Da, ali zato mi nešto ne govori puno, zapravo govori manje nego prije par mjeseci. Samo je skoncentriran na aktivnost, a kad ga kao vježbamo govor, onda reče onih 2-3 riječi koje kao zna, hvala-uava, medo brudno-edo budo, govori nenenene, dadadada, babababa, i ima neki svoj jezik giljibljmntljtlj koji niko ne razumije. Ne znam jel bi trebala brinut zbog toga ili ne![]()
Ne trebaš biti zabrinuta.
Sama si sebi dala odgovor u prvoj rečenici.
DIjete troši velik dio energije na rast i razvoj motorike. To što ne govori, ne znači da ne uči. Sluša, uči razumijevati govor (u ovoj fazi to je jednako važno, ako ne i važnije od govora kao takvog) i možeš očekivati da će u nekom roku krenuti govoriti.
Djeca se ne razvijaju linearno, čak ni ne rastu linearno (vidim ja po svojima - najprije im se skrate hlače, tj. narastu u visinu, a onda se "popune") a pamet često dosta kaska za tijelom...
Ovako malo dijete (pogotovo muško) često će prvo savladati hodanje, trčanje, skakanje, penjanje.... (što mu je zanimljivo) a onda će se uredno vratiti govoru, kad mu bude trebalo.
Možeš to potaknuti tako da ga pitaš, da razgovaraš s njim, da mu kažeš "RECI mi što trebaš, pa ću ti to i dati" , pjevaj mu, uči ga brojalice i druge ritmične bezvezarije i tako.
Razlog za brigu imala bi tek ako bi ovakav status govora imalo dijete staro 2 - 2,5 godine, dakle - opusti se i uživaj! Sve to dođe na mjesto.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 04.03.2011. at 10:04