je, ali te propadnu za jedno popodne jer su bile zamrznute. propadaju iznutra, izvana su ok, a unutra kad zagrizeš trule
je, ali te propadnu za jedno popodne jer su bile zamrznute. propadaju iznutra, izvana su ok, a unutra kad zagrizeš trule
ne znam...
ja mislim kako znam što je dobra jabuka (stric oduvijek ima plantaže), pa su mi ove koje kupujem u intersparu - odlične.
djeca ih tamane po 2-3 dnevno.
kupujem idared, grenny smith i pink lady.
to su sve tvrde i kiselkaste sorte i stvarno su svježe i sočne.
ako kupujem na placu, onda kupujem crvljive i ružne izgledom...
meni jabuka mora "pucati" kad je zagrizem i moram je "srkati" od soka koji iscuri zagrizom.
tek onda mi je dobra.
inače jako rijetko kupujem na placu; samo vikendima kojima smo u gradu.
obožavam hodati između štandova, volim to šarenilo, ali mi je dućan praktičniji.
imam sreću pa mnogo toga mogu nabaviti "ispod žita", od prijatelja koji nešto uzgajaju ili im roditelji uzgajaju.
a zašto?
postoji klasiranje voća - pa imaš voće ekstra klase, pa I. klase, pa ja mislim do neke IV.klase - neda mi se sad tražiti, sjećam se s nekih predavanja (a i mene na svakakva predavanja šalju). to ti je cijela filozofija oko voća i povrća - prvo berba, koja mora biti u pravi trenutak, i na pravi način izvedena, onda pravilno skladištenje s modernim tehnologijama, onda priprema za tržište - pomoću strojeva klasiraju to voće i povrće, pa prva klasa ne smije imati nikakva oštećenja, mora biti iste veličine, istog stupnja zrelosti itd itd. pa kad vidimo cijelu paletu istih jabuka, čini nam se da su GMO. a u stvari su samo sortirane kako spada.
to govorim za uređena tržišta.
Povrće uglavnom kupujem na placu, a voće i na placu i u dućanu.
Nemam baš svoju kumicu jer su kod mene rijetkost no obično kupujem na istim štandovima.
takve i ja obožavam no u zadnje vrijeme ih jako teško nalazim. U Intersparu uvijek nabasam na loše ajdared jabuke, a nekad čak i smrde po truleži .
Posljednje uređivanje od larmama : 03.05.2011. at 23:55
Hm, možda zato jer im je sezona na apsolutnom kraju. Osim ako ne dolaze, šta ja znam, s Tajlanda (sad lupam).
Jabukama koje su ubrane jesenas, uz sve moguće čuvanje u hladnjačama, podrumima... je jednostavno prošlo vrijeme.
Primjerice, čovjek od kojeg inače kupujem jabuke na pijaci prošli vikend ih uopće više nije imao. Gotovo je s njima za ovu sezonu.