Pokazuje rezultate 1 do 50 od 500

Tema: krsna kuma

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Kako se na vjeronauku raspravlja o drugim vjerama? Moze li katolicka crkva prihvatiti cinjenicu da postoje druge vjere koje, recimo, vjeruju u drugog boga? Svodi li se rasprava o drugim vjerama na to da su svi koji vjeruju u nekog/nesto drugo jednostavno - nevjernici? Pitam prvenstveno zbog jedne od zapovjedi, jel (Ja sam gospodin, bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene).

Koje je pravilno tumacenje Biblije, a vezano uz postanak svijeta (ako nije ono sto pise)?
    To što će dijete učiti o drugim vjerama, ne znači da će se njima klanjati ili početi vjerovati u njihove bogove.
    Koliko se sjećam, mi smo na vjeronauku u, mislim 6. razredu (92. godine, valjda), a onda i poslije normalno učili i o drugim vjerama. Oni koji vjeruju u Budu su budisti, koji vjeruju u Alaha su muslimani..., pa ne negira katolička crkva druge vjere, normalno ih prihvaća... osim toga, znaš da na crkvenim slavljima nekada budu pozvani i pripadnici drugih vjera.
    Da, prva zapovijed glasi Ja sam Gospodin Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene, ali ne znači da ne možemo znati za druge bogove.

E sad, ne znam koje je pravilno tumačenje Biblije vezano uz postanak svijeta, ali nikada neću zaboraviti odgovor Blaža iz Malog koncila (nešto poput Lastana u MOdroj lasti ) prije, pa sigurno 20 godina koji je rekao kako je Biblija slikovito napisana i da ju ne smijemo doslovno shvaćati.
    Osim toga, i PIkula ti je dijelom odgovorila, a ovo sam sad nabrzinu našla:
    http://www.index.hr/vijesti/clanak/s...om/402518.aspx
    http://dalje.com/hr-svijet/vatikan--...-vjerom/233410

Ja se kao vjernica ne brinem tko bi i što mojem djetetu predavao na vjeronauku. Neka on interpretira pojmove kao što su obitelj, ljubav, poštovanje, ovo ono kako hoće (mislim, haj'te, što tu ima pogriješiti, može jedino predavati na način da im čita, a ne objašnjava) sve dok ono vidi što se događa kod kuće. Mene više brinu nastavnici i profesori kojima je tako malo stalo do djece pa ne vide kad ih nešto muči ili neće reagirati kada vide da se mlate. E ta nepravda mene boli. Netko će reći da su malo plaćeni (MM je prosvjetar, a i ja, no nisam nikad radila u struci) ili su sagorjeli. Meni nema opravdanja kada se na takve stvari sklapaju oči is liježe ramenima.

A spolni odgoj. Uh, nadam se da ću joj sama dovoljno i na temelju svog iskustva ispričati i naučiti je da će joj i taj SO biti mačji kašalj

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    Oni koji vjeruju u Budu su budisti
    e pa baš nisu

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove