Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 76 od 76

Tema: Higijena i kulinarske emisije...

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Moram priznati da mi ova tema bas nije nesto konstruktivna
    Obozavam gledati kulinarske i strucne (nema ih u HR) na televizija a one prave paze i na higijenu. Emisija tipa vecera za 5 na hrvatskom RTLu su po meni apsolutni sunt i nema blage veze s kulinarstvom dok ista emisija na njemackom RTLu savrseno funkcionira. Nekoliko puta je spomenuti i zabavni element istih emisija, meni je na primjer odlicno sto pokazuju da s jednostavnim namirnicama mozes pripremiti fenomenalan obrok.

Ajmo biti malo pozitivniji i pogledati kako mozemo poboljsati funkcioniranje u vlastitoj kuhinji u smislu hints and tips?

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ja pazim samo na svjeze meso - dasku vise ne koristim nakon njega, a noz i ruke perem obavezno
    najvise me u to uvjerila neka reklama food standards ili tako nesto na nekom od stranih programa, pokazali su kricavom bojom kako tragovi od diranja svjezeg mesa ostaju na svemu poslije, i ja ih vise nisam mogla izbiti iz glave
    doma probam, salatu jedemo iz zajednicke zdjele, u gostima se time ne opterecujem, a ni u restoranima
    jezikovu juhu izbjegavam i trudim se zivjeti u uvjerenju da su im kuhinje sve blistavo ciste
    jednom me zgrozila vecera za pet kad je gospodja pripremala neko mljeveno meso sa >10 prstenova i ogromnim noktima i zdusno ga gnjecila pa jos malo vadila ono sto je zapelo oko prstenja, ajme

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj LoveLight prvotno napisa Vidi poruku
    Ja jedem sir i vrhnje sa placa sigurno 30 god. i nikad nista.
    E da samo znas sta sve stavljaju u proizvode iz sterilnih tvornica da im produze rok trajanja. Pitam se kako svjeze mlijeko moze ostati svjeze (kako reklamiraju) 10 dana?
    A posto mogu birati, ja i dalje navijam za sir i vrhnje sa placa sa nesto bakterija (na koje je moje tijelo uostalom naviklo), nego za kemiju koju stavljaju u proizvode sterilnih tvornica
    Tu se slažem s Ifi. Nije problem u "malo bakterija". Neki manji proizvođači često mlijeko krava koje se još liječe i ne smije u mljekaru prodaju ženama koje doma rade sir i vrhnje za plac. I to nije urbana legenda. Mlijeko, sir, vrhnje - to bi kupila samo od susjeda kod kojih sam bila u štali i u kuhinji.

sorry za ot.
    Posljednje uređivanje od enela : 07.02.2010. at 19:45

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Imam 3 daske, doduse sasvim slucajno, jedna je veeeelika pa sam kupila jos jednu manju i jos jednu sam dobila uz nesto, suđe ja mislim. Rijetko kad mi jedna sluzi i za meso i za povrce, al sasvim sigurno operem i dasku i ruke nakon rezanja mesa, iako, kad malo razmislim, ne razmisljam toliko o bakterijama nego mi su mi ruke i daska onak fuj poslje mesa.
    Al oblizujem kuhacu, uopce ne razmisljam o tome. Sjecam se kako su me mama i baka na Svenovom prvom rockasu upozoravale da prestanem oblizivat prste svaki put kad odrezem snitu torte. Al ja sam nakon svake snite krenula prstom u usta a one me svaki put hvatale za ruku. Ne razmisljam, jednostavno ne razmisljam toliko o tome jer bi onda trebala razmisljat i o grinju na kojem spavam i o paukovima koje pojedem (svi znate da ih covjek pojede 8 godisnje u snu) i nebi nikad bilo kraja ciscenju Domestosom...

I sad moram uredit post jer uopce ni slova nisam napisala o kulinarskim emisijama...
    Uopce ne primjecujem te neke "sitnice", najcesce kod Ane vidim da ima iste zdjele ko ja
    Posljednje uređivanje od koksy : 07.02.2010. at 20:44

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Uffff, meni je život puno lakši zadnjih 8 i pol godina (otkad mi je mm kupio suđericu umjesto zlata kad se rodio drugi sin). Sad bez grižnje savjesti svaku žlicu kojom probam hranu uredno zafrljim unutra... Isto radim i s čašama i sl. I s daskama (trenutno 4 komada, zna ih biti više ili manje, kod nas je to potrošno). Drvene više ne koristim, osim za lupanje oraha (egzistiraju dvije u vikendici).

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa Vidi poruku
    Imam 3 daske, doduse sasvim slucajno, jedna je veeeelika pa sam kupila jos jednu manju i jos jednu sam dobila uz nesto, suđe ja mislim. Rijetko kad mi jedna sluzi i za meso i za povrce, al sasvim sigurno operem i dasku i ruke nakon rezanja mesa, iako, kad malo razmislim, ne razmisljam toliko o bakterijama nego mi su mi ruke i daska onak fuj poslje mesa.
    Al oblizujem kuhacu, uopce ne razmisljam o tome. Sjecam se kako su me mama i baka na Svenovom prvom rockasu upozoravale da prestanem oblizivat prste svaki put kad odrezem snitu torte. Al ja sam nakon svake snite krenula prstom u usta a one me svaki put hvatale za ruku. Ne razmisljam, jednostavno ne razmisljam toliko o tome jer bi onda trebala razmisljat i o grinju na kojem spavam i o paukovima koje pojedem (svi znate da ih covjek pojede 8 godisnje u snu) i nebi nikad bilo kraja ciscenju Domestosom...

I sad moram uredit post jer uopce ni slova nisam napisala o kulinarskim emisijama...
    Uopce ne primjecujem te neke "sitnice", najcesce kod Ane vidim da ima iste zdjele ko ja

Meni je u redu da jedem paukove (čak i 8 komada), i da ima grinja, i nisam čistunica domestos stila. Jedino pazim na sirovo meso, sirova jaja, čiste ruke i strogo odvajam sirovo od termički obrađenog i poštujem pravila što se smije podgrijavati, što ne smije, ne držim hranu u hladnjaku duže nego što je propisano, skoro svaki dan mijenjam spužvicu u kuhinji (jedna od dr. Ozovih strategija za produljenje života - ta stvar je leglo zaraze) i tako

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    ja kad jedem vani, bilo s nogu bilo u nekom restoranu, bilo kod frendica i obitelji, znam da jedem s rizikom da je netko nesto polizao ili da nije oprao ruke
    i to mi je prezivljiv rizik, mada mi se kad nisam gladna, evo sad, riga na tu pomisao
    ali kad sam tamo, ne pada mi na pamet ubijat se tom mislju i manje uzivat u pripremljenom sve dok me ne omete neki estrem (kad netko umoci jednom pregrizlu stapku celera ili cipsa u zajednicki dip ili zabije svoju oblizalu vilicu u moju salatu da zgrabi moju mrkvu, ili kad prelomi svojim prstima pola moje snite kruha), tada najcesce ne mogu nastavit uopce jesti
    Ja bi ovo potpisala jelte.
    Jedino bi dodala da kolace pogotovo one kremaste ne volim jesti svugdje... nekako se to lizanje zlica povezujem bas s tim kremama za kolace.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Što se tiče oblizavanja i kolača. Nikad ne budem zaboravila sliku kad je moja poznanica radila one šaum rolice, ili kak se več zovu (tijesto koje izgleda kao lisnato namota se na tuljce i ispeče i onda se ti tuljci od tijesta pune valjda tom bijelom kremom - šećer, bjelanjci,...). Ona je svaku rolicu primila u ruku, napunila kremom i nesvjesno polizala s svake strane višak. Svaka rolica dva liza.
    No, ako me onda nije strefilo, nikad niti ne bude. Od tad ne jedem kod drugih kolače, osim one kompaktne kod kojih nema naknadnog pipkanja, lizanja i gledam dok ih se reže.
    Posljednje uređivanje od Anemona : 07.02.2010. at 21:57 Razlog: falilo mi pola slova

mrkvica05 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Trudim se ne biti gadljiva, ali mi nije baš svejedno kako neko jelo završi na stolu. Znala sam tijekom pauze ručati u jednoj menzi (više ne radi, heh) i znao je striček kuhar umočiti svoj palac u jelo dok je dodavao tanjure. Da ne kažem da su im soljenke imale 3 sloja masnoće po sebi i sl. E, da nitko me nije tjerao da idem tamo i radila sam pauze u odlascima, ali mrzim svakodnevni suhi ručak.
    A što se tiče kulinarskih emisija (tipa Večere u 5) svašta se može vidjeti - od raspuštene kose tijekom kuhanja (meni je to grozno, iako ne znači da ijedna dlaka padne s glave, jednostavno mi je to ružno) do oblizivanja prstiju i bez pardona se nastavlja čeprkati po jelu kao da je to najnormalnije (meni nije jer ni doma ne oblizujem prste pa serviram jelo).
    Sve je to manje više stvar osobne kulture, ali ne bi to trebala biti isprika. Jer čovjek uči dok je živ. Ako želi učiti. Osobito je to važno u uslužnim zanimanjima, a kako će to netko od njih doma raditi nije mi važno (iako bi bilo lijepo da i doma to vježbaju).

Bipsić avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

baš sam se nekoliko puta ulovila da razmišljam o ovoj temi... i drago mi je da nisam jedina... konkretno u slučaju ane u. i njene daske...
    oni koji me poznaju reći će da sam jaaako daleko od neke sterilne i uredne ženske, ali eto, ovo kad s prstima prčka po sirovom piceku, pa onda s tim neopranim prstima zaroni u onu zdjelu gdje drži sol... mislim, to je čak i meni too much... i znam da bi emisija valjda trajala pol sata duže i ne bi bila zanimljiva da mi gledamo kak ona pere ruke, ali ovo mi je ipak pokvarilo dojam više puta... kad već spominjemo golog kuhara, eto, njega sam vidla da pere ruke. istina, ne u svakoj emisiji, ali sad ga vidjela pa sam valjda prestala obraćati pažnju na to...

zanimljiva tema...

MariolaST avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Kako mi ide na živce ovo medijsko širenje paranoje. Kad gledaš telku imaš dojam da ti u stanu žive tiranosaurusi a ne mikroskopske bakterije sa kojima živimo oduvijek i koje su nam više potrebne nego što nam smetaju.

I onda bolesnici koji se zakače za to i čitav dan lijevaju kojekakve kemikalije po stanu ne bi li postigli ideal života u sterilnom biokemijskom labosu. Nakon godina života u takvoj zatrovanoj i neprirodnoj sredini se onda čudom čude kak su alergični na svijet oko sebe.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

nisam opterećena higijenom, ali u kuhinji poprilično pazim - ne mešam sirovo i pečeno meso (menjam posude i viljuške), dooobro perem povrće i voće, često menjam kuhinjske sundjere i krpe i gledam da mi je u frižideru i na kuhinjskim površinama čisto.
    takodje mislim da je zdravije živeti u miroljubivoj koegzistenciji sa kućnim bakterijama, nego ih nemilice tamaniti kojekakvom hemijom.
    po restoranima i u gostima jedem bez gadjenja, s tim što ipak vodim računa gde zalazim.
    u tv emisijama o receptima, ako gledam, gledam da naučim nešto o pripremi hrane, higijenske detalje ne primećujem.

Točka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj MariolaST prvotno napisa Vidi poruku
    Kako mi ide na živce ovo medijsko širenje paranoje. Kad gledaš telku imaš dojam da ti u stanu žive tiranosaurusi a ne mikroskopske bakterije sa kojima živimo oduvijek i koje su nam više potrebne nego što nam smetaju.

I onda bolesnici koji se zakače za to i čitav dan lijevaju kojekakve kemikalije po stanu ne bi li postigli ideal života u sterilnom biokemijskom labosu. Nakon godina života u takvoj zatrovanoj i neprirodnoj sredini se onda čudom čude kak su alergični na svijet oko sebe.
    Ne razumijem zašto si ti toliko ljuta? Čemu takvo izražavanje?
    Sa svojim postom si pokazala očitu netoleranciju prema osobama koje su "drugačije" od tebe.
    Nazivati nekoga bolesnikom jer po tvojem tumačenju održava okolinu pretjerano čistom je u najmanju ruku bezobrazno... da ne nabrajam sve ostalo.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

sve, sve, ali ja se uvijek i iznova čudim kako dotična dama uspijeva kuhati bez da zasuče (pre)dugačke, obično vrlo londrave rukave...
    misterija ...

btw i ja jako volim Monka

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja imam 5 daski, ali za rucak koristim samo dvije, za povrce i meso. Pazim da ne stavljam bilo gdje sirovo meso i neoguljeno povrce. Hranu mjesam svaku sa svojom zlicom i nakon isprobavanja je stavljam na pranje. Moja baka je stalno lizala zlicu i dalje sa njom mjesala i to mi je oduvjek bilo grozno.
    U restoranima jedem bez problema, ali pazim gdje idemo.

Ja takoder ne zamjecujem sve sitnice u kuharskim emisijama, ali neke vece stvari , npr. lizanje zlica, zmazane nokte, prekomjerno pipkanje hrane, mi ipak upadne u oci. I puno puta smo komentirali doma da nikada ne bi jeli hranu kod nekoga u emisliji.

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Mene baš briga kako ovi na tv kuhaju kad ja to neću jesti. U restoranu se uglavnom uvijek nađem dobre volje, pa ne mislim na ništa osim na ove za stolom, tkogod bio... Doma ja kontroliram situaciju ( genetski sam neizlječivo programirana za sterilnu kuhinju i wc)...
    Imam frendicu koja je paranoična , pa izbjegava muškarce koji kuhaju/ dijele hranu ...( po njenoj teoriji 90 % muških ne pere ruke nakon wc-a, i svi su kuhari ) TAko da s njom ne jedem vani..previše stresa

ako ste gadljivi sve može biti izvor gađenja, kvake, kruh, novac,ručke u tramvajima, cipele po stanu, salame, jaja, meso, javni prostori,sveta vodica u crkvi.....

lastavica1979 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Nisam neka sterilna osoba al ono kaj sam gledala u Jezikovoj juhi da žohari hodaju kuhinjom i da je onako sve zmazano bome nemam ni ja apetit za restorane. Doma imam dvije daske i s vremena na vrijeme cijelu kuhinju oribam u izosanu. Sudja nemam previse jer za mene i mm kuham samo za taj dan koliko pojedemo

jella avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Neki dan mi je netko rekao da treba popiti žličicu jabučnog octa prije jela i nema šanse da dobiješ salmonelu ili neko drugo trovanje hranom.
    A Ana mi je baš neka ljigava, kad prikažu krupni plan njezinih prstiju naježim se...
    Osobno, nisam neka čistunka, ali dok kuham i baratam hranom, operem ruke i "alat" preko nekoliko puta.

Bipsić avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj jella prvotno napisa Vidi poruku
    Neki dan mi je netko rekao da treba popiti žličicu jabučnog octa prije jela i nema šanse da dobiješ salmonelu ili neko drugo trovanje hranom.
    .
    prvi put čujem tak nešto...
    ovo baš mora biti prije jela?
    npr nije dovoljna ta žlica octa u salati, dakle za vrijeme obroka?

jella avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Bipsić prvotno napisa Vidi poruku
    prvi put čujem tak nešto...
    ovo baš mora biti prije jela?
    npr nije dovoljna ta žlica octa u salati, dakle za vrijeme obroka?
    Evo, upravo sam pročitala da jabučni ocat ima bakteriostatičko djelovanje i da ga treba uzeti PRIJE konzumiranja hrane za koju nismo sigurni da je svježa.

Bipsić avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

thanx jella...

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Meni u tv emisijama kao kod ane i j. olivera uopće ne smeta ta neka šlampavost čak i volim takve emisije za razliku od onih gdje kuhar sve namirnice ima poslagane u posudicama i onda krene stavimo luk, sol, papriku... Volim strast u kuhinji a i ne čini mi se da ne paze na higijenu.
    U restoranima i pekarama mi je jako važna higijena ali na to ne mogu utjecati - za to bi trebala biti zadužena sanitarna inspekcija - pa se time ne zamaram.
    Kući mi je jako važno i nikada oblizanu žlicu ne vraćam u kuhanje, pazim da su mi ruke čiste kad kuham i stalno ih perem, ne češkam se i ne volim to kod drugih ali imam jednu drvenu dasku i baš sam s kumom neki dan o tome pričala pa smo zaključile da nam se ipak u ovih 30-tak godina nije ništa dogodilo ( što ne znači da nebi moglo) ali nekako mi se neda uvoditi HACCAP u kuhinju i imati ne znam koliko daski.

Jednom mom poznaniku se na svadbi 300 ljudi otrovalo salmonelom, možete zamisliti kako mu je bilo kad su ga drugi dan ljudi počeli nazivati.
    Otkrilo se da im je bila poslužena pohana piletina sa svadbe vikend prije i da je tom restoranu koji je u tom dijelu Hrvatske jako poznat i tražen to uobičajena praksa.
    Na kraju nisu snosili nikakve posljedice jer imaju veze u svim inspekcijama i ljudi i dalje odlaze u taj restoran iako u okolini znaju za taj događaj.

MariolaST avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj Točka prvotno napisa Vidi poruku
    Ne razumijem zašto si ti toliko ljuta? Čemu takvo izražavanje?
    Sa svojim postom si pokazala očitu netoleranciju prema osobama koje su "drugačije" od tebe.
    Nazivati nekoga bolesnikom jer po tvojem tumačenju održava okolinu pretjerano čistom je u najmanju ruku bezobrazno... da ne nabrajam sve ostalo.
    Draga moja točkice,
    oprosti ako si se našla uvrijeđenom, ali sam samo htjela ukazati kako dozvoljavamo da nam pune glavu kojekakvim glupostima.
    Kad smo bili mali, vozili smo se bez pojasa iza i niko nije na nas urlao da se vežemo, igrali smo se po dvoru i okolo bez straha od ptičjih, svinjskih i inih gripa, a bilo je nekih sigurno, išli smo na more u kupaći samo sa šugomanom priko ramena i sa šlapama na nogama, bez posebnih obleka, imali smo coppertone ulje samo u posebnim prilikama, bilo je i poplava i potresa i svega, samo nas nisu toliko filovali. Ostajali smo sami doma, od prvog osnovne, sami grijali mliko - bez mikrovalne - bez straha da ćemo se 'zapalit', išli u školu i vraćali se, opet u praznu kuću, pisali domaći, učili, bez repeticija, bez dodatnih 5 sportova, 2 strana jezika, sviranja violine itd., ali smo se igrali, viđali, družili. Zato ova priča o 'čistoći' nije priča o samoj čistoći nego o stilu života...
    Lp,

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ne podnosim prljavštinu, ali ovaj put se moram složit sa MariolomST i tvrdnjom da su nam oprali mozak paranojama raznih vrsta i sad se kao sve dezinficira, manično čisti i sve nam se nešto gadi. Mislim da su osnove higijene i naše majke i bake znale, a nije bilo domestosa ni suđerica ni 5 dasaka za rezanje. Živeći sa vegetarijancem sam naučila strogo odvajati suđe koje je bilo u dodiru sa mesom i/ili mesnim prerađevinama, a vidim iz gornjih postova da je sirovo meso najrizičnije. Za ostalo, zdrav razum nalaže da nećete na daski prljavoj od luka rezati sir..toliko soli u glavi ima svatko. A što se tiče žlica i pribora s kojim isprobavate jelo..pa ne mogu vjerovati da se vama gadi od sebe i/ili muža policnut žlicu i nakon toga ponovo pomiješat hranu... Pa kako se onda ljubite??? Kužim da smo pažljiviji kad imamo goste, ali za užu obitelj, muža i djecu... Neznam..ne kužim..
    Možda zbog knjige "Čistoća je pola bolesti" sam malo promijenila stavove...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Imam jednu dasku, češem se dok kuham, svakakve namirnice diram od jednom i tko zna što još sve ne radim a da nisam ni svjesna, ajme meni ozbiljno ugrožavam zdravlje i živote svoje obitelji! Pod hitno idem kupiti još jednu dasku za početak
    ja isto ovako ali ne mislim ništa mijenjati
    ako i stignem gledati neke od ovih emisija ne primjećujem ništa od navedenog, zapravo ih nikad baš previše pažljivo ne gledam

ali ubi me Pinky sa noktom u sladoledu i Anemona sa šaum rolicama

jella avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj MariolaST prvotno napisa Vidi poruku
    Draga moja točkice,
    oprosti ako si se našla uvrijeđenom, ali sam samo htjela ukazati kako dozvoljavamo da nam pune glavu kojekakvim glupostima.
    Kad smo bili mali, vozili smo se bez pojasa iza i niko nije na nas urlao da se vežemo, igrali smo se po dvoru i okolo bez straha od ptičjih, svinjskih i inih gripa, a bilo je nekih sigurno, išli smo na more u kupaći samo sa šugomanom priko ramena i sa šlapama na nogama, bez posebnih obleka, imali smo coppertone ulje samo u posebnim prilikama, bilo je i poplava i potresa i svega, samo nas nisu toliko filovali. Ostajali smo sami doma, od prvog osnovne, sami grijali mliko - bez mikrovalne - bez straha da ćemo se 'zapalit', išli u školu i vraćali se, opet u praznu kuću, pisali domaći, učili, bez repeticija, bez dodatnih 5 sportova, 2 strana jezika, sviranja violine itd., ali smo se igrali, viđali, družili. Zato ova priča o 'čistoći' nije priča o samoj čistoći nego o stilu života...
    Lp,
    U potpunosti se slažem!

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •