Evo i par mojih pročitanih u zadnje vrijeme.

Chuck Palahniuk: "Non-Fiction"
Palahniuk je stekao slavu kao romanopisac (autor je romana "Klub boraca", prema kojemu je snimljen film), a ovo mu je prva knjiga eseja i osobnih bilješki, podijeljena u nekoliko tematskih cjelina čija kvaliteta osjetno varira. S jedne je strane knjiga zanimljiva, jer daje uvid u neke segmente američke kulture koji su javnosti više-manje nepoznati, no strahovito me smeta njegova želja da pod svaku cijenu bude kontroverzan i provokativan, štivo mu je često isforsirano, a stil loš i neprohodan.

Michal Viewegh: "Odgoj djevojaka u Češkoj"
Nakon "Sjajnih zeznutih godina" očekivala sam više, no ne mogu reći da sam razočarana. Knjiga je solidna i duhovita, a jedine ozbiljnije primjedbe koje imam odnose se na tipfelere i prijevod.

Khaled Hosseini: "The Kite Runner"
Jako mi se svidio, iako moram reći da su mi dijelovi romana čija se radnja odvija u Afganistanu i Pakistanu mnogo bolje pisani od onih koji se događaju u SAD-u i nemam nikakvo racionalno objašnjenje za to. No, radnja je dobra; predvidljivost se može oprostiti zbog lijepog, lirskog stila pisanja kojeg je užitak čitati.