Pokazuje rezultate 1 do 50 od 973

Tema: tužna statistika- treće dijete

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Usprkos tome što su neki odlučili da sam ja za potpunu zabranu pobačaja, ja moram reći da ja u tako nešto nikad ne bih upuštala. Sigurna sam da postoje mnoge teške situacije i medicinski i kojekako u kojima sigurno nije lako povući crtu kredom i ne misilm da je to odluka koja se može lako zakonski formulirati, ali niti ova tržišna dostupnost koju neke zemlje nameću kao ljudsko pravo mi nije riješenje. Iskreno meni se jako sviđa izraelski model, frendica mi tamo živi i pričala mi je da je tamo zakonski model ovakav(dakle po usmenom predanju,nisam tražila pismene dokaze) pobačaj je legalan do 12 tjedna s tim da kad se žena prijavi za pobačaj, prolazi detaljno savjetovanje, postoji cijeli tima stručnjaka od psihologa, socijalnih radnika, bračnih savjetnika, rabina, hodža itd, ali i niz ustanova koje se bave zapošljavanjem, smještajem, financ pomoći itd u koje ih onda mogu uputiti. Ako je ikako moguće traže da i otac djeteta bude uključen u savjetovanje. Tek kad se prođu sve opcije i to je po njihovom zakonu obavezno, žena je slobodna donjeti neovisnu odluku i nitko je više ništa ne pita. Kako sam ja to shvatila kod njih je mreža organizacija, vladinog i nevladinog sektora za zbrinjavanje neželjene djece i pomoć mamama koje žele roditi ali imaju ozbiljne probleme bilo kojeg tipa puno razgranatija i funkcionira pa samim tim zakonska obaveza savjetovanja prije odluke nije neki licemjeran način da izbiju zakonski rok nego stvarno nude pomoć i isplati se proći takav proces. Iskren mislim da je to je model po mjeri države koja drži do ljudskih prava i žene i obitelji i djeteta.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Jedno pitanje. Ako je zigota/embrij obična nakupina stanica, potencijal ljudskog života, smatrate li da je ok da žena uzima droge, puši i pije alkohol do onog tjedna do kojeg je dozvoljen abortus (iskreno nemam pojma koja je vremenska granica), ako ona to želi? Može li se ona opravdati time da ona još ne doživljava plod, da ne gaji nikakve osjećaje prema njemu i da je to njeno pravo jer je ona gospodar svoga tijela i ima pravo činiti s njime što želi, iako time nanosi štetu plodu?
    Ovo me iskreno zanima, pitam bez ikakve namjere da provociram.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Jedno pitanje. Ako je zigota/embrij obična nakupina stanica, potencijal ljudskog života, smatrate li da je ok da žena uzima droge, puši i pije alkohol do onog tjedna do kojeg je dozvoljen abortus (iskreno nemam pojma koja je vremenska granica), ako ona to želi?
    Meni uopće nije jasno tvoje pitanje
    Zasto bi takva zena uopće pušila, pila ili se drogirala samo do onog tjedna do kojeg je dozvoljen abortus ?

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

[QUOTE=Mondu;1785891]Meni uopće nije jasno tvoje pitanje
    Zasto bi takva zena uopće pušila, pila ili se drogirala samo do onog tjedna do kojeg je dozvoljen abortus ?[/QUOTE

To nije smisao mog pitanja, tu sam granicu stavila, jer ako je do tog tjedna dozvoljeno napraviti abortus, onda je valjda dozvoljeno što god ženi padne na pamet (jer to nije dijete, ne osjeća povezanost s plodom, itd.).
    Smisao mog pitanja jest jesu li navedene radnje moralno opravdane i dopuštene ženi?

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Usprkos tome što su neki odlučili da sam ja za potpunu zabranu pobačaja, ja moram reći da ja u tako nešto nikad ne bih upuštala. Sigurna sam da postoje mnoge teške situacije i medicinski i kojekako u kojima sigurno nije lako povući crtu kredom i ne misilm da je to odluka koja se može lako zakonski formulirati, ali niti ova tržišna dostupnost koju neke zemlje nameću kao ljudsko pravo mi nije riješenje. Iskreno meni se jako sviđa izraelski model, frendica mi tamo živi i pričala mi je da je tamo zakonski model ovakav(dakle po usmenom predanju,nisam tražila pismene dokaze) pobačaj je legalan do 12 tjedna s tim da kad se žena prijavi za pobačaj, prolazi detaljno savjetovanje, postoji cijeli tima stručnjaka od psihologa, socijalnih radnika, bračnih savjetnika, rabina, hodža itd, ali i niz ustanova koje se bave zapošljavanjem, smještajem, financ pomoći itd u koje ih onda mogu uputiti. Ako je ikako moguće traže da i otac djeteta bude uključen u savjetovanje. Tek kad se prođu sve opcije i to je po njihovom zakonu obavezno, žena je slobodna donjeti neovisnu odluku i nitko je više ništa ne pita. Kako sam ja to shvatila kod njih je mreža organizacija, vladinog i nevladinog sektora za zbrinjavanje neželjene djece i pomoć mamama koje žele roditi ali imaju ozbiljne probleme bilo kojeg tipa puno razgranatija i funkcionira pa samim tim zakonska obaveza savjetovanja prije odluke nije neki licemjeran način da izbiju zakonski rok nego stvarno nude pomoć i isplati se proći takav proces. Iskren mislim da je to je model po mjeri države koja drži do ljudskih prava i žene i obitelji i djeteta.
    S obzirom da je tamo u Izraelu sve tako savršeno, za očekivati bi bilo da je i broj pobačaja znatno manji nego u Hrvatskoj.
    Ali, eto, iz nekog razloga ipak nije.
    Dakle Izrael ima nekih 7 milijuna stanovnika i spominje se brojka od oko 19 500 pobačaja. U Hrvatskoj je taj broj oko 4500 na duplo manje stanovnika.
    Usprkos tome što se tebi izraelski model tako jako sviđa, očito je još uvijek lošiji od " hrvatskog modela".

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •