Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 88

Tema: nezaposleni roditelj i pravo na vrtić

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno nezaposleni roditelj i pravo na vrtić

moze li mi netko objasnit dali je normalno da moje dijete nisu htjeli primit u vrtić jer sam ja nezaposlena?ne mogu se zaposliti jer je nema tko čuvati.zar bi trebala dijete ostaviti na cesti i otišla radit da bi ona ostvarila pravo na upis u vrtić??????????
    Posljednje uređivanje od mamma san : 28.12.2010. at 10:44 Razlog: prilagodba naslova

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Normalno je. Prednost imaju zaposleni roditelji. Oni nezaposleni mogu sami čuvati dijete. Žalosno bi bilo da mjesto u vrtiću dobije dijete čiji je roditelj nezaposlen, a dijete zaposlenog roditelja ostane bez mjesta.

Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

"Normalno" je tj.takav je Zakon, ali nije pravedno.

Žalosno je.

Mravica, pobogu, pa nemoj tako okrutno!

Da se samo na 5 minuta staviš u "te cipele", sigurna sam da ne bi tako odriješito odgovorila.

Sva djeca bi trebala imati pravo na vrtić

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Nisam uopće okrutna. Kod nas je jaaaaaaaako teško dobiti mjesto. 500 djece traži vrtić a mjesta ima za 250. Ima roditelja svi zaposleni, a mjesta nema. Primorani su skupo plaćati tetu čuvalicu. I kako bi sada bilo da netko tko nije zaposlen i može doma čuvati dijete dobije to mjesto. Mislim da ne bi bilo fer.
    Što se događa ako nezaposlen roditelj kojem je odbijeno pravo na vrtić dobije posao to je već druga tema. Ostaje čekati ponovni rok za upis. Ili ja bi napravila ovako. Otišla u najbliži vrtić i popričala sa tetama i ravnateljicom vrtića da li bi se našlo još jedno mjesto u slučaju da dobiješ posao. Kod nas se znalo dogoditi da tako nešto prođe i da nekako uvijek mogu skrpati za još jedno dijete. Ali isto tako ja si ne bih mogla zamisliti da sam nezaposlena i da šaljem dijete u vrtić. Bila bi sva sretna da mogu doma biti s njim, a ne još plaćat nekoga da mi čuva dijete.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

a kako će nezaposleni roditelj kojemu dijete nije u vrtiću naći posao? slažem se sa teicom. ne treba biti ni oštar ni isključiv. teško je i jednima i drugima. na žalost, to je naša realnost.

Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mravica, bez obzira što si nezaposlen/a, dijete treba jesti, treba odjeću itd. - a ako si

zaista
    bez posla, nemaš novaca!

Ne kužim kako ti to nije palo na pamet?

I onda posuđuješ novac ili se već nekako snalaziš dok ne nađeš posao.

Nezaposlenost nije situacija u kojoj si sav sretan što si doma s djetetom.

Naprotiv, sav si zabrinut

I pokušavaš izmajmunirati kojekakve kombinacije za čuvanje (prijateljice, rođaci, ako je

baka tu - to je bingo!) dok ideš na razgovore za posao (jer ti dijete nije zbrinuto u

vrtiću).
    Posljednje uređivanje od Teica : 27.12.2010. at 18:48

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Teica prvotno napisa Vidi poruku
    Mravica, bez obzira što si nezaposlen/a, dijete treba jesti, treba odjeću itd. - a ako si

zaista
    bez posla, nemaš novaca!
    A imaš novaca plaćati vrtić? MM dugo nije radio, a ja sam se vratila na posao nakon 7 mjeseci porodiljnog jer sam morala, nismo mogli živjeti od 2600,00 kuna. Dijete je bilo s njim doma jer nisam imala novaca plaćati još i vrtić.
    Nisam rekla da bih bila sretna da sam nezaposlena nego da bi bila sretna što mogu to vrijeme barem provesti s djetetom. Meni bi bilo bezveze plaćati vrtić radi nekoliko razgovora za posao. To uvijek netko može uskočiti. Meni je veći problem ako nađe posao kojim slučajem pa kuda onda s djetetom. Za taj dio sam dala savjet.

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Mravica, Mravica, toliko malo razumijevanja nezaposlenih roditelja vec dugo nisam vidjela.

Bila sam nezaposlena, sada na svu srecu radim. Dijete je bilo samnom do 3,5 godine.

Mogu ti reci, izuzetno je tesko traziti posao kada ti je dijete kod kuce. Traziti posao je posao sam za sebe kojem se itekako moras posvetiti. Ja sam slala i do 20 molbi dnevno, pa mi reci kako bi to bilo moguce da sam morala cuvati dijete u isto vrijeme. O intervjuima i pripremama za iste da i ne govorim (npr. makar mi je dijete islo u vrtic, ponekad ju je baka vikendom cuvala jer sam se pripremala za intervjue slijedeci tjedan).

Drugo, moje dijete je izuzetno drustveno dijete. Ono treba vrtic. Ono treba biti u drustvu druge djece. Zasto bi dijete bilo kaznjeno zbog toga sto mu roditelj ne radi? Zasto bi trebalo cijele dane biti u drustvu nezadovoljne i zabrinute majke koja je ocajna sto ne radi?

Ima tisucu i jedan razlog zbog kojeg se medju djecom ne bi smjela praviti razlika, a biti nezaposlen roditelj ne znaci u isto vrijeme da je taj roditelj neradnik.

Vrtic sigurno nije preskup za roditelje koji ne rade, sta mislis da doma djeca zive od zraka i da prehrana djeteta kod kuce ama bas nista ne kosta?
    Posljednje uređivanje od Teta Eta : 27.12.2010. at 20:20

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Bilo bi ljepo i pravedno da u vrtićima ima mjesta za svu dijecu, ali stvarnost nije takva nažalost.
    Što se mene tiče prednost kod upisa (a tako i je) trebaju imati djeca zaposlenih roditelja, i ja sam imala pauzu gdje sam počela raditi a vrtić smo morali čekati još dva mjeseca, tu mi je uskočila prijateljica kojoj sam i platila čuvanje te mama koja je doputovala sa drugog kraja hrvatske
    Stoga drage moje razumijem taj stav vrtića i uopče mu se ne čudim

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Teta Eta prvotno napisa Vidi poruku
    Mravica, Mravica, toliko malo razumijevanja nezaposlenih roditelja vec dugo nisam vidjela.
    Evo primjera. Kod nas ima 250 mjesta za smještaj u vrtić. 500 djece se prijavilo. Fizički ima mjesta za pola. Selekcija se radi po principu da prednost imaju djeca samohranih majki, djeca čiji brat ili sestra već idu u vrtić, djeca zaposlenih roditelja. Samo za njih je 250 premalo. Moja prijateljica je zaposlena i njezin muž također i nije dobila mjesto u vrtiću. Otišla je kod ravnateljice vrtića i rekla da joj izvole naći mjesto jer mora na posao, a nema tko čuvati dijete i ako hitno ne nađe neko mjesto dopeljat će joj malog u kancelariju i otić na posao jer nema kuda s klincem (nema baka, nikoga). Jedva nekako je uspjela ishoditi mjesto. Imamo jedan privatni vrtić koji je jaaaako skup i nema mjesta ni u njemu. Roditelji koji rade grebu se kako god znaju da nekako upadnu u vrtić. Nezaposleni roditelji nemaju šanse. Ovi zaposleni bi ih rastrgali.
    Ja ne znam kako je kod vas u Zagrebu situacija i kakvu vi selekciju imate. Kod nas je ovako.
    Što se tiče roditelja neradnika ja ih znam poprilično. Niti ne traže posao. Lijepo im je doma, dobivaju dječji doplatak, nisu pod stresom od posla, nemaju glavobolje od šefova. Ma ni ne pomišljaju da idu raditi. Nemojte misliti da svi grčevito traže posao, vise na burzi, pišu molbe, trgaju se i kopaju... Oni koji odobravaju mjesto za vrtić ne mogu znati pravu potrebu nekoga za smještajem.
    Što se tiče smještaja u vrtić, meni osobno to je nužno zlo. U našem vrtiću nema skoro ničega. Imaju nekoliko papira, nešto bojica i olovaka, par igračaka. Prazno. Nema se novaca za uređenje vrtića. Djeca sjede za skoro praznim stolom. Da ne kažem da dijete apsolutno ništa u tom vrtiću nije naučilo. Jedino što preferiram to su igraonice, predivno mjesto za druženje djece. Imamo i nešto slično kao igraonica. Dođeš platiš 20,00 kuna i igraš se koliko god hoćeš, možeš i cijeli dan. Još k tome roditelji imaju i za sjest, pročitat novine, popit kavu, jedino što roditelji moraju paziti na djecu. Meni puno bolje za druženje djece nego vrtić.
    Ja zaista nemam ni najmanjeg pojma kakva je situacija u Zagrebu. Kvaliteta vrtića, broj mjesta, način selekcije, cijene...
    Što se tiče cijene vrtića kod nas su u rasponu od 430,00-640,00, ali najveći broj roditelja plaća 640,00 kuna po djetetu.
    Ja osobno bi dijete u vrtić dala ako baš nemam apsolutno nikakvu alternativu. To mi je zadnje na popisu.
    Ja sam i dalje mišljenja da bi djeca zaposlenih roditelja trebala imati prednost. Nisu ni oni krivi što rade i što im nije dopušteno djecu nositi na posao.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ne mogu vjerovati ili ne znam čitati ili čitam, a ne kužim ili sam glupava ili ili.... bolje da ne komentiram. Mravice, zar je moguće????? Uvijek je bilo i bit će, sit gladnome ne vjeruje i to je to.

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

zseso6, imaš pravo. tužno je. ali je tako.
    bune se i zaposleni i nezaposleni roditelji. kod nas je puno toga u banani, tako i ovo.
    ravnateljica jaslica u koje ide dijete moje prijateljice je njoj izašla u susret da joj uzmu maloga s tim da čim prije počne raditi. i našla je bilo kakav posao samo da ga ima, kasnije se prebacila u drugu firmu. rijetki su takvi ljudi, nažalost.

Mravice, malo si zabrijala.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

zalosno je da smo vrticka mjesta za nasu djecu (i zaposlenih i nezaposlenih roditelja) platili raznim fimi-medijama, koje su otkrili, a pogotovo koje nisu, raznim arenama koje sluze svrsi sveukupno 2 tjedna godisnje, izdvajanjima za dinamo za one koji zive u zagrebu pa ce ta izdvajanja opet platiti oni cija djeca idu u vrtice jer smo, satro, socijano osjetljivi, i tako...
    e to je tuga i zalost....sto sva ta s.anja ide preko grbe nase djece...i sto se onda u toj jadnoj situaciji pocupaju zaposleni i nezaposleni, kao da i jednima i drugima nije dovoljno tesko...

Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Joj, zhang, baš sam tako nešto slično htjela napisati...

Kako veliš: onda se u toj jadnoj situaciji pocupaju zaposleni i nezaposleni, kao da i jednima i drugima nije dovoljno tesko...

Off topic, eto i tu smo se našli mi suosjećajni vegići
    Posljednje uređivanje od Teica : 27.12.2010. at 22:04

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Da, zaposleni i nezaposleni se ovdje kolju međusobno. Bilo bi lijepo kada bi svako dijete imalo mjesto u vrtiću bez obzira na radni status roditelja. Ali država je uludo spiskala novac i natjerala nas da se međusobno prepucavamo.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

a roditelji studenti?
    vode se kao nezaposleni (što se tiče vrtića, ali i mnogo čega drugog), a moraju na fax. a nemaju nikakva primanja da bi mogli platiti privatni vrtić ili čuvalicu.
    da nisam silom prilika odselila mami, i da sam ostala u Zagrebu, nikada ne bi mogla završiti fax, baš zbog toga.
    ovako mi mama čuva dijete dok ja učim (ali i ona radi, pa je to zapravo jako malo vremena).
    i morat ću platiti čuvalicu dok budem radila diplomski rad (koji moram odraditi praktično, dakle, ne mogu od doma).
    osjećam se zakinuto, kao da služim neku kaznu što sam ostala trudna dok sam još studirala.
    krasna nam je država!

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Nije istina da se zaposleni i nezaposleni "kolju" ovdje ili prepucavaju, nego da samo neki zaposleni ne razumiju nezaposlene i zaposlene koji misle drugacije od njih.

Pogledaj Mravice sta nas vrtic pruza na http://www.dvsiget.hr/. Ajde mi molim te objasni zbog cega bi tvoje dijete imalo vece pravo na sve to nego, recimo, moje ili Perino? I ne gledaj na nezaposlene tako s visoka. Puno ljudi je danas bez posla, ne svojom voljom, a i onima koji rade (npr tebi) bi se sutra, prekosutra moglo dogoditi da izgube posao. Hoces li solidarnosti sa onima koji rade svoje dijete u tom slucaju ispisati iz vrtica? Da li znas koliko se ljudi javi na jedan oglas za posao? Na one poslove za koje sam se ja javljala (VSS) se javljalo prosjecno 500 ljudi. Znaci, trebas biti bolji, mladji, simpaticniji, sa vise iskustva od 499 ostalih. Srebrna medalja u ovoj situaciji nije bingo!

I da, da se vratim na temu, vrtici odavno ne sluze samo za cuvanje djece.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Mravica prvotno napisa Vidi poruku
    Što se tiče roditelja neradnika ja ih znam poprilično. Niti ne traže posao. Lijepo im je doma, dobivaju dječji doplatak, nisu pod stresom od posla, nemaju glavobolje od šefova. Ma ni ne pomišljaju da idu raditi.
    Inače se ne uključujem u rasprave ovog tipa, ali ovo me stvarno uzrujalo.
    Molim te, ako misliš da je tako lijepo biti nezaposlen, daj otkaz i preporuči mene na svoje mjesto.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Ajmo ovako. 500 djece je podnijelo zahtjev za mjesto u vrtiću. Ima mjesta za njih 250. Koje kriterije selekcije predlažete? One po radnom statusu ne. Dobro, onda koje druge kriterije predlažete?
    Ja nisam kriva što mjesta nema dovoljno i u toj situaciji netko mora izvisiti i ostati bez mjesta. Nije lako donijeti odluku o kriterijima prava na prvenstvo upisa. Uvijek će se netko žaliti i smatrati da on ima pravo koje mu je uskraćeno.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Eci prvotno napisa Vidi poruku
    Inače se ne uključujem u rasprave ovog tipa, ali ovo me stvarno uzrujalo.
    Molim te, ako misliš da je tako lijepo biti nezaposlen, daj otkaz i preporuči mene na svoje mjesto.
    Napisala sam lijepo im je doma. Njima je to lijepo. Ne meni. Nisam govorila o sebi. Ja radim i volim svoj posao i ne pomišljam da ga napustim. A i sretna sam što ga imam. MM ima pak suprotnu situaciju.

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ne znam u kakvom se ti drustvu kreces, ja sam pak okruzena ocajnim roditeljima, visoko obrazovanim (dvoje ih ima magisterij, jedna prijateljica ce uskoro braniti doktorat) koji su izgubili posao nakon 15tak godina staza i sada su u godinama kada je tesko pronaci novi posao.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pogledaj Mravice sta nas vrtic pruza na http://www.dvsiget.hr/.[/B]
    Off topic - to je bio naš vrtić i bilo nam je PREKRASNO, ne mogu prežaliti što nam i najmlađe dijete ne ide u njega.
    A u raspravu se ne želim upuštati.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

žalosno je da ima ljudi koji tako razmišljaju o nezaposlenim roditeljima

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Čitam od jučer i moram se prisjetiti svojeg slučaja. Kad sam upisivala malog u vrtić bila sam studentica koja je počela kao vanjski raditi u jednom velikom mediju. U to vrijeme nisam primala tamo ni honorar, nego su me izrabljivali po 6 dana u tjednu da radim od jutra do sutra - tek nakon 7 mjeseci su počeli kapati nekakvi mizerni honorari (od po 400, pa s vremenom 1000 kuna). Nisam kakti bila zaposlena, iako sam radila.

Kao samohrana roditeljica imala sam prednost upisa, no kao 'nezaposlena' (koja je radila) nisam. Prvo mi malog nisu željeli nikako upisat, onda je moja mama (socijalna radnica koja ima kratki fitilj za bilo kakve nepravde) pukla i otišla se svađat s ravnateljicom svih vrtića naše općine. Nakon 2 dana javili su mi da je mali dobio mjesto u vrtiću, ali ne u onom koji mi je preko puta zgrade nego u jednom u drugom kvartu! Opet je moja stara pukla, odmah spakirala prnje (ja sam naime u to vrijeme stalno bila na 'nepostojećem poslu') i otišla se ispočetka svađat s onom ravnateljicom, napominjući da je svima poznato da u 'naš' vrtić (taj preko puta ceste) idu većinom djeca čiji roditelji rade u blizini, a ne i ona koja tamo stanuju, što je isto tema o kojoj bi se dalo raspravljat posebno. Uglavnom, na kraju je mali završio u 'našem' vrtiću.

E sad, što je stvarno sa svim tim roditeljima koji rade ili na crno ili rade za mizerne honorare kao vanjski suradnici (ja sam u istoj firmi tako radila više od 8 godina), pa se službeno ne vode kao zaposleni?! I ja znam jedan slučaj gdje majka nije radila nego doma gledala sapunice i slala dvoje djece u vrtić, ali mislim da su u današnjoj situaciji takvi slučajevi rijetki. I što, po toj logici sa zaposlenim roditeljima, ako netko dobije otkaz recimo mjesec dana nakon upisa, dijete se treba izbacit na ulicu i pozvat novo? Nije to tako jednostavno...

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

postoje "nezaposleni" i nezaposleni.
    Ovi prvi (griješim, češče su to "ove prve") imaju lažne potvrde o zaposlenju, piju kave i djeca im IDU u vrtić.
    Ovi drugi bjesomučno traže posao, djeca su im doma jer ne mogu dobiti vrtić, i na rubu su živčanog sloma jer su u začaranom krugu-bez vrtića nema posla, bez posla nema vrtića.

još jedna hrvatska stvarnost.

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Da, ali cak i djeca ovih nazovimo ih "prvih" po Krumpiricu o kojima mi mislimo to sto mislimo (ili ne mislimo), trebala bi imati pravo na vrtic. Naime, kao sto rekoh ranije, vrtic nije samo "cuvaliste djece", on ih i odgaja, uci, razvija - a djeca ne bi trebala biti diskriminirana zbog stavova svojih roditelja.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

poštujem, apsolutno. Kad bi bilo dovoljno mjesta, vrtić bi trebao biti dostupan svima. Pričam o ovoj nezahvalnoj situaciji-kad je nekim roditeljima vrtić jednostavno-nužnost.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Svatko tko ima dijete za sebe smatra da je baš njegovo dijete ima pravo na vrtić i na sve sadržaje koje taj vrtić nudi. Samohrane majke, zaposlene, nezaposlene, studentice. Iz tog ugla svi imaju jako valjan razlog zašto bi njihovo dijete baš trebalo imati pravo. Ali negdje treba podvući crtu. Jer mjesta NEMA. Za sada nitko nije predložio druge kriterije selekcije. Netko mora izvisiti. Oni koji odobravaju mjesto ne znaju pravu potrebu nekoga za vrtićem, pa postoje unaprijed dogovoreni kriteriji selekcije jer kapaciteta nema. Kod nas je do nedavno pri upisu trebalo donijeti potvrdu od poslodavca da su roditelji u radnom odnosu. Da samo znate kako su se te potvrde pisale. Sami su pisali doma i onda su im frendice koje rade samo na poslu lupile žig. Čisti falsifikat. Žene nisu radile pa su izmajmunirale potvrdu i odnijele u vrtić. Toga je bilo jaaaako puno pa su uveli da sada svi roditelji koji rade moraju donijeti presliku radne knjižice i još par dokumenata koji potvrđuju njihov radni odnos.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Napisala sam lijepo im je doma. Njima je to lijepo. Ne meni..
    nisam roditelj, ali sam od 10 godina otkad sam se udala i preselila u muževo mjesto, 7 godina nezaposlena. ne svojom voljom, kao i većina hrvata. visoko obrazovana, kao i mnogi na zavodu. i vjeruj mi, ovo stanje uma ne bi poželila ni najgorem neprijatelju. a imati uz ovaj jad još i dijete? teško za izdržati, strašno teško.
    ne budi tako isključiva, nismo mi nezaposleni jer nam se drže noge na foteljama. a ono malo idiota koji iskorištavaju nezaposlenost, zbog kojih ti generaliiraš i trpaš sve nezaposlene u isti koš, imaju modus operandi koje je krumpirić opisala.
    i zato - nedao bog da iskusiš kako je biti nezaposleni roditelj.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

MM od nove godine će biti nezaposlen. Prethodno je jako dugo bio nezaposlen i tražio novi posao. I ovo nije tema o teškom položaju nezaposlenih. Budući da imamo dvoje djece jako dobro mi je poznat život kad je samo jedan roditelj zaposlen. Imam pravo na dječji doplatak i to onu najvišu cifru koju isplaćuje država. Takva mi je financijska situacija. I sada da ja upišen dijete u vrtić, a MM nezaposlen. Roditelji koji su oboje zaposleni bi me rastrgali. Našla bih se u crnoj kronici. Na moju situaciju pisale bi se žalbe. Ljudi su na sve spremni da bi dijete upisali u vrtić. Moja prijateljica je bila na rubu živaca kad je dijete trebalo upisati u vrtić. Nije dobila mjesto. Oboje zaposleni. Došla je doma mužu i rekla, dragi, rastajemo se, razvest ćemo se na papiru i onda ću kao samohrana majka dobiti mjesto. Roditelji se čupaju, bore ni sami neznaju što napraviti da bi im dijete dobilo mjesto. Takva je situacija u državi da nas tjera na takve stvari. Ako MM ne nađe posao opet dok mi završi prvi dio porodiljnog ja ću opet morati ostaviti djecu njemu doma i vratiti se na posao.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Da, ali cak i djeca ovih nazovimo ih "prvih" po Krumpiricu o kojima mi mislimo to sto mislimo (ili ne mislimo), trebala bi imati pravo na vrtic. Naime, kao sto rekoh ranije, vrtic nije samo "cuvaliste djece", on ih i odgaja, uci, razvija - a djeca ne bi trebala biti diskriminirana zbog stavova svojih roditelja.

O čemu pričamo?
    Imaginarnoj zemlji utopiji ili sadašnjem stanju u RH?

U zemlji utopiji ima dovoljno mjesta za svu djecu u vrtićima (i još su i besplatni) te vrtići nikako nisu čuvališta djece.
    U sadašnjem stanju u RH u vrtićima nema dovoljno kapaciteta za svu djecu. Pisalo je u novinama - neupisano samo u Zgb je ostalo preko 1000 jasličara (možda sam lupila broj, meni je ostala ta brojka).

Kada postoji ograničen broj mjesta onda kriteriji moraju postojati. ne samo kod vrtića nego i inače u životu - npr. kod upisa na faks, u srednju školu...
    Druga je stvar koliko su ti kriteriji ispravni i transparentni.

U takvoj situaciji mi je suvišno pisati da vrtići nisu čuvališta djece - znamo da ne bi trebali biti. No nažalost jesu.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj zseso6@gmail.com prvotno napisa Vidi poruku
    moze li mi netko objasnit dali je normalno da moje dijete nisu htjeli primit u vrtić jer sam ja nezaposlena?ne mogu se zaposliti jer je nema tko čuvati.zar bi trebala dijete ostaviti na cesti i otišla radit da bi ona ostvarila pravo na upis u vrtić??????????
    tvoje dijete ima pravo na upis u vrtic, ali zaposleni roditelji imaju prednost pri upisu. to mi se cini normalno u slucaju gradskih vrtica.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

potpisujem icy i ne mogu se načuditi zašto ste se tako okomile na mravicu kada svi jako dobro znamo kakva je situacija u lijepoj našoj.
    zašto ne reći - mjesta nema dovoljno i jedino je pravedno da prednost imaju djeca zaposlenih roditelja. svidjelo se to nekome ili ne.
    kada bude mjesta neka ide tko hoće, koliko hoće i kada hoće.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    potpisujem icy i ne mogu se načuditi zašto ste se tako okomile na mravicu kada svi jako dobro znamo kakva je situacija u lijepoj našoj.
    zašto ne reći - mjesta nema dovoljno i jedino je pravedno da prednost imaju djeca zaposlenih roditelja. svidjelo se to nekome ili ne.
    potpis

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Možda se ipak može naći neko rješenje.... naime, treba pažljivo čitati upute za upis i vidjeti tko sve ima prednost, jer to nisu samo zaposleni roditelji. Ispred statusa zaposlenog roditelja ima još dosta toga. Evo kopiram sa stranice jednog od vrtića (koji sam prvi našla):

Prednost pri upisu sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i naobrazbi (NN 10/97 i 107/07) i Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u programe predškolskog odgoja i naobrazbe DV Sisak Novi za pedagošku 2010/2011. godinu donesenom na Gradskom vijeću Grada Siska, imaju djeca s područja Grada Siska, kako slijedi:

djeca roditelja žrtava ili invalida Domovinskog rata
    djeca roditelja branitelja Domovinskog rata
    djeca iz obitelji s troje i više djece
    djeca zaposlenih roditelja
    djeca s teškoćama u razvoju
    djeca samohranih roditelja i djeca u udomiteljskim obiteljima
    djeca u godini prije polaska u osnovnu školu

Inače, koliko god okrutno zvučalo, slažem se da djeca zaposlenih roditelja trebaju imati prednost pri upisu. Logika je jednostavna - iz njihovih se primanja financira izgradnja i još dosta toga. Nije problem tko ima prednost - problem ove države je koliko ima dostupnih radnih mjesta i koliko ima dostupnih mjesta u vrtićima...

Potpisujem zhang - iz naših se plaća financira puno previše koještarija na uštrb naše djece (i nas također). Nadam se samo da će to s vremenom ipak doći u neku normalnu ravnotežu, jer mojoj djeci vrtić više ne treba (ali i dalje iz plaća dajemo dio za to, kao i za sve ostale javne potrebe).

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    a ja se npr. ne mogu načuditi tvom i icynom čuđenju.
    valjda je bilo jasno što nas je u njenim postovima zasmetalo - generaliziranje. na osnovu nekoliko nezaposlenih roditelja koje ona poznaje, koji hlade jajca, zaključak je da su svi takvi - neradnici, koji radije sjede doma, ne traže posao, lipo im je, imaju novaca, ispijaju kave a djecu lažnim potvrdama ubacuju u vrtiće.
    a to kakva nam je država - bit će nam još i gore, na žalost.

edit: očito nitko od vas nije duže vrijeme bio nezaposlen da zna kakav je to jad i očaj.
    Posljednje uređivanje od Pinky : 28.12.2010. at 13:52

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Zato je kod nas problem vrtića prilično dobro riješen. Gradski i privatni vrtići koštaju skoro pa isto, razlika 100 kn, jer Grad subvencionira i jedne i druge. I nema problema oko upisa u vrtić, u najgorem slučaju ne možeš upisati dijete baš u onaj vrtić kojeg želiš.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku

edit: očito nitko od vas nije duže vrijeme bio nezaposlen da zna kakav je to jad i očaj.
    pinky bila sam ja nezaposlena i namučila se tražeći posao.
    ali ne vidim kakve to ima veze s današnjom situacijom i prioritetima upisa u vrtić.

zar ti stvarno misliš da bi bilo pravedno da se u vrtić primi dijete nekoga tko ne radi i traži posao, a ne primi dijete zaposlena oba roditelja?
    ajde molim te odgovori mi na ovo pitanje.

ovdje ne govorimo o idealnoj situaciji i pravu svakog djeteta na vrtić, nego o realnoj situaciji i prioritetima.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

apsolutno ne mislim, niti sam to igdje napisala. u prvom postu sam se samo upitala gdje će nezaposleni roditelji sa djecom kad traže posao, ali nisam izjednačila tih sat - dva sa zaposlenim roditeljima.
    ako pročitaš moje postove, odnosili su se samo na nerazumjevanje i napadanje nezaposlenih roditelja. maltene su svi šuše koje leže doma, primaju lovu, zadovoljni su sa stanjem i ubacuju lažnim potvrdama djecu u vrtiće, vjerojatno da mogu otići na još par kava. to me je zasmetalo iako nisam roditelj.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ali pinky ubacivanje djece u vrtić s lažnim potvrdama o zaposlenju je nešto toliko učestalo da je, na žalost, postalno "normalno".
    ja ih znam hrpu koji su to napravili.
    neki traže posao, neki niti ne pomišljaju na to.
    ovi prvi su, opet na žalost, manjina.
    svidjelo se to nama ili ne, takve stvari se dešavaju i neće nestati ako se šuti o tome.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja sam ponovo pročitala Mravicine postove i nigdje nisam pronašla okrutnost, isključivost i generaliziranje da su svi nezaposleni šuše koje leže doma. Čak je i više nego jasno napisala da nezaposleni koje ona zna....blabla... ne svi.
    A to što svaki tumači iz svoje situacije, to će uvijek postojati i to je normalno.

Štoviše, prvi post joj je jasniji da jasniji ne može biti - prioritet imaju zaposleni roditelji.
    Da je stavila tri hagića i dva srčeka možda neki ne bi odmah skočili na post koji je korektan i "na mjestu".

Možemo debatirati o lošem položaju nezaposlenih, lošim plaćama zaposlenih, korupciji, uhićenju bivšeg premijera, visini vanjskog duga i stopi inflacije, no konkretno na ovoj temi - u vrtiću je nedovoljan broj mjesta. Zato postoje xy kriteriji, između ostalog i po radnom odnosu. Dok se u vrtić ne upišu sva djeca zaposlenih roditelja ne vidim načina ni logike da se upisuju djeca nezaposlenih.
    Posljednje uređivanje od icyoh : 28.12.2010. at 14:27

Tami25 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

prioritet pri upisu djece oba zaposlena roditelja ima smisla, ali ono što mi nikako ne sjeda jest vođenje roditelja redovitih studenata kao nezaposlenih koji samim time nemaju šanse upisati dijete u vrtić. e to je jedna velika nepravda.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

icy, očito ne interpretiramo jednako isti tekst. ali nisam jedina koja ga je interpretirala na ovaj način, tako da me savjest ne peče.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Gledam iz perspektive malog grada, sa malim vrtićem koji ima i poludnevni boravak u koji idu djeca nezaposlenih ili studenata. To je dobro i za dijete, jer se igra u društvu vršnjaka i uči , a i za mamu jer ima vremena tražiti posao, učiti ili brinuti o drugoj djeci ili starom članu obitelji.

Ne sviđaju mi se isključivi stavovi, kao ovaj: Ako nisi zaposlen (ne ako ne radiš, jer naravno da i nezaposleni rade, samo ne primaju plaću i ne plaćaju doprinose)- nemaš pravo da ti dijete bude u vrtiću. Jako je nepravedno misliti i reći to.

Druga stvar je što je u lijepoj našoj puno stvari nepravedno i neopravdano i ne vidim da će biti bolje.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Tami25 prvotno napisa Vidi poruku
    prioritet pri upisu djece oba zaposlena roditelja ima smisla, ali ono što mi nikako ne sjeda jest vođenje roditelja redovitih studenata kao nezaposlenih koji samim time nemaju šanse upisati dijete u vrtić. e to je jedna velika nepravda.
    Ne znam kako je sada, ali prije je u našem vrtiću potvrda o redovnom školovanju vrijedila jednako kao i potvrda o zaposlenju.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 28.12.2010. at 15:23

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

napad na mravicu počeo je nakon ovog posta
    Normalno je. Prednost imaju zaposleni roditelji. Oni nezaposleni mogu sami čuvati dijete. Žalosno bi bilo da mjesto u vrtiću dobije dijete čiji je roditelj nezaposlen, a dijete zaposlenog roditelja ostane bez mjesta.
    dakle, nije rekla ništa drugačije od mene, icy ili tebe pinky.
    ne vidim što je tu okrutno.
    a kasnije je napisala da ona zna poprilično puno roditelja neradnika koji se ni ne trude naći posao.
    opet ne vidim ništa sporno u tome, jer i ja znam roditelja neradnika koji šalju djecu u vrtić i ne traže posao.

nemam ništa protiv da sva djeca idu u vrtić, ali trenutno je stanje takvo kakvo je i jedino je pravedno da u vrtićima u kojima nema mjesta u vrtić ne idu djeca čiji su roditelji doma.
    tamo gdje ima mjesta, neka idu svi.

a čini mi se da nam je zseso samo bacila udicu i nestala, a mi se lijepo nakačili.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam kako je sada, ali prije je u našem vrtiću potvrda o redovnom školovanju vrijedila jednako kao i potvrda o zaposlenju.
    kada sam 2009. godine predavala papire za vrtić u španskom, nije vrijedilo. ja sam se vodila kao nezaposleni roditelj, a redovan sam student.
    ne znam kako je bilo ove godine, ne vjerujem da se nešto promijenilo.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Potpis pod Tash. Svi smo rekli isto, no zasmetalo je kada M svoju rečenicu nije upakirala u par smajlića i hagića.

A kad već diskutiramo zašto nitko ne linka konkretnu okrutnu i isključivu rečenicu?

ne znam citirati pa kopiram i boldam dio na koji so osvrćem:
    Ne sviđaju mi se isključivi stavovi, kao ovaj: Ako nisi zaposlen (ne ako ne radiš, jer naravno da i nezaposleni rade, samo ne primaju plaću i ne plaćaju doprinose)- nemaš pravo da ti dijete bude u vrtiću. Jako je nepravedno misliti i reći to.

Zašto je to nepravedno reći?
    Ako nema dosta mjesta (a barem u Zgb nema) onda nemaš pravo.
    Zar je poštenije upisati dijete nezaposlenih roditelja, a ne upisati dijete zaposlenih?
    Pazi, govorimo o situaciji koja je danas u RH - dakle o nedostatku vrtićkih mjesta.
    Da je mjesta dovoljno onda ne bi trebalo biti kriterija.
    No kako mjesta nema, onda su kriteriji nužni.
    da je situacija idealna, mjesta bi bilo za sve.
    No nije.
    A da su kriteriji transparentniji onda bi se uz potvrdu rada (koja se da lažirati) tražila i kopija radne knjižice.
    No eto.
    Posljednje uređivanje od icyoh : 28.12.2010. at 15:47

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

da je situacija idealna, ne bi bilo nezaposlenih, koja bi tek tada navala bila

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa Vidi poruku

Zar je poštenije upisati dijete nezaposlenih roditelja, a ne upisati dijete zaposlenih?
    Nisam shvatila da se tu radi o poštenju. Mislila sam da se radi o pravu djeteta i roditelja na vrtić.
    Ali, mama kao ja, koja je napustila dobar posao da bi brinula o svojoj djeci, drugačije razmišlja o poštenju i pravu u vezi vrtića.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •