Pokazuje rezultate 1 do 50 od 93

Tema: kako skuhati finu sarmu?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
  1. #1

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Postovi
    3,502

    Početno

    Prodinstam luk i na njemu mleveno meso (ja junetinu, nekad cak i konjsko, neko voli svinjsko....). Stavim i malo rize u meso. Kad je to gotovo i kad se ohladi, uvijam u listove kupusa. Pre toga na dno serpe/lonca poredjam listove kupusa, pa na njih redjam sarme. Povremeno (zavisi kolika je kolicina) stavim malo slanine, debelo secene i suvog mesa (rebra). Kad sve poredjam, zalijem vodom, ali ne do kraja. Stavim sporet na 1 i ostavim celu noc.
    Jedino sto uglavnom pre svega toga ispirem kupus jer bude preslan i prekiseo. Drzim ga u mlakoj vodi koju povremeno promenim dok ne postane blag i skoro bljutav. Jer u kuvanju opet nekako dobije na jacini a ne bude preslan.

  2. #2
    slonić tonić avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    149

    Početno

    500-600 gr mljevenog mesa po želji (ja u mesnici tražim da mi samelju juneći ramstek)
    200 gr riže
    1 glavica crvenog luka (isjeskati na sitne kockice)
    3 češnja češnjaka (protisnuti kroz ono za češnjak ili sitno isjeckati)
    posoliti, staviti malo bibera i sve izmiješati.

    1-2 glavice kiselog kupusa odvojiti na listove i listove isprati vodom.
    Na listovima odstraniti debele dijelove kako bi se listovi mogli lijepo savijati. Pri skidanju debelog dijela paziti da ne prerežemo previše da nam listovi na sredini ne bi bili šuplji.

    Smjesu stavljati na listove i motati sarmu.
    Sarme poredati u krug u dublju šerpu, po želji dodati suhoh mesa, mrkvu (ja ne stavljam ništa jer mi pokvare okus) i nasuti vode.

    Sarmu možete pritisnuti nećim (ja koristim jedan stakleni poklopac) pa onda poklopiti poklopcem od šerpe kako se sarme ne bi pri kuhanju dizale i razmotale.

    Pri kraju kuhanja zapržiti sarmu.

    Zapšrka:
    U tavu nasuti ulja, staviti 2 kaš. brašna (ne prepune) i dobro upržiti (da brašno bude smeđe kao čokolada).
    Kada se brašno uprži dodati malo koncentrata paradaiza, posoliti po potrebi (prije toga probajte koliko je slana voda od sarme da bi znali koliko treba posoliti zapršku) i zaliti vodom te dobro izmiješati da nema grudica.
    Vratiti na vratu da prokuha i onda zapršku nasuti u šerpu sa sarmom.

    Šerpu protresti tako što je ukrug vrtimo lijevo desno.
    Može se i drškom od kuhača lagano malo gurati sarme (od stijenki šerpe) kako bi se zaprška izmiješala.

    Kuhati još oko pola sata/sat da se izgubi okus brašna iz zaprške.

  3. #3
    Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Dalmacija
    Postovi
    5,498

    Početno

    Citiraj vissnja prvotno napisa Vidi poruku
    Prodinstam luk i na njemu mleveno meso (ja junetinu, nekad cak i konjsko, neko voli svinjsko....). Stavim i malo rize u meso. Kad je to gotovo i kad se ohladi, uvijam u listove kupusa. Pre toga na dno serpe/lonca poredjam listove kupusa, pa na njih redjam sarme. Povremeno (zavisi kolika je kolicina) stavim malo slanine, debelo secene i suvog mesa (rebra). Kad sve poredjam, zalijem vodom, ali ne do kraja. Stavim sporet na 1 i ostavim celu noc.
    Jedino sto uglavnom pre svega toga ispirem kupus jer bude preslan i prekiseo. Drzim ga u mlakoj vodi koju povremeno promenim dok ne postane blag i skoro bljutav. Jer u kuvanju opet nekako dobije na jacini a ne bude preslan.
    ovako i ja, samo što ne dinstam prije motanja

  4. #4
    flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    6,517

    Početno

    hvala! inače već sam pravila sarmu po jednom starom receptu i nije loša,
    ali ne sviđa mi se taj sok, tj. neimanje istog, nekako je vodenast i malo ga je..
    koliko god se ja trudila da bude saftasto, onako " za politi " po krumpiru, svaki
    put se razočaram...

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •