Zubic vila prvotno napisa
Ja bih rekla da na obe strane ima onih koji nema šanse da vide drugi kut. Ne mislim na tebe pikula, jasan mi je tvoj stav i uvijek cijenim kad se netko potrudi izaći iz svojih cipela i ne osuđivati, a to vidim kod tebe na ovoj temi.
Ali su mi sasvim logične stvari koje piše mamitzi i pitanje stray cat. Potrošeno je ne znam koliko stranica na financijski aspekt priče s argumentacijom o komociji, tečajevima, putovanjima i tome dal svako dijete treba imati svoju sobu. Uopće ne zamišljam takve stvari kad pomislim na ženu koja iz financijskih razloga ne želi dijete. I zato mi je drago da je mamitzi napisala što je, jer vjerujem da gotovo nitko na ovoj temi ne zna što znači biti zaista siromašan ili prepušten sam sebi (ne znam ni ja srećom, iako nisam nikad živjela u nekom obilju). I ne to nije isto kao kad je bio rat, pa su mnogi bili u istim problemima, nije isto kao kad ostaneš bez posla ali imaš dobru perspektivu ga naći itd. I nije svaka obitelj koja nam se čini kao srednji sloj tako sigurna i osigurana kao što smo možda mi. I kod nas danas ima sve više obitelji koje ako ne mogu platiti stambeni kredit mogu jedino na ulicu. Nisu svi nešto naslijedili, ne čekaju svakoga djevojačke sobe, nemaju svi žive roditelje, štoviše mnogi imaju bolesne i financijski ugrožene koje pomažu u isto vrijeme dok podižu svoju djecu.
A vezano na pitanje stray cat, moram priznati da je meni nešto slično palo na pamet. Koliko će gorljivih pro-lifera zaista oduzeti sebi od usta, svom djetetu možda nešto uskratiti (ne moramo o novcu, ajmo o vremenu i pažnji) da bi pomogli djetetu koje je rodila žena koja ga ne želi, koja možda nije uopće fizički ili psihički dorasla ulozi majke, ali ga neće dati na posvajanje?
Osobno, više od prava na život vjerujem u pravo na adekvatan život. I pod tim ne mislim na ništa materijalno. Samo sigurnost i bezuvjetnu ljubav bez koje će dijete teško izrasti u zdravu odraslu osobu. Više od embrija koje ne dobija šansu roditi se, rastužuje me dijete koje je došlo na ovaj svijet i nema osobu (bar jednu) koja ga bezuvjetno voli i kojoj je ono prioritet.