Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku
Gay udruge su, koliko sam čula na tv-u, rekle da bi se bunile da je suprotno- da nemaju mogućnost izjasniti se o spolnoj orijentaciji. Što je sasvim logično.
Citiram "“Iako upitnik postavlja pitanje o imenu bračnog/izvanbračnog druga-družice – izostavlja pitanje o imenu istospolnog druga-družice, i ono što je još gore u definiciji pojma „uže obitelji“ ne prepoznaje istospolnog druga-družicu. Time je grubo prekršen članak 21. Zakona o istospolnim zajednicama koji zabranjuje svaku diskriminaciju, izravnu i neizravnu na osnovi istospolne zajednice kao i činjenice homoseksualne orijentacije”, ističe se u pismu Državnom zavodu za statistiku."

No na stranu sama pitanja, ja imam rezerve prema motivima pitanja o seksualnoj orijentaciji. Scenarij koji meni pada na pamet je sljedeći. Određeni broj osoba koji nemaju problema sa svojom seksualnošću niti sa okolinom, bez problema će u upitniku napisati da živi u istospolnoj zajednici. No veliki broj osoba će tu činjenicu zatajiti što iz srama što iz straha, a nakon obrade podataka, redovni "dušebrižnici" će imati podatak koji će biti znatno manji od stvarnoga, a s kojim će mahati kada će LGBT udrugue/osobe tražiti određena prava koja su im sada uskraćena.