Ok. Eto, tamo ni riječi o rizicima prehrane adaptiranim, nego neozbiljno čavrljanje: "mama može izaći" i sl.
Meni je to jako neozbiljno, da se spominje sudjelovanje ukućana u hranjenju, a ne može se reći da je to za dijete neka velika dobrobit, dok se ne spominju zdravstveni rizici formule. Dakle, ne pruža se prava informacija.
Ako bi adaptirano bilo isto što i majčino mlijeko, tek tada bi imalo smisla razmatrati ove opcije s izlascima itd. Ustvari, to su lažne prednosti adaptiranog. Izaći se može, i netko drugi nahraniti bebu može i izdojenim majčinim mlijekom.
Ja sam tek sad pročitala ovaj tekst na portalu o kojem je počela rasprava.
Je li to što je napisano istina ili ne, nemam pojma, ali je način na koji je tekst pisan bezveze! Zapravo, dio članka je ok, dio
Inače, taj tekst baš i ne može utjecati na moju odluku da dojim. Što vam to znači da bi vas tekst prije odbio od dojenja nego zainteresirao?! Kao, vidi rode koji tekst su stavili, e ja sad baš neću dojiti?!
Slažem se da ne treba posebno naglašavati prednosti dojenja, nego prije rizike prehrane adaptiranim, ali stvar je u načinu. Oni naslovi ubijanje beba i slično mi nisu baš sjeli.
A ako kojim slučajem ne bih mogla/smjela dojiti, priznajem da bih se prije odlučila za ad nego za mlijeko druge dojilje.
I naravno, prihvatila rizike koje takva prehrana nosi, a ne uvjeravala druge da je to isto ko i majčino mlijeko!
Da sam, kao trudnica, naišla na takav članak, ne bih dalje čitala o prednostima dojenja na portalu, već bih tražila info dalje. Ne bih vjerovala niti drugim objavljenim člancima pa ne bih tako samu sebe uskratila za cijeli niz korisnih i poučnih savjeta. Eto zašto. To nije odustajanje od dojenja zbog inata, već gubitak na korisnim info radi kojih vjerovatno ne bih znala da je ok da mi dijete doji cijeli dan i da to ne znači da mi je mlijeko slabo, već njoj tako paše.
I dok sam čitala i pripremala se za dojenje drugog djeteta, "čuvala" sam se takvih članaka jer moj racio ne funkcionira na toj razini i jako mi je bitno da dobijem objektivne i znanstveno utemeljene informacije. Kad to kažem, mislim na statistiku jer ju znam čitati i jasno mi je da 5x nečeg ne znači ništa dok se ne da info o broju uzorka, jasni postoci itd.
x jer se tu događa ono odlijepljivanje "o čemu ovi". I nije to jedini članak, znamo koji drugi je takav i istu reakciju izaziva. Nema ih puno, ali su "moćni", a ne vjerujem u to da žene treba zastrašiti, kao malu djecu, da bi mogle ispravno odlučiti ili bile osviještene o rizicima.
Posljednje uređivanje od ina33 : 23.02.2011. at 15:47
vjeruj mi da većina ljudi u rl u mom životnom okruženju, na žalost, ima jako loše mišljenje o rodama (mlade majke pogotovo). ne vjerujem da je to zbog propagiranja dojenja, već zbog NAČINA propagiranja dojenja, i to mi je puno žena reklo. ima tu još nekih zamjerki žena u mome okruženju na rode, ali agresivan stav je glavni razlog. i vjerujem da bi one reagirale na način kojeg si opisala, koliko god to tebi čudno zvučalo.
i koliko god im ja pokušala objasniti koju ulogu su rode odigrale u mom životu, kao žene koja se bori sa neplodnosti, nema šanse da me slušaju.
kad kažem da ću koristiti platnene pelene, gledaju me ko freaka. da ću dojiti blizance - opet freak (plus ono klasično - da, da, SAD tako govoriš, čut ćemo te mi kad rodiš...)
i to je naša realnost. ne znam kako je u zagrebu, u dalmaciji je tako.