Stranica 17 od 20 PrviPrvi ... 71516171819 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 801 do 850 od 973

Tema: tužna statistika- treće dijete

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    nemam pojma, mislim da obično ni ne završi normlano
    nego netko malo više poludi, pa se dvoje počnu batinati riječima pa onda to daddyju dobro dođe da ima razlog za zaključat temu
    (a do...dilo mu je bilo već na sredini topica nego nije bilo još dovoljno" pomahnitalih")
    Nisam mislila na forum, lako za forum, nego za život - ima li te edukacije, sustavno, u školama (ne znam, nemam nikoga u "toj dobi") ili nema i ostalo je na prepucavanjima Grozd versus oni drugi (zaboravila naziv). Bojim se da je ostalo na tome, i, po meni, više za prevenciju abortusa ima to, nego pro-life stav, tj. po meni će edukacija više imat utjecaja od moralnih absoluta, koji se u RL krše (svi, pa i ovaj), onda imamo samo zgražavajuću i antizgražavajuću stranu, a RL ostaje isti. Nisam za suzdržavanje od odnosa prije braka, mislim da to nije ni dobro ni zdravo, niti za taj konkretni odnos, niti za osobu koja to prakticira.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 11.01.2011. at 16:50

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ipak se ljudi druže sa sebi sličnima najčešće, ali bilo bi lijepo ako smo već proveli cijeli život u homogenom okruženju biti dovoljno znatiželjni i dobronamjerni i ne proglašavali one druge izumrlom vrstom, nešto kao ptiva dodo, samo zato što nisu u mojem krugu prijatelja.
    Nisam nikoga proglasila izumrlom vrstom, samo sam rekla da ih oko mene baš i nema. Imam prijatelje i prijateljice iz katoličkih obitelji koje iznimno drže do vjere i koji ju zaista itekako žive u najboljem smislu riječi, ali znam da nisu apstinirali godinama prije braka.
    Homogeno okruženje? Živim u Zagrebu od rođenja, pola ljudi svojih godina prepoznajem bar iz viđenja, škole, faksa, preko sporta, posla itd. Moje okruženje je sve samo ne homogeno.
    I lijepo te molim da me prestaneš pogrešno citirati, parafrazirati i imputirati mi sve i svašta sukladno vlastitom svjetonazoru.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vidiš, i tu se razlikujemo. Meni je isto vrijednost odgovorno spolno ponašanje i dostojanstvo, ali čuvanje do braka nije za mene samo po sebi vrijednost, u tome vidim samo opasnost raznih frustracija. Htjedoh reći da se predbračni seks i odgovorno spolno ponašanje (za mene) ne isključuju, čak bi bila zabrinuta da je obratno (evo, kad razmišljam o budućnosti svog djeteta).

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Zubić vila ja te interpretiram onako kako te ja shvaćam, ne radim to s namjerom da te uvrijedim.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Htjela bih samo dodati i to da ljudi koji žive drugačije od prevladavajućeg trenda nisu uvijek baš glasni oko toga. Ja osobno znam ženu kojoj nije padalo pamet biti s nekim prije braka (njezina je legendarna- ne dam ja ni ruku svakome LOL), ali je jako dobro znala kako bi prošla da se to pročulo po školi i društvu, pa je uvijek mudro klimala na sve škakljive teme i pravila se da zna o čemu pričaju. Njoj je to bilo važno za nju, ali nije se osjećala sposobno nositi s etiketom koju bi joj naljepili, a što je najbolje to ljudi nisu nikad pogodli jer je prirodno baš prava ljepotica i uvijek se furala totalno uptodate. To je samo jedan primjer, ali većina klinaca dobro pazi da ispadnu opasni i frajeri da ne bi bili na piku, a puno manje ih to sve stvarno i prakticira.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku
    Osobno, više od prava na život vjerujem u pravo na adekvatan život. I pod tim ne mislim na ništa materijalno. Samo sigurnost i bezuvjetnu ljubav bez koje će dijete teško izrasti u zdravu odraslu osobu. Više od embrija koje ne dobija šansu roditi se, rastužuje me dijete koje je došlo na ovaj svijet i nema osobu (bar jednu) koja ga bezuvjetno voli i kojoj je ono prioritet.
    Opet mi Zubicka bas lijepo pise.

Kasnim, ali bas zelim ovo potpisati. I naglasiti jos jednom da se ne svodi sve, ako ista, na dodatnu sobu i tri strana jezika. Ni najmanje.

Apstinencija mi nije izbor, a kao i mnogi (neki?) ne poznajem nikoga tko je koristi kao kontracepciju. U isto vrijeme, naravno, ne opravdavam abortus kao sredstvo kontracepcije, niti ga sama koristim. (No to sam vec ionako napisala preko nekoliko puta.)

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    (Eto sto posao radi ljudima... pocela sam ovo pisati taman ispod posta ane.m o njezinoj mami koja je rodila s 19. Sad odoh citati zaostatke.)
    Rodila je sa 17 i 18, a umrla je s 19!! I ja sam kao beba od 15 mjeseci ostala bez mame. I tko garantira da ako mlad rodi da ti se neaj nemre desiti pa umreš i opet ostaviš djecu za sebe...

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da bismo po svemu ovome onda trebali fetus nazvati nečovjekom. Jer ako svako ljudsko biće, i po zakonu, ima pravo na život, a svojem nerođenom djetetu to pravo uskračujemo, onda je fetus sa srčanom akcijom, rukama i nogama, ili neživ do rođenja ili nečovjek, pošto pravo na život nema ukoliko mu ga je majka odlučila oduzeti. Dakle biće u nama nije čovjek, pošto znamo za sigurno da je živo koliko god mi polemizirali i moralizirali o tome.

Mrkvica je dobro napisala, to što neke žene ranije a neke kasnije osjete povezanost sa djetetom nije uopče nikakav faktor. Neke ne osjete povezanost niti nakon rođenja pa im to ne daje pravo da zatuću svoje novorođenče.

Svi znamo koje su posljedice sexa. Abortus je samo izbjegavanje odgovornosti iz komoditeta (najčešće). Ne vidim koje smo to pravo mi žene sa abortusom dobile? Kako jedan od vrhunaca ženskih prava, dakle tim automatski i ljudskih prava može biti pravo na prekid ljudskog života? Možda bi se onda trebali boriti i za pravo na samoubojstvo? Ustvari, brijem da će za nekih 10-20 godina i to doći na red.
    taj fetus ne može živjeti van majke do određenog tjedna (mislim da je 24. tjedan granica preživljavanja van maternice) i tada, rođenjem, postaje zasebna jedinka. polemizirati kad bi se fetus trebao početi zvati čovjekom je bespredmetno jer će biti duuuugotrajno.

koje smo pravo sa ab dobile? ne mogu vjerovati da to netko uopće pita u 21. stoljeću. pravo da same odlučujemo o svome tijelu i svojoj sudbini. pravo da nitko silovanoj ženi ne može narediti da rodi dijete silovatelja. osnovno pravo integriteta vlastitog tijela.

odluka o ab je OSOBNA STVAR svake žene. ne treba se ni preispitivati, ni osuđivati. mi nismo u koži tih žena. niti bih ikada voljela biti u njihovoj koži.
    druga je stvar što ja npr. vjerojatno nikada ne bi abortirala, želim da postoji mogućnost da one koje to žele to i mogu učiniti. njihova odluka, njihova savijest, njihov život.

pravo na samoubojstvo? zar se ono treba tražiti? skočiš npr. sa zgrade i ćao. kome ćeš odgovarati nakon toga? ne kužim šta si time mislila.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    taj fetus ne može živjeti van majke do određenog tjedna (mislim da je 24. tjedan granica preživljavanja van maternice) i tada, rođenjem, postaje zasebna jedinka. polemizirati kad bi se fetus trebao početi zvati čovjekom je bespredmetno jer će biti duuuugotrajno.

koje smo pravo sa ab dobile? ne mogu vjerovati da to netko uopće pita u 21. stoljeću. pravo da same odlučujemo o svome tijelu i svojoj sudbini. pravo da nitko silovanoj ženi ne može narediti da rodi dijete silovatelja. osnovno pravo integriteta vlastitog tijela.

odluka o ab je OSOBNA STVAR svake žene. ne treba se ni preispitivati, ni osuđivati. mi nismo u koži tih žena. niti bih ikada voljela biti u njihovoj koži.
    druga je stvar što ja npr. vjerojatno nikada ne bi abortirala, želim da postoji mogućnost da one koje to žele to i mogu učiniti. njihova odluka, njihova savijest, njihov život.

pravo na samoubojstvo? zar se ono treba tražiti? skočiš npr. sa zgrade i ćao. kome ćeš odgovarati nakon toga? ne kužim šta si time mislila.
    Sve ja to razumijem, jedino se ne slažem sa svim tim. Po meni taj "fetus" tj. beba ima prava, ljudska prava; ima pravo na život. Činjenica je da malo tko može preživjeti sam od sebe na svijetu, uvijek nam treba ovakav ili onakav vid zaštite/pomoći. Ne rođeno dijete štiti, ili bi bar trebala štititi, majka, i prirodno je da ono bez nje ne može preživjeti. Ne možemo ni ti ni ja bez vode.

Onog trenutka kada žena zatrudni, to prestaje biti samo njeno tijelo, ona postaje odgovorna za još jedan ili više života, i prema tim životima bi se trebala odnositi sa pažnjom. To je ono što ja smatram prirodnim. Boli me briga jeli to razmišljanje u 21 stoljeću "in" ili nije.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

roza to je tvoje mišljenje.
    neki drugi ljudi imaju neko drugo mišljenje.
    ja samo kažem da je bitno ne uskraćivati ljudima njihove slobode, a jedno od tih je sloboda žene da napravi ab.
    to što ti i ja to ne bi napravile nema veze sa pravom žena da to naprave.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Htjela bih samo dodati i to da ljudi koji žive drugačije od prevladavajućeg trenda nisu uvijek baš glasni oko toga. Ja osobno znam ženu kojoj nije padalo pamet biti s nekim prije braka (njezina je legendarna- ne dam ja ni ruku svakome LOL), ali je jako dobro znala kako bi prošla da se to pročulo po školi i društvu, pa je uvijek mudro klimala na sve škakljive teme i pravila se da zna o čemu pričaju. Njoj je to bilo važno za nju, ali nije se osjećala sposobno nositi s etiketom koju bi joj naljepili, a što je najbolje to ljudi nisu nikad pogodli jer je prirodno baš prava ljepotica i uvijek se furala totalno uptodate. To je samo jedan primjer, ali većina klinaca dobro pazi da ispadnu opasni i frajeri da ne bi bili na piku, a puno manje ih to sve stvarno i prakticira.
    Naravno da ima i toga, ali valjda ti je jasno da su takvi u manjini i da govoriš o srednjoškolskom nivou, a predbračni seks nije samo tinejdžerski seks. Koliko se sjećam bilo je preko nekoliko cura i dečki u razredu koji su bili seksualno neaktivni (glupi su mi ti izrazi al ne znam sad bolje). I nitko se toga nije sramio, pogotovo cure, baš smo onako lijepo pričali o tome, čak i s dečkima u razredu. Ali nakon srednje u roku par godina svi su već bili u nekim ozbiljnim studentskim vezama i nitko od seksa nije radio ni bauk ni nešto čega bi se trebalo sramiti ili se time hvaliti i šepuriti.

Ne znam što želiš dokazati, valjda je i tebi jasno da su ljudi koji "čekaju do braka" skoro pa zaista izumrla vrsta. Inače ne bi povremeno izašla pokoja novinska priča ili prilog o takvom paru kao nekom svjetskom čudu. Možda ti se tako ne čini ako si okružen takvima, ali ne vjerujem da je više od 5% parova tako opredjeljeno. Meni ne pada napamet da njih preobraćujem ili im objašnjavam koristi dobrog i redovnog seksualnog života pa bi molila da se uzvrati usluga i mene ne svrstava na stranu suprotnu "dostojanstvu tijela" ili "ravnopravnosti spolova" zato što ne slijedim pravila KC u svom mišljenju i načinu života. A s tobom uvijek nekako završim na tome i tu prestaje argumentirana rasprava.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku
    a kaj da kazem, ak cemo se tak razgovarat mogu reci da ti nisi mislila ni da ces zatrudniti bez koristenja kontracepcije, pa nisi bas mjerodavna za to o cemu je glupo, a o cemu pametno razmisljat

mozda da se probas malo skulirat i prestanes skakat na svaku rijec, malo sire gledaj na stvari, nije tvoje iskustvo i razmisljanje jedino moguce. ok, sretna si sto te rodila, al da nisi tuzna sto je umrla ne mozes reci. a da je veca vjerojatnost da se razboli i umre netko iznad 40 nego netko s manje od 20 - je. sta je sad i to bogohulno reci? ok, ajmo onda svi vjerovat da cemo zdravi dozivjet sto godina
    Ja sam ti skroz cool! Ne skačem na svaku riječ samo želim ukazati da se baš ništa u životu ne može predvidjeti i na ništa računati.
    I gdje sam ja napisala da je moje iskustvo jedino moguće?
    I gdje sam napisala da nisam tužna što je umrla?
    I stvarno ne kužim kaj si se tak zapjenila?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ZV
    Pa evo, meni je iskreno žao od srca da tu prestaje argumentirana rasprava. Drugo ne mogu reći. Ne volim ništa poentirati pojedinačnim primjerima, ali evo priče radi, ova frendica je stvarno izgurala svoj stav do braka i to u 30tima, iako nije ni bilzu neki vjerski fanatik (kod nje je to nekako bio autentičan kućni odgoj), i da naglasim bez ikakvog psihičkog ili fizičkog oboljenja izvan uobičajnih.
    Ne slažem se da su ljudi o kojima pričamo niti skoro izumrla vrsta, niti da ih je nemilice malo, ali vjerujem daj tebi to tako izgleda.
    Kad sam bila mala alternativka u koji god grad da sa sam došla srela sam baš takve ljude, kad sam se počela bavit kazalištem oko mene svi neki kreativci, kad sam trudnai pola zg trudno, tako se meni sad čini da je prirodno planiranje najnormalnija stvar u mojoj okolini, a tebi rijeđe od velebitske degenije i sigurna sam da smo obje u pravu.
    Posljednje uređivanje od pikula : 11.01.2011. at 21:56

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ne slažem se da su ljudi o kojima pričamo niti skoro izumrla vrsta, niti da ih je nemilice malo, ali vjerujem daj tebi to tako izgleda.
    Kad sam bila mala alternativka u koji god grad da sa sam došla srela sam baš takve ljude, kad sam se počela bavit kazalištem oko mene svi neki kreativci, kad sam trudnai pola zg trudno, tako se meni sad čini da je prirodno planiranje najnormalnija stvar u mojoj okolini, a tebi rijeđe od velebitske degenije i sigurna sam da smo obje u pravu.

Sorry kaj uletavam ovak, ali si opako zabrijala...još nisam upoznala osobu, sem jedne cure, koja se nije ševila prije braka...alternativce, šminkere, pankere, glumce, manekenke, pravnice, blabla...ovo što ti pišeš jednostavno nije istina, bar ne u ovom svijetu, i ovom gradu.

Sad očekujem neki 'elaborat' u kojem ćeš na atome rastaviti svaku moju riječ, nema potrebe da trošiš riječi, i dalje ću brijat ovo kaj sam rekla.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ne kuzim kakve veze ima suzdrzavanje od seksa prije braka s ovom temom.

meni je kad je o abortusu rijec prvenstveno vazno je li to dijete zeljeno i hoce li biti voljeno i prihvaceno od roditelja. stvarno ne mogu zamisliti obranu prava djeteta na zivot bez ovih premisa. i tesko da takvo dijete nece na neki nacin biti zrtva cijele situacije i nositi taj teret cijelog zivota, bilo toga svjesno ili ne.

nemojmo se zavaravati, radanje djeteta isto tako moze biti sebican cin ucinjen iz ne bas tako cistih i moralnih pobuda. nemojmo se praviti naivni kao da to ne postoji. tako da mi je besmisleno govoriti iskljucivo crno-bijelo i o jednom i o drugom.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ana.m, ne znam jel mi se da objasnjavat zasto sam se zapjenila. kao sto nisam sigurna da me zanima zasto si se ti zapjenila na moje postove. stvarno ne vidim neki smisao u tome da nastavljamo ovakav razgovor.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja ih znam nekoliko koji su docekali 30-te,ili cak 40-te bez seksa. al ne vidim ni neku veliku sansu da ga imaju i u braku, posto za isti bas i nema nekih naznaka. inace, ne gledam na to obavezno kao na neku vrlinu, biti bez seksa. a jos manje vidim vezu s temom.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku
    ja ih znam nekoliko koji su docekali 30-te,ili cak 40-te bez seksa. al ne vidim ni neku veliku sansu da ga imaju i u braku, posto za isti bas i nema nekih naznaka. inace, ne gledam na to obavezno kao na neku vrlinu, biti bez seksa. a jos manje vidim vezu s temom.
    pa veza s temom je spolni odgoj u školi. odnosno smanjivanje broja pobačaja kod maloljetničkih trudnoća. a već od prije znamo da ga pikula ne želi, ne u obliku u kojem ga mi, odnosno, ja, želim. jer želi odgajati svoju djecu na premisi da nema predbračnog seksa. pa tako ni kontracepcije, a ni odgovornog seksualnog ponašanja. ja mislim da bi se to dalo riješiti - nepohađanjem navedenog predmeta, ako ga ikad bude. u što sumnjam, jer se nikad neće složiti oko modela.
    možda da bude isti sat kad i vjeronauk?
    ili, možda ipak ne, šta ti kažeš pikula, jel bi se složilo 90% roditelja s tim? ja nekako sumnjam

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Apropo, meni bi najlogičnije bilo kad bi roditelji učili svoju dijecu kod kuće o spolnim odnosima i svemu ostalome što ide uz to.
    Pikula nisi jedina, ja poznajem dosta ljudi koji su odlučili da će u prvi seksualni odnos stupiti sa svojim bračnim/životnim partnerom, meni je to zaista hvale vrijedno i prekrasno.
    Da sam bar ja o tome razmišljala prije, imala ovaj mozak koji imam sad, a ne se danas ježim pri svakom sječanju na "bivše".

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Apropo, meni bi najlogičnije bilo kad bi roditelji učili svoju dijecu kod kuće o spolnim odnosima i svemu ostalome što ide uz to.
    Pikula nisi jedina, ja poznajem dosta ljudi koji su odlučili da će u prvi seksualni odnos stupiti sa svojim bračnim/životnim partnerom, meni je to zaista hvale vrijedno i prekrasno.
    Da sam bar ja o tome razmišljala prije, imala ovaj mozak koji imam sad, a ne se danas ježim pri svakom sječanju na "bivše".
    ja pak znam za drugu stranu medalje

cure koje su iz ovih ili onih razloga apstinirale od sexa i usle u brak sa svojim prvim imale su kasnije i u braku krute ideje o sexu i sexualni zivot im je bio los (barem su tako tvrdili njihovi muzevi). one su sex koristile i dalje kao nagradu ili kaznu za partnera, ko da njihova vlastita sexualnost nije postojala

muzevi ih masovno varaju

upravo mi je neki dan frend objasnjavao kak se uopce ne osjeca krivim kad se potrosi sa nekim sa strane nakon sto ga je zakonita iz ne znam kojih razloga taj da odbila

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

[QUOTE=RozaGroza;1787167 poznajem dosta ljudi koji su odlučili da će u prvi seksualni odnos stupiti sa svojim bračnim/životnim partnerom, meni je to zaista hvale vrijedno i prekrasno.

sad sam možda van teme, ali evo meni je ovo skroz bedasto, bez uvrede molim te. po meni je to nepotrebno, nepraktično a usudila bi se reći i isforsirano, ma ne vidim tu nikakvog višeg cilja! iz puno razloga koje sad nemam živaca ni vremena detaljno elaborirati ali otprilike misao vodilja bi bila da jedan sexualni partner za cijeli život može zakočiti čovjeka u nazovimo ga, sexualno razvojnom smislu. ja npr. da sam se udala za svoju prvu veliku ljubav s kojom sam spavala, bila bih užasno zakinuta!

s druge strane nisam sigurna da ti se ne nametne misao iz čiste radoznalosti, kako bi bilo to učiniti s nekim drugim, s x,y,z? da li je osjećaj uvijek isti ili je ipak različit? da li postoji nešto iznad što s ovim muškarcem nisam iskusila, a s nekim drugim možda bi? ma mene bi sigurno mučila takva pitanja, sad recimo znam da je moj sex s prvim i drugim i nije bitno kojim, neusporediv od onoga kojeg danas prakticiram sa svojim mužom. čini mi se da imam s čim usporediti neke doživljaje da tako to nazovem. i što ako si ljudi jednostavno ne pašu, nisu kompatibilni, što onda?
    tako da sjećanje na bivše ne mora nužno biti razlog za " ježenje", meni je razlog da još jače stisnem i zagrlim svog čovjeka i budem sretna što sam bila pametna pa se nisam zanosila romantičnim idejama o prvom sexu s bračnim drugom, jerbo sam se tako mogla i udati za tog prvog, a nisam. srećom pustom!
    Posljednje uređivanje od flopica : 12.01.2011. at 08:55

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nije uopće bitno kako tebi izgleda ili meni, ili to što Roza zna takve parove a Mondu ne zna niti jedan, niti što je od toga kome prihvatljivo- statistika je tu neumoljiva, pogledaj samo brojke među tinejdžerima, a gdje je studentsko doba. I nije to od jučer. Govorim isključivo o predbračnim seksualnim iskustvima, koje je imalo lupit ću- 95% ljudi prije nego su stupili u brak. Možda je 90, možda 98%, ali poanta je bila da propovijedanje apstinencije koje se generacijama prakticira, ne daje rezultate za ugrubo 90% stanovništva. Možemo zatvarat oči pred stvarnošću koliko god želimo, ali neće se ništa promijeniti.
    Ako ti vjeruješ da je edukacija o kontracepciji poticanje na seks, tvoje je pravo da tako misliš i u skladu s time živiš, samo nemoj to empirijski neutemeljeno mišljenje nametati kao opću datost i vrijednost u vrijeme kad praktički svaki drugi neoženjeni mladi čovjek ima neku spolnu bolest a masa ih misli da je metoda "prekinutog snošaja" dobra zaštita od trudnoće.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Po meni, više od držanja nekih apsoluta i načelnog stava zgražanja oko abortusa pomogao bi, barem za smanjenje tinejdžerskih trudnoća i pobačaja, spolni odgoj u školi, predbračna apstinencija nije rješenje za većinu i, po meni, nije realno na tome bildati da bi se očekivalo smanjenje tinejdžerskih trudnoća. A paradoks je što se meni čini da stopiranje meni normalnog, a nekom liberalnog, spolnog odgoja, potiče rizično ponašanje, tj. postiže suptrotni učinak od zamišljenog i željenog a propos broja pobačaja.

I tu se, po meni, vidi užasan raskorak moralnih apsoluta i pragme, di sam ja na strani pragme. Čemu korist ako to sve skupa potone u sivilo i šutnju, bolje je popu pop, a bobu bob, tj. ja sam za "face value". Odnosno, po meni, društvo je to bolje što mu je face value i proklamirani value bliži. A što je tvrđi "face value", to će se više tonut u sasvim druge "pragmatične" krajnosti.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 12.01.2011. at 09:09

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

To da ih muževi varaju jer su one "loše" u krevetu je totalna glupost, muževi ih varaju jer ne poštuju ideju o braku, a pretpostavljam da nemaju ni poštovanja ni istinske ljubavi prema ženi, veza nije iskrena i ne mogu razgovarati o preoblemima koje ih tište. Sex ne može bit loš ako se volite i ako ima kemije između vas, ako vas vas muškarac gleda kao naljepšu ženu na svijetu. I najdosadniji misionarac je ludilo kad osobu voliš, poštuješ, kad je svaki njegov dodir kao da te baci u nebo i nazad. Uostalom svaka se žena potpuno prepusti muškarcu kojem vjeruje i kojeg voli. A onda ima i dana kad ti se ne da, to ne bi trebao biti razlog zašto muževi padaju u iskušenje i traže zadovoljštinu negdje drugdje. Takvim ponašanjem smao unose razdor jer se žena onda masu puta osjeća dužnom imat sex, a to stvara pritisak i nezadovoljstvo.
    Stray taj koji traži sex van svog kreveta jer ga je žena taj dan odbila je užasan muž! Ja na takve muškarce gledam kao na one uspaljene pse na ulici koji ti se dižu na nogu.

Temeljni problem nije to jel ona dobra u sexu ili nije, problem je u njihovoj vezi. Ja najiskrenije nisam bila ni 5% iskusna kad sam ušla u vezu sa mm-em, i s godinama sam se opustila i dopustila si stvari koje mi NIKAD nisu padale ni na pamet. Ali samo zato jer se osječam bezuvjetno voljenom i poštovanom, osjećam se da mogu. Nemaš pojma koliko se žena zapravo osjeća nesigurno pred svojim muževima i prosto nemaju hrabrosti neke stvari napraviti jer misle da će ispast glupe. A to je sve reakcija na odnos kakav njih dvoje imaju.

Bar je tako meni u mom životu i tako gledam na stvari.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

otišli smo daleko od nekoliko tema. Spolni odgoj stvarn onema veze sa ženama koje čekaju treće dijete, barem ne onaj u školama. Ja osobno neću dozvoliti djeci da inu na spolni odgoj u školi, i što se mene tiče alternativa može biti i cijepanje drva za vrijeme tog sata, ali moje dijete neće sigurno ići.
    ZV sve što piše je samo razlog više da se ljudi vrate osnovnim vrijednostima, a ne da letvicu spuštamo sve niže i niže i samo krpamo rupe dok na sve strane curi voda.
    Straycat roza groza je dobor opisala odnos iz kojeg kreće varanje, uopće pojam ljubavnog odnosa kao zabave, užitka bez posljedica je premisa svake zloupotrebe istog.
    To je samo moje mišljenje i ne planiram nikome tupit o tome. Dakle mislim da samse stvarno napričala ovdje. Sve ostalo bi bilo samo ponavljanje u krug.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sve je to jedna tema, tj. ništa nije off topic, barem ako se stvari gledaju kompleksno, jer je život kompleksan. Svaka tema o abortusu se vraća na svjetonazor, na definiranje kad je plod osoba tj. dijete i na spolni odgoj - kakav, gdje itd., a to opet navraća sve na svjetonazor. A tu su negdje i ekonomski faktori stalno prisutni.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 12.01.2011. at 10:26

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

a is svaki pošteni terapeut će reći da rečenica koja glasi "ja radim x jer ti radiš y" blameshifting iliti obično izbjegavanje odgovornosti, draga straycat.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a is svaki pošteni terapeut će reći da rečenica koja glasi "ja radim x jer ti radiš y" blameshifting iliti obično izbjegavanje odgovornosti, draga straycat.
    definitivno

btw idem otvorit odvojeni topik da ne zagadjujem ovdje

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

vidim da spominjete žene koje poznajete a čekale su prvu bračnu noć za sex. mene zanima jesu li i njihovi muževi čekali istu noć za sex?

inače nedavno sam čitala da je himenoplastika operacija koja je sve učestalija.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    vidim da spominjete žene koje poznajete a čekale su prvu bračnu noć za sex. mene zanima jesu li i njihovi muževi čekali istu noć za sex?

bogohuliš

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ja osobno neću dozvoliti djeci da inu na spolni odgoj u školi, i što se mene tiče alternativa može biti i cijepanje drva za vrijeme tog sata, ali moje dijete neće sigurno ići.
    ovo me fakat osupnulo, uvijek sam mislila da školovani ljudi nisu 'zatupljeni'.
    To da ih muževi varaju jer su one "loše" u krevetu je totalna glupost, muževi ih varaju jer ne poštuju ideju o braku, a pretpostavljam da nemaju ni poštovanja ni istinske ljubavi prema ženi, veza nije iskrena i ne mogu razgovarati o preoblemima koje ih tište. Sex ne može bit loš ako se volite i ako ima kemije između vas, ako vas vas muškarac gleda kao naljepšu ženu na svijetu. I najdosadniji misionarac je ludilo kad osobu voliš, poštuješ, kad je svaki njegov dodir kao da te baci u nebo i nazad. Uostalom svaka se žena potpuno prepusti muškarcu kojem vjeruje i kojeg voli. A onda ima i dana kad ti se ne da, to ne bi trebao biti razlog zašto muževi padaju u iskušenje i traže zadovoljštinu negdje drugdje. Takvim ponašanjem smao unose razdor jer se žena onda masu puta osjeća dužnom imat sex, a to stvara pritisak i nezadovoljstvo.
    Ovo što ti navodiš tu baš nema puno veze s realnošću, ima, prvih godina veze, to je ono što čitaš u ljubavnim romanima i nad čime se 'topiš' dok gledaš ljubiće...u pravom životu se svaki treći brak raspadne, varaju i žene i muškarci..a teoretska šansa da ćeš nekome i nakon 15 godina veze/braka pri svakom seksu (posebno u misionarskom) biti *ebeno privlačna je maltene jednaka 0, ponekad ćeš, da, osjetiti one leptiriće, i ti i on, ali nema toga više s istom osobom i nitko ne kaže da je to tako ispravno...ali jbga, covjek je ...samo covjek, možda čak i poligaman po prirodi.
    Ja obozavam svog muža i zgodan mi je i nakon xy godina braka, i osjećam da je to obostrano, ali da mi je uvijek wow kad ga vidim i nije, i 95% ljudi će ti isto reći.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Mondu prvotno napisa Vidi poruku
    ovo me fakat osupnulo, uvijek sam mislila da školovani ljudi nisu 'zatupljeni'.

Ovo što ti navodiš tu baš nema puno veze s realnošću, ima, prvih godina veze, to je ono što čitaš u ljubavnim romanima i nad čime se 'topiš' dok gledaš ljubiće...u pravom životu se svaki treći brak raspadne, varaju i žene i muškarci..a teoretska šansa da ćeš nekome i nakon 15 godina veze/braka pri svakom seksu (posebno u misionarskom) biti *ebeno privlačna je maltene jednaka 0, ponekad ćeš, da, osjetiti one leptiriće, i ti i on, ali nema toga više s istom osobom i nitko ne kaže da je to tako ispravno...ali jbga, covjek je ...samo covjek, možda čak i poligaman po prirodi.
    Ja obozavam svog muža i zgodan mi je i nakon xy godina braka, i osjećam da je to obostrano, ali da mi je uvijek wow kad ga vidim i nije, i 95% ljudi će ti isto reći.
    Ja imam drugačije poglede na život od tebe, ovo što pišeš mi je nekakav kliše u koji sam shvatila s vremenom da se nikako ne uklapam. Imam prijatelje koji razmišljaju kao i ja, a imaju puno više staža u vezi sa jednom te istom osobom, i od mene i od tebe.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Uostalom taj "dobar sex" o kojem pričamo ne može biti osnova braka, zato se brakovi i raspadaju nakon xy godina jer je sex najvažniji. Ako tije sex nešto što uvetuje sretnu vezu veoma će ti se vjerovatno ta veza raspasti kad uletite u nekakve middle age krize. Ja obožavam sex sa svojim mužem, ali znam da i njega nema ili da je upola dobar, mi bismo se jednako voljeli, jer nas taj sex ne ćini onim što jesmo, i on nije temelj naše veze.
    Posljednje uređivanje od RozaGroza : 12.01.2011. at 12:37

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Uostalom taj "dobar sex" o kojem pričamo ne može biti osnova braka, zato se brakovi i raspadaju nakon xy godina jer je sex najvažniji. Ako tije sex nešto što uvetuje sretnu vezu veoma će ti se vjerovatno ta veza raspasti kad uletite u nekakve middle age krize. Ja obožavam sex sa svojim mužem, ali znam da i njega nema ili da je upola dobar, mi bismo se jednako voljeli, jer nas taj sex ne ćini onim što jesmo, i on nije temelj naše veze.
    U zadnje vrijeme se rijetko slažem s tobom, ali ovdje te moram potpisati.

Smatram da dobar brak ne smije poljuljati nedostatak seksa. Tu mislim na nedostatak seksa npr. zbog trudnoće, ili takve neke "više sile".
    MM i ja smo 14 godina u vezi i smatram da bi ta veza bila promašen slučaj kad bi nam sreća ovisila o dobrom ili lošem seksu.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

. Ja osobno neću dozvoliti djeci da inu na spolni odgoj u školi, i što se mene tiče alternativa može biti i cijepanje drva za vrijeme tog sata, ali moje dijete neće sigurno ići.
    pikula, ići će, jer se i sad uči o spolnom odgoju i kontracepciji na satovima biologije u redovnom školskom programu. I pitanja su u kontrolnima.
    Čim se uči o ljudskom tijelu, tu je i razmnožavanje i spolni organi. I to je u redu. Naše tijelo ne funkcionira bez spolnih organa i djeca trebaju učiti o tome prilagođeno svome uzrastu.

A mladi vole ono što im je zabranjeno, zar ne? Zato je najpametnije pokazivati vlastitim primjerom, a ne zabranama.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

beti3 neće ići na spolni odgoj izvan satova biologije, to sam mislila. Spolni organi i biologija nisu tabu kod nas, dapače, vrlo normalno razgovaramo od mensturacije, začeća,nadalje, ali jedno je biologija, sa par sati činjenica, o kojima možem orazgovarati kod kuće i nadogradite iste cijelovitim odgojem prema našim uvjerenjima, a durgo puna nastava cijele godine koja ne samo da spominje i nabraja kotnracepciju itd neg decu tome detaljno poučava. S obzirom da je to protiv naših uvjerenja moja djeca na taj i takav spolni odgoj neće ići, sigurno. Izborili smo mi i veće bitke, nismo baš ovčice, kud svi tud i mi, a nisuni moja djeca. Već sad žive različito odsvojih vršnjaka i ne doživljavaju to kao zabrane, dapače. Vrlo su zadovoljni svojim životni stilom.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku
    Možemo zatvarat oči pred stvarnošću koliko god želimo, ali neće se ništa promijeniti.
    Ako ti vjeruješ da je edukacija o kontracepciji poticanje na seks, tvoje je pravo da tako misliš i u skladu s time živiš, samo nemoj to empirijski neutemeljeno mišljenje nametati kao opću datost i vrijednost u vrijeme kad praktički svaki drugi neoženjeni mladi čovjek ima neku spolnu bolest a masa ih misli da je metoda "prekinutog snošaja" dobra zaštita od trudnoće.
    Tako je, kao što je netko već napomenuo, abortusa je uvijek bilo i bit će, kao i predbračnog seksa.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

meni svi to rade nije argument za niš negdje od, brat bratu, trećeg srednje. Tako da, ok, kažem napričah se ovdje. Nadglasavanje mi nje neka znaimljiva rasprava. Boljševika je uvijek više (nadam se da je jasno da je to igra riječi (boljšoj znači veliko, većina)), a mene to najtecanje ne zanima.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

beti3 neće ići na spolni odgoj izvan satova biologije, to sam mislila. Spolni organi i biologija nisu tabu kod nas, dapače, vrlo normalno razgovaramo od mensturacije, začeća,nadalje, ali jedno je biologija, sa par sati činjenica, o kojima možem orazgovarati kod kuće i nadogradite iste cijelovitim odgojem prema našim uvjerenjima, a durgo puna nastava cijele godine koja ne samo da spominje i nabraja kotnracepciju itd neg decu tome detaljno poučava. S obzirom da je to protiv naših uvjerenja moja djeca na taj i takav spolni odgoj neće ići, sigurno. Izborili smo mi i veće bitke, nismo baš ovčice, kud svi tud i mi, a nisuni moja djeca. Već sad žive različito odsvojih vršnjaka i ne doživljavaju to kao zabrane, dapače. Vrlo su zadovoljni svojim životni stilom.
    Tvoja stvar i iskreno ti želim sreću da napraviš kako misliš da je najbolje za tvoju djecu.
    Ali kad ovo o čemu ja pišem nazoveš "spuštanjem letvice", a apstinenciju veličaš kao viši cilj naspram jednog odgovornog i nepromiskuitetnog seksualnog života onda si "fulala ceo fudbal", osim ako tu retoriku preseliš na "Odgoj u duhu vjere".
    Ponavljam, možemo iznositi svakakve stavove, ali ovo što ti prodaješ pod univerzalnim ciljevima i visoko postavljenom letvicom je stav jedne vjerske zajednice, a ne cilj kojem bismo svi trebali težiti. Kod tebe se stalno provlači taj propovjednički ton gdje je tvoj način života ispravan, a ostalo Sodoma i Gomora. I ja uporno, jer mi djeluješ kao inteligentna žena, tražim neki kompromis, dokaz da živimo u istom svijetu, ali ti dalje od ovog svog ne vidiš ili ne želiš vidjeti.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

"Svi to rade" - tj. većina to radi - nije argument, već činjenica. I nema nadglasavanja, već iznošenja oprečnih mišljenja, kao i u svakoj raspravi.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

zubic vilo, svaka cast

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Visoko postavljena letvica - svatko to definira drugačije - što su vrijednosti kojima trebamo stremiti i je li letvica visoko ili nisko tj. koja je optimalna visina. Konkretno, ja smatram da "previsoko dizanje ljestvice" znači negaciju realnosti i vodi u tragične raskorake (za većinu) i da nije dobro i da nije vrijednost kojoj treba stremiti, kao niti bilo što što je neodrživo jer u neodrživosti stvari pucaju i tragično se prelamaju.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 12.01.2011. at 13:57

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

svašta su pametnog izrekle seni, zubić vila, beti...
    ja mogu izneti svoj lični stav, proizašao iz otvorenog vaspitanja koje su mi podarili.
    svojoj ću deci ponuditi i priuštiti svaki koristan vid informacije o polnom odgoju, kontracepciji, trudnoći. smatram da to, u kombinaciji sa gradjenjem poverenja prema deci i podizanjem voljenih i samopouzdanih mladih ljudi, postavlja temelje za odgovoran odnos prema sopstvenoj seksualnosti, telu, partnerima, trudnoći.
    kolikogod se grozim abortusa, smatram neotudjivim pravom svake žene da bude svoga tela gospodar i da uvek ima mogućnost da donese odluku o nastavku ili prekidanju trudnoće.
    izvršenih pobačaja u svom "dosijeu" nemam, ali imam donesenu i izvršenu odluku o radjanju trećeg, prvobitno neplaniranog deteta sa 40. odluku koju nisam i niti ću požaliti, odluku koju sam donela srcem, jer da sam uključila samo razum, na tapet bi došli socioekonomski razlozi, pitanja komocije prema nama i ostaloj deci i sve ono što se ovde već spominjalo. meni su oni bili minorni, nekom drugom nisu i ja to poštujem. svako za sebe zna najbolje. izuzetno je teško staviti se u tuđ položaj i znati i razumeti baš njegove razloge. zato je i bitno da pravo na izbor postoji. svaka zabrana u tom smislu radja procvat nadrilekarstva i broja ilegalnih pobačaja, a nikako ne podiže svest na pravi nivo...

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Hvala. Ja recimo uopće nemam dojam da se mi tako jako ne slažemo, čini mi se da sam potpisala i neki tvoj post. Ne znam zašto tebe smeta što ja iznosim svoje viđenje stvari. Na početku teme ogradila sam se od mnogih stvari za koje me ovdje prozivaš, ali ja smilda je dovoljno tri puta na temi iskazati poštovanje drugima i razumjevnaje za drugačije, ali ne bum postal s naljepljenom fusnotom " Pazi katolik" Ja najiskrenije pišem svoj stav bez ikakve namjere da nekog drugog uvrijedim ili razuvjerim. Dakle ja valjda u svakom drguom postu pišem to je samo moje mišljenje. Ti pišeš svoje mišljenje i meni je to sasvim jasno i na mjestu. Ne znam čemu neke tenzije?
    Spomenula si da ja mislim da je učenje o kontacepciji potiacnje na sex,ne ja mislim da može biti i poticanje i odvraćanje (poznati su slučajve gdje su države plaćale odštete zbog psihotraum koje su djeca pretrpila za vrijeme prvođenja nekih programa spolnog odgoja), ali svakako je u mojem svjeotnazoru i po mojem mišljenju, dovođenje u zabludu - jer niti jedna kontracepcija nije100 sigurna, rađanje djeteta je ozbiljna stvar, pobačaj nam nije opcija, dakle meni to ničemu ne služi.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a hbg, vi isto previše malo tražite.
    ako je netko odlučan da u današnje vrijeme sprovede odgoj temelj na predbračnoj apstinenciji, sigurno da misli da je ovo drugo sodoma i gomora kad mu je to u životu bitno.
    čemu inače toliki trud?
    a ima i predbračnog seksa i predbračnog seksa i to stoji - meni npr ova moja predbračna mižerija ne izgleda nešto oko čega bih glavu razbijala vezano uz djecu

šalim se, šalim se, najte se ljutit na mene

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zubić Vilo, kako meni i ti i pikula djelujete kao inteligentne žene, ja bi se umiješala s pitanjem tebi, a i drugima. pikula ima neki sustav vrijednosti, i sliku o tome kakv bi svijet željela, što smatra dobrim i što lošim. Zašto joj se tako često prigovara iznošenje toga? Nemamo li to svi? Ja imam. Evo, da krenem od jednostavne stvari, smatram da je apsolutno svoj djeci na svijetu bolje da imaju roditelje koji ih doživljavaju i koji ih ne tuku. Može mi netko reći: svi smo različiti, tradicije se razlikuju, kulture se razlikuju, ali ja i dalje stojim pri tom stavu. SVOJ djeci na planetu je bolje tako, a ne samo mojoj ovdje i sada. Sad, možda to nije cilj kojem teže svi ljudi na planetu, niti im ja to, jasno je, mogu propisati, ali mogu imati svoj stav o tome što je dobro i tvom djetetu, a ne samo mom djetetu. Ti tvrdiš da nemaš baš nikakav stav o tome što bi bilo univerzalno dobro, ni po kojem pitanju? Da se tvoj sustav vrijednosti tiče samo tebe i tvojih najbližih? Ja razumijem da se čovjek treba truditi da ne kroji drugima živote po svojoj mjeri u praksi (a tome smo većinom više ili manje skloni), ali da ne može načelno imati stav o tome kakav bi svijet trebao biti, to mi je jako čudno gledište.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Spolni odgoj stvarn onema veze sa ženama koje čekaju treće dijete, barem ne onaj u školama.
    mislim da si ovu tezu iznijela već nekoliko puta. Meni nije jasno kako mislis da to dvoje nije povezano? Sustav vrijednosti se formira i kroz odrastanje, da su te žene ranije naučine nešto i ne samo naučile nešto nego to usvojile kao svoju vrijednost ne bi se, u tolikoj mjeri, kasnije našle u situaciji da moraju razmišljati o abortusu. jer, niti jedan spolni odgoj u školi, iz kojeg god svetonadzora bude proizašao, neće proklamirati abortus, posebice ne kao kontraceptivnu metodu.

Kako sam odrastala tako se moj odnos prema abortusu mijenjao, "oduvijek" sam znala da je mama imala abortus, nisam se nikada zgražala nad time, niti se opterećivala time. Kao srednjoškolka sam, pohađajući srednju medicinsku, bila na praksi u bolnici i jedan dan baš na abortusima (ovih dana intenzivno razmišljam zašto su nas tamo upoće poslali?). Tada sam prvi puta rekla da si nikada neću priuštiti to iskustvo, ne zbog nerođene djece nogo zbog izrazito neugodnog odnosa liječničkog osoblja prema ženama koje su tamo dolazile, neću opisivati u detalje, ali stvarno je bilo odvratno.

Kad sam prvi puta zatrudnjela klik sa djetetom u sebi sam doživjela od prve pomisli da sam trudna, s drugim djetetom nisam išla na preporučemu amnio jer sam znala da bez obzira na dobiveni rezultat ne bi išla na pobačaj. Zato necu reci da je pobacaj nesto za mene OK, ali mislim da je u mnogim situacijama za pojedine zene "manje zlo" i zato nikako nisam za bilo kakve zakonske restrikcije. Ali mislim da je drustvo, osim sto je zeni dalo "pravo na pobacaj" sada duzno poduzeti sve ne bi li tih pobacaja bilo sto manje (ovdje mislim na spolni odgoj u školi, ravnopravnost žene u svim segmentima života a posebno na profesionalnoj razini, veća financijska neovisnost žena...).

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

nije dio teme, ali je zanimljiv članak iz Kanade:
    http://www.theglobeandmail.com/life/...rticle1581673/

znači, prema njihovom iskustvu, ipak je edukacija, skupa s klimom u društvu koja prihvaća i ne osuđuje seksualnost mladih, rješenje koje smanjuje broj neželjenih trudnoća i pobačaja.

to je priča za mlade. za žene u braku igraju ulogu ipak neki drugi razlozi.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I naravno, ne radi se samo o pikuli, ali ne pratim baš sve na forumu, pa ni ovu raspravu detaljno, a ona je jedna od tih kojima se to stalno događa i to mi je zapelo za oko, zato baš nju uzimam za primjer. Sorry, pikula!

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A da napišem i nešto u duhu teme, mislim i da je svoj djeci bolje ako dobiju kvalitetan odgoj o spolnosti .

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •