Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: Pracenje trudnoce- u najsirem smislu

alef avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno Pracenje trudnoce- u najsirem smislu

Mozda naslov nisam sretno odabrala, ali evo sta me zanima.
    U 16. sam sedmici trudnoce i do sada sam imala dva pregleda. Prvi u 8. sedmici, transvaginalni ultrazvuk da se utvrdi da je sve na svom mjestu. Drugi pregled abdominalni ultrazvuk u 12. sedmici (s tim da nije bio posebno detaljan, dr. nije cak ni pogledala nuhalni nabor i sl.) Pregledi nisu podrazumijevali nista vise od navedenog.

Moje pitanje je sljedece: Da li je potrebno da ciljano trzazim jos neku pretragu koja bi bila jako znacajna? Da napomenem, nisam u domovini i cini mi se da je ovdje pristup trudnoci potpuno lezeran, kao - sve je u redu dok se ne dokaze suprotno. Ja ne bih isla precesto na te ultrazvucne preglede kad svakako nisu detaljni, pa me zanima kako mogu pratiti trudnocu, tj. kako znati da je sve ok bez medicinskog osoblja? Mogu se izvagati i pritisak izmjeriti kuci, postoji li jos nesto sto ukazuje da je se ok ili da trebam poc na pregled?

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Ja sam nekakvog mišljenja da ti tijelo samo, najčešće, da do znanja ako nešto ne štima.

Nedavno sam bila u situaciji da nisam osjetila bebu 24h, ali sam se dobro osjećala, za svaki slučaj sam nazvala doktoricu koja me isprepadala i stjerala u bolnicu ASAP, gdje je sve isplao u potpunom redu. Bila sam pod velikim stresom taj tjedan i beba se eto malo primirila. Kažem, generalno sam se dobro osjećala i trebala sam ustvari samo pričekat još par sati - da nije nešto valjalo, mislim da bih to i osjećala.

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

moje mišljenje je da je neodgovorno prepustiti se sebi i svom osjećaju u trudnoći.kakav bio da bio pregled netko puno stručniji od tebe prati trudnoću. nisam ni za bespotrebne preglede, ali osnovna briga je potrebna , pa i kad nisi trudna i ne boli te ništa poželjno je obaviti sistematski, a posebno je to po meni potrebno za to malo biće koje se u tebi razvija.

marjetarino avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj Ripcord prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam nekakvog mišljenja da ti tijelo samo, najčešće, da do znanja ako nešto ne štima.

Nedavno sam bila u situaciji da nisam osjetila bebu 24h, ali sam se dobro osjećala, za svaki slučaj sam nazvala doktoricu koja me isprepadala i stjerala u bolnicu ASAP, gdje je sve isplao u potpunom redu. Bila sam pod velikim stresom taj tjedan i beba se eto malo primirila. Kažem, generalno sam se dobro osjećala i trebala sam ustvari samo pričekat još par sati - da nije nešto valjalo, mislim da bih to i osjećala.
    moja je situacija bila obrnuta ja sam osjecala da nesto nije u redu i uzv je to potvrdio beba anomalije velike imala nakraju sve zavrsilo da je beba umrla a da nisam isla na preglede bilo bi jao jao ,ali ipak bez uzv to bi bio samo osjecaj da nesto ne stima,,, mislim da je ipak bolje ici na preglede ako ima predhodno lose zavrsenih trudnoca onda i na cesce preglede ,ja sam svoju trecu trudnocu isla svakih 10 dana

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Ja sam napomenula da najčešće tijelo to daje do znanja! I nisam napomenula ali mislila sam na uredne trudnoće, normalno ako od početka ima kakvih problema da je drugačija slika.

Inače, osobno idem redovito na kontrole i nisam nimalo protiv vaginalnih pregleda ni išta, no alef nije ni spomenula da uopće ne ide kod doktora, tek da ne ide često - o tome se radi, jer ja smatram da ako se žena osjeća dobro, nema niti potrebe za čestim pregledima (ako to nije inače praksa u zemlji u kojoj se nalazi)

lastavica1979 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Ja idem na kontrole jednom mjesecno i zivim od kontrole do kontrole da mi dr kaze da je sve u redu s mojom bebicom,a naravno da prije tijelo pokazuje ak nesto ne valja.Ja sam imala urino infekt naravno da sam to osjetila i prije kontrole isla doktoru

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

alef, svaka četiri tjedna je dovoljno. Samo nisi napisala da li ti kontroliraju proteine u mokraći. To je brza, jeftina pretraga, a daje dobru sliku o tvom stanju. Isto je dovoljno jednom mjesečno, ako si inače OK.

Osobno nisam išla na nikakve posebne pretrage koje bi uključivale rizik za bebu (amniocenteza) niti anomaly scan, jer sam znala da ću bebu roditi bez obzira na nalaze i onda ni ne trebaju te pretrage.

Poslao me ginekolog na OGTT, iako mi je šećer bio normalan, valjda da ipak nekud odem kad već ništa nisam htjela. Ali, ja sam bila u 40. godini.

Vjerojatno ćeš zadnja dva mjeseca ići svaka 2 tjedna i pratiti pokrete djeteta. Ni tog UZV ne treba više od 4-5 puta po mom iskustvu.

Trudnoća je sasvim normalno, zdravo stanje i treba se ponašati u njoj onako kako osjećaš da ti paše. Sve po malo usporiti, zdravo jesti i piti.

I ne se bojati. Gotovo uvijek sve bude u najboljem redu. U tim rijetkim slučajevima, kad nešto ne štima obično to osjetiš: bol, krvarenje, oticanje, vrtoglavica, nemicanje bebe i tada se ode doktoru.

I truditi se uživati u trudnoći. Tada je i beba sretnija. Tek ako nešto ne valja onda se brinuti, a nikako ne unaprijed.

alef avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ma nista, ni proteine, ni pritisak ni ista drugo... Zato pitam trebam li traziti jos nesto osim ultrazvuka...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Vjerojatno oni proteine kasnije počnu gledati. Idući mjesec na pregledu pitaj da li ti mogu izmjeriti tlak i proteine u mokraći. (Zapiši. jer meni je bio običaj sve zaboraviti kad dođem u ordinaciju).

A krvnu sliku? I krvnu grupu i Rh faktor? To bi trebali. Pitaj nekoga. Ali, nije to ništa hitno. Ima vremena. Možda imaju drugačiji raspored pretraga.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I ja sam živjela za svaki pregled koji je bio jednom mjesečno, a posebno sam se veselila ultrazvucima. Tlak, mokraća i vaganje bilo je nešto što se na svakom pregledu provjeravalo.

Inače, ove priče kako tijelo ženi šalje signale da nešto nije u redu su stvarno neodgovorne i priče za malu djecu. To jednostavno nije točno. Evo, prva priča koja mi pada napamet je od moje bliske osobe kojoj je napravljen prvi pregled odmah na početku a drugi sa 16 tjedana, kad je ustanovljeno da je beba mrtva već jako dugo vremena. Majka nije osjećala ništa osim čuđenja što je na pregledima tako rijetko.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    Inače, ove priče kako tijelo ženi šalje signale da nešto nije u redu su stvarno neodgovorne i priče za malu djecu. To jednostavno nije točno. Evo, prva priča koja mi pada napamet je od moje bliske osobe kojoj je napravljen prvi pregled odmah na početku a drugi sa 16 tjedana, kad je ustanovljeno da je beba mrtva već jako dugo vremena. Majka nije osjećala ništa osim čuđenja što je na pregledima tako rijetko.
    Sa čuđenjem ili bez njega ne vidim kako bi još koji pregled mogao promjeniti ishod te trudnoće?
    Da je bila i na još jednom pregledu između (naravno sa uzv-om) bebi je moglo prestati kucati srce samo dan nakon pregleda.

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Sirius je već napisala dio mojeg mišljenja, no istina je da to ovisi i o tome koliko je žena inače 'svjesna' svojeg tijela. Meni tijelo itekako pokazuje sve znakove umora, stresa, anksioznosti, početka bolesti i sve znam i mogu dobro pročitati. Uvijek slušam što mi ono govori, kao što sam i neki taj instinkt majčinski osluškivala kad sam dobila prvo dijete.

Hvala Bogu pa nije bilo nikakvih gadnih problema sa zdravljem, ali isto tako mogu reći da smo izuzetno rijetko išli k doktorici. Znale su me starije majke gledat ko da sam luda i neozbiljna jer nakon 2 dana jako visoke temp ne jurim k doktoru nego ga i dalje liječim doma s oblozima, čepićima i natačem čajem, ali mogu zato reći da je samo jednom u ovih skoro 11 godina pio antibiotik i da ima itekako zavidan imunološki sustav (ako ga uspoređujem s drugom djecom njegove dobi, a pogotovo s mamama koje su od malena s djecom jurcale po Klaićevoj).

Samo da se zna, svatko ima pravo na svoj način vođenja brige o zdravlju, i ne 'špotam' nikad uplašene majke, jer svi mi želimo najbolje za svoje dijete, ali zato meni moje dijete danas ako ga nešto boli itekako artikulira točan problem, dok mm to ne zna. No kažem, mogu zahvaliti i što nije bilo drastičnih problema, mislim da bih itekako jurila kod doktora da primjetim da nešto gadno ne valja.

Sorry, malo je off topic, ali je s druge strane, povezano s temom.

mala laia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Slažem se sa Ripcod - žene generalno nisu svjesne svoga tijela, i ne znaju čitati znakove ili ih potpuno zanemaruju...
    Ja imam prekrasnu priču iza sebe, gdje uz sve nedaće koje smo prošle moja princeza i ja, sve završilo divno, a imam i ne tako divno iskustvo rođenja bebe kojoj se nije razvio mozak, a nitko to nije vidio do 25. tjedna! U drugoj trudnoći sam cijelo vrijeme imala osjećaj da nešto nije u redu i jednostavno sam znala...nažalost...imala sam i previše povjerenja u ginekologicu koja je vodila trudnoću (privatnica, svaki pregled 400-500 kn...da sad ne pričam o tome...)...
    moj propust u tome slučaju je bio što sam se prepustila drugima... nedostajalo mi je malo više "razgovora" sa bebom...
    tako to ja vidim i živim... i ne samo kada sam trudna... puno mi znači unutarnji glas...
    a sada, u ovoj trudnoći, od početka osjećam da je sve u redu, i kada su me prale najgore mučnine sa stravičnim povraćanjima, jednostavno sam znala da je to prolazno i potrebno...

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

sa prvom bebom sam bila svaka 4 tjedna na pregledu i mučila se stalno s candidom koju nisam prije imala. nakon prve trudnoće sam pročitala da upravo česti vaginalni preglei mogu uzrokovati candidu pa sam u drugoj trudnoći išla svakih cca 8 tjedana s tim da nisam htjela vaginalni nego tlak/razgovor itd.
    u 20. tjednu sam primijetila da se osjećam drugačije nego inače, donji dio leđa me počeo boliti, teške noge, veći umor...pa sam došla na kompletan pregled i ustanovila mi je ginekologica da sam za prst prohodna do ovoja i da moram usporiti, ne dizati starije dijete itd te ako rpimijetim promjenu na gore da se svakako javim.
    promjene nije bilo, a i dotadašnje smetnje su nestale jer sam poslušala njen savjet tako da sam iznijela urednu trudnoću s tim da sam dobila candidu odmah nakon tog pregleda (ostala sam pri režimu dotadašnjeg odlaska).
    sada sam trudna 14 tjedana, bila sam na jednom vaginalnom/uzv/krv i ne vidim potrebe da opet idem prije 20. tjedna, a ako sve bude u redu, nakon toga u 30. i pred kraj.
    ne smatram da sam neodgovorna prema sebi ni prema bebi, nego dapače - pazim se, vodim puno računa o prehrani, razgibavam se, ne uzrujavam se niokočega, vodim normalan život i dobro se osjećam tako da ne vidim potrebe za češćim pregledima tlaka koji je oduvijek normalan niti za češćim uzv bebe koja ima svoj razvojni put.
    jednostavno, imam vjere da je sve ok i da će biti onako kako treba biti i dovoljno poznam svoje tijelo da primjećujem svako odstupanje od normale. pri tome ne propagiram nikakav new age niti mambo džambo arhetipima iskonske žene nego jednostavnim i normalnim funkcioniranjem fiziologije mog tijela i mog tijela u trećoj trudnoći.

marjetarino avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

a pa kako kome meni moje tijelo salje signale koje ja razumjem i mislim da to nisu price za malu djecu ja vjerujem svom instiktu koji se xy puta pokazao tocnim ,,,ako ti ne poznajes svoje tijelo dovoljno mislim da je to tvoj problem i isto tako nemozes generalizirat jer nismo mi svi isti ,,,ali i dalje uz to dali ja osjecam jeli nesto valja i ne valja na pregleda treba ic

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To jednostavno nije točno. Evo, prva priča koja mi pada napamet je od moje bliske osobe kojoj je napravljen prvi pregled odmah na početku a drugi sa 16 tjedana, kad je ustanovljeno da je beba mrtva već jako dugo vremena. Majka nije osjećala ništa osim čuđenja što je na pregledima tako rijetko.
    Što bi se promijenilo da je išla na par pregleda između, da li bi oni tada mogli spriječiti smrt djeteta? ne bi. To je katastrofalno, no nažalost je činjenica koja se ne bi promijenila s češćim pregledima

alef avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

A joj, ja sam cula prica i ovakvih i onakvih: onih gdje ljudi nisu nista osjecali, pa umrli za 10 dana od metastaza po cijelom organizmu, preko onih gdje su doktori fulali dijagnoze, do slucajeva gdje je osoba osjecala da nesto ne stima i bila u pravu...

Sto se tice trudnoce, ja sam posumnjala da sam trudna i napravila test 26. dan ciklusa. Nikad prije nisam kupila test, iako sam na trudnoci radila oko 10 mjeseci i svaki mjesec mislila da je to-to. Medjutim nije se radilo ni o kakvom "unutarnjem glasu", jednostavno su simptomi koje sam imala prethodnih dana bili sasvim razliciti od onih koji su mi bili uobicajeni pred M. Ono sto me sad pomalo uznemirava jeste to da se ja ne osjecam nimalo "trudno". Osjecam se potpuno isto kao i prije trudnoce. Posto mi je ovo prva trudnoca, nemam s cim komparirati i ne znam sta uopce trebam pratiti, koje signale tijela. Joj, ne znam da li sam dobro objasnila. Mucnine su prestale ima mjesec (a nisu nikad ni bile svakodnevne), dakle sad nemam nikakve simptome nicega i pitala sam se postoji li nacin da izmedju pregleda potvrdim da je sve ok. Ocito ne postoji...

marjetarino avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

ma uzivaj u mirnoj trudnoci ,,,,,,sad ce ti se ubrzo bebica pocet micat mozda to odmah ne prepoznas posto ti je prva trudnoca,,, pa ces dalje najbolje prema njoj pratit............... ma samo uzivaj ,,,nemoj se uznemiravat bezveze ako je na pregledu sve bilo ok nema razloga za brigu

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj marjetarino prvotno napisa Vidi poruku
    ma uzivaj u mirnoj trudnoci ,,,,,,sad ce ti se ubrzo bebica pocet micat mozda to odmah ne prepoznas posto ti je prva trudnoca,,, pa ces dalje najbolje prema njoj pratit............... ma samo uzivaj ,,,nemoj se uznemiravat bezveze ako je na pregledu sve bilo ok nema razloga za brigu
    alef, i ja ti poručujem ovo isto. Uživaj, ionako kratko traje trudnoća.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj alef prvotno napisa Vidi poruku
    Mucnine su prestale ima mjesec (a nisu nikad ni bile svakodnevne), dakle sad nemam nikakve simptome nicega i pitala sam se postoji li nacin da izmedju pregleda potvrdim da je sve ok. Ocito ne postoji...
    Nažalost ne postoji.. to je nešto sa čime se svi moramo naučiti nositi, taj osjećaj neizvjesnosti brige itd. A toga će biti još više nakon što se dijete rodi. Ja se često sjetim izraza "odlukom da rodiš dijete, odlučio si da će ti srce zauvijek hodati izvan tvog tijela", koji tada kad sam ga čula mi nije značio baš nešto, al kad sam zatrudnila i rodila, uvidjela sam koliko je istinit

mala laia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ni ja sa prvom bebom nisam imala nikakve posebne znakove, ali, znajući za mučnine, povraćanja, slabine i ostale "blagodati", vidim da je bilo divno doba!
    No, moja pogreška tada je bila da nisam nimalo usporila, pa sam završila na mirovanju, jednom u bolnici... Uglavnom, uživaj u bebici, kao što su cure već rekle, početi će i pokreti, tako da je i to način komuniciranja, a i trbuščić je sve očitiji!
    Ne brini za simptome/znakove/pokazatelje, sve ima svoje zašto, pokušaj se primiriti, pripremati za dolazak na bilo koji način koji tebi odgovara, uživaj, opuštaj se...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mala laia prvotno napisa Vidi poruku
    No, moja pogreška tada je bila da nisam nimalo usporila, pa sam završila na mirovanju, jednom u bolnici...
    Generalno gledajući, treba usporiti onoliko koliko imate potrebu usporiti. Ako vam se spava - spavajte, ako vam se pleše - plešite... loše bi bilo samo verzija da vam se spava a vi se tjerate plesati

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    "odlukom da rodiš dijete, odlučio si da će ti srce zauvijek hodati izvan tvog tijela"
    Baš točno i lijepo rečeno, anchie.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

jako sam intuitivna osoba, oduvijek sam jako dobro osjećala "sebe" u svakom smislu, ali ne slažem se da tijelo uvijek da znak: nažalost imala sam spontani u 9 tj. T i apsolutno ništa nisam (pred)osjetila, jednostavno mi nije uopće padalo na pamet da bi se takvo nešto moglo dogoditi, samo sam se htjela referirati na unutarnji glas, iako u većini slučajevo to bude to, ali ne baš uvijek.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

naravno nijedan pregled ga ne bi spriječio, ali ja bih kontrolirala bar osnovne stvari redovito (tlak,proteine, OGGT,urin..)

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Što bi se promijenilo da je išla na par pregleda između, da li bi oni tada mogli spriječiti smrt djeteta? ne bi. To je katastrofalno, no nažalost je činjenica koja se ne bi promijenila s češćim pregledima
    Beba bi i dalje bila mrtva (a možda i nebi, možda bi bila dovoljna terapija i strogo mirovanje da se sve to skupa spriječi). Ali mama se nebi našla u životnoj opasnosti jer nebi toliko dugo nosila mrtvi plod. Ovako je imala strašnih problema i svakakve dijagnoze.

ne znam ko mi je prije napisao (ona u stilu..ako se nećeš igrati samnom vrati mi moje bebe i robicu) da ne poznajem svoje tijelo..Meni koji put, čitajući neke teme na ovom forumu dođe malo muka. Imam strašan instinkt i nešto malo više od toga čak ali draga moja, zamisli koliko cura, žena, gospođa i djevojčica čita ovaj forum i ove teme i što ja znam, mene bi pekla savjest pomisao da se neka presigurna osoba na račun mog posta odluči slušati svoje tijelo i sve pođe kvragu. zato ne volim podforum zdravlje djece i zato ne volim dijeliti savjete kad su ozbiljne stvari u pitanju. Zato sam i napisala ono što jesam.

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    alef, i ja ti poručujem ovo isto. Uživaj, ionako kratko traje trudnoća.
    Meni se dva mjeseca pred porod čini trenutno da nikad neće završit i da se nikad više neću naspavat

Generalno gledajući, treba usporiti onoliko koliko imate potrebu usporiti. Ako vam se spava - spavajte, ako vam se pleše - plešite... loše bi bilo samo verzija da vam se spava a vi se tjerate plesati
    Ja sam prošli vikend mislila da mi se spava, no kad sam izašla van ispalo je da mi se pleše!

ne znam ko mi je prije napisao (ona u stilu..ako se nećeš igrati samnom vrati mi moje bebe i robicu) da ne poznajem svoje tijelo..Meni koji put, čitajući neke teme na ovom forumu dođe malo muka. Imam strašan instinkt i nešto malo više od toga čak ali draga moja, zamisli koliko cura, žena, gospođa i djevojčica čita ovaj forum i ove teme i što ja znam, mene bi pekla savjest pomisao da se neka presigurna osoba na račun mog posta odluči slušati svoje tijelo i sve pođe kvragu. zato ne volim podforum zdravlje djece i zato ne volim dijeliti savjete kad su ozbiljne stvari u pitanju. Zato sam i napisala ono što jesam.
    Nekako volim smatrati da ovaj forum posjećuju žene, djevojke koje imaju svoje mišljenje ili čak i ako nisu u nešto sigurne da se neće uhvatiti tuđih mišljenja kao 'pijan plota'. Većinom u ovo kratko vrijeme što sam tu primjećujem da se na svaku temu odgovori s više različitih mišljenja, pa osoba sama može odlučiti hoće li postupiti ovako ili onako. Kad netko dođe s nekom velikom nesigurnošću, većina žena preporučuje savjetovanje sa stručnjakom, čisto da se umiri dvojba. Svatko ima svoje mišljenje, ja općenito u životu se povlačim za nekim neživcirajućim stavom (to radim samo sama sa sobom po noći, zato ne spavam i pokušavam ga širiti i među svojim bližnjima. Istaknem ako je nešto dvojbeno, da to može funkcionirati tako u većini slučajeva, no nije pravilo, te da je to moj stav i/ili iskustvo.

Još sam nešto htjela reći, ali sam trudna i glupa, pa se ne sjećam

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Posljednja preporuka Europske udruge za perinatalnu medicinu (EAPM) podrazumijeva najmanje tri UZV pregleda u trudnoći:

Prvi pregled krajem prvog tromjesečja (između 10. i 14. tjedna od posljednje menstruacije) i to transvaginalnom sondom, jer je kvaliteta prikaza i mogućnost prepoznavanja anatomskih detalja fetusa znakovito bolja u odnosu na transabdominalni pregled.
    Drugi pregled u razdoblju između 18. i 22. tjedna, transabdominalnom sodom (preko trbuha).
    Treći pregled između 30. i 34. tjedna trudnoće, također transabdominalno.
    Memotehnički je raspored najlakše upamtiti kao preglede sa 10 - 20 - 30 tjedana.
    Portal Vaše zdravlje
    dr.sc.M.Kos

Do sada je kod tebe sve isto kao što je i mene moja dok. vodila.
    Prgledi svakih 4-5 tj, Uzv još sa 20,31 i tjedan dana rpred porod,
    dakle ukupno 5 Uzv-a tijekom T.
    Slijedeći Uzv (18-22 tj) ti mora biti dosta detaljan.
    Važno je da si nađeš iskusnog dok. u kojeg imaš povjerenja.
    Pa ako ti on kaže da je sve ok. i naruči te za 5 tj. - super.
    i naravno da mu se javljaš ako ti je nešto sumnjivo.
    T je ipak jedno prirodno stanje, i najveći je broj onih T koje
    proteknu mirno i bez potrebe za nekim medicinskim intervencijama
    Posljednje uređivanje od krojachica : 10.12.2010. at 09:56

marjetarino avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj Ripcord prvotno napisa Vidi poruku
    )

Nekako volim smatrati da ovaj forum posjećuju žene, djevojke koje imaju svoje mišljenje ili čak i ako nisu u nešto sigurne da se neće uhvatiti tuđih mišljenja kao 'pijan plota'.
    bas to

marjetarino avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Inače, ove priče kako tijelo ženi šalje signale da nešto nije u redu su stvarno neodgovorne i priče za malu djecu. .

... da ne poznajem svoje tijelo..Meni koji put, čitajući neke teme na ovom forumu dođe malo muka. Imam strašan instinkt i nešto malo više od toga čak
    odluci se dali nam tijelo salje ili ne salje signale

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja sam imala jedan spontani u 7. tjednu i osjećala sam od početka da nešto nije u redu. A taj dan kad je nastupio
    spontani, u jednom trenutku me prošao takav val vrućine da sam od šoka morala sjesti. Bilo je kao da je moje tijelo baš u tom trenutku
    napustila jedna duša. Kasnije je počelo krvarenje i znala sam da bebe više nema...

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Pretpostavljam da tijelo uvijek šalje znakove, ali mi ih često zanemarujemo dok ne postanu neugodnosti ili čak simptomi (govorim o stvarima kao npr. glad, umor, žeđ, loše sjedenje, loši odnosi...).
    Zanimljivo je kako cijeli život mnoge žene pokušavaju kontrolirati svoje tijelo i hormone i ne slušati ga - npr. kontracepcija, hormoni u menopauzi.. i sl. Može li se onda očekivati da ćemo u trudnoći ili porodu prepoznati sve te znakove i moći se osloniti na svoje hormone i znanje svog tijela da odradi posao za koji je stvoreno? (Osobno sam u trudnoćama i porodima stvarno osjećala i kad nije bilo u redu i kad je bilo u redu, makar inače baš ne bih rekla da sam u dosluhu sa svojim tijelom a niti intuicijom, ali.....)
    Netko će i dalje htjeti sve kontrolirati (makar često ne može utjecati na ishod), a netko će pokušati baš u trudnoći bolje osjetiti svoje tijelo i svoju bebu. Liječnik često može samo detektirati problem, a napraviti malo ili ništa ako s bebom nešto nije u redu (a često i nema dijagnozu već samo ukazuje na povećani rizik). Većina tih pretraga je diskutabilne korisnosti, a svaki neidealan rezultat stvara napetost kod trudnice i vodi daljnjim pretragama (tzv. prenatal scare).
    Ono što bi se rizičnim trudnicama preporučilo - da paze na prehranu, tekućinu, odmor, san, kretanje - to bi bila dobra preporuka za svaku trudnicu (tako nekako piše M.Odent, ne stignem sad detaljnije, al čini mi se da smo tek načele nešto)

Ares avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

U prošloj trudnoći, koja je ujedno bila i prva, od početka sam imala problema, stalno neka krvaruckanja, ugrušci i sl., uzv je pokazivao da se razvija kako treba, no negdje oko 11 tj. točno sam znala da je gotovo grudi su se opustile, krenuo roskasti iscijedak i postojao je taj osjećaj da nešto nije u redu.
    Svi su me tješili da je to normalno, da je to drugo stanje, čak i gin. mi je rekla da ne dolazim prije redovne kontrole, koja je na svu sreću bila za manje od tjedan dana.
    I nakon tjedan ustanovljeno je da srčeko ne kuca već neko vrijeme, te su me poslali na kiretažu.
    Sad sam ponovno trudna, u 13 tj., stalno osluškujem svoje tijelo, strah me je, ali guram dalje, i nadam se da mi ovog puta tijelo neće slati više loše znakove.
    Inače, odlučila sam da neću raditi nikave posebne pretrage, osim uzv i provjeravanja antitijela jer sam negativna.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

uh, poznat mi je osjećaj, ja sam isto bila skroz zabrinuta u drugoj trudnoći (nakon prve izgubljene). i čini mi se da sam bolje osjećala tijelo. vjerojatno ćeš i rano osjetiti bebu kako se miče (ranije nego druge prvorotke), znači još "samo" nekoliko tjedana, nadam se da će sve biti ok

zeljana02 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj Ares prvotno napisa Vidi poruku
    U prošloj trudnoći, koja je ujedno bila i prva, od početka sam imala problema, stalno neka krvaruckanja, ugrušci i sl., uzv je pokazivao da se razvija kako treba, no negdje oko 11 tj. točno sam znala da je gotovo grudi su se opustile, krenuo roskasti iscijedak i postojao je taj osjećaj da nešto nije u redu.
    Svi su me tješili da je to normalno, da je to drugo stanje, čak i gin. mi je rekla da ne dolazim prije redovne kontrole, koja je na svu sreću bila za manje od tjedan dana.
    I nakon tjedan ustanovljeno je da srčeko ne kuca već neko vrijeme, te su me poslali na kiretažu.
    Sad sam ponovno trudna, u 13 tj., stalno osluškujem svoje tijelo, strah me je, ali guram dalje, i nadam se da mi ovog puta tijelo neće slati više loše znakove.
    Inače, odlučila sam da neću raditi nikave posebne pretrage, osim uzv i provjeravanja antitijela jer sam negativna.

prosla sam isto sto ti, samo sto je moja T od pocetka bila skolska i uredna, ali kada mi se pojavio smeckasti iscjedak jednostavno sam znala da nesto ne stima...bila sam na sluzbenom putu i nazvala dr. koja mi je rekla da svakako odem negdje u Zg na pregled da se uvjerim da je sve o.k., cim je to rekla sjela sam na prvi vlak i dosla doma (sve stvari ostavila u Zg, ali sva sreca kolegica ih je pokupila) i nazalost los predosjecaj i suze su ipka bile opravdane i drago mi je da sam dosla doma a ne ostala sama u Zg bez mm ... sada sam u 17 tjednu i od pocetka postoji strah i osluskujem svoje tijelo...kao sto je Tulip i napisala mogu sam potvrditi, svoju bebicu za prvorotku osjetila sam stvarno rano i nitko mi ne vjeruje...sa 14-15 tjedana ja sam vec osjetila prva skakljanja a sa 16 i prvi udarac...ne mislim ici na nikakve poseben pretrage jer sam zadovoljna svojom dr. i do sada je bilo o.k...3 vag uzv, 2 vag pregleda, brisevi, urin, mokraca, mjerenje tezine, tlak i sada na zadnjem pregledu dobila sam trakice za bjelancevine i leukocite...

zeljana02 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

urin i krva slika...greska u pisanju...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •