Pokazuje rezultate 1 do 50 od 138

Tema: Odvojena soba za bebu

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj lady.x prvotno napisa Vidi poruku
    Meni samo nikako nije jasna potpora za deo teksta da ce dete biti samostalnije ako spava sa roditeljima... cak mi se cini suprotno, nije mi logicno da bude samostalnije....
    zasto ne bi bilo logicno? probaj malo stvar gledati sa druge strane: logicno je da sto vise sigurnosti i potpore i ljubavi pruzas svome djetetu, to ce biti samostalnije. kad je moj stariji bio beba ne bi ga putila ni sekundu da place, uvijek bi mu pokazala da sam tu kad me treba, (pri tome slusala razna "naviknut ce se i sta ces onda" predavanja) vrlo brzo (u dobi od 3 mjeseca) je bio jedna jako vesela bebica koja se samostalno igrala sa zveckama jer je znao da sam ja uvijek tu i da nema razloga za brigu. U vrtic je krenuo sa skoro 4, ali zato je krenuo sa osmjehom na licu i pun povjerenja i mahao mi je sa vratima odusevljen i to je do danas ostalo tako. zato jer sto im vise sigurnosti pruzis, to su samostalniji. i to vrijedi i za spavanje. zato je to logicno. a moji su spavali kako koji-malo ovako, malo onako i sve to ovisno o dojenju i ostalim stvarima, ali danas spavaju svako u svojoj sobici u svom kreveticu. bitna je dakle emotivna baza koju im pruzis, pa se sve ostalo poslozi samo.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj alga prvotno napisa Vidi poruku
    zasto ne bi bilo logicno? probaj malo stvar gledati sa druge strane: logicno je da sto vise sigurnosti i potpore i ljubavi pruzas svome djetetu, to ce biti samostalnije. kad je moj stariji bio beba ne bi ga putila ni sekundu da place, uvijek bi mu pokazala da sam tu kad me treba, (pri tome slusala razna "naviknut ce se i sta ces onda" predavanja) vrlo brzo (u dobi od 3 mjeseca) je bio jedna jako vesela bebica koja se samostalno igrala sa zveckama jer je znao da sam ja uvijek tu i da nema razloga za brigu. U vrtic je krenuo sa skoro 4, ali zato je krenuo sa osmjehom na licu i pun povjerenja i mahao mi je sa vratima odusevljen i to je do danas ostalo tako. zato jer sto im vise sigurnosti pruzis, to su samostalniji. i to vrijedi i za spavanje. zato je to logicno. a moji su spavali kako koji-malo ovako, malo onako i sve to ovisno o dojenju i ostalim stvarima, ali danas spavaju svako u svojoj sobici u svom kreveticu. bitna je dakle emotivna baza koju im pruzis, pa se sve ostalo poslozi samo.
    Da ali ja ne vidim tu emotivnu bazu koji pruzas detetu i kroz koju ono dobija sigurnost samo kroz zajednicko spavanje. Mislim samo da sigurnost, potporu i ljubav mogu u dovoljnoj meri imati i deca koja ne spavaju sa roditeljima. Po meni ne mozemo govoriti o nekoj samostalnosti ako dete nije samostalno da sa deset godina spava samo... To po meni povlaci i kasnjenje u osamostaljivanju u nekim drugim stvarima - da odlazi sam u skolu, sa 15-20 sam spremi dorucak i opegla sebi nesto, a samo 8 godina od izlaska iz maminog kreveta ode sam i na studije u drugi grad... e, sad to sve zavisi od roditelja, da li zeli da to dete posle zivka i tipicno za Balkan i sa 25 godina pita "Da li si ruckio? Jel imas carape?" i slicno.. Ja sam samo apsolutno drugacije odgajana, mozda malo spartanski ali to smatram dobrim pristupom i rado bi ga primenila.
    Ja zaista ne mislim da mama koja radi 12 sati ima za taj posao i normalan san ako na 160cm spava sa muzem, detetom i kucetom... Jesam za svaku zrtvu za dete, ali onda kad je ona neophodna (nemate prostora i sl.)
    Posljednje uređivanje od lady.x : 07.11.2010. at 09:51

alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

da li zeli da to dete posle zivka i tipicno za Balkan i sa 25 godina pita "Da li si ruckio? Jel imas carape?" i slicno..
    .)
    ja sam tebi odgovorila na pitanje zasto je to logicno da je bolje za djecu, sto ne znaci da mislim da ljudima od 25 godina treba oblaciti carape. Takodjer sam rekla da moja djeca (2 godine i 5 godina) spavaju svatko u svojoj sobi u svom krevetu. Ja isto mislim da nije u redu da desetogodisnjak jos spava sa roditeljima. Vidim u puno gornjih postova da se tu vise radi o tome da roditelj ne moze bez djeteta u krevet, a to je jako sebicno jer nije djetetova uloga da popunjava emotivne praznine
    roditelja nego je roditelj tu za dijete, i tu takodjer mora nauciti odvojiti se i pustiti dijete da ode, koliko god bilo lijepo imati pored sebe mirisljavu maminu toplu strucu..

ali, mi tu govorimo o bebama. koji ne percipiraju svijet, nego mamin miris, otkucaj srca....no ta percepcija ce ti se promijeniti kad rodis. svi smo mi radili svakakve planove u trudnoci. pusti da te instinkt nosi, i nemoj previse razbijati glavu.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

da se tu vise radi o tome da roditelj ne moze bez djeteta u krevet, a to je jako sebicno jer nije djetetova uloga da popunjava emotivne praznine
    roditelja nego je roditelj tu za dijete, i tu takodjer mora nauciti odvojiti se i pustiti dijete da ode, koliko god bilo lijepo imati pored sebe mirisljavu maminu toplu strucu..

.
    ajde baš mi je drago, iz razloga što dijete još uvijek ima potrebu za maminom/tatinom blizinom, da si složila moj psihološki profil, uključivši i profil mm-a i utvrdila emotivne praznine u njima

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ajde baš mi je drago, iz razloga što dijete još uvijek ima potrebu za maminom/tatinom blizinom, da si složila moj psihološki profil, uključivši i profil mm-a i utvrdila emotivne praznine u njima
    To nek te ne čudi , ja sam dobila sličan govor od dječjeg pshijatra kojem sam bila na komisiji za odgodu škole.
    Najgora stvar je bilo zajedničko spavanja, a ne poremečaj pažnje i koncentracije.
    Srećom da sam kasnije sretala i komunicirala sa normalnim dječjim psiholozima (zbog drugih stavari, a ne spavanja ) koji spavanje nisu vidjeli kao tešku patologiju. A dijete je u međuvremenu odustalo od zajedničkog spavanja, ali sam ja ubacila u krevet njegovu mlađu sestru.
    Posljednje uređivanje od sirius : 07.11.2010. at 12:42

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    To nek te ne čudi , ja sam dobila sličan govor od dječjeg pshijatra kojem sam bila na komisiji za odgodu škole.
    Najgora stvar je bilo zajedničko spavanja, a ne poremečaj pažnje i koncentracije.
    Srećom da sam kasnije sretala i komunicirala sa normalnim dječjim psiholozima (zbog drugih stavari, a ne spavanja ) koji spavanje nisu vidjeli kao tešku patologiju. A dijete je u međuvremenu odustalo od zajedničkog spavanja, ali sam ja ubacila u krevet njegovu mlađu sestru.
    A kad i ona pobegne sa deset godina? Sta sledi - depresija, ubedjivanje starijeg deteta da podari unuce kao zamenu? Ja takodje mislim da ima emotivne praznine ako blizina partnera nije dovoljna za san... Deca neminovno odlaze od roditelja, tek odlazak od kuce...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

A kad i ona pobegne sa deset godina? Sta sledi - depresija, ubedjivanje starijeg deteta da podari unuce kao zamenu? Ja takodje mislim da ima emotivne praznine ako blizina partnera nije dovoljna za san... Deca neminovno odlaze od roditelja, tek odlazak od kuce...
    Onda ću opet ubaciti muža u krevet da popunim emocijonalnu prazninu.Ili ljubavnika. Budem razmislila.

alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ja nisam rekla da je za nesto krivo zajednicko spavanje, samo da ponekad se ustali navika zajednickog spavanja iz krivih razloga.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Vidim u puno gornjih postova da se tu vise radi o tome da roditelj ne moze bez djeteta u krevet, a to je jako sebicno jer nije djetetova uloga da popunjava emotivne praznine
    Sa ovim se potpuno slazem. Vidim da se nesto ta deca i ne ohrabruju da odu, vise majkama trebaju ona nego mame njima...

Ako se vratimo na bebe, moje neko resenje u nedostatku prostora koje mi je najblize je imati kolevku prva 3-6 meseci (dok dete kolevku ne preraste), zatim dete u krevetac u svoju sobu u kojoj bi pored kreveca onda stajao i jedan mali krevet za slucaj da se beba neku noc dosta cesto budi ili je, ne daj Boze bolesna i slicno...
    Mislim da je takodje malo sebicno to potenciranje "a zasto se tata ne bi vise angazovao oko bebe", po principu - kad ne spavam ja ne mora ni on. Mm ce raditi kad dodje beba, ustajati rano i ici na posao, nema cak ni na odmor prava, a ja necu raditi i to slobodno valjda dobijam da brinem o bebi. Naravno da treba da pomogne, ali ako uzmemo u obzir da radi a ja sam 24h tu za bebu, ravnopravnost nije bas realna... stoga mi je i opcija ja sa bebom u sobi neko vreme (krevetac +krevet za jednu osobu) a tata u dnevnoj.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ovo cu mozda i da uradim sad kad razmislim, jedino sto nece biti u sirinu mesta ni malo. Bice zid, nas krevet, krevetac za bebu, zid... Onda bih samo onu dasku za presvlacenje drzala negde drugde, ne na krevecu, kako sam planirala... ali preko dana se svakako taj krevet koji bismo uzeli od 140 moze sklopiti da je komotnije.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ovo cu mozda i da uradim sad kad razmislim, jedino sto nece biti u sirinu mesta ni malo. Bice zid, nas krevet, krevetac za bebu, zid... Onda bih samo onu dasku za presvlacenje drzala negde drugde, ne na krevecu, kako sam planirala... ali preko dana se svakako taj krevet koji bismo uzeli od 140 moze sklopiti da je komotnije.
    Puno ti je praktičnije imati mjesto za presvlačenje u kupaoni, a kasnije kad beba postane nemirna na bračnom krevetu.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Puno ti je praktičnije imati mjesto za presvlačenje u kupaoni, a kasnije kad beba postane nemirna na bračnom krevetu.
    X
    Mi još uvijek to imamo na vešmašini.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •