Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 80

Tema: pripremiti prsa za dojenje

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno pripremiti prsa za dojenje

molim za pomoć. za mjesec ipo dana trebam roditi, a lijeva bradavica me boli, šira je nego desna, okolo imam i male smeđe flekice, a kanalići kroz koje izlazi mlijeko su mi nekako prošireni i bijeli. taj problem sam imala i u prvoj trudnoći, uočila sam ga tek kad sam rodila, pa me sestra u bolnici uvjeravala da mi trebaju šeširići jer su mi bradavice uvučene. ali NISU uvučene, dapače jako su ispupčene, samo šta mi je ta lijeva dosta široka.
    zato vas molim za savjet kako se ovaj put pripremiti za dojenje?

Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Mene također zanima postoji li neka priprema za dojenje još u trudnoći?
    Primjetila sam da su mi već sada kao bradavice malo ispucane. A s prvim djetetom sam imala strašne ragade i bolove kod dojenja?
    Mogu li se nekako pripremiti?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Najbolja priprema je pohađanje Male škole za dojenje i grupa za dojenje To će vam uvelike pomoći da uspijete s dojenjem i da šanse za neuspjehom svedete na minimum.

Mallena, ovo sve što si navela zvuči savršeno normalno i ne moraš se opterećivati s izgledom niti žlijezdama koje okružuju bradavicu. To je sve normalno

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Najbolja priprema je pohađanje Male škole za dojenje i grupa za dojenje To će vam uvelike pomoći da uspijete s dojenjem i da šanse za neuspjehom svedete na minimum.

Mallena, ovo sve što si navela zvuči savršeno normalno i ne moraš se opterećivati s izgledom niti žlijezdama koje okružuju bradavicu. To je sve normalno
    ne opterećuje me izgled toliko već bol. htjela bi izbjeći te početne dojenačke probleme, inače sam prvu malu dojila preko 2 godine i jedva čekam opet

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uspješno izbjegavanje tih početničkih problema ćeš izvesti jedino ako se dobro educiraš o svemu, tj. da savladaš svu teoriju oko dojenja da se početnički problemi ne bi ponovili. Jesi u Zg?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

anchie76 dobro kaže. Mene je samo dobra teorijska priprema (ja sam štreber po prirodi, pa tako sam bila i u prvoj trudnoći ) spasila gotovo svih početničkih problema. Sad kad gledam unatrag na prvo dojenje (i jako, jako zahtjevno dijete), da nisam bila dobro pripremljena, to ne bi nikako dobro završilo.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zato je bitno što prije proći MŠD i onda jednom mjesečno nastaviti dolaziti na grupe za dojenje. Uz svo to znanje i iskustva mama koje su to sve prošle, uspjeh zagarantiran

mare- avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Zato je bitno što prije proći MŠD i onda jednom mjesečno nastaviti dolaziti na grupe za dojenje. Uz svo to znanje i iskustva mama koje su to sve prošle, uspjeh zagarantiran
    baš tako!
    u mojoj okolini nije bilo živog primjerka dojenja godinama, tako da sam ja sve, ali ama bas sve naučila uz našu osječku grupu potpore dojenja
    maja i adeleta su nas educirale o svakoj mogućoj pojedinosti, mogućim poteškoćama, utjecaju okoline, ma o svemu
    naravno, uz nas trudnice, tu su bile i mame koje su nam svu tu ljepotu dojenja prezentirale uživo, tako da sam ja nakon svakog tog druženja dolazila mm-u kao malo dijete, fascinirana svime i samo prepričavala svaki put temu koja je bila taj dan..tako smo malo-pomalo i mm i ja postali sve više educirani i upućeni u čari dojenja, pa kad je sinčić stigao u veljači, samo smo sva te saznanja pretočili u djela i otada uživamo , i još ćemo dugo,dugo..

svakako je važno ne opterećivati se "savjetima" okoline, a voditi se vlastitim znanjem, intuicijom i osjećajima, također ne kupiti nijednu dudu niti bočicu!! evo, mi sa 9 mj. nikada nismo okusili niti dudu niti bočicu (na opće čuđenje i neodobravanje svih oko nas )!!

uz takvu pripremu, uspjeh zagarantiran

Sunshine Shoot avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Najbolja priprema je pohađanje Male škole za dojenje i grupa za dojenje
    Ima li nešto takvo u Rijeci?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U rijeci budu Male škole dojenja s vremena na vrijeme (recimo prilikom obilježavanja tjedna dojenja ili tako nešto).

Obzirom da takve edukacije nema kod vas, toplo ti preporučam da proučiš sve tekstove o dojenju na portalu i da čitaš pdf "problemi i poteškoće s dojenjem" da vidiš što se drugim mamama dešava na početku i da vidiš savjete koje dobivaju pa da uspiješ to sve preskočiti. Tako sam se ja educirala i stvarno je pomoglo. Najbitnije je to da sve te informacije dijeliš sa svojom najbližom okolinom (prvenstveno muž) da oni u trenucima krize ne trče u ljekarnu po adaptirano nego da budu uz tebe, zovu SOS telefon, nose dijete dok se ti smiriš itd.

Umemoriraj si broj SOS telefona i zovi za svaku sitnicu kad nisi sigurna ili sumnjaš da nešto nije ok. Lakše je takve pozive savjetovati nego nego kad je već uvedeno adaptirano i onda se treba vratiti na dojenje - to je puno kompliciranije.
    Posljednje uređivanje od anchie76 : 04.11.2010. at 16:26

Sunshine Shoot avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

...toplo ti preporučam da proučiš sve tekstove o dojenju na portalu i da čitaš pdf "problemi i poteškoće s dojenjem"...
    Hvala ti, anchie76,

Moram priznati da sam već pročitala tekstove s portala (neke i dva puta, na početku dok još ništa nisam znala i sad opet, hihi) i pogledala Rodin filmić i baš sam puno naučila, ali voljela bih i uživo imati nekoga mjerodavnoga.. Sve mlade mame iz mojeg kruga su malo, hmmm, needucirane i njihovi razlozi/savjeti i sl. su demotivirajući.
    Idem sada odmah umemorirati SOS broj i nadam se da neću ugnjaviti savjetnice
    Ma idem sada još jednom pogledati filmić..

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

That's the spirit Sunshine Uz takav stav, šanse za neuspjeh su apsolutno minimalne

sunce moje malo avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ja sam poročitala sve tekstove vezane za dojenje, pripremila se psihički a i imala sam veliku želju za dojenjem.
    od velike pomoći mi je bila rodina brošura o dojenju koju sam ponesla sa sobom u rodilište i koja mi je pomogla da si nas dvoje pronađemo odgovarajuću pozu za dojenje.
    tako da obavezno brošuru u torbu!

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Jako je važno i u rodilištu tražiti pomoć, ne čekati da ti se netko sjeti ponuditi pomoć, jer su rijetke takve sestre. Ali kad ih tražiš, pomognu ti (npr. ja nikako nisam uspijevala sama namjestiti bebu za dojenje u sjedećem položaju, i znala sam tražiti pomoć i svakih 10 min ako treba).

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Vizavi konkretnog pitanja, odnosno "pripremi prsa" nekoliko tjedana prije rođenja bebe, mogu savjetovati i - obični frotirski ručnik, kojim se preporuča nježno protrljati bradavice prije tuširanja (tad su tvrđe pa je mogućnost da će trljanje djelovati grublje nego što treba smanjena na minimum).
    U trljanju ne ići do granice da boli, nego nježni trljati bradavicu sa svih strana kako bi se ona ispupčila - glavni je smisao da pripremimo kožu bradavice kako bi ona očvrsnula (koža se lagano podeblja) i postepeno "naviknula" na podražaj...
    Mojim trudnicama na terenu uglavnom pomaže

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Pettite prvotno napisa Vidi poruku
    Vizavi konkretnog pitanja, odnosno "pripremi prsa" nekoliko tjedana prije rođenja bebe, mogu savjetovati i - obični frotirski ručnik, kojim se preporuča nježno protrljati bradavice prije tuširanja (tad su tvrđe pa je mogućnost da će trljanje djelovati grublje nego što treba smanjena na minimum).
    U trljanju ne ići do granice da boli, nego nježni trljati bradavicu sa svih strana kako bi se ona ispupčila - glavni je smisao da pripremimo kožu bradavice kako bi ona očvrsnula (koža se lagano podeblja) i postepeno "naviknula" na podražaj...
    Potpuno se slažem i preporučujem isto ručnik. I sretno svima u dojenju.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovo je zastarjela preporuka, i MOLIM VAS DA NE TRLJATE BRADAVICE RUČNICIMA!

Time se nepotrebno miče zaštitni sloj masnoće sa bradavica i ne čini se apsolutno ništa, samo se može štetiti. U većini slučajeva mame zaboli taj ogroman vakum koji dijete napravi, i nema tog ručnika koji vas može pripremiti na to, a niti kožu.

Bradavice pucaju najčešće zbog lošeg položaja djeteta. To NAUČITE i inzistirajte na tome. Ako je položaj dobar, do ozljeđivanja bradavica ne bi smjelo doći.

Dakle, naučite i inzistirajte na dobrom položaju kod djeteta. Ručnike zaboravite - samo vam mogu odmoći.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Time se nepotrebno miče zaštitni sloj masnoće sa bradavica i ne čini se apsolutno ništa, samo se može štetiti. U većini slučajeva mame zaboli taj ogroman vakum koji dijete napravi, i nema tog ručnika koji vas može pripremiti na to, a niti kožu.

Bradavice pucaju najčešće zbog lošeg položaja djeteta. To NAUČITE i inzistirajte na tome. Ako je položaj dobar, do ozljeđivanja bradavica ne bi smjelo doći.
    Ne ljuti se, ali nikako se ne slažem sa tobom...ili mi možeš potkrijepiti izjavu tako što ćeš me uputiti na (linkati) nekakav tekst u kojem to "novo" piše...??

Trljanje ne znači brutalno trljanje u doslovnom smislu...to sam i eksplicitno objasnila...nego nježnu masažicu frotirom od minutu, dvije...Eto, nije zastarjela metoda u dalmaciji I kao što rekoh, dokazano pomaže (ne govorim napamet, patronažna sam sestra i imam dosta iskustva s terena).
    Ne znam, ispravi me ako si i sama pokupila -mojim oprečna- iskustva s terena s svojim trudnicama...ako si te struke?
    Što se zaštitnog sloja tiče njega ionako pojačano stvaraju pred kraj trudnoće jako nabrekle montgomerijeve žlijezdice, koje odmah nakon tuširanja (a uputno je masiranje prije tuširanja, što sam također naglasila) zbog djelovanja vode koja sapere površni sloj, automatski ubrzano luče novi loj...tako da je bradavica potpuno zaštićena.

Također, pitam se kako to ova metoda točno odmaže? Većina mojih trudnica (pa i par frendica koje su je koristile) nisu imale apsolutno nikakvih problema sa početnim poteškoćama na tkivu bradavica (ni ragade, ni maceracije, niti bilo kakvu dermalno i supkutano oštećenje...) tako da doista ne vidim čime potkrepljuješ svoje izjave...
    Poštujem svačije shvaćanje, i slažem se da je izvjesno da se nas dvije po ovome pitanju možda složiti nećemo...ali ne mogu ne primjetiti i ne pobuniti se ( zbog žena koje će ovo čitati i kojima bi ovo doista moglo pomoći - odmoći NIKAKO) kada netko isproban i koristan savjet (bio administrator ili ne) osporava, dok moje konkretno iskustvo i praksa izričito govori u prilog tome da griješi...

Eto, ponavljam, ne ljuti se, ali nisi u pravu. Barem je to mišljenje kojem u mojoj struci do sad nitko nije kontrirao. A vrlo smo u korak s suvremenim trendovima, i ima nas u osvježenoj postavi dosta mlađih kolegica koje vječito oponiramo zastarjelim metodama koje, objektivno, doista ne koriste...
    Posljednje uređivanje od Pettite : 19.11.2010. at 12:52

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Još jednu sam stvar zaboravila...dobro je nakon masaže i tuširanja nanijeti malo lanolinske kreme ili gela (postoji u ljekarnama od različitih proizvođača - baš specijalno za bradavice) što će ih činiti elastičnima, te, ukoliko je moguće, neko vrijeme u danu bradavice izložiti zraku (ne ih držati cijelo vrijeme u grudnjaku)...Eto, to mi je savjetovala ginica na predzadnjem pregledu, jer sam joj se požalila kako imam relativno mekane bradavice (i doista, baš su jako mekane) i da se pribojavam kako ću podnositi malog sisavca kad počne s "ofenzivom"

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Pettite ja govorim iz osobnog iskustva i nikad nisam imala ni najmanjih problema s bradavicama, a u drugoj polovici trudnoće sam ih malo duže brisala ručnikom nakon pranja ( toliko je to "trljanje"-najobičnije brisanje, umjesto jednom prođeš nekoliko puta).

Ne znam na koji način to može štetiti. I ponavljam- to se radi u trudnoći, nikako ne nakon poroda.

I trbuh se maže da se koža prilagodi rastezanju, pa zašto ne grudi pripremiti.

A i nekad zastarjelo vrijedi više od najnovijeg ( mislim da je to ovdje stav i prema vraćanju prirodnog poroda).

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Time se nepotrebno miče zaštitni sloj masnoće sa bradavica i ne čini se apsolutno ništa, samo se može štetiti.
    i dodajem.. na taj način mogu se potaknuti kontrakcije maternice.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Pettite ja govorim iz osobnog iskustva i nikad nisam imala ni najmanjih problema s bradavicama, a u drugoj polovici trudnoće sam ih malo duže brisala ručnikom nakon pranja ( toliko je to "trljanje"-najobičnije brisanje, umjesto jednom prođeš nekoliko puta).

Ne znam na koji način to može štetiti. I ponavljam- to se radi u trudnoći, nikako ne nakon poroda.

I trbuh se maže da se koža prilagodi rastezanju, pa zašto ne grudi pripremiti.

A i nekad zastarjelo vrijedi više od najnovijeg ( mislim da je to ovdje stav i prema vraćanju prirodnog poroda).
    Pa da. To što anchi kaže da je zastarjela metoda možda se odnosi na brutalna trljanja po pola sata koja su savjetovale nekadašnje babice...ili još gore, četkanja ovakvim ili onakvim četkicama unatoč bolovima...tzv. "čeličenje" To je i meni, onak
    Naravno da nikada ne bih savjetovala trudnici nešto što će joj oštetiti bradavicu. No nježna, vrlo kratka masaža frotirskom rukavicom (pažljivo, bez sile i nikako do granice neugode!) iza koje slijedi lagano umasiravanje lanolina (ili melema, on je isto super i nije ga potrebno prati prije podoja) neće nikako štetiti...Dapače. Primjećujem da bradavice doista postanu elastičnije,podatnije i čvršće. Da ne kažem da im je u pravilu prvi dodir s djetetovim "vakumom" znatno olakšaniji...bezbolniji...jer su i same bradavice senzibiliziranije na podražaj.

Naravno da pri tome treba imati na umu da, ukoliko se osjete nekakve senzacije u području maternice (to je rijetko, ali moguće zadnja dva-tri tjedna pred termin) da prestanu, jer u pojedinim slučajevima (kod žena koje imaju i druge faktore) može izazvati pojavu trudova...što se ne bi smjelo ignorirati...
    Ali kažem, još nisam imala priliku vidjeti takav slučaj. Niti sam se osvjedočila u bilo kakav negativan ishod ovoga što preporučujem sa svojim trudnicama...I što reći, vjerujem očima.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pettite,

ako si bacila oko na moj potpis mogla si vrlo lako uvidjeti da sam savjetnica za dojenje, to je moja struka u ovom kontekstu. I ja ne govorim napamet, nego na osnovu svoje edukacije koja je inicijalno trajala godinu i pol (samo o dojenju!) da bih uopće postala savjetnica pa se moja edukacija naravno nastavila i dalje nakon što sam postala savjetnica.

Dakle, ono čime se mi vodimo nisu preporuke koje smo mi smislili, niti rekla kazala, nego ono što preporuča svjetska liga za dojenje koji su vodeći stručnjaci u svijetu po pitanju dojenja. A i oni sami s vremena na vrijeme revidiraju svoje preporuke jer se nerijetko dokazuje i pokazuje da treba bolje i pametnije nego se do tada radilo.

A sad natrag na temu

http://www.llli.org/FAQ/breastprep.html
    "Roughing up" the nipples by rubbing them with a towel is no longer recommended. It has been found that doing so can remove the protective substances produced by the breast during pregnancy and afterwards
    Dakle, ručnici neće vjerojatno napraviti ništa, a štetu mogu napraviti naveliko. Taj zaštitni sloj na bradavicama je vrlo bitan, on pridonosi elastičnosti bradavica i nikako ne vidim smisao u trljanju pa na taj način i skidanju tog zaštitnog sloja, a trljanje ionako ne može napraviti simulaciju vakuma koji nas čeka.

Druga stvar, mazanje bradavica ičim - NIJE POTREBNO. Također su i te informacije na tom linku. Priroda je zamislila i napravila savršeno podmazivanje. Pustimo je da radi svoje. Nemojmo micati to zaštitno mazivo (sapunom ili evo tim trljanjem koje se spominje) i već smo na konju.

Bradavice su napravljene za dojenje - bilo bi čudno da u stvari ne mogu odrađivati tu funkciju kako treba bez neke pripreme, krema, trljanja ili čega već.

Priprema je potrebna - ali u vlastitoj edukaciji, učenju dobrog položaja. To je ono što je bitno. Sve ove mehaničke stvari zaboravite jer ne koriste a mogu štetiti.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa da. To što anchi kaže da je zastarjela metoda možda se odnosi na brutalna trljanja po pola sata koja su savjetovale nekadašnje babice...ili još gore, četkanja ovakvim ili onakvim četkicama unatoč bolovima...tzv. "čeličenje" To je i meni, onak
    Naravno da nikada ne bih savjetovala trudnici nešto što će joj oštetiti bradavicu. No nježna, vrlo kratka masaža frotirskom rukavicom (pažljivo, bez sile i nikako do granice neugode!) iza koje slijedi lagano umasiravanje lanolina (ili melema, on je isto super i nije ga potrebno prati prije podoja) neće nikako štetiti...Dapače.
    Dakle pls me uputi.. koja je točno svrha onda trljanja i micanja vlastite zaštite na bradavicama pa onda potom mazanje s industrijskom zaštitom?

Da ne kažem da im je u pravilu prvi dodir s djetetovim "vakumom" znatno olakšaniji...bezbolniji...jer su i same bradavice senzibiliziranije na podražaj.
    Netočno. Ako je položaj dobar, boli nema. Ako je loš, nema te masaže trljanja ili čega god već da bi bradavice to mogle izdržati.

A da ne govorimo o riskiranju ovoga ako se ide s trljanjem

Naravno da pri tome treba imati na umu da, ukoliko se osjete nekakve senzacije u području maternice (to je rijetko, ali moguće zadnja dva-tri tjedna pred termin) da prestanu, jer u pojedinim slučajevima (kod žena koje imaju i druge faktore) može izazvati pojavu trudova...što se ne bi smjelo ignorirati...
    Nikako ne trljati! Priroda je sve napravila savršeno

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Htjedoh reći.. to trljanje bradavica je vrlo zastarjela praksa. Ni prva ni zadnja za koju se nekad mislilo da je dobro, pa se pokazalo da nije baš tako kako smo mi mislili. Treba ipak pratiti trendove u svom djelokrugu djelovanja. Iskreno se nadam da će ta praksa biti napuštena kod nas. Osobno, bila sam uvjerena da to nitko više ne preporuča

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Pettite,

ako si bacila oko na moj potpis mogla si vrlo lako uvidjeti da sam savjetnica za dojenje, to je moja struka u ovom kontekstu. I ja ne govorim napamet, nego na osnovu svoje edukacije koja je inicijalno trajala godinu i pol (samo o dojenju!) da bih uopće postala savjetnica pa se moja edukacija naravno nastavila i dalje nakon što sam postala savjetnica.

Dakle, ručnici neće vjerojatno napraviti ništa, a štetu mogu napraviti naveliko. Taj zaštitni sloj na bradavicama je vrlo bitan, on pridonosi elastičnosti bradavica i nikako ne vidim smisao u trljanju pa na taj način i skidanju tog zaštitnog sloja, a trljanje ionako ne može napraviti simulaciju vakuma koji nas čeka.

Druga stvar, mazanje bradavica ičim - NIJE POTREBNO. Također su i te informacije na tom linku. Priroda je zamislila i napravila savršeno podmazivanje. Pustimo je da radi svoje. Nemojmo micati to zaštitno mazivo (sapunom ili evo tim trljanjem koje se spominje) i već smo na konju.

Bradavice su napravljene za dojenje - bilo bi čudno da u stvari ne mogu odrađivati tu funkciju kako treba bez neke pripreme, krema, trljanja ili čega već.

Priprema je potrebna - ali u vlastitoj edukaciji, učenju dobrog položaja. To je ono što je bitno. Sve ove mehaničke stvari zaboravite jer ne koriste a mogu štetiti.
    Draga Anchi, uopće ne sumnjam da si prošla adekvatnu edukaciju Dapače. No, priznat ćeš, to te po defaultu ne čini stručnijom od nekoga tko - uz konstantnu edukaciju, seminare, provođenje grupa potpore dojenja, škole dojenja i edukacija trudnica i rodilja koje održavamo na višekratnim tjednim bazama - radi i na terenu, ne u teoriji nego u čistoj praksi...u kućama rodilja i trudnica. Zvuči mi čudno to što misliš da ono što ti govoriš nije rekla kazala...jer onda aljda držiš da moje...jest? Podatke ne izmišljam...Ne friziram. Govorim ono u što sam se sama uvjerila, kao i kolegice sa kojima blisko surađujem.

Ponavljam, bezbroj sam puta svjedočila pozitivnim rezultatima savjeta koje prakticiramo, tako da kategorički biram vjerovati iskustvu i terenu.

Slažemo se po pitanju da dojke nije potrebno prati sapunima, da blagotvorno djeluje i izdojeno majčino mlijeko, te da je položaj na dojci krucijalan faktor u uspješnosti dojenja jada,jada...(mislim, to pjevaju već i ptice na grani)...ali ne slažem se da žena ne može učiniti ama baš ništa kako bi si početak dojenja učinila ugodnijim i kako bi mogućnost da dođe do maceriranja, ragada i bolnosti svela na najmanju moguću mjeru.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Htjedoh reći.. to trljanje bradavica je vrlo zastarjela praksa. Ni prva ni zadnja za koju se nekad mislilo da je dobro, pa se pokazalo da nije baš tako kako smo mi mislili. Treba ipak pratiti trendove u svom djelokrugu djelovanja. Iskreno se nadam da će ta praksa biti napuštena kod nas. Osobno, bila sam uvjerena da to nitko više ne preporuča
    Ponovo pročitaj moje postove budući da mi se čini da tebi nije jasno o čemu ja pišem...Zašto gledaš tako uskovizirno? Moram li doista ponavljati kao papagaj kako nisam za silovito trljanje (trljanje ako sam i spomenula, kao prvo - vrlo sam ga jasno opisala...intenzitet i ostalo - kao drugo koristila sam u nedostatku adekvatnije riječi...) a ti uporno drviš po nekim ispranim frazama. To je zastarjelo...bla bla...To mi nije jasno. Pojedini segmenti "zastarjele" prakse sadrže neke elemente koji i dan danas koriste (makar ne u cjelosti i u kompletnom sadržaju kao 25 godina ranije)...Što, nije tako? Ta sve što danas postoji u nekoj mjeri počiva na tanašnim nožicama negdašnjih otkrića i spoznaja...čime se služi i služit će se još stotinama godina.

No, čini mi se da ni nakon ovog mog pojašnjenja, nećemo sjesti na istu granu, jer ćeš ti i dalje bajati o nekakvim fosilnim metodama...savršenoj prirodi i sl...Da, priroda je divna, no da je savršena ne bi bila potrebna ni medicina ni znanost - u globalu...Zašto bi bilo bolje nego jest...jel? Bojim se i pomisliti kuda bi išao ovaj svijet kada bi se svi slijepo držali tih (u aspektu medicine i zdravstvene struke) pomalo čak "jehovinih" svjetonazora...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nećeš vjerovati, ali to sve što si ti nabrojala većinu toga radim i ja (iako nisam patronažna)

Ne trebaš ti slušati mene, ali bi obzirom na posao koji obavljaš ipak trebala pratiti preporuke svjetske lige za dojenje. Samo to. A njihova preporuka je da se to ne radi.

Kažeš da ne treba trljati jako (jer praksa jakog trljanja se napustila), nego lagano. U tom slučaju ću ponoviti svoje pitanje na koje mi nisi odgovorila:

Koja je točno svrha onda trljanja i micanja vlastite zaštite na bradavicama pa onda potom mazanje s industrijskom zaštitom?

Nimrod avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Ja nisam nikako pripremala svoje bradavice i čisto su mi fajn poslužile kad je došlo do dojenja.

Čisto sumnjam da bi mi trljanje pomoglo pri inicijalnoj boli, koja je brzo prošla, jednom kad sam naučila staviti dijete u pravilan položaj.

Meni trljanje ne zvuči ništa bolje od davanja mužu da ti (preventivno) siše. Isto jedna pametna iz Dalmacije.

Bebinja avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ja ih uopće nisam pripremala,a pogotovo trljala sa ručnikom.
    gdje god sam čitala,uvijek je pisalo da nije potrebna nikakva priprema,a još manje trljanje ručnikom.
    dojenje nam je super krenulo,nikakvih problema nije bilo.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dovoljno je u google ukucati "toughen up nipples" ili "roughen up nipples" pa se lako vidi da svi stručnjaci za dojenje misle jednako - nikako trljanje bradavica u svrhu očvršćivanja.

I svi do jednog se slažu u tome da se treba pripremiti za dojenje ali edukacijom

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Da li se radi o stručnjacima ili stručnjakinjama koje su na svojoj koži ( tj. koži svojih bradavica) isprobale uspješno dojenje?

Ja sam stručnjak samo za sebe, i vrlo sam stručno obavila tri puta dugotrajno dojenje ( jako sam ponosna na sebe).

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Dovoljno je u google ukucati "toughen up nipples" ili "roughen up nipples" pa se lako vidi da svi stručnjaci za dojenje misle jednako - nikako trljanje bradavica u svrhu očvršćivanja.

I svi do jednog se slažu u tome da se treba pripremiti za dojenje ali edukacijom
    Zašto bih ja napustila praksu koja se uporno dokazuje uspješnom - tamo, na licu mjesta, nepobitno, na terenu, ne u teoriji...ono što doista pomaže ženicama...? Jer se to tako ne savjetuje u ligi...? Ja se ne moram složiti sa svakom preporukom iz nje (što i neće svatko tko razmišlja svojom glavom i osim teorijom barata svakodnevno i praksom) , iako veliku većinu iz njihovog programa pozdravljam...
    Dapače, dozvoljavam si tu slobodu da ponekad modificiram njihove savjete i izvlačim ono najbolje iz "oba svijeta", ako time dokazano mogu pomoći mladim mamama...

Kao što sam rekla, ne moramo se složiti. I nećemo. Ali moram ostati pri onome što mi se čini daleko mjerodavnije i opipljivije.

Ženice poput Beti3(koje su rezultat vidjele na vlastitom tijelu) , kao i mnoge ženice s mog terena će se složiti sa mnom. A meni je to, ipak, bez ljutnje, važnije.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Ja sam stručnjak samo za sebe, i vrlo sam stručno obavila tri puta dugotrajno dojenje ( jako sam ponosna na sebe).

Divno je to što si uspjela, i što si jedna od onih mama koje nisu slijepi pratioci aktualnog (zapravo, aktualNIJEG) "main streama", nego instinktivno znaju otkriti i modificirati stvari koje im u krajnjem slučaju zbilja olakšavaju rutinu dojenja.
    Ja uvijek kažem...majčinski su instinkti često podcijenjeni, i ja i sama rađe vjerujem sebi, svojim očima, osjetilima...i to nekako, (naravno - u nekoj zdravoracionalnoj "konzultaciji" s teorijom) najčešće rezultira uspjehom.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Beti, drago mi je da uspješno dojiš.

Ističem da je nama, po čiju su pomoć i savjet ovdje došli korisnici foruma, dužnost dati ispravnu preporuku. Ukoliko se žena odluči postupiti suprotno tme, odgovornost nije na nama.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Linda prvotno napisa Vidi poruku
    Ističem da je nama, po čiju su pomoć i savjet ovdje došli korisnici foruma, dužnost dati ispravnu preporuku. Ukoliko se žena odluči postupiti suprotno tme, odgovornost nije na nama.
    Za vas razumijem. I to je ok. No meni kao zdravstvenom djelatniku odgovornost ne smeta...Preventive radi NIKADA ne savjetujem neisprobane (i nekorisne) stvari koje mogu naškoditi. Ovdje se ipak radi o frotirskoj rukavici, nježnoj masaži i malo lanolina

Nego, meni je pomalo apstraktno kako netko može gorljivo i kategorički zastupati jedan stav, bez da se osobno uvjerio funkcionira li neka stvar ili ne...Štoviše, ni jedna nije navela niti jednu jedinu ženu kojoj je ovakav savjet otežao situaciju...izazvao probleme i zeznuo cijelu stvar...dok ja u iskustvu nailazim na njih stotine kojima pomogne.
    Da se razumijemo, ja se vašem forumu ne bih niti pridružila da ne mislim da je vrlo koristan edukator, na kojem sam i sama dosta upotpunila svoje znanje...Nadam se da ću naučiti još puno toga dok se rodi moje bebano... Zbog njega i jesam tu.
    No, eto...samo me malo zasmetao onako invazivan napad (i prijekorno, gotovo patronizirajuće poništavanje svega što sam sugerirala) bez podastiranja ikakvih argumenata sem puke teorije...Piše to i to..Mislim, ja mogu naći (pogotovo na inozemnim stranicama) te linkati milijun mjesta na kojima se kontrira vašem stajalištu...no ne bi imalo smisla.
    Po meni je čitava suština u zdravorazumskoj modifikaciji i prilagođavanju te provjeri u praksi.

Ni jedna mama nije ista...kod neke stvari funkcioniraju savršeno...priroda joj (kako anchi kaže) savršeno podilazi...no kod mnogih nastaju svakodnevni problemi koji se moraju znati ublažiti. A ako nešto funcionira...fućkaš "mainstream" teoriju i preporuku ako ti nešto paše. Tako to barem ja gledam.

Ali, eto...nije da ne razumijem da ste se kao osoblje ovog foruma u jednu ruku obvezali obvezali pridržavati privremeno aktualnom papiru lige.
    Posljednje uređivanje od Pettite : 20.11.2010. at 12:04

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

U trudnoći i nakon nje sam se naslušala svega i svačega vezano za dojenje. Kćer sam dojila godinu dana,a malog frajera dojim tri mjeseca...oboje vrlo uspješno.
    Nikad mi nije patronažna spominjala trljanje frotirom ni bilo čim. A bila je kod mene u par navrata prije i poslije oba poroda. Rekla je da nakon podoja malo mlijeka istisnem i njime namažem bradavicu. Moja patronažna ima oko 50 god,tak da se sve,kao i obično,razlikuje od osobe do osobe.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

bravo za tebe i tvoje mališane ! slažem se da je mnogo različitih savjeta u protoku i da mnogo ovise o iskustvu i praksi osobe koja ih daje...zapravo, u mnogo slučajeva niti ne postoji jedan ispravni način primjenjiv generalno na sve...

no, na kraju svih balada najvažnije je da sve štima to je po meni jedini pravi pokazatelj da je mama postupila pravilno

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Sani1612 prvotno napisa Vidi poruku
    U trudnoći i nakon nje sam se naslušala svega i svačega vezano za dojenje. Kćer sam dojila godinu dana,a malog frajera dojim tri mjeseca...oboje vrlo uspješno.
    Nikad mi nije patronažna spominjala trljanje frotirom ni bilo čim. A bila je kod mene u par navrata prije i poslije oba poroda. Rekla je da nakon podoja malo mlijeka istisnem i njime namažem bradavicu. Moja patronažna ima oko 50 god,tak da se sve,kao i obično,razlikuje od osobe do osobe.
    Bravo za tebe i tvoje mališane ! Slažem se da je mnogo različitih savjeta u protoku i da mnogo ovise o iskustvu i praksi osobe koja ih daje...Zapravo, u zadnje mi se vrijeme počinje činiti da u mnogo slučajeva niti ne postoji jedan ispravni način primjenjiv generalno na sve...

No, na kraju svih balada najvažnije je da sve štima i da je bebano sretno i zadovoljno To je po meni jedini pravi pokazatelj da je mama postupila pravilno

Otišla poruka u dva primjerka...SORRY!!!!
    Posljednje uređivanje od Pettite : 20.11.2010. at 12:54

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Linda *smajlić koji salutira* yes, sir, tj.razumijem

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Slažem se da je krajnja odluka o načinu pripreme,dojenju pa i svemu ostalom na mami.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

meni se cini super korisnim i da je diskusija otisla u ovom smijeru. Tako da netko tko je zainteresiran za ovu temu ima više gledišta i argumenata, a naravno da je na njemu da odluci. Da ne bi bilo poslije: ah da sam znala!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

A i ispravna odluka znaci u biti trenutno stajaliste struke, temeljeno na trenutnim spoznajama iz nekog podrucja. Isto kao sto su mojoj mami prije 32 godine dermatolozi rekli da prestane dojiti jer joj je dijete atopične kože od alergije na njeno mlijeko. To je tad bio "ispravan" savjet i ljudi su ga stvarno dali u najboljoj namjeri, upućeni u najnovija saznanja medicine.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nego, meni je pomalo apstraktno kako netko može gorljivo i kategorički zastupati jedan stav, bez da se osobno uvjerio funkcionira li neka stvar ili ne...Štoviše, ni jedna nije navela niti jednu jedinu ženu kojoj je ovakav savjet otežao situaciju...izazvao probleme i zeznuo cijelu stvar...dok ja u iskustvu nailazim na njih stotine kojima pomogne.
    ne treba čovjek imati osobno iskustvo da bi spoznao kako stimulacija bradavica izaziva kontrakcije maternice i da je, stoga, masiranje dojki/bradavica u zadnjem tromjesečju - nepoželjno.

lao što ni patronažna sestra koja žene educira u dojenju, ne mora imati vlastito iskustvo dojenja, je li tako

eto, mi savjetnice imamo svaka po barem 4 godine iskustva dojenja, stotine majki koje su nas zvale na SOS telefon i tisuće onih kojima smo u ovih 9 godina pomogle ovdje.
    nama je svako to iskustvo dragocjeno, pogotovo što ovdje, na Forumu, imamo stalne povratne informacije, što i dalje ostajemo u kontaktu (barem virtualnom) s tim ženama i znamo kakvi su bili "rezultati" naših savjetovanja.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    ne treba čovjek imati osobno iskustvo da bi spoznao kako stimulacija bradavica izaziva kontrakcije maternice i da je, stoga, masiranje dojki/bradavica u zadnjem tromjesečju - nepoželjno.

lao što ni patronažna sestra koja žene educira u dojenju, ne mora imati vlastito iskustvo dojenja, je li tako

eto, mi savjetnice imamo svaka po barem 4 godine iskustva dojenja, stotine majki koje su nas zvale na SOS telefon i tisuće onih kojima smo u ovih 9 godina pomogle ovdje.
    nama je svako to iskustvo dragocjeno, pogotovo što ovdje, na Forumu, imamo stalne povratne informacije, što i dalje ostajemo u kontaktu (barem virtualnom) s tim ženama i znamo kakvi su bili "rezultati" naših savjetovanja.
    No, super. Dakle, gdje je onda problem?
    Zašto ne podastirete niti jedan argument / negativno iskustvo uzrokovano mojom preporukom kod neke od bilijuna žena koje ste vi imale priliku vidjeti/saslušati ili slično...? Mislim, ja radim i navodim toliko žena kojima je savjetovano pomoglo...vi niste naveli niti jednu koja je rodila u 27. ili 30. tjednu nakon što je išla utrljavati lanolin...? Kak to? Možda biste me i uvjerile u moju zabludu...no, sem pustog teoretiziranja...ništa.

Ja samo očekujem da čovjek za vlastitu izjavu ima i argumente koje korjen vuku iz konkretnog iskustva.

Također moram primjetiti i to kako je pomalo diskriminatorski što je više vas , "osoblja" foruma, na ovoj temi mudro i pronicljivo primjetilo kako ja sama još nisam dojila...i to naglasilo kao prepreku mojoj kompetentnosti u edukaciji drugih žena...No, meni kao uvjet zaposlenja na radno mjesto na kojem sam edukator, savjetnik i pomoćnik trudnica i rodilja nisu tražili uvjet da sam nekad prije bila dojilja...pa ne vidim zašto bi to smetalo i nekome tko je po struci ekonomista ili nešto slično, tko je prošao tečaj ili nešto slično...i tko je važno osoblje foruma kao što je ovaj. (pri tome ne mislim vrijeđati, nego na napad možda reagiram jednakim žarom)

I doista, već se pitam izaziva li doista svaka izjava koja nije identična vašoj (osoblju foruma) angažman svih moderatora koji su se (glumeći advokata jedni drugima i braneći jedni druge) izredali na moju sugestiju...Ili je to samo tako u ovom slučaju...Slučajno. Hm.

I gdje je kraj? Ja sasvim sigurno neću odustati od svoje prakse niti reći bilo što što ne mislim kako bih se umilila nekome od vas.
    Iskreno, očekivala sam malo više od ovog foruma. Svaka će žena pročitati i moju i vašu sugestiju, i sama procjeniti što joj odgovara i što je prihvatljivo, a što ne...Dajte im dovoljno kredita da same (u konzultaciji sa svojim liječnicima, sestrama, savjetnicima, vašim forumom) odaberu svoje izbore...

Ovako grupno napadati jednu izjavu koja vam ne paše je s vaše strane vrlo neprofesionalno i...infantilno. Mislim, ako ste tako sigurne u svoje znanje i program...zar vas jedna izjava jedne beznačajne mene može potkopati? Ugroziti?

Više se ne mislim prepirati jer vas je sasvim sigurno više Lijep pozdrav !

Posljednje uređivanje od Pettite : 20.11.2010. at 18:25

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Pettite . Budi cool. Ti i beba ste sad najvažniji.

A onima koje su ju naljutile:. Zar ne možete biti blaže i sklonije kompromisu?

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Pettite . Budi cool. Ti i beba ste sad najvažniji.

A onima koje su ju naljutile Zar ne možete biti blaže i sklonije kompromisu?

Hihihi...Ma i nisam se uspalila. Samo me malo iznenadio ovakav odnos...To je sve. Nisam znala da ću pokrenuti hajku "štatupričašimadaisključivocopypasteaš"
    Ali jedno se mora priznati...u rekordnom sam roku postala najomraženiji novopečeni član osoblja foruma.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

sve mi koje smo se obratile smo moderatorice na podforumu Dojenje i ovo je naš posao.
    ne napadamo nikoga, niti se ičime namećemo.
    samo pokušavamo dati informacije za koje mislimo da su ispravne.
    ne boldamo, ne stavljamo uskličnike, i mislim da se doista držimo svih "pravila" pristojnosti.

jedino što, moram priznati, ne znam očekuje li se od nas da imenom i prezimenom navedemo ženu koja je rodila prijevremeno zato što je trljala bradavice?
    to ne možemo, kao što ne možemo imenovati niti jednu drugu.
    naše korisnice su zaštićene i anonimne.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hej pettite, nije opce bitno slagati se s nama ili ne, niti smo mi izmislile znanost o dojenju ....vidim da si iz dalmacije, imas super priliku svake godine na dodatno obrazovanje oko dojenja na medicinskom fakultetu u splitu, tecaj I. kategorije , nakon tecaja mozes pristupiti ispitu za IBCLC certifikaciju (savjetnica za dojenje)
    i tu ces stvarno nauciti najnovije i provjerene spoznaje o dojenju...
    dosta sestara i lijecnika je proslo tecaj i iz iskustva znamo da su mnoge stvari za njih bile nove, razlicite od dosadasnje njihove prakse a mozemo se pohvaliti da su neke i polozile ispit za savjetnicu......i veselimo se svakoj od njih.....svaka takva savjetnica za dojenje znaci puno za ustanovu u kojoj radi i za pacijentice ili korisnice o kojima se brine
    evo jos i ova informacija:
    Prema stručnim kriterijima (preporuka EU), certifikat IBCLC smatra se najboljim za rad s dojiljama. U svijetu se daje prednost osobama s certifikatom IBCLC pri zapošljavanju u ustanovama gdje se radi s dojiljama, jer je uočena veća stopa i trajnost dojenja u takvim rodilištima. Pristup ispitu za stjecanje IBCLC kvalifikacije moguć je tek nakon 45 sati edukacije o dojenju, a preporučuje se 80 sati, s potpunim planom i programom potrebnim za taj ispit. Drugi uvjet je određeni broj sati provedenih u radu s dojiljama. Donedavno nije bilo moguće steći potrebnu izobrazbu u Hrvatskoj, jer se tečajevi takvog sadržaja nisu održavali.
    http://www.komora-primalja.hr/Produc...dojenju.wshtml

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Jel ima tako nešto i u zg? gdje se educiraju zg savjetnice?
    Posljednje uređivanje od tua : 20.11.2010. at 21:29

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •