Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 69

Thread: HITNO!-netko tko se razumije u parazitologiju ili radi u labu

  1. #1
    tajchi73's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Posts
    1,923

    Default HITNO!-netko tko se razumije u parazitologiju ili radi u labu

    kao što naslov kaže trebam nekog tko se razumije u parazitologiju ili nešto srodno tome ( nemam pojma što ) da mu postavim par pitanja. Pitala bih ovako javno no me sram napisati što sam uspjela pojesti tj. kak to nisam primjetila . S obzirom da imam komad dokaza no do nalaz košta poprilično ( a to nemam ) i da je dokazu vijek kratak molila bih što hitnije da mi se javi osoba koja se razumije u gore navedeno područje. U protivnom bit ću primorana izdvojiti popriličan iznos jer me strah da mi nekaj ne bu .

  2. #2
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    ajd pitaj javno
    tajchi ~~~~~~~ da nije ništa

  3. #3
    Teica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,274

    Default

    Nešto sam kupovala od emire - tako da znam da radi u nekom labu i to, ako sam dobro zapamtila, na kontroli hrane.

  4. #4
    mare41's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    10,556

    Default

    tajchi, ako misliš da je nešto hitno i da bi se mogla otrovati, odi u bilo koju bolnicu na hitnu i ponesi sa sobom to što imaš da im možeš pokazati.

  5. #5
    Teica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,274

    Default

    Emiru nisam dobila - ne javlja se na mob.- ali evo, dobila sam mare41!

    Daj napravi tako kako ti je rekla!

    I javi se!

  6. #6
    tajchi73's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Posts
    1,923

    Default

    Quote Originally Posted by mare41 View Post
    tajchi, ako misliš da je nešto hitno i da bi se mogla otrovati, odi u bilo koju bolnicu na hitnu i ponesi sa sobom to što imaš da im možeš pokazati.

    ma nemrem se otrovat bar ne tak brzo, al mogu pretpostavit ću pobrat sve one druge šuge od salmonele, trihineloze, parazita i bogtepitaj čega još.

    sad me još više sram napisati kaj sam pojela ( ipak sam žena )

    cvijeto- bit će da je to generacijska znatiželja ( ja bih krepala da saznam o čem je riječ ). Ma pojela sam sirovo meso i to uspjela skužiti nakon drugog zalogaja ( u moju obranu-bilo je zakamuflirano pečenim prezlima ). Inače, meso je bilo doslovno sirovo. U ZZJZ analiza na parazitologiji košta too much, a nemam pojma kam bi mogla odnjeti, a da je po mogućnosti besplatno. E sad, mene zanima ako ne odnesem meso na kontrolu, a pobrala sam nekog parazita da li bi se to skužilo preko krvi kroz npr. tjedan dana.
    Sad sam malo preletila preko trihineloze ( pišem post i pretražujem kojekakve šuge ) pa vidim da i nema nekog lijeka, a simptomi mogu ići od dva dana pa nadalje. Tak da si mislim da je bacanje love ako dam meso na analizu.
    Ma nemam pojma kaj da radim. Valjda je razlika dal netko pojede jedan, dva griza ili npr. pol svinje.

    Znam da je smiješno i meni će biti za par godina ( kad se uvjerim da mi ne bu niš ). Do tog vremena bi mi dobro došao netko stručan da me utješi da mi ne bu ništa ( može i psihijatar )


    Sorry ak ste pomislile da sam pojela nekaj otrovnog!

  7. #7
    tajchi73's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Posts
    1,923

    Default

    u naslovu sam napisala hitno jer su mi u ZZJZ rekli da bih uzorak mesa morala donjeti najkasnije sutra ujutro pa mi je zato trebao hitan odgovor. Još jednom sorry.

    Teica- baš me dirnula tvoja briga i želja za pomoć. Po vašim reakcijama vidim da sam totalno krivo sročila naslov...............u buduće ću više paziti.

  8. #8
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    pa što je sramota u sirovom mesu
    a tatarski, carpaccio, smjesa za sarme - zar ju nitko nikad ne proba?

  9. #9

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,968

    Default

    Koje meso? Nije svejedno.

    Kakva sramota? Ja sam kao mala obožavala sirovo meso

  10. #10

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,968

    Default

    Sramota je što sam ja jednom uz film grickala pasju hranu koju su gosti kojima sam ustupila stan usuli u primamljivu ambalažu. Doduše odustala sam s gađenjem nakon par zalogaja sva u čudu kako netko to može jesti. Tek sam naknadno skužila o čemu se radi

  11. #11
    tajchi73's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Posts
    1,923

    Default

    Quote Originally Posted by magriz View Post
    pa što je sramota u sirovom mesu
    a tatarski, carpaccio, smjesa za sarme - zar ju nitko nikad ne proba?
    ma nije sramota probat sirovo meso, no ja nisam išla probat sirovo nego sam dobila ( iz restorana ) sirov zagrebački, a skužila sam tek nakon dva zalogaja. Ajmo reć da me bilo sram napisati da sam jela nekaj kaj se iz aviona vidlo da je sirovo, a ja nisam skužila. A inače ovo kaj si gore navela ja ne jedem niti isprobavam.............preveliki sam trtaroš, ja i jaje kuham do iznemoglosti, a za hrenovke sam sigurna da su gotove kad puknu .

  12. #12
    tajchi73's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Posts
    1,923

    Default

    Quote Originally Posted by bibai View Post
    Sramota je što sam ja jednom uz film grickala pasju hranu koju su gosti kojima sam ustupila stan usuli u primamljivu ambalažu. Doduše odustala sam s gađenjem nakon par zalogaja sva u čudu kako netko to može jesti. Tek sam naknadno skužila o čemu se radi


    nemam pojma koje je meso bilo. Nekad stave piletinu, nekad svinjetinu. Nemrem niti saznati, a kad gledam komad koji sam ostavila čas mi se čini da je piletina, čas svinjetina. Jedino da odnesem mami, možda bi ona mogla odgonetnuti.

  13. #13
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    bibai
    tajchi, ja sam mislila da si pojela pola nekog crva

    pa šta ne bi zagrebački trebao biti teletina? onda nemaš straha, ja mislim.

  14. #14

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,968

    Default

    Neće ti biti ništa od dva zalogaja.

  15. #15

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,968

    Default

    Ako nisu podvalili trebala bi biti teletina, tu nema trihinele. Ima povremeno drugih "baja" ali si premalo pojela.

  16. #16
    tajchi73's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Posts
    1,923

    Default

    ma kakva teletina, to im je preskupo. Sad smo opet secirali i kolegica se kune da je ipak piletina. Ajd bar nemrem dobiti trihinelozu.

    cvijeto- kak jedem vjerujem da crva ne bi ni skužila ipak je to premalo stvorenje ( čak i ono u konzervi tune )

  17. #17
    Teica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,274

    Default

    tajchi73, tu smo jedni zbog drugih, kaj ne ?

    I ajde da te malo nasmijem: jučer nisi mogla ni slutiti da bi se jedan vegetarijanac (moja

    malenkost) mogao tako angažirati oko - sirovog mesa!
    Last edited by Teica; 14.02.2011 at 20:00.

  18. #18
    Huljica's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Split...barem u srcu...
    Posts
    37

    Default

    Trebala si se ispovraćati čim si skužila. I mislim da ta analiza nije tako jako skupa kako misliš. Možda do 100kn...ipak bi ja to odnijela....A sram te ne treba bit,svi smo mi svašta pojeli,svjesno ili ne!

  19. #19
    tajchi73's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Posts
    1,923

    Default

    Quote Originally Posted by Huljica View Post
    Trebala si se ispovraćati čim si skužila. I mislim da ta analiza nije tako jako skupa kako misliš. Možda do 100kn...ipak bi ja to odnijela....A sram te ne treba bit,svi smo mi svašta pojeli,svjesno ili ne!

    ZZJZ 750 do 800 Kn. Info direkt od njih,parazitologija.

  20. #20
    tajchi73's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Posts
    1,923

    Default

    Quote Originally Posted by Teica View Post
    tajchi73, tu smo jedni zbog drugih, kaj ne ?

    I ajde da te malo nasmijem: jučer nisi mogla ni slutiti da bi se jedan vegetarijanac (moja

    malenkost) mogao tako angažirati oko - sirovog mesa!

    dolazim u napast da ti se pridružim i ovak živim od slatkog, a to vegetarijanci mogu......valjda

  21. #21
    Teica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,274

    Default

    Veterinarski fakultet?

    Zvuči logično da bi oni mogli napraviti analizu.

    Samo dajem t&t - možda imaš koga tamo?

  22. #22
    Teica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,274

    Default

    Pisale smo u isto vrijeme

    Možeš živjeti od riže npr. i ako je pojedeš sirovu, nemaš straha.

    Moje dijete voli recimo baš sirovu rižu...

  23. #23
    Teica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,274

    Default

    Malo je kasno za zvati ali ako te to tak muči, a čini mi se da da, daj kontaktiraj emiru na pp!

    Sve mi je nekako u glavi da radi baš na kontroli hrane.

  24. #24
    tajchi73's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Posts
    1,923

    Default

    Quote Originally Posted by Teica View Post
    Malo je kasno za zvati ali ako te to tak muči, a čini mi se da da, daj kontaktiraj emiru na pp!

    kod zadnjeg seciranja prije cca sat vremena kolegica se klela da je u pitanju piletina ( za svaki slučaj još bum pokazala i mami :ziheraš: ), a to mi nije tak strašno. Mogu pobrat salmonelu, a to me nebu ubilo................možda 7-8 zaredom, ali jedna nema šanse

  25. #25
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Cudna mi je ta cijena. Kad moji kolju prase, odnesu komadić mesa tu u lokalnu veterinarsku ambulantu i za sat-dva pokupe nalaze. I ta analiza sigurno nije više od 100 kn.

  26. #26
    Cubana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    East end
    Posts
    6,747

    Default

    Ništa ti neće biti.
    Mene zanima kako je prošao restoran koji ti je servirao sirovi zagrebački i zašto ti to imaš kod sebe?
    I kako je moguće da ne znaš jel svinjetina, teletina ili piletina? Mislim, zar nije prepoznatljivo?

  27. #27

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    ZADAR
    Posts
    1,828

    Default

    U vererinarskoj analiza na trihinelu iz uzorka mesa košta oko 40 kn

  28. #28

    Default

    Quote Originally Posted by Cubana View Post
    Ništa ti neće biti.
    Mene zanima kako je prošao restoran koji ti je servirao sirovi zagrebački i zašto ti to imaš kod sebe?
    I kako je moguće da ne znaš jel svinjetina, teletina ili piletina? Mislim, zar nije prepoznatljivo?
    potpis

    meso u restoranima je prošlo (bar je trebalo proći) veterinarsku kontrolu
    tako da teško da bi ta svinjetina, ako je svinjetina, mogla biti zaražena trihinelom


    a bez obzira bilo sirovo ili pečeno pa moraš razlikovati svinjetinu od piletine

    a ako su se prezli ispržili onda ni meso nije moglo biti baš skroz sirovo


    bibai

  29. #29
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Niš ti ne bude, našpotaj ove u restoranu i natankaj se coca colom.
    Kaj ne znaš da se uz restoransku hranu pije coca cola???

  30. #30
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,871

    Default

    Ajme, tajchi, ja mislila da si pojela ne znam što - sad je mene sram napisati što sam pomislila - a ne komad sirovog mesa!
    Neće ti ništa biti, nećeš valjda trošiti na laboratorijske analize.

  31. #31
    emira's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,647

    Default

    Radim u labosu za kontrolu hrane. Možeš mi poslati pp da vidim o ćemu se radi i mogu li ti ikako pomoći.

  32. #32
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    Quote Originally Posted by tajchi73 View Post
    cvijeto- kak jedem vjerujem da crva ne bi ni skužila ipak je to premalo stvorenje ( čak i ono u konzervi tune )
    da ispričam svoje iskustvo.
    kupili kilo inćuna na ribarnici.
    dođem doma i čistim ih, čistim, skoro sam ih sve očistila. i slučajno pogledam na dasku di sam ih čistila, a ono sve se miče
    dakle, tanki tanki crvi, kao niti bijelog konca. da ih nije bilo tako puno, ne znam bih li ih skužila.
    zapakirali smo inćune u vrećicu (da sam bar prije skužila dok ih nisam sve očistila ) i odnijeli na veterinarsku stanicu/zavod, tako su nam rekli.
    i da, to je nametnik anisakis (neću stavljat linkove ), i nije baš bezazlen ako se dobro riba ne pofriga, a nalazi se u utrobi riba te uslijed nepravilnog transporta i držanja, može prijeći iz utrobe u meso ribe.

    eto, samo da znate. nemojte radi toga prestat jest ribu, mi nismo

  33. #33
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    cvijeto , a bome i :shock:!

    ne znam je l netko predložio, preletjela sam postove, ali ako ti je skupo odvesti sebe na analizu
    a ti odnesi komad mesa
    mi redovito nosimo svinjetinu zbog trihinele kada ju kupujemo privatno, a to košta nešto sitno, 40tak kuna

  34. #34
    Cubana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    East end
    Posts
    6,747

    Default

    Ma što će s tim komadićem pohanog šnicla.

  35. #35
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    onda pojest?

    neslano se šalim. ne znam, možda i nije dovoljno za analizu.
    tajči, niš ne bu. ako i bu, a neće te ubiti!

  36. #36
    Dalm@'s Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Posts
    958

    Default

    Meni je jednom Rockeferellova (džabane) analizirala uzorak.
    Rezultat analize: uš vulgaris, kapitalac.

  37. #37

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG
    Posts
    883

    Default

    Strpi se par dana pa odnesi stolicu na analizu (na parazite). To ne košta, a spasit će ti živce

  38. #38
    emira's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,647

    Default

    Quote Originally Posted by Dalm@ View Post
    Meni je jednom Rockeferellova (džabane) analizirala uzorak.
    Rezultat analize: uš vulgaris, kapitalac.
    Pa nemaju ti šta ni naplatit. To može napravit svako tko se borio s ušima u dječjoj kosi. A potrebno je samo povećalo

  39. #39
    Cubana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    East end
    Posts
    6,747

    Default

    Quote Originally Posted by kloolk View Post
    Strpi se par dana pa odnesi stolicu na analizu (na parazite). To ne košta, a spasit će ti živce
    Kako ne košta?

  40. #40
    tajchi73's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Posts
    1,923

    Default

    Quote Originally Posted by Cubana View Post
    Ništa ti neće biti.
    Mene zanima kako je prošao restoran koji ti je servirao sirovi zagrebački i zašto ti to imaš kod sebe?
    I kako je moguće da ne znaš jel svinjetina, teletina ili piletina? Mislim, zar nije prepoznatljivo?

    restoran ( ak se tak uopće može nazvati ) je prošao super, oni imaju teoriju da nikom nije ništa od sirovog mesa, a ja iz nekog razloga ne mogu potezati dalje . Kod sebe sam imala cijeli zagrebački jer sam dostavom naručila, a komad sam i spremila jer sam mislila dati na analizu.
    Znam da je teško povjerovati da se nemre skužiti koje je meso, ali eto...........sad smo pri tome je da riječ o piletini.

  41. #41
    tajchi73's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Posts
    1,923

    Default

    Quote Originally Posted by emira View Post
    Radim u labosu za kontrolu hrane. Možeš mi poslati pp da vidim o ćemu se radi i mogu li ti ikako pomoći.
    hvala ti, uzorak sam jučer navečer ipak bacila jer sam zaključila da mi je 750-800 Kn koliko su rekli u zavodu previše, a i iskreno bilo me strah samo ako je riječ o svinjetini. Inače, dobro je znati di radiš .

  42. #42
    Dalm@'s Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Posts
    958

    Default

    @emira
    Inače se smatram guruom za tematiku; natrošila se i Milinora i Pedilina u djetinjstvu.
    Zbunilo me što za ovog nije trebalo povećalo, mutant neki bio.
    Last edited by Dalm@; 15.02.2011 at 11:41.

  43. #43
    tajchi73's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Posts
    1,923

    Default

    Quote Originally Posted by enela View Post
    Cudna mi je ta cijena. Kad moji kolju prase, odnesu komadić mesa tu u lokalnu veterinarsku ambulantu i za sat-dva pokupe nalaze. I ta analiza sigurno nije više od 100 kn.
    pa i meni je bila čudna, ali rekao ju je doktor u zavodu za javno zdravstvo na parazitologiji. Vjerojatno testiraju na više toga.

  44. #44

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG
    Posts
    883

    Default

    Quote Originally Posted by Cubana View Post
    Kako ne košta?
    Nosiš na uputnicu od dr opće prakse, pa ako i košta, onda možda participacija za one koji nemaju dopunsko, ili se varam?

  45. #45
    Cubana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    East end
    Posts
    6,747

    Default

    Quote Originally Posted by kloolk View Post
    Nosiš na uputnicu od dr opće prakse, pa ako i košta, onda možda participacija za one koji nemaju dopunsko, ili se varam?
    Ali ne radiš to samoinicijativno nego ti preporuči tvoj liječnik i on da uputnicu. Ako sam nosiš naravno da ćeš platiti.
    A za parazitologiju, pretpostavljam da je dr shvatio da bi tajchi testirala sebe na trihinelozu.

  46. #46
    tajchi73's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Posts
    1,923

    Default

    Quote Originally Posted by Cubana View Post
    A za parazitologiju, pretpostavljam da je dr shvatio da bi tajchi testirala sebe na trihinelozu.
    sve je moguće...............posebno ak uzmem u obzir kak sam objašnjavala

  47. #47
    Administratorica puntica's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,634

    Default

    Quote Originally Posted by tajchi73 View Post
    restoran ( ak se tak uopće može nazvati ) je prošao super, oni imaju teoriju da nikom nije ništa od sirovog mesa, a ja iz nekog razloga ne mogu potezati dalje . Kod sebe sam imala cijeli zagrebački jer sam dostavom naručila, a komad sam i spremila jer sam mislila dati na analizu.
    Znam da je teško povjerovati da se nemre skužiti koje je meso, ali eto...........sad smo pri tome je da riječ o piletini.
    a da nam recimo kažeš koji je to restoran, da znamo izbjegavati?
    ja znam da se meni slično dogodilo jednom, naručila piletinu a dobila....ne znam, nikako se ni mm ni ja nismo mogli dogovoriti je li piletina, puretina, svinjetina ili neka druga tina

    uglavnom, odvratno

  48. #48
    emira's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,647

    Default

    Koliko sam skužila, posluženo ti je termički nedovoljno obrađeno meso nepoznatog podrijetla
    E sad šta te brine... ako je svinjetina, da nisi dobila trihinelu, a ako je piletina da nisi zaradila salmonelu, ili??
    Vrsta mesa se lako otkrije ELISA testom i analiza košta pola iznosa kojeg si ti navela.

  49. #49
    Pinky's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Dalmacija
    Posts
    5,498

    Default

    Quote Originally Posted by cvijeta73 View Post
    da ispričam svoje iskustvo.
    kupili kilo inćuna na ribarnici.
    dođem doma i čistim ih, čistim, skoro sam ih sve očistila. i slučajno pogledam na dasku di sam ih čistila, a ono sve se miče
    dakle, tanki tanki crvi, kao niti bijelog konca. da ih nije bilo tako puno, ne znam bih li ih skužila.
    zapakirali smo inćune u vrećicu (da sam bar prije skužila dok ih nisam sve očistila ) i odnijeli na veterinarsku stanicu/zavod, tako su nam rekli.
    i da, to je nametnik anisakis (neću stavljat linkove ), i nije baš bezazlen ako se dobro riba ne pofriga, a nalazi se u utrobi riba te uslijed nepravilnog transporta i držanja, može prijeći iz utrobe u meso ribe.

    eto, samo da znate. nemojte radi toga prestat jest ribu, mi nismo
    drago mi je da ovo nisam pročitala prije godinu dana, kad smo mm i ja otišli na crni rižot.
    ja uvik kad jedem crni rižot koji nije spreman doma prospem malo parmezana po njemu.
    tako da me ovi tanki crvići nisu zabrinjavali.
    mm je nešto žugao, ja sam ga ignorirala, on zna tako žugat.
    kad sam skužila o čemu priča i pogledala svoj pijat, dobro se nisam izrigala.
    dakle, to bijelo nije bio parmezan već ti tanki bijeli crvići.

    vlasnik se s nama prepirao, da to nije to, da su to trakice od kapule (moš mislit).
    mi tukci platili spizu, umisto da odemo kući i još mu zapritimo inspekcijom.
    a on je imao petlje pri naplaćivanju pitat nas jesmo li bili zadovoljni.
    da poludiš.

    2 zalogaja piletine su ništa.

  50. #50
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    crvi nametnici parazitiraju u plavoj ribi.
    ima ih povremeno - pred nekoliko godina je sav ulov iz sjevernog jadrana bio s njima - no, ukoliko se riba dobro termički obradi niš neće biti
    dobra stvar je što ne parazitiraju na mekušcima niti bijeloj ribi

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •