Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 89

Thread: Što spremate za objede za Badnjak/Božić

  1. #1
    Rozi's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    tu negdje u Zgb
    Posts
    240

    Default Što spremate za objede za Badnjak/Božić

    kod mene je večera za Badnjak i volim mijenjati jelovnik, pa me zanima što ćete vi ove godine, da si potaknemo ideje

    u mojoj glavi, za nas šest, okvirno će to izgledati ovako:

    - dočekat će ih na stolu namaz od bakalara (to kupujem gotovo), pašteta od maslina i tune (radim sama) te kruščići od sira (radim ja)
    - predjelo: umjesto standardne juhe nešto ću smisliti s lignjama, ali više jušno; imam neke recepte, moram izabrati
    - glavno jelo: bit će orada/brancin, ali moram smisliti kako
    - desert: nemam još pojma , ali mora biti lagano i nikakva komplikacija jer je to za Božić (mama će donijeti posnu verziju gibanice - tijesto i orasi; nije ona prekmurska gibanica ni išta slično)

    nastojim da ničega ne napravim previše, ali naravno da se na kraju svi najedemo k'o praščići
    i naravno uvijek pokušavam da ništa nije prekomplicirano (da ne znam napraviti, da oduzima previše vremena uz dvoje djece u kući...)

    mama sprema ručak za Božić

  2. #2
    ani4's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,633

    Default

    JA za BAdnjak ne radim nista specijalno, uglavnom sam u nekakvoj guzvi i zadnjim pripremama. Tako da samo znam da ce biti neka riba za rucak. Kako su klinci jos mali ne forsam ih da i dorucak i vecera budu posni.
    NA Bozic smo vec tradicionalno kod mame narucku, a na veceri kod svekrve. Usput pokupimo hrane i kolaca, tako da ni sutra nista ne kuham.

  3. #3

    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    109

    Default

    Crni rižot od sipe...mljac mljac

  4. #4

    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    109

    Default

    To mislim za Badnjak.

  5. #5
    kiara79's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    hacijenda
    Posts
    2,433

    Default

    Badnjak,za kasni doručak je pašteta od tune,a kasni ručak pastrva/orada/brancin,uglavnom nešto od toga sa krumpir salatom..
    Božić,kokošja juhica sa domaćim rezancima,pečena patka sa mlincima,pohano meso,zelena salata,i puuuunooo kolača.

  6. #6
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Samo da vam i kažem da ove godine, po prvi puta u zadnjih 8 ne pripremam ništa već idem na klopu kod mojih i svekrića!

    Doživjeh i to!

  7. #7
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Badnjak - ručak će biti neki brzinski doma (da se pita moju djecu, tražili bi škarpinu i salatu od slanutka i kukuruza iz konzerve, a možda im i udovoljim)

    Badnjak - večera kod svekrve, isto s nogu (sir, pašteta od tunjevine, masline...) pa trk na dječju polnoćku

    Božić - ručak kod mene (obično je purica, a možda bude i pašticada, moram se raspitati o željama ukućana). Puricu obično dobijem na dar, a ne znam hoće li biti i ove godine... Vidjet ćemo. Uz puricu mlinci, a ako bude pašticada, moram njoke napraviti...

    Štefanje - ručak kod moje mame (kobasice i krvavice s restanim krumpirom i dinstanim zeljem)

    Kolači - ovisno o željama djece: kifli, keksi i crne čokoladne salame u 2-3 vrste, od kremastih nemam pojma... neki jednostavan, možda dunavski valovi.

  8. #8
    slavonka2's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Sv. Nedelja
    Posts
    509

    Default

    Badnjak - za doručak sirnica ili kukuruzni kruh s bakalarom na bijelo (kupljeni, jer slavonci i bakalar ), ručak - faširanci od ribe i krumpir salata, zapečena hobotnica s krumpirima i blitvom (vidi se da smo živjeli na moru, a za razliku od bakalara to sam naučila spremati ) ili pijani šaran s krumpirima. Odluka je na MM-u.
    Za Božić (ove godine nemamo odojka što je tradicija u slavoniji, jer mi je tata bolestan pa moji neće odojka, a nama puno cijeli) pa smo na pečenoj patki, mlincima, francuskoj salati, drugi dan ide domaća juha i sarma, od kolača - mađarica, princes uštipci i božićni keksi
    Last edited by slavonka2; 09.12.2010 at 11:57.

  9. #9
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default

    Quote Originally Posted by Rozi View Post
    pašteta od maslina i tune (radim sama) te kruščići od sira (radim ja)
    Budući da se tradicionalno spremamo kod mama i tata, sudjelujem u ovom topicu samo žicanjem recepata za ovo gore

  10. #10

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    759

    Default

    Ahhhhh.... baš zavidim vama koji idete kod obitelji na ručkove i večere ili pozivate familiju k sebi...
    Muževa mama i brat ne žele dolaziti k nama na objede (jer su stari, pa im je neugodno, pa...bolje da ne navodim razloge...).
    Moj tata i brat su uvijek za akciju, ali ih izbjegavam pozivati jer onda muž ima grižnju savjesti i nelagodu što njegovi sjede doma, dok se moji kod nas goste...
    I onda što god da pripremim, mi nikada ne jedemo sa guštom
    Znam da je offtopic, ali eto, ja sam svjedok da sam jelovnik i nije toliko bitan koliko je bitno da imaš sa kime uživati u njemu.

  11. #11

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    759

    Default

    Ali, kad bi bilo ono što nije, ja bi ovako:
    Badnjak - juha od rajčice, riba iz pečnice, blitva sa krumpirom
    Božić - kokošja juha sa gris knedlama, pečena patka/guska, mlinci, cikla na salatu, zelena slata, francuska (za sve ukuse)
    Štefanje - božićna juha sa domaćim rezancima, gulaš svetog Bernarda (spoj svih gulaša po malo, jako fin, omiljen mom tati Štefu ), zelena salata, zelje na salatu
    Kolače uvijek planiram u zadnji čas
    Last edited by marijanada; 11.12.2010 at 14:56.

  12. #12
    sis's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    1,063

    Default

    Mi za Badnjak ne jedemo bakajar jer mi je to komplicirano...obično ga spravimo naknadno pa zaista uživamo u njemu (na bijelo).
    Bit će svakako riba koju nađemo na placi, spravljena jednostavno (pečena ili lešo) s lešo krumpirom i verdurom. I prikle, bez toga nema Badnjega dana.

    Obično je veliki Božični objed u nas, ali za ovu godinu još ne znam jesam li sama s djecom - u tom slučaju ću najvjerojatnije u mame. Inače kuhamo tako da bude tradicionalna juha i glavno jelo (pečenje ili pasticada s njokama), a predjelo i prilozi budu malo moderniji, ali u skladu s našom prehranom. Slatkoga nikad ne fali, bude bar jedna torta i (pre)više vrsta suhih i manje suhih kolačića.

    Nego, gdje kupujete tu patku i kako je spravljate?

  13. #13

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    759

    Default

    Ako patka nije domaća, hranjena onak, baš po domaći sa puno kukuruza i koprive, onda se ni ne isplati paliti pećnicu... Kupovne iz dućana su neukusne, imaju ružan miris, žilave... Tako je i sa guskama.
    Last edited by marijanada; 11.12.2010 at 21:45.

  14. #14

    Default

    Ja samo na Badnjak budem radila lososa pohanog i krumpir salatu i paradajz juhu
    Za Bozić i Štefanje idemo jedan dan k mojima jedan dan kod svekrive. Ovo je prvi Božić da skupa slavimo i da smo mm i ja zajedno i jako mu se veselim ne mogu dočekat jer svake godine slavim Božić na poslu.

  15. #15
    SikaPika's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Osijek
    Posts
    2,554

    Default

    MI smo za Badnjak kod MM-ovih, tradicionalno. Ovaj put će to biti ručak jer ćemo navečer kod kuće kititi bor.
    Ručak je tradicionalan, svake godine isti: fiš od nekoliko vrsta ribe (smuđ, šaran, som, štuka za okus i eventualno koji bandar), domaći rezanci, pohani smuđ i šaran, krumpir salata i salata od graha.
    Vjerojatno ćemo i za Božić biti kod njih (iako bih voljela barem jedan od ta dva dana da bude kod nas jer sanjam dan kada ću za Božić staviti koji od svojih desetak bijelih, šlinganih ili necanih stoljnjaka koje je radila moja mama), a sveki će sigurno praviti govedsku ili juhu od patke, prasetinu ili pečenu patku, ili oboje i francusku.
    Već mi ide malo na živce svake godine jedno te isto, no:
    - Osim MM i mene nitko ne uživa tako u ribi (ok, s Mašom smo dobili pojačanje, ali ona ima tek 6 zubi pa joj dotano treba čistiti...), dapače, svekrva ju ni ne jede, svekar peca, ali mu se ne da čistiti, babe su keljave pa jedu pola potkove tri dana...
    - za Badnjak smo dok sam bila dijete teta i ja uvijek postile do navečer kada bi ona skuhala riblju juhu od šarana i ispržila par potkova, tek uvaljane u brašno (kad sagledam iz ovog kuta, kontam da joj se nije dalo ništa drugo jer smo uvijek na tu foru jeli ribu i to uvijek isto, šaran, oslić, štuka) pa mi je nekako sve što je više od toga prejedanje jer kakav mi je to post kada ribu obožavam
    - mogla bih se razbacati s pravljenjem pašteta za nas dvoje, no MM ujutro jede uglavnom nešto slatko, a ja kruh uz kavu pa mi onda gubi smisao...

    A kolači?
    Pravit ću kolačiće Divlje srce koje Maša kao voli, standardno - biskupski kruh, krancle ili nešto tako suho, možda nešto sa suhim voćem, ili salamu i možda još nešto s kremom. I sveki pravi pa ćemo se đorat'.

  16. #16
    ivana zg's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,722

    Default

    da ne otvaram sličnu temu ja bih vas pitala što jhedete i kuhate od badnjaka do Nove godine...naime nas je doma bilo 6 i uvjek se kuhalo i peklo kolača..npr. svinjski but ili janjetina, francuska domaća obvezno...za Novu sarma...(no meni je odvuvjek to pretjerivanje smetalo, nekako smatrala sam da se gubi duh Božića, oduzima ženi puno vremena a ne jede mi se cijeli tjedan ista hrana..rađe bi svaki dan nešto normalno skuhala).ali od kad sam se udala nas je 3 ali dolazi nam sveki svake godine i onda sljedi nakuhavanje više na nagovor moga muža, u nego nje same...to su sarme za cijelu vojsku, burek od mesa, svinjski but ili teletina...da ne spominjem nareske itd. uglavnom ja svake godine naručim kolače i kupim onu Zvijezdinu francusku u kantici.....ne kažem ja da nema ljepote u kuhanju,za blagdane, u mirisima...možda ako vas ima puno...ili ako neku slasticu radite s djetetom... ali meni nema jer ja se za blagdane želim više posvetiti djetetu ( jer inače svakodnevno kuham i ribam, a da ne spominjem koju generalku radim prije dolaska sveki)
    što se mene tiče ja bih na Božić mogla jesti kelj i za desert kocku čokolade-eto koliko je meni bitna hrana na taj dan-to prežderavanje za blagdane me ubija svake godine i ja uporno ne vidim poantu u tome, ma ni tradiciju........namjeravam ove godine kupiti domaće bureke, kolače,francusku..a sarmu ne mogu izbjeć, kao ni teletinu ili svinjetinu....uglavnom moje djete to sve ne jede i ja i tako i tako moram kuhat posebno za nju svaki dan.......imate li neki meni za tih 5 dana od Badnjaka do Nove..da je brz i lagan...hvala

  17. #17
    SikaPika's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Osijek
    Posts
    2,554

    Default

    Pa ne znam. Mi za Badnjak jedemo ribu, za Božić kod MMovih bude prasetina, francuska ili neko pečenje (piletina, pačetina), drugi dan Božića se jede to što je ostalo, a sve dane do NG normalno, bez ikakvih nakuhavanja. Dapače, te dane i jedemo laganiju hranu jer se svi ubijemo u toj mesetini ta tri dana.
    Mi inače ne jedemo svaki dan meso, nego i variva s pohanim kruhom (kelj, mahune, kupus na paradajzu) ili jajima (blitva napravljena kao špinat, na mlijeku), leću s njokima, slatka jela (šufnudle, knedle, palačinke, burek sa sirom - MM jede sa šećerom)
    Za NG prave prasetinu i sarmu i to više reda radi. Već svima bude dosta svega.

    OT, znate li za onu foru da se perad jede na staru godinu jer nogama kopa unazad - dakle, kao da tim činom odguruje staru godinu iza sebe, a svinjetina za NG jer svinja ruje prema naprijed, pa da i nova godina bude napredna. Meni je to simpatično, ali nikada neću zaboraviti jedan doček NG kod mene kada smo između ostalog imali i neku puretinu. Onda je moja teta poludjela, jer kakva će mi biti nova godina ako budem jela perad.

  18. #18
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    ivana zg, da izbjegnes nakuhavanja (a da vam tradicija ostane, kazu nek probadne selo, a ne obicaji ) mozes si olaksati tako da i svinjetinu kupis vec pecenu (mislim da mesnice vec cesto imaju pecene odojke, bar na mojoj cesto vidim natpis). tako da ti ostane samo piletinu i krumpire frknuti u pecnicu. ako sveki ostaje duze, onda imas te klope za vise dana. a uvijek mozes meso koje ti ostane narezati na snite pa ubaciti u skrinju pa vadis koliko ti treba. ima tih pecenja i po supermarketima, probaj se dogovoriti da ti za taj dan naprave koliko trebas, mozda se cak mozes dogovoriti da kod njih kupis meso, a oni ga ispeku..

    mi cemo to jednostavno, za badnjak smo najvjerojatnije kod svekija, a ako ne budmo, bit ce pohani oslic i pire. za bozic (ako ne budemo kod mojih) ce biti purica ili piletina i mlinci, do NG ce biti normalni ruckovi. jedino sto cu napraviti za vise dana je francuska. od kolaca nece biti onih suhih bozicnih, ove godine sam se nasiljila na urmasice i prekomursku gibanicu. mislim da ce urmasice biti i poklon za moje i svekije jer svi vole takve kolace...

  19. #19
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Mi na Badnjak uvijek radimo bakalara (ili oslića) na bijelo. I meni i mužu i djeci je to super fino, jednostavno i brzo, a na Badnjak ioanko imam tonu svakakvih poslova za obaviti. Ovo kaj si ti nabrojala...To su neki specijalni gosti kad ti to tako sve na finjaka?
    Na Božić...Obavezno imamo francusku, puricu i mlince, juhu. Čista klasika. A ionako smo sami na Božić za ručak pa ni ne pripremam ne znam ti kaj. Ove godine ne idemo nigdje, sotajemo u Zg. Tako mi je nekako najdraže. Ali ćemo se vidjeti s burazom, šogoricom...

  20. #20
    Joss's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zg
    Posts
    486

    Default

    Quote Originally Posted by Balarosa View Post
    Budući da se tradicionalno spremamo kod mama i tata, sudjelujem u ovom topicu samo žicanjem recepata za ovo gore

    i ja , i ja ...

  21. #21
    Rozi's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    tu negdje u Zgb
    Posts
    240

    Default

    Quote Originally Posted by Balarosa View Post
    Budući da se tradicionalno spremamo kod mama i tata, sudjelujem u ovom topicu samo žicanjem recepata za ovo gore
    evo receptića, iako za te paštete ima raznih omjera i kombinacija

    PAŠTETA OD MASLINA: 200 g zelenih maslina, 1 konzerva tune (malo kavlitetnije), 1 slani inćun, 1 mala žlica kapara, 1 manji kiseli krastavac, 0,2 dcl maslinovog ulja. sve dobro izmiksati i eventualno dodavati ako treba soli. ohladiti u hladnjaku.

    PAŠTETA OD TUNE: 1-2 kuhana jaja, 1 konzerva tune, 1 dkg luka, 1 mala žlica kapara, 1 manji kiseli krastavac, pola žlice majoneze, pola male žlice senfa. sve dobro izmiksati. ohladiti u hladnjaku prije posluživanja.

    to nije velika količina pašteta jer te dvije meni uvijek budu dovoljne za 5-6 ljudi.

    kruščici od sira su s večere za pet, ali mama probala neki dan i bili su jako ukusni, tako da mislim da je ok recept http://www.veceraza5.rtl.hr/show/2010-11-11 (ona je pravila s običnim brašnom, a ne tapioka kako original piše u receptu).

    ja volim kuhati i isprobavati, ali što je komentirano, definitivno je najvažnije društvo za večerom, bez toga uzalud hrana. i ostati skroman, uživati bez prežderavanja...

  22. #22
    Mater Studiorum's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Zagreb Dubrava
    Posts
    359

    Default

    Quote Originally Posted by Rozi View Post

    kruščici od sira su s večere za pet, ali mama probala neki dan i bili su jako ukusni, tako da mislim da je ok recept http://www.veceraza5.rtl.hr/show/2010-11-11 (ona je pravila s običnim brašnom, a ne tapioka kako original piše u receptu).
    Radila sam ih i ja po tom receptu - fantastični su!
    Tapioka brašno sam kupila u bio&bio, međutim, to je samo škrob i mislim da se bez problema da zamijeniti Gustinom.

  23. #23
    Rozi's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    tu negdje u Zgb
    Posts
    240

    Default

    Quote Originally Posted by Mater Studiorum View Post
    Radila sam ih i ja po tom receptu - fantastični su!
    Tapioka brašno sam kupila u bio&bio, međutim, to je samo škrob i mislim da se bez problema da zamijeniti Gustinom.
    a moja mama samo zamijenila s običnim brašnom... morat ću ja to isprobati prije badnjaka

  24. #24
    Joss's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zg
    Posts
    486

    Default

    hvala puno za recepte, svakako ću probati

  25. #25
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default

    Quote Originally Posted by Rozi View Post

    kruščici od sira su s večere za pet, ali mama probala neki dan i bili su jako ukusni, tako da mislim da je ok recept http://www.veceraza5.rtl.hr/show/2010-11-11 (ona je pravila s običnim brašnom, a ne tapioka kako original piše u receptu).
    Hvala Ovi kruščići su i meni zapeli za oko, ali me ohladilo tapioka brašno, probat ću s gustinom kako kaže MS.

  26. #26
    nela08's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    1,327

    Default

    Mi bi neku salatu, a da nije francuska (ustvari rado bi francusku ali ju MM više ne smije jesti), jel ima netko ideju?! Bit će zelena, ali još bi nešta.....

    Osim toga tražim ideju i za neki lagani fini prilog uz pureća prsa umjesto mlinaca.

  27. #27
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    Badnjak kasni ručak file šarana s grilla, salata zelena +cikorija, krumpir kelj,
    večera tuna pašteta, slane srdelice, livanjski sir ,domaća peciva
    Božić drniški pršut, francuska bez majoneze, goveđa juhica, domaći picek, mlinci, torta od malina

  28. #28
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    ja radim tuna paštetu od slanutka, češnjaka, limuna, začina i tune
    i još će se naći gužvara od sira i kolači

  29. #29
    MariolaST's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Split
    Posts
    293

    Default

    Mi svake godine isto;
    na Badnjak - bakalar na bijelo i brudet, tjesteninu s dimljenom ribom, fritule, kroštule
    na Božić - juhu (bistru), pečenu tuku s mlincima i parmezanom, kiseli kupus i francusku, a od kolača nešto suhih i tortu (ima nas desetak pa se uglavnom sve pojede)
    između Božića i Nove - bilo što lagano, uglavnom kuhano povrće sa soja polpetama, slanutak na ulje itd...
    za Novu - naše tradicionalne njoke i pašticadu i malo pečenog odojka
    a sutra šta ostane od večeri prije
    i tako to iz godine u godinu
    ne dosadi nam jer puricu i odojka (i općenito prasetinu) kuhamo samo te dane.

  30. #30
    kudri's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,471

    Default

    iii...jel radio itko kruščiće sa gustinom? kakvi su ispali...mislim ih raditi za ng

    i pliiz neke recepte za novogodišnju večeru! dolaze nam frendovi i bti ćemo kod nas, pa bi nešto brzo i jednostavno...

  31. #31
    Osoblje foruma laumi's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    3,827

    Default

    kudri,

    nama isto dolaze prijatelji, napravit ću apricotinu lažnu sarmu, bit će pršuta, sira i francuske salate
    od kolača ću raditi muffine s borovnicama, od mame ću dobiti jedan fini kremasti (petit kekse, oblatne, bijela i žuta krema), a prijateljica će raditi kinder kocke

  32. #32
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Ne znam kakvi su kruščići s gustinom (je li to slatko?) ali jučer sam za kumove ispekla Amaltheine klipiće:

    http://forum.roda.hr/threads/25051-K...-video-rolanja

    Nestali su u roku keks (skupa s pršutom, sirom, maslinama i ukiseljenim gljivama)!

    Inače, ideja za brzu i jednostavnu novogodišnju večeru bila bi mesna štruca (može se puniti tvrdo kuhanim jajima) jer to valja i toplo i hladno, po želji. Sve ovisi o tome što volite i što vole gosti koji dolaze.

    Od slatkog - tiramisu ili parfe, nešto lagano.
    Last edited by Peterlin; 30.12.2010 at 13:36.

  33. #33

    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    3,502

    Default

    Ja za docek pecem veci komad mesa u rerni (ima za nekoliko dana, posle samo pravim povrce po zelji).
    Uz to mozda neka ruska salata (na brzinu).
    Svakako ce biti neka veca supa/corba isto da ima za par dana.
    Tursija.

    Prosle godine sam pravila lazanje, i bilo je super. Ali onda sutradan, kad mi se bas nije nista radilo morala sam neki rucak, makar za dete.

  34. #34
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ja sam sutra zadužena
    za namaze (radit ću od tune, od gljiva i liptauer)
    za kruh (ispeći ću bijeli i onaj od 6 vrsta žitarica)
    za kolače (toga, hvala Bogu imam, ne moram prstom mrdnuti)
    za salatu od leće (da svi imamo novca sljedeće godine)
    i razne vrste rakija (mam od malina, višanja, borovnica i marelica)

    ostali neka brinu o pečenjima, sarmama i salatama

  35. #35
    kudri's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,471

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Ne znam kakvi su kruščići s gustinom (je li to slatko?) ali jučer sam za kumove ispekla Amaltheine klipiće:

    http://forum.roda.hr/threads/25051-K...-video-rolanja

    Nestali su u roku keks (skupa s pršutom, sirom, maslinama i ukiseljenim gljivama)!

    Inače, ideja za brzu i jednostavnu novogodišnju večeru bila bi mesna štruca (može se puniti tvrdo kuhanim jajima) jer to valja i toplo i hladno, po želji. Sve ovisi o tome što volite i što vole gosti koji dolaze.

    Od slatkog - tiramisu ili parfe, nešto lagano.
    ma oni kruščiće od sira - netko je prije stavljao link na recept (večera za 5)...

    sviđa mi se mesna štruca kao ideja...

    ali radila bih i neke salatice..ala slanutak, leća, kukuruz...neki dobar recept??

  36. #36
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    mi ćemo imati francusku s lažnom majonezom da mogu i najmlađi jesti + "grickalice":h trapist, ovčji sir, pršut, losos, orasi, brusnice, almatheinapeciva, tortice od lisnatog s gorgonzolom za velke, s kravljim sirom za male, radič, rikola, zelena salata, bijela jaja (žumanjci idu u lažnu majonezu, a bijelanjke punim feta sirom).
    desert je ananas i šampanjac, torta od malina (opet )
    svega užasno malo ali finoooo
    Već znam da će se moji najesti francuske, bijelih jaja, pršuta i torte i ananasa. Tako da će zapravo dobiti i povrća i voća.

  37. #37
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    ja kukuruz, crveni grah i slanutak ubacim u prozirnu zdijelu, nasijeckam pečene paprike na trakice dodam aceto balsamico, malo tucane ljute paprike, malo maslinovog ulja i mrvicu ružmarina i promiješam, na vrh posipam kockice sira i zelene salate na trakice i ostavim gornje slojeve nepromiješane, tako salata ostane sviježa i ako duže stoji na stolu, a i izgleda zgodno slojevito
    Last edited by pikula; 30.12.2010 at 15:50.

  38. #38
    kudri's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,471

    Default

    UUU...NJAMI!!! e, a daj mi reci kako radiš te tortice od lisnatog sa gorgonzolom...baš imam lisnato u frižideru...

  39. #39
    kudri's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,471

    Default

    i kava je to lažna majoneza??
    ja sam sovjoj dala da proba francusku sa pravom? kaj, nebi smjela? ima 1,5 godinu..hm...ali nije da ju je ručala, već je probala samo i nije baš oduševljena ali iskreno zašto je nesmiju najmađi? znam da nije zdrava ali opet, ne jede se svaki dan...ili ima još neki razglo?
    prosvjetlite me!!

  40. #40
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    pikula i mene silno zanima ta lažna majoneza, jer ja pravu jednostavno ne jedem (i ne volim), a povrće i oblik francuske mi se sviđa.
    I ja pečem komad odojka, kokicu i kuhanu junetinu iz juhe-tako da je po svakom guštu. I naravno sarma je već spremna za kuhanje.

    Od kolača sam opet radila vanilin-kiflice, opet salamu od keksi i žele bombona, onu tanku orehnjaču, lincere u dvije veličine i slane kekse sa kimom.
    Umooorna sam. Ali zadovoljna.

  41. #41

    Default

    Ja sutra odojak pecem krumpir u rolu juhicu povrtnu,i kolac lazne kremsnite za mm

  42. #42
    Rozi's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    tu negdje u Zgb
    Posts
    240

    Default

    Quote Originally Posted by kudri View Post
    iii...jel radio itko kruščiće sa gustinom? kakvi su ispali...mislim ih raditi za ng
    po onom receptu s RTL linka za Večeru za 5 ja sam radila kruščice, ali bez tapioka brašna već sam stavila čašu glatkog brašna i 4 žlice gustina. ostalo po receptu.

    nama su bili fini, ali nije ih ispalo puno, 15-ak komada, ajmo reći kao šira kovanica od pet kuna i naravno deblja kovanica Ali nisu zahtjevni i nije skupa smjesa, pa kad se ispeče lako je napraviti još jednu rundu, ovisno za koliko ljudi treba.

  43. #43
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

    Default

    Mislim da se lažna majoneza radi sa kuhanim žumanjkom , a ne sirovim kao u originalu.

  44. #44
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Moze se napraviti i samo od mlijeka i ulja, ali nikad nema baš ONAJ okus majoneze.

  45. #45
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    lažna majoneza žumanjke izmisati sa limunovim sokom dok ne nestane grudica i čajnom žlicom šećera (mora se otopiti u limunovom soku), umiksati blago maslinovo ulje ili neko drugo koje koristite inače žlicu po žlicu , dodati sol, začine po ukusu (papar, malo goruščice), i ako je potrebno za teksturu žlicu dvije vrhnja. Moji ne jedu Eove zbog alergija. Nema neki drugi razlog zašto djeca ne bi jela majonezu, ali ovako kad stavim kvalitetno ulje i jaja i to pomješam sa kuhanim povrćem stvarno bude obrok koji mi je ok za klince.
    Tortice od gorgonzolelisnato izrežem na krugove, na polovicu namažem mješavinom gorgonzole i kravljeg sira, može i malo sitno narezanog pršuta i stavim peći,poslje one bez namaza namažem tanko nekim sirom za mazanje i naljepim na ovaj s gorgonzolom.

  46. #46
    kudri's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,471

    Default

    uuu...ove tortice od gorgonzole su mi mljac, ali ne stignem više!! za neku drugu prigodu! i hvala za savjet oko kruščića!!

    ja danas spremam:
    namaz od slanutka i tune,
    salatu od graha+kukuruz+sir+pečene paprike (ukrala od nekog gore ideju),
    filana jaja (skuhaju se jaja, preprežu popola, žumanjci pomješaju sa dimljenom ribom, majonezom i vrhnjem, malo češnjaka i puni se bjelanjak, gore se malo peršinom posipa - mljac! jako lijepo izgleda i fini zalogajčić bude)
    kruščiće od sira

    frendica s mužem (koji dolaze):
    francusku
    salatu od crne rotkive

    3.pAR:
    neku finu tortu i kolače

    jupiii!! baš se veselim!!

    nemamo neku ozbiljnu večeru, ništa pečeno, toplo, ali nema veze, bit će dosta za pijuckanje vina i druženje!
    Last edited by kudri; 31.12.2010 at 13:29.

  47. #47
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    sori što kasnim

  48. #48
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    da, kuhani žumanjak, promaklo mi

  49. #49
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    E, da, kuhani žutanjak, u tome je kvaka, ono prvo mi se činilo prava majoneza. Hvala!

  50. #50

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,729

    Default

    Da podignem ovo....

    mi se tradicionalno obiteljski okupljamo za Badnjak...ove godine kod nas...jer smo s bebama i najvećim stanom...

    plan je...sestra će mi donijet kolač i salatu od tune, a ja planiram da MM napravi

    bakalar....ne znam da li jušno...ili neki namaz...

    riba na lešo, blitva...ono ..standardno nešto

    i za kraj škampe i dagnje na buzaru...



    ...za božični ručak smo kod sestre ili mame...ali svakako ćemo si doma složiti sarmu, francusku salatu i ispeći malo odojka...ah Slavonci...

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •