Stranica 10 od 21 PrviPrvi ... 8910111220 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 451 do 500 od 1012

Tema: Dubrovačko rodilište (III dio)

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Rodila sam prije dva mjeseca u dubrovačkoj bolnici. Za sestre na odjelu imam samo riječi hvale. Bebu sam dobila čim su presjekli pupčanu vrpcu. Kad smo došle na odjel odnjele su je na kupanje i pregled, a meni pomogle da se istuširam i presvučem. Zatim su mi donjele bebu i pokazivale mi kako pravilno dojiti (iako sam pred kraj trudnoće naručila Rodin dvd o dojenju i dobro se pripremila). Svako malo je sestra ulazila u sobu i pitala treba li nekome presvuči bebu, dva puta dnevno su previjale pupak i pritom svakoj rodilji iznova i strpljivo objašnjavale kako se to radi. Ugodno su me iznenadile i vizite jer sam čitala kako je to neugodno iskustvo - ležiš gola, oni te gledaju ko kravu i slično. Da, ležiš gola, nekoliko ljudi gleda u tvoje međunožje, ali prije toga te svaki doktor lijepo pozdravi i pita kako si. Sestre su mijenjale posteljinu čim bi se malo šporkala od krvi, vodile cimericu na wc jer je imala dosta ponata i bila anemična, pomagale joj da se izdoji ručno jer joj je beba završila na neonatologiji zbog žutice, stalno govorile da bebe stavljamo što više na prsa, kupale bebe s toliko ljubavi i nakon toga im pravile frizure Što se glukoze tiče, istina je da su bočice bile na pultu, ali ne znam za koga, jer u našoj sobi u kojoj se izmijenilo 6 rodilja, nijednoj nije nuđena, iako je jedna beba stalno gubila na težini i morala je ostati dulje, a druga je imala visok bilirubin. Na pultu je također bilo dosta brošura "Iz rodina kljuna" i svatko je mogao uzeti. Imam dvije zamjerke. Prvo, hrana je loša. Ne mislim da je neukusna, nego su porcije male i mislim da nakon poroda od te hrane ne možeš "vratiti snagu". Na sreću, moji su mi par puta donijeli hranu od doma, tako da sam imala i juhu i meso. Međutim, saznala sam od prijateljice koja radi u bolnici da imaju na raspolaganju 30 kn dnevno za tri obroka po pacijentu, pa nije ni čudo što su porcije i izbor hrane takvi. Druga zamjerka su kreveti koji su previsoki, tako da je zbilja umijeće popoet se na njih s pontima. Uglavnom, Ta tri dana pamtim kao jedno lijepo iskustvo.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Janis, čestitam

I potpisujem, sve, i dio za premale obroke i visoke krevete I samo da znaš, u rodilištu je još najukusnija hrana, drugi odjeli nemaju tako "dobar" meni, cure koje su čuvale trudnoću kažu da su na ginekologiji puno lošije jele. Srećom pa nas poslije poroda drži euforija, a nije ni loše vratit se doma s 10-tak kila manje

Asimon avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

iako nije direktno vezano za temu, koristim i ovaj topic da vas obavijestim o
    Obilježavanju Dana prava djeteta na području Dubrovačko-neretvanske županije
    Potaknuti nedostatkom programa potpore roditeljima i djeci, koji bi im pružili potrebnu podršku u različitim aspektima 'svakodnevnoga roditeljstva', odlučili smo organizirati jednokratne radionice i predavanje na području Dubrovačko-neretvanske županije. Organizacijom ovih radionica želimo i na svojstven način obilježiti i Međunarodni dan prava djeteta. Radionice će se održavati kroz tjedan dana na području cijele naše županije - od Dubrovnika preko Metkovića i Ploča, sve do Koručule.

Zbog ograničenog broja mjesta, molimo Vas da se prijavite što ranije na broj telefona: 099 3177 086.
    Obilježavanje Dana prava djeteta organizira Udruga RODA uz suradnju sa Zavodom za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije i potporom Dubrovačko-neretvanske županije.

http://www.roda.hr/vijesti.php?ID=2943

Program

11. studeni, 2010. četvrtak - Radionica za roditelje "Pravo djece na roditelje"

Voditeljice: Prof. Martina Jerinić Njirić

Namjenjeno roditeljima djece osnovno-školske dobi

Lokacija - Korčula, Dom kulture Liburna (Atrij) u 16:00 sati

12. studeni, 2010. petak - Radionica za roditelje "Ne! po guzi"

Voditeljica - Anita Milanović Lambeta, prof. psihologije

Namjenjeno roditeljima djece predškolske i osnovnoškolske dobi

Lokacija - Ploče, Dječji vrtić Ploče u 17:30 sati

15. studeni, 2010. ponedjeljak - Radionica za roditelje "Uloga roditelja u
    ostvarivanju prava djeteta da raste i razvija se zdravo"

Voditeljica - Dr. med. Asja Palinić Cvitanović

Namjenjeno roditeljima djece 7 i 8 razreda osnovne škole

Lokacija - Metković, Gradska vjećnica (zgrada Političkih stranaka) u 19:00 sati

16. studeni, 2010. utorak - Tribina za roditelje "Roditeljstvo kao izazov"

Voditelj - Marko Grgurević, dipl. socijalni radnik

Namjenjeno roditeljima djece 7 i 8 razreda osnovne škole

Lokacija - Dubrovnik, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-
    neretvanske županije u 17:00 sati

17. studeni, 2010. srijeda - Radionica za roditelje "Ne! po guzi"

Voditeljica - Anita Milanović Lambeta, prof. psihologije

Namjenjeno roditeljima djece predškolske i osnovnoškolske dobi

Lokacija - Dubrovnik, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-
    neretvanske županije u 17:00 sati

O programu

Radionica za roditelje " Pravo djece na roditelje"
    Cilj ove radionice je pomoći roditeljima da osvjeste kojim stilom roditeljstva odgajaju svoje dijete i hoće li svojim ponašanjem i postupcima odgojiti odgovornu, zrelu i emocionalno stabilnu osobu. Također će se pomoći roditeljima da prepoznaju eventualne greške u svom odgoju i shvate smisao promjene vlastitog ponašanja
    Voditeljice radionice: Prof. Martina Jerinić Njirić
    Predviđeno trajanje: 90 minuta
    Broj sudionika: 10-15

Radionica za roditelje "Ne! po guzi"
    Interaktivna radionica koja ima za cilj ukazati roditeljima na važnost i način pozitivnog vođenja djeteta, te primjerenim alternativama fizičkog kažnjavanja. U teorijskom dijelu dotiče se četiri stupa roditeljstva u najboljem interesu djeteta, te važnosti komuniciranja putem „ja-poruka“.
    U interaktivnom dijelu, koji ujedno zauzima veći dio predviđenog vremena roditelji iznose vlastita iskustva, nedoumice, strahove, traže odgovore na pitanja, te zajedno s ostalim roditeljima dolaze do novih spoznaja o drugačijem pristupu i pogledu na određeni problem, dobivaju podršku, savjet, i ono najvažnije podršku i vjeru u same sebe i u vlastitu procjenu.
    Radionicu provode educirani voditelji, koji se u grupi ne nameću kao autoritet, već su prvenstveno roditelji koji nenametljivo vode i usmjeravaju diskusiju koja je svaki puta iznova zanimljiva, drugačija, posebna i vrijedna.
    Voditelj radionice: Anita Milanović Lambeta, prof. psihologije
    Broj sudionika: 7-15

Radionica za roditelje "Uloga roditelja u ostvarivanju prava djeteta da raste i razvija se zdravo"
    Radionica koja ima za cilj poučiti roditelje važnosti njihove uloge u adolescentskim izborima i unapređenju komunikacije sa svojim adolescentom.
    Roditelji se u uvodnom dijelu pouče o pravima djece i posebno se pojasni pravo na zdravlje i sigurnost, kojim ćemo se baviti tijekom radionice. Nakon toga slijedi anonimni upitnik gdje procjenjuju svoje ponašanje u komunikaciji s adolescentom.
    Slijedi poučavanje o unapređenju komunikacije, razumijevanje različitosti svog i djetetovog svijeta kvalitete, inicijativi u podržavajućim, skrbnim ponašanjima, aktivnom slušanju, te aktivnoj brizi za zdravlje i sigurnost svog djeteta, kao i nenasilno rješavanje poteškoća u odnosu.
    Voditelj radionice: dr.med. Asja Palinić Cvitanović, Spec.školske medicine - psihoterapeut
    Broj sudionika: 15 - 20

Tribina za roditelje "Roditeljstvo kao izazov"
    Cilj predavanja/tribine je razviti diskusiju i skrenuti pažnju na važnost roditeljske uloge u odgoju djece u odnosu na druge pomagače u odgoju djece (tete u vrtićima, učitelje, socijalne radnike, psihologe, socijalne pedagoge i dr.). Cilj je, također, upoznati roditelje s njihovim pravima i obavezama u odnosu na rizike s kojima se dijete susreće ulazeći u razvojnu fazu puberteta. Te na kraju prihvatiti da je zdrav razvoj djeteta jedino i stvarno roditeljska odgovornost.
    Voditelj tribine: Marko Grgurević, dipl. socijalni radnik
    Broj sudionika: do 50

Veselimo se vašem dolasku!

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Super!
    Nadamo se da ce uskoro biti i nesto za roditelje malo mladje djece

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Evo jos par dojmova iz Dbk. Rodila sam i svoje drugo dijete u Dubrovniku prije dva mjeseca. I opet je porod bio odličan, babice predivne, doktor nije ni bio prisutan, a bome ni potreban. Zamolila sam ako moze da prodjem bez epiziotomije i tako i bi! Malo sam pukla i babica me zasila vrlo pazljivo, ma sve 5!

Na odjelu malo drugacija prica. Meni osobno je bilo ok., jer ipak mi je to drugo dijete, dojila sam i prvo tako da tu nije bilo problema, bila sam pokretna. Medjutim, iako je vecina sestara bila super, bilo ih je par koje su stvarno bile bezobrazne. Zenu koja je rodila blizance i koja je na kraju zavrsila na transfuziji krvi jer joj je hemoglobin bio koma (pa je i ona sama bila malaksala) su vikale, sta ona misli, nek se pokrene, tko ce joj doma, kakva je ona zena i sl. Ma meni je bilo prestrasno, a mogu mislit njoj kojoj su to prva djeca, sve novo, ne zna dojiti i sl., a sva prestrasena i ne zna nekog smjestit gdje mu je mjesto.

Mislim da su te sestre imale takav odnos da ti u startu daju do znanja da ih ne daj Boze ne pozoves, nesto od njih trazis ili slucajno probudis noci. Odmah te srezu, pa su mirne. Opet napominjem, vecina sestara je predivna, ali covjek treba biti psihicki spreman i na ovakve "bisere".

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Čestitke! Kao da si opisala moj porod, kad bi svakome bilo tako... A šta se tiče sestara, a Bože moj, uvik se nađe koja "bolje raspoložena", i meni je jedna stalno , ali bilo me briga! "Prijetila" sam joj u sebi, haha

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Eda, i ja sam primjetila da ima razlicith sestara. Bilo bi cudno da su sve iste i dobre

Evo jedno moje negativno iskustvo sto se tice sestara:

Nakon poroda koji je bio extra super i sa super ekipom babica i doktorom, na odjelu mi je bilo ajme.
    Bolovi su bili nepodnosljivi. Zamolila sam sestru za pomoc, a ona mi je rekla: Ma, ti imas nizak prag boli i izasla iz sobe. Nisam imala snage suprostaviti joj se. To je bilo 5 najgorih i najbolnijih sati u mom zivotu!
    (ne moram napominjati da JESAM imala komplikacije i da se tu nije radilo o niskom pragu boli). 20 dana bolnice, antibiotika, transfuzija krvi...
    Ne razumijem kako je ona smjela prosuditi da imam nizak prag boli i ostaviti me tako u bolovima.

I jos nesto, kad smo kod sestara, je li ok da one provjeravaju da li imamo mlijeka na nacin da nas jaaako stisnu za bradavicu??
    Sve zvijezde sam prebrojila kad me ustipnila, a uopce nisam ni posumnjala u to da li imam mlijeka. Cimerici u mojoj sobi je tako stisnula bradavicu da joj je krv posla. Je li to normalno?
    A od jedne nove rodilje cujem da je njoj doktor stisnuo bradavicu da vidi ima li mlijeka?? Drugi put necu dati nikom da mi dira bradavicu osim moje bebe

alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

joj, da
    i meni je bila jedna zločesta sestra
    al samo jedna
    i istu mi je stvar napravila prije nego sam se snašla
    al i bez stiskanja bradavice, bila je uhhh
    srećom, to su samo iznimke jer je ostatak ekipe baš dobar i ne mogu se požaliti

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Sad sam se sjetila tog stiskanja bradavica, ma uzas. To su radile kad sam radjala prvo dijete 2006., a sad nije nitko. Doduse u ona cetiri dana koliko sam ja bila dolje nije bilo dr. K... za kojeg kazu da pregledava i grudi. I ne vidim smisla u gledanju bradavica, ideja je da dijete stavljas na podoj sto cesce, neovisno je li nadoslo mlijeko ili ne, kako bi ti i navlacilo mlijeko, zar ne?
    Ja im ionako ne bih dala da mi dohranjuju dijete cak i da mi mlijeko nije krenulo. Djetetu nista nece biti, kad place das mu da se umiruje dojenjem (pa makar u prazno) i sve ok. Ma s drugim djetetom sam bila puno iskuliranija tako da me ni to nije puno sekiralo.

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj eda prvotno napisa Vidi poruku
    Sad sam se sjetila tog stiskanja bradavica, ma uzas. To su radile kad sam radjala prvo dijete 2006., a sad nije nitko. Doduse u ona cetiri dana koliko sam ja bila dolje nije bilo dr. K... za kojeg kazu da pregledava i grudi. I ne vidim smisla u gledanju bradavica, ideja je da dijete stavljas na podoj sto cesce, neovisno je li nadoslo mlijeko ili ne, kako bi ti i navlacilo mlijeko, zar ne?
    Ja im ionako ne bih dala da mi dohranjuju dijete cak i da mi mlijeko nije krenulo. Djetetu nista nece biti, kad place das mu da se umiruje dojenjem (pa makar u prazno) i sve ok. Ma s drugim djetetom sam bila puno iskuliranija tako da me ni to nije puno sekiralo.
    meni mlijeko nije krenulo, a nisu ga dohranjivale,ja sam ležala na intezivnoj CR...,pa mi je dijete dehidriralo,,,tako da nije baš da ništa ne može biti
    provela sam dva paklena dana dok je bio na neonatologiji na svim pretragama, a na sreću bio je samo izgladnio.Da su sestre malo vodile računa ne bi nam najsretniji dani u životu završili u suzama...
    OT uspješno sam dojila

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Paid sorry, malo sam bila ishitrena. Vjerujem da je nakon CR mozda situacija drugacija jer beba u pocetku i nije s tobom, zar ne?

Ma htjela sam cisto reci da sam imala dojam da su mi grudi prazne, jer meni mlijeko nije naglo nadoslo ni s prvim ni s drugim djetetom, da dijete doji "u prazno" prva dva dana. Sama sam sebi provjeravala bradavice i nije bilo nista. Pa ipak se nije dogodilo da je dehidriralo niti ista slicno, vidim srecom, jer nisam niti pomisljala da bi se tako nesto moglo dogoditi. Ipak je razlika kad je dijete s tobom odmah prvi dan, kad te ne boli rez i mozes dojiti dijete "bezbroj" puta.

Zao mi je sto si imala tako negativno iskustvo. Pogotovo sto mi zena koje poznajem i koja je nedavno bila na CR u Dbk kaze da su joj dijete u pocetku dohranjivali (na cep, bez bocica) i onda s pocetkom dojenja postupno ukidali dohranu.

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

sve ok eda, samo sam htjela upozoriti jer su sestre stvarno nonšalantne...ja sam isto dojila i te prve dane, ali eto nije bilo dovoljno a one su govorili,,,veliki je on neće mu ništa biti,rodjen je sa 4300 g..
    bogu hvala sve je super završilo i ja sam dugo i prekrasno dojila ali grč mi je u želucu jer znam da ću opet roditi tamo iako ima rodilište i krasnih djelatnika i dobrih strana

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Sve ce biti super, ne brini, drugi put je sve ful lakse!

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Prijateljica mi je bila na trudnockom tecaju (ovaj predzadnji - pocetkom 11.mj) i kaze mi da su joj na tecaju rekli da u rodiliste obavezno ponese bocicu za hranjenje bebe, jer ce mozda biti potrebna (???).

Pitala sam je par puta je li ona to dobro razumjela, jer mi se to cini uistinu nemoguce.
    Jeste li se vi sustretali s takvim preporukama?
    Ja je nagovaram da ne nosi bocicu, al ona hoce jer su joj tako rekli

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ovo je bas cudno, obzirom da dubrovačko rodilište ima titulu 'prijatelj djece'.

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ovo za bočice je nemoguće,,,oni ne daju bočice ni u ludilu.odmah te nauče kako hraniti dijete čašom...

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

I meni je to jako neobicno, zato i pitam ...

Ona me uvjerava da nije krivo cula. Al tko zna, mozda se opravdava sto ce je ponijeti...

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Citiraj S2000 prvotno napisa Vidi poruku
    Prijateljica mi je bila na trudnockom tecaju (ovaj predzadnji - pocetkom 11.mj) i kaze mi da su joj na tecaju rekli da u rodiliste obavezno ponese bocicu za hranjenje bebe, jer ce mozda biti potrebna (???).

Pitala sam je par puta je li ona to dobro razumjela, jer mi se to cini uistinu nemoguce.
    Jeste li se vi sustretali s takvim preporukama?
    Ja je nagovaram da ne nosi bocicu, al ona hoce jer su joj tako rekli

Upravo sam razgovarala sa glavnom sestrom u rodilistu koja i sama vodi trudnicki tecaj, i rekla mi je da ni u ludilu ne bi takvo nesto rekli. Bocice su strogo zabranjene.
    Morat cu ozbiljno porazgovarati s ovom prijateljicom da ne siri okolo ovakve price, jer ne daj boze da je cuje jos koja trudnica pa da ponese bocicu.
    Uh, bas sam se iznervirala.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

ja sam rodila prosle godine u du rodilistu, i i onda su se vec trudile da djecu hrane na casu. ali nitko rodilji ne brani donijeti svoju bocu. i sestre imaju valjda negdje sakriveno bocice sa dudom, koje se mogu dobiti ako se pita iliti ga ako imas vezu. a na neonatologiji svakako davaju na dudu, bar je tako bilo lani

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

kad sam ja bila prije skoro 3 god branile su rodiljama bocu i to strogo.dude tkdj.nisu dopuštali...

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Kad sam pročitala, začudilo me jer znam da su prodojeće politike i da ne bi ugrozili status koji imaju kao rodilište.

Baš sam pitala prijateljicu koja je bila prije mjesec dana na tečaju i kaže da su baš naglasile važnost dojenja i ne korištenje bočica i duda, tako da mislim da je to neistina, kako si i sama navela.

Inače ne davanje na bocu je važno kako bi se izbjegla konfuzija bradavica i samim time izbjegle poteškoće koje to nosi u nastavku dojenja i zato se hrani na čašice, žličice. Stoga S200, ako tvoja prijateljica ne želi dojiti, to je njen izbor, no upoznaj je s ovom informacijom, u slučaju da želi dojiti.

alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Indi prvotno napisa Vidi poruku
    Inače ne davanje na bocu je važno kako bi se izbjegla konfuzija bradavica i samim time izbjegle poteškoće koje to nosi u nastavku dojenja i zato se hrani na čašice, žličice.
    ovo je točno
    i sasvim ok ako se mene pita
    jer, meni ni kolostrum nije krenuo odmah kad sam rodila i davali smo mu malo glukoze na tu čašicu i bez problema je pio
    a sad uspješno dojimo Bogu hvala i maleni neće ni dud varalicu što mi je posebno drago
    a malo vode što sam mu pokušala dati nedavno je popio najprije iz žličice, a poslije iz čašice i bez problema to ide

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ima li itko iskustva s VBAC-om u Dbk???

alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Moja prijateljica je prvo rodila carskim, a drugo vaginalno, al u zg i nije bilo problema
    za dbk ne znam

Asila avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zene koje ste pisale ovdje o bakulama, zove jedna novinara pitati bi li pricale o tome za tv
    danas

alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ja došla virnuti, al nema nam novih trudnica izgleda još
    pišite nam novosti
    ima nas koji se nadamo pohoditi du rodilište makar još jednom akoBogda

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Strpi se jos malo pa cemo zajedno
    Posljednje uređivanje od S2000 : 06.03.2011. at 22:51

alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

naravno
    naša dječica su vrlo blizu rođena pa ni ne žurim odmah
    al jedva čekam kad ću opet

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Također!

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Za koju godinu polako... ja se nadam jos bar dvaput
    Sad kad je nesto vremena proslo, kad sam zaboravila neke stvari, i kad sam se nacitala situacija o drugim rodilsitima, shvacam da je nase rodiliste super
    Naravno, uvijek ima zamjerki, jer znamo da moze bolje. No sve u svemu dobro je.

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ma zaista je dobro naspram drugih...a sve može bolje, pa i to. I da, još koju godinicu, pa opet, ako Bog da

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Ja nisam ni znala koliko je nama dobro (i što se tiče rodilišta i pedijatrije) dok nisam ovdje na forumu pročitala kako je u nekim drugim dijelovima države. Naravno, uvijek ima mjesta za poboljšanje...

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

DBK rodilište prije 4,5 godine, meni bilo savršeno. Što se tiće poroda bila jedna famozna babica (Zdenka ili Zdravka ne znam točno) koja samo što nije rodila umjesto mene, sve mi objasnila pokazala, olakšala mi muke. A dr. K...., evidentiran i kao nasilnik u obitelji (provjereno!) božetesačuvaj, što dalje od mene to bolje, krpao me poslije poroda s nekom tupom iglom koju je rekao baciti čim mene završi, anestezija u to popustila, moš mislit kako mi je lipo bilo
    Za epiduralnu ne znam, ko smi pitat

alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

apsolutno se slažem

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ima li itko svježe iskustvo carskog u dbk. da usporedim je li se išta mijenjalo od prije 3 god,,,i zanima me kako stvari stoje s darivanjem krvi iz pupkovine u dbk.
    proučila sam na stranicama zaklade ali praksa me zanima...pozz

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Vezano za darivanje krvi iz pupkovine, sada je odlično što bolnica ima ugovor sa Zakladom (čini mi se s njima), tako da nije potrebno naručivati set, samo im prilikom dolaska na porod reći da želite donirati.

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Da, tako sam i ja napravila. Kad sam došla na prezadnji pregled prije poroda, glavna sestra mi je dala formulare, ponila kući, ispunila i donijela u rodilište prilikom poroda. Čim se spremi krv, pečatiraju papiri i ispune sve što treba s njihove strane, šalje se za Zagreb. Sve potrebno osigurava Zaklada (ukoliko se, dakle, dariva krv).

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Ako rodite za vikend, onda donacija iz Dbk nije moguca.

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Tako je. Zaboravih napomenuti

Asila avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

a sto ako se zeli krv iz pupkovine zadrzati na djetetovo ime? Ima li netko takvog, a nedavnog iskustva? Kad sam ja rodila jedina-najbliza opcija mi je bila Austrija. I sve je bilo uspjesno odradeno, vec sljedeci dan je bilo tamo pohranjeno na ime malene.... Sto ako to zazelim i za drugo djete? Znam da se sada ne moze van Hrv. Ali ima li tko iskustva s time u Hrv? iz Dbka?

alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ja se ne mogu točno sjetiti, al znam da je bilo upita kad sam ja išla na tečaj pred porod
    glavna sestra je posebno pričala sa zainteresiranima za to i koliko sam shvatila, izvodivo je, al kako, na koji način, gdje... to ne znam

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Ja nemam iskustva al su u bolnici spomenuli da se moze, al sam moras rijesiti transport. Da se salje avionom Croatia Airlinesa, da oni tamo vec znaju proceduru

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ako se stanice žele pohraniti za sebe, onda se to plaća rodilištu, čini mi se 1000kn, a pohranjuje se u nekoj zagrebačkoj bolnici, možda Rebro? Ne sjećam se točno
    Najbolje pitati glavnu sestru. e, da čuvanje košta oko 15 000kn.
    Posljednje uređivanje od Smajlich : 04.04.2011. at 16:53

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Mi smo sačuvali za krv vlastite potrebe. Treba se javiti na Rebro mjesec i po - dva prije termina, oni pošalju ugovor koji se potpiše i uplati se novac, oni pošalju set, set se nosi sa sobom na porod. Nakon što su malenoj uzeli krv i ispunili papire muž je odnio krv na aerodrom (cargo od CA - prethodno smo sve dogovorili telefonom). Uglavnom, krv ne smije ići kroz rendgen, dakle ide s posadom u kabinu - to je ustaljena procedura. Na aerodromu treba dati ime osobe koja će u Zagrebu preuzeti krv. U Zagrebu nam je prijatelj to pokupio i odnio na Rebro. Bitno je da od uzimanja krvi do pohranjivanja ne smije proći više od 24 sata.
    Ovdje je primjer ugovora s bankom krvi kojeg treba potpisati, a evo i link za KBC Rebro - banka krvi iz pupkovine. U ugovoru imate većinu informacija, možete ih i nazvati, jako su ljubazni.
    Postoji opcija i plaćanja u ratama, preko kartica određenih banaka (ne znam napamet, treba njih pitati). Ovakav način plaćanja treba dogovoriti prije potpisivanja ugovora.

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Ah, da i jedan krasan detalj: bolnici treba platiti otprilike 1200 kn

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj S2000 prvotno napisa Vidi poruku
    Ako rodite za vikend, onda donacija iz Dbk nije moguca.
    Ovo nije u potpunosti točno.
    Ako rodite u subotu, malo je kompliciranije, ali izvedivo, tj. tada treba organizirati slanje autobusom i da netko dočeka i odnese na Rebro.

I može proći više od 24 sata, tj. do 48.
    Ja sam rodila u nedjelju ujutro, slali smo u ponedjeljak ujutro iza 10 dostavnom službom, i u utorak ujutro je bilo na Rebru.
    Stanice su stigle u redu i pohranjene su.
    Bitno je da temperatura nije veća od 25 stupnjeva.

Janis
    , pretpostavljam da toliko treba platiti kada se pohranjuje za vl.svrhe, ne i kad se donira?

Mi nismo ništa plaćali za donaciju.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

A vidis, onda su meni rekli krivo. Ja sam bas zvala zakladu Ana Rukavina i oni mi rekli da vikendom nije moguce. Kako sam isla rodit sa subote na nedjelju- tako papire nisam niti ponijela

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj Indi prvotno napisa Vidi poruku
    I može proći više od 24 sata, tj. do 48.
    Ja sam rodila u nedjelju ujutro, slali smo u ponedjeljak ujutro iza 10 dostavnom službom, i u utorak ujutro je bilo na Rebru.
    Stanice su stigle u redu i pohranjene su.
    Bitno je da temperatura nije veća od 25 stupnjeva.

Janis
    , pretpostavljam da toliko treba platiti kada se pohranjuje za vl.svrhe, ne i kad se donira?

Mi nismo ništa plaćali za donaciju.
    Da, mislim da se ništa ne plaća kad se donira, vjerojatno to onda zaklada financira. A ovo za 24 sata su meni rekli u banci krvi na Rebru.

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Kad se donira, ne plaća se ništa.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •