaz D-dimera ovako kako je napisan, no čini mi se da su ispod ref. vrijednosti. Ovi ukupni imunoglobulini koje si radila su vrlo nespecifični, jer im se vrijednost mijenja s obzirom na bilo koju upalu u organizmu, pa bila to i prehlada, no svakako je dobro da su negativni. Za autoimune bolesti dobro je napraviti ANA (antinuklearna antitijela) i anti-dsDNA, no mislim da ne moraš još i to, budući da su ti imunoglobulini u redu.
    Teško je reći zašto dođe ili, češće, ne dođe do trudnoće i koliko aspirin u pojedinom slučaju može pomoći. Ako imaš problema s koagulacijom, aspirin je moguće rješenje, no heparin je daleko bolji jer ne prolazi kroz posteljicu za razliku od aspirina. Tu bi ipak hematolog trebao odlučiti što je najbolje.

tuzna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

cek,pa sta onda znaci snizeni d dimer?(na nalazu pise d diemr plus da je raden?)
    a fibrinogen i APTV poviseno?
    pojma nemam otkud da krenem sad,niti sta da radim. hematolog ima u gradu 50 km od mene,ali ,iskreno,sumnjam da on ista zna oko MPO i koagulacije,to su uglavnom neki zaostali stari doktori.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

D-dimeri su sniženi kod arterijskih tromboza, ali stvarno ne znam protumačiti sve u kontekstu. Hematolog ne mora znati puno o MPO-u, važno je da zna treba li kakva terapija inače ili samo u trudnoći (odnosno u ciklusu u kojemu se pripremaš za trudnoću), ili ne treba.

tuzna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

vikki,
    carica si na ovoj temi

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Cure ipak na nagovor mog hematologa i mogućnosti da nalaze odradim u Mostaru i spremim za ZG za KBC Rebro, odlučila sam se na malo detaljnije pretrage i odradila nalaze vezane za imunološke pretrage.
    Danas su stigli su i moji nalazi sa Rebra pa pliz ako možete da im malo škicnete.
    PV 1,15 (veće od 0,70)
    APVT 29,2 (24-33)
    Fibrinogen 5,3 (1,8-4,1)
    FVIII 0,88 (0,50-1,49)
    LAC negativan
    Protein C 96,5 (70-140)
    Protein S 31,3 (48-120)
    FV R506Q -nije dokazana točkasta mutacija
    FII 20210A-nije dokazana točkasta mutacija
    PAI 5G/4G -dokazan genotip 5G/5G-homozigot
    Antitrombin III 100% (70-130)

MTHFR i homocistein nisu gotovi, a ACA sam radila u Mostaru i sva su bila ok. Također u Mostaru sam odradila i nalaze vezane za koncentraciju B12 i folne kiseline i bili su ok (u referentnim intervalima, a sada u trudnoći pijem PRENATAL ne folacin koji sam pila gotovo 2 godine i to od 5mg)

E sada cure šta mislite o mojim nalazima, jel ovaj moj PAI zabrinjavajući i da li trebam heparin. Koliko sam uspijela pročitati po nekim stranicama, nisam baš zabrinjavajuća mutacija da spadam u najlakši oblik. Isto tako za smanjen protein S sam na nekim američkim stranicama pročitala da se protein S ni pod razno ne smije raditi u trudnoći, jer tada pokazuje nerealne rezultate, već da se kao mjerodavan smatra onaj koji se odradi van trudnoće, pa tako onda i ovaj moj ne pije baš sada vode, tj. ne mogu ga smatrati kao ispravan nalaz.
    Inače ja sutra ulazim u 30 tjedan trudnoće.
    Plizzzzzzzzzzz cure recite nešto u vezi mojih nalaza.

Hvala svima unaprijed
    Poslala sam i mail dr Radončiću.

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Samo da prijavim od danas sam ipak pikalica fragminom od 0,2 ml. Razgovarala sam sa dr R i on mi je napisao da moja mutacija je na svu sreća blaži oblik i da moji nalazi spadaju u skupinu dobrih nalaza ali da ipak zbog visokih d-dimera i PAI 5G/5G idem sa najnižom dozom heparina od 0,2 ml do kraja trudnoće. Hvala bogu ja još do kraja imam nekih 8 tjedana (već sam sa mojim ginekologom dogovorila ako bude sve ok CR u 38 tj. trudnoće) pa mi nije baš teško palo ovo pikanje.
    Ma sve ću uraditi za moju mrvicu, da mi ona bude dobro, pa ako treba i dubiti na glavi do kraja. Svašta smo zajedno prošle, pa ćemo proći i ovo i samo maštam kako ću je za nekih 2 mjeseca zagrliti i poljubiti, mrvicu moju malu. Sada se mogu i malo opustiti i početi sa shopingom za curkicu.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

odlično rozalija, svu sreću ti želim

tuzna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

rozalija,

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Cure sa problemima koagulacije..Kada se počinje uzimati heparin? Ja sam heterozigota na MTHFR-u i PAI-u i imala već trombozu, sad mi je potvrđena beta, inače sam na potpomognutoj na VV-u ali trudnoća se dogodila prirodno pa neznam šta mi je činiti..Da se odmah javim na VV?

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Na VV će te poslati dr. Radončiću da odredi terapiju (tako su mene barem). Heparin se u pravilu uzima od 5. tjedna ili otkad se potvrdi srčana akcija, neki ga daju i od pozitivne bete. U svakom slučaju nije panika, ali se obrati ili Radončiću ili Đelmišu u Petrovu ili privatno (u Petrovoj možeš dobiti injekcije na uputnicu, da ih ne plaćaš, ako postoji indikacija).
    Rozi

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Cure gdje je tema i da li postoji za pikalice fragminom/heparinom u trudnoći?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ima na podforumu "trudnoća", mislim da se zvalo "trombofilija u trudnoći".

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Hvala Sweety!

Leva avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Cure pomagajte ne znam kako da ovo tumacim...
    IgG mi je 32,59 a IGM je 29,03 ostala kardiolipidna antitjela su negativna.
    Kod ginica sam narucena u petak. Ima li iko ideju sta mi je ciniti dalje?

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Nalaz treba ponoviti za 6 tjedana jer ACA mogu biti povišena u slučaju neke upale (pa i prehlade). Moja su stalno povišena i na imunologiji na Rebru rečeno mi je da pijem Andol 100. Neki misle da su im se vrijednosti od Andola i spustile, no moja su antikardiolipnska antitijela već par godina povišena, bez obzira na Andol (više ga ne uzimam jer sam se razlijenila).
    Većina ginekologa ne zna ništa o tome ili ne uzimaju u obzir te nalaze, nešto više se time bave dr. Duić i dr. Radončić.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Nalaz treba ponoviti za 6 tjedana jer ACA mogu biti povišena u slučaju neke upale (pa i prehlade). Moja su stalno povišena i na imunologiji na Rebru rečeno mi je da pijem Andol 100. Neki misle da su im se vrijednosti od Andola i spustile, no moja su antikardiolipnska antitijela već par godina povišena, bez obzira na Andol (više ga ne uzimam jer sam se razlijenila).
    Većina ginekologa ne zna ništa o tome ili ne uzimaju u obzir te nalaze, nešto više se time bave dr. Duić i dr. Radončić.

Snekica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

S obzirom da inače bolujem od multiple skleroze, nesmijem uzimati Andol 100. Da li netko zna što bi se moglo uzimati umjesto njega? To mi je i mali problemčić nakon transfera, a nisam se do sad sjetila pitati za nekakvu zamjenu... A plavuša, šta reć!
    Tnx

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •