Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 199

Tema: Kako da osvjetlam obraz pred svekrvom?

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno Kako da osvjetlam obraz pred svekrvom?

Nije neka pametna tema, ali možda mi iznjedri koji dobar savjet, nikad se ne zna, pa unaprijed hvala za sve pametne i glupe prijedloge

U ovih pet godina otkad se znamo i otkad smo u rodu niti jednom nisam ponudila svekrvi da joj nakon ručka operem suđe (niti bilo što slično).

Problem je u tome što je pranje suđa zadnja stvar na ovom svijetu o kojoj ja razmišljam (ako uopće dođe do toga da razmišljam o tome). U životu sam oprala suđe svega nekoliko puta. Kad sam živjela kod roditelja njima je uvijek bio prioritet da ja učim. Već u osnovnoj školi sam išla na naprednu nastavu i ostajala u školi i preko 12 sati. A znala sam učiti i do 4 ujutro. U srednjoj i na faksu se taj trend nastavio. Na faksu sam živjela sama ali sam jela u menzi, ako sam prala tanjure to bi bio jedan tanjur i jedna vilica. Kad sam se udala odma sam kupila perilicu suđa i tu kompletno prestaje moje razmišljanje o tome.

S druge strane, moja svekrva je cijeli život radila kao prodavačica, cijeli dan je slagala i čistila u trgovini. Doma kad bi došla uvijek je sve održavala, prioritet je bio da je suđe oprano, prašina očišćena, stan uredan. Jedina tema kada se nađemo je kako je očistila ovo, oprala ono... Meni je isto puno pomogla kad sam rodila i ja sam uvijek mislila, super, neka mi čisti kad to toliko voli. Nikad mi nije bilo na kraj pameti da ona možda očekuje od mene kad dođem kod nje na ručak da operem suđe. U biti ona mi to, 90% sam sigurna, ne bi ni dopustila sve da se ponudim. Samo eto, meni muž jasno dao do znanja da to nije u redu da se ja nikada nisam ponudila. Prije mi je možda koji put natuknuo, ja se ne sjećam, valjda mi nije doprlo do mozga, a i bila sam trudna 9 mjeseci, pa tek rodila pa se nekako očekivalo da drugi pomažu meni.
    Sada evo kad je sve to prošlo meni muž direktno u facu sve rekao i ja sad vrtim film unatrag 5 godina i mislim se "Ajme sramote!".

I što da sad radim. Nekako mi je licemjerno nakon 5 godina pitati ko iz vedra neba "Da vam operem suđe?". Da je bolesna (užasno razmišljanje ali eto) odma bih iskoristila priliku, osim toga tad bih to iskreno i mislila jer ja rado pomognem kada vidim da nekome treba pomoć.

Nemam pojima što da sad radim. Bila je kod nas na ručku i odma poslije ručka se ponudila da nam opere suđe. Meni je prvi put to zazvonilo u glavi. Još me i zasmetalo jer zna da imamo suđericu, ali ona uvijek mora ispasti fina. Naravno da me nema što smetati, zasmetalo me jer me sramota pa tražim bilo kakvo opravdanje.

Nisam pametna, da ipak drugi put pitam poslije ručka, da se ponudim? Čak sam razmišljala da kad ona bude kod nas na ručku i kad me pita opet da joj kažem "pozvali smo vas da budete gošća, pa se tako i osjećajte" ili nešto slično, prirodnije, ovo baš zvuči izvježbano. Mislila sam da joj nekako dam do znanja da je moje stajalište da ako te netko pozvao u goste na ručak da se onda treba osijećati kao gost, a to znači sjediti i uživati (što sam ja uvijek činila ). Ali opet pitanje je koliko bi mi to osvjetlalo obraz.

Ima tko kakvu ideju

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pretpostavljam da zena, nakon svih tih godina, ne ocekuje da napravis ama bas nista. I onda mi se nekako cini da je vise smijesno nego pametno uopce se ponuditi da nesto napravis. Umjesto toga, jednostavno - ustani i napravi. S obzirom na nacin na koji si opisala sve ostalo sto je zena napravila za tebe, izgleda da si cijelo vrijeme podrazumijevala da njezin paket dolazi s besplatnim uslugama.

U ovom trenutku mi se cini da je najpametnije da pitas muza sto ces i kako ces s njegovom mamom. Ako ni zbog cega drugog, zato sto je vjerojatno njemu bio bed cijelo ovo vrijeme.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Pitala sam muža i on mi je rekao da se ponudim poslije ručka oprat suđe, ali meni je to nekako pre licemjerno ili ne znam koji bi izraz sad našla za to. Zato sam i potražila savjet ovdje jer mi se ni moje ni muževe ideje nisu činile dobre. Ja sam čak došla na ideju da joj kupim perilicu suđa, odnosno da joj dam svoju jer mislim da neće prihvatit novu, pa da sebi nabavim drugu. Samo nema baš mjesta u kuhinji, ima malu kuhinju.
    Ali ovaj tvoj savjet mi se čini prilično dobar, samo ne znam kako će to ispasti, ja se odjednom dižem i perem suđe, može ispasti stvarno čudna situacija. Ali hvala ti.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ma nemoj joj sad promarsirati kroz kucu, oprati sudje, obrisati prasinu i presloziti carape.

Najozbiljnije pitaj muza sto i kako on misli da bi trebalo napraviti jer cijela prica svakako vise smeta njega nego nju (odnosno najvjerojatnije upravo on slusa o tome sve ove godine).

Ovo s perilicom moze biti zgodan poklon, ali... tesko da bi bio dobronamjerno shvacen u ovoj situaciji.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

joj pingvinko da su mi tvoji problemi da se malo odmorim
    šalim se malo. ma kužim ja što je tebi sada bed. glupo ti je pred mužem koji ti je prigovorio sad odjednom ustati i pomoći ženi. znam koliko to udara na "ponos". ista sam kao i ti. no nemoj to gledati tako. pregrizi gongec, digni se i reci dajte da vam ja narežem luk, operem salatu, postavim stol, a onda poslije tih sitnica kreni i sa pranjem suđa. vidjet ćeš kako je lako nastaviti kad kreneš. a kad dođe kod tebe i ponudi se da ti opere suđe nakon ručka jednostavno kažeš onako zapovijedno u šali ma ni slučajno sjednite i uživajte danas je vaš red da vas se služi ili da odmarate ili nešto slično.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

pinguica ajme!
    nemoj molim te uzeti za zlo
    al ja stvarno ne razumijem
    kako u 5 godina niti jednom nisi ustala, odnijela tanjure u sudoper
    bacila kap deterdženta i oprala to nesretno suđe?

nije provokacija, nego stvarno ne kužim
    nisi nikad pomislila da bi to bilo u redu?

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

flopica , najvažnije je da se kaje i neugodno joj je tj. uvidjela je pogrešku.
    Ima ljudi koji se nikad niti ne kaju i nije ima niti neugodno zbog toga, a kamoli da pokušaju promijeniti stvari.
    Imam ogroman primjer u svojoj okolini , tako da je to što se pinguica želi potruditi i promijeniti je stvarno za svaku pohvalu.

Isto tako, pranje suđa je najmanji problem, ima ljudi kojima se čuva djeca od prvih mjeseci,
    kojima ne pada na pamet uređivanje dvorišta na kojem žive već cca. 15 godina, koji za čuvanje,
    kuhanje, hranjenje dijece ne kažu niti hvala.
    tj niti ne priznaju niti ne cijene urađeno umjesto njih. Ok, mislim da je u tome i druga strana kriva...
    Tako da pinguicino ne pranje suđa nije niti nikakav problem, tj. sitnica je.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    pinguica ajme!
    nemoj molim te uzeti za zlo
    al ja stvarno ne razumijem
    kako u 5 godina niti jednom nisi ustala, odnijela tanjure u sudoper
    bacila kap deterdženta i oprala to nesretno suđe?

nije provokacija, nego stvarno ne kužim
    nisi nikad pomislila da bi to bilo u redu?
    pa jel se stvarno mora prati suđe po tuđim kućama? (ni ja ne provociram, baš se iskreno čudim)
    ja u životu nisam oprala suđe kod nikog drugog, osim kod sebe, ni kod mene nitko drugi nije prao suđe, zašto bi?
    nikad mi nije palo na pamet da se nudim za pranje suđa, (a učila sam značajno manje od pinguice )
    a jel se muž od pinguice treba nudit za pranje suđa kod njene mame?

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

A dobro nije, ni doma ne pere i nije joj to onak u krvi da se mam pere suđe poslje ručka. A da vidiš s mužem jel bi bilo u redu da pomogneš ženi oko drugih stvari, oko pripreme ručka, da doneseš već nešto pripremljeno (tipa neke salate) ili recimo pince(stigneš još napravit). Onda po meni nitko ne može reći da si primakla i odmakla od stola, a s vremenom bi došla do tog stadija i da pereš suđe. Meni bi bilo malo glupo da sad odmah idem prat suđe nakon pet godina ne pranja.

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ja sam u braku 13 godina, normalno mi je da nakon ručka kod mojih, pokupim suđe i odnesem u perilicu. Kod svekrve sam
    par puta pokupila suđe , nikada oprala , niti mi ona to dozvoli , uvijek kaže "Ja ću to, pusti " Možda je tako i kod tebe.
    Sumnjam da se požalila tvom mužu na tebe, nije mi to taj tip žene. Ako uistinu imaš grižnju savjesti, nakon ručka se ustani i
    odmah počni skupljati suđe, vidjeti ćeš kako će reagirati.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

oka, neću ja pinguicu prikačiti na stup srama
    istina da se neki ljudi nikad niti ne preispituju

prima, ma nije ni meni špica dana
    ići prati suđe po tuđim kućama
    ni ne radim to ama baš svaki put...
    al kako da ti velim, bilo bi mi nekako
    malčice nelagodno da se baš uvijek ustanem i odem
    nakon što mi je netko skuhao i nakon što sam fino znala
    popapati

razmišljam da ako je taj netko već utrošio svoje vrijeme
    i štogod već da ugodi meni,
    pa bilo bi recimo u najmanju ruku pristojno
    da i ja dam svoj doprinos u vidu oprane padele i tanjura

pinguica jednostavno trebaš ustati, pomoći
    i to je to. vjerujem da će ta žena znati cijeniti
    tvoju pažnju i da će sve biti u redu

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja bih sveki odvela na kavu i rekla bih joj sve iz uvodnog posta, kako si ti živjela.... i onda bih joj lijepo rekla ,gledajte vi imate snahu, ako sam dobro zapamtila od prije (akademski slikar/informatičar ) i ja vam se sama od sebe neću sjetiti da perem suđe, nisam tako odgajana( moja i greška mojih roditelja ) ....a ako je vama stalo da vam ja perem suđe vi mi recite .... i falapusabok

ponudi joj neku zajedničku aktivnost , ali ako ti nisi srođena sa krpom i metlom , onda nisi i gotova stvar ......

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Meni je pod normalno kad sam kod nekog, bila to svekrva ili itko drugi, da pokupim tanjure, da pitam barem jel mogu ista pomoc. Ali ja sam takva, ja ne mogu sjedit na miru i gledat kako netko drugi pere, kuha, radi kolac, a ja samo sjedim. Ja sam isto puno ucila, kako u gimnaziji, tako na faxu, ali moji roditelji nisu bili srece da budu zdravi pa mi je osjecaj odgovornosti i brige za druge od malena na visokoj razini.

Ako sam pozvana negdje na rucak, uvijek donesem desert ili bocu vina ili nesto vec. Meni su to osnove kulture. Svekrvi operem ves, objesim ga, pokupim, odem u trgovinu, skuham nekad rucak, operem sudje i stavim u sudjericu, uvijek donesem kolac za svekra i sitnicu za svekrvu...udaljeni su mi 180 km, da ne bi netko pomislio da su mi blize :D

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ja mrzim kada me netko pita:"Da ti operem suđe?"
    Ne zato sto ne bih nikome dozvolila da to napravi nego zato sto kada cujem tu recenicu imam osjecaj da je izrecena reda radi tj. bez stvarne namjere da se pomogne pa onda uvijek kazem "ne hvala, ja cu"

Zato ju ni ja nikada ne koristim, kada zelim pomoci pitam "kako mogu pomoci" ili "sto da ja napravim dok vi radite to i to".

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni u cijeloj prici nije jasno di se nalazi njen sin? da li on nemre oprati sudje (ako vec sudje treba prati na ruke)

ak je njemu normalno da nista ne pipne ne vidim ni jedan razlog zbog kojeg bi se ti trebala time opterecivati

plashljivo_pile avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    meni u cijeloj prici nije jasno di se nalazi njen sin? da li on nemre oprati sudje (ako vec sudje treba prati na ruke)

ak je njemu normalno da nista ne pipne ne vidim ni jedan razlog zbog kojeg bi se ti trebala time opterecivati
    X

mene u biti ti pokušaji pristojnosti užasno iritiraju. nekako mi je normalno zatražiti pomoć ukoliko je potrebna, čitanje misli mi nije opcija. pa onda onaj glupi osmijeh "ma neeee ne treeeeebaaaaa" pa "ma daaaajte" pa "ma neeeeeee stvarrrrno ne treba" pa su si svi tak slatki da podobivaju kolektivni dijabetes. i mislim da se nitko normalan neće uvrijediti zato što mu nešto nisi ponudio, ukoliko to nije jasno zatražio. nadam se.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja imam slican "problem", moja sveki je uber domacica, i glupo mi je da joj se mijesam u carstvo. nekako se podrazumijevalo da ona brine i o jelu i o spremanju. a vidim da joj je pun kufer svega, pa onda ja onako kako samo ja znam odem pa nesto skuham i operem bez neke pompe ili najave, da me ne bi stigla odbiti. uglavnom su moji doruci i vecere, a njezin je rucak. i trudim se biti sto krace, nakon 10 dana vec ne mogu disati (u razlicitim smo gradovima pa dolazimo na duze).

zato sam kad je bila prica da ce oni zivjeti vani a mi u njihovom stanu oribala cijelu kuhinju od poda do stropa, sve se cudila kad se vratila, sve je blistalo

lukava puščica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

pinguice, ako ti je lakše ja ću ti priznat da ni ja svojoj nikad nisam oprala suđe a bili smo na 200 ručkova do sad. meni je jednostavno glupo prati suđe u tuđoj kući. pa jel me zvala na ručak il nije? kod nas su puno rjeđe na ručku, ona se uvijek ponudi da opere a ja uvijek kriknem: ni slučajno! ja sam zvala na ručak i to je moje suđe i moja kuhinja. sjedi na kauč i uživaj! (valjda je shvatila poantu, a ako nije nek me i dalje ogovara sa susjedom)

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

pinguice imale smo sličnu priču, osim što je moja mama rano otišla u mirovinu, a moja sveki nikad nije radila tako da ja nikad nisam bila u prilici raditi kućne poslove, jer dok bih došla iz škole, ili kasnije kod sveki s posla, sve bi bilo tip-top.i ja sam prilično kasno pojmila ovo što ti sad pišeš, jer jednostavno nisam tako odgojena. sa sveki sam probala odgonetnuti što bih mogla napraviti i uspjela : svaki put pred obiteljske susrete je nazovem i dogovorimo se što će koja napraviti, ona ne zna praviti kolače i spasi se kad ja to preuzmem na sebe, napravim neku neklasičnu salatu ili slično.ali obavezan je dogovor jer time njoj dam na važnosti,ona daje prijedloge, meni ne znači ništa a ona je zadovoljna. dok su djeca bila manja znala bih poslije ručka staviti joj u krilo bebu i reći " ruke su mi otpale, dajte malo vi preuzmite bebu, a ja ću se odmoriti perući suđe ili sl." kod drugih se nikad ne nudim sama ali ako netko pita za pomoć nije mi problem uskočiti ni u večernjoj obleki, shvatila sam da je to nekim ljudima važno, tj. malo im odagna stres ako s nekim zajedno pospremaju ili peru suđe, da ne misle da je sve na njima...
    - nemaš se čega sramiti, sve je to rezultat odgoja i nije iz zle namjere,a iz tvog posta se vidi da se želiš zbližiti sa svekrvom, ako je način da opereš suđe ok , onda ok, ako smisliš nešto bolje i to je ok...

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

X

Kad primjetim da je sveki teško, kažem mužu da zasuče rukave. A to što se on sam nikad ne sjeti, pa to je njihov problem. Trebala ga je bolje odgojiti.

Ja nikad ništa nisam napravila kod nje niti očekujem da mi danas-sutra, pokraj živih i zdravih sinova, snahe pomažu.

Istina, i sveki kod nas dolazi na kavu i ručak. Ja ne očekujem da išta radi. Kad me pita kako mi može pomoći, uvijek kažem da zabavlja djecu. Ne vidim baš nikakav razlog da mi riflja po stanu dok ja ležim. Nije mi pomagala niti u jednoj trudnoći, niti nakon poroda.

I nema to nikakve veze s učenjem. Učila sam i ja cijelo djetinjstvo pa i duže a doma sam imala obaveze ko kućanica.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja identično razmišljam
    nikad mi nije palo na pamet kod svekija tako nešto raditi, niti ću to napraviti u budućnosti.
    kod svojih pomognem ako treba

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Što se tiće mog muža on se uistinu zna sjetiti ponuditi pomoć i pomoći i kod mojih i kod svojih. Dobro, ne konkretno za pranje suđa ali hrpu drugih stvari. I ne traži on od mene da ja sad perem suđe, pospremam i slično. On cijeni svo to moje učenje i rad do kasnih sati. Ipak sam nam omogućila da možemo biti sa djetetom 24 sata dnevo, da on nemora raditi i da možemo ići na godišnji kad nam se sprdne.

Samo izgleda da mu njegovi prave probleme. Ja i njegova mama smo dva različita svemira. Njen stav je npr. kod nekih odgovornih stvari/situacija "ja to ne znam/ne mogu, ja sam samo žena" dok je moj stav "sve mogu/znam, što ne znam naučit ću". Koliko smo različite i koliko ona ne može pojmiti moj način života najbolje ćete shvatiti kad vam kažem da mi je nekoliko puta govorila da zašto ne zatvorim obrt i zaposlim se kod nekoga. Bez obzira što sam joj objasnila (pokušala objasniti) da sam već radila za druge i imala 3 puta manju plaću i da su ti direktori za koje sam radila sada moji stalni klijenti jer sam se pokazala sposobnija od njih ona i dalje tupi isto.

Iskreno me to ne dira i ne očekujem da

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

me razumije. Ja shvaćam da je njoj čišćenje i pospremanje prioritet i znam da joj se mogu iskazati jedino u tom području jer nijedno drugo ona po svojoj prirodi ne priznaje.

Sorry, razlomio mi se post, moram sad razmislit gdje sam stala, pa cu napisati nastavak.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ček ovak , znači ti uzdržavaš svoju obitelj ( vas 3 ) i trebala bi prat suđe , gle nek ohlade svi kolektivno od tebe .....

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    ček ovak , znači ti uzdržavaš svoju obitelj ( vas 3 ) i trebala bi prat suđe , gle nek ohlade svi kolektivno od tebe .....

upravo tako! ok je radi pristojnosti pomoći, ali sve ovo što si rekla baca sad neko novo svjetlo na situaciju.
    osim toga i dalje mislim da pokupiti tanjure poslije ručka možeš napraviti kod bilo koga i to je više gesta nego nekakva ozbiljna pomoć. no ne trebaš se osjećati loše što joj inače ne pomažeš po kući.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mislim da nije stvar u suđu, to je vjerojatno neki primjer za nešto. Jako rijetko se kod tih obiteljskih odnosa radi zapravo o takvim sitnicama. Mislim ako ti misliš da to s suđem stvarno bitno, onda stani kraj nje dok pere suđe brbljaj s njom uzmi krpu u ruku, briši i stavljaj na mjesto bez ikakvih pitanja.
    Možda se radi o tome da ti jednostavni ljudi više cijene neku obiteljsku atmosferu u kojoj svi nešto zajedno rade i pomažu si od formalnog "ugošćivanja".
    Mislim da nekim spontanim sitnim gestama možeš pokazati interes za njihov stil života i ostati svoja, ne glumiti neku domaćicu ili što već...
    Mi smo imali sličan problem na zajedničkom ljetovanju, ali našle smo neku granicu, ona je glavna domaćica, MM pere suđe umjesto mene jer ja trošim previše vode , ali ako ona pere ja obavezno pomažem, ali više onako usput kao družimo se. A kod njih na ručku uvijek pitam kako mogu pomoći, ja to pitam i kod svih prijatelja oduvijek, mislim i kad nisam ni razmišljala o suđu i jela iz kutije od pizze bilo mi je normalno da ako netko ima gomilu toga za obaviti dok smo u gostima da sad ja ne zasjednem i čekam,nego ono zabavnije je zajedno to neš srediti. Ne sjećam se da mi je itko uvalio da perem suđe, ali nosila sam tanjure, brisala čaše i nije mi to bio nikakav bed ni sad ni kad sam imala 17.

minji otrok avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Meni se čini da je to dosad više pilalo tvog muža nego tebe .
    Tebi se sad dogodio "klik" o čemu ti on govori, pa si razmišljaš što tek sveki misli o tome...
    Sveki je živa i zdrava, vjerojatno njoj puno više znači da se vi svi okupite i družite nego da joj ti pereš suđe.
    A muž ima malih "problema" s rodnim i spolnim i tradicionalnim ulogama. I to selektivnih problema , jer mu ne smeta što ti hraniš obitelj, ali, ženo, zar baš nikad suđe da ne opereš kod njegove mame...

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ma MM sigurno ne bi imao problem s tim da mu oni ne prave probleme. Kad je bila kod nas na ručku jedno pet puta je pitala, a tko je skuho ovo, tko je napravio ono... Kod nje su strogo podijeljene muške i ženske uloge a MM jednostavno ne želi da ga pilaju s tim iz dana u dan kad im se neda objasniti.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja imam ovakav magnet na frižideru Make yourself at home! Clean my kitchen
    pa ko voli nek izvoli

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

hehe super ste mi
    ma puno sam se sad ohrabrila nakon ovog razgovora, mislim da ću puno lakše nešto učinit + cijenit sebe bez obzira što to oni ne cijene

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

imam magnet i na tu temu
    No husband has ever been shot while doing the dishes

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ne znam, pinguice, meni se čini da TM nema nekih problema sa tvojom emancipacijom,
    jer ti radiš, a on je kod kuće sa djetetom i to mu ne predstavlja problem.
    Kažeš da rado pomogne i tvojim i njegovim roditeljima, pa bi možda želio da i ti njegove usrećiš nekom malom gestom pomoći,
    a ja tu ne vidim nikakvog razloga za nadmudrivanje i preispitivanje muško-ženskih uloga, to ste već riješili kod kuće,
    očito je tvoja svekrva tebi priskočila i pomagala kada je tebi pomoć bila potrebna,
    zašto ne bi i ti njoj spontano nešto pripomogla kada ti se pruži za to prilika?

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

pa je, možda ipak nema opravdanja za moje ponašanje. Probat ću možda prvo nešto učiniti bez pitanja jer ako prvo pitam i ona odbije neću ništa postići, samo ću ispasti licemjerna

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa Vidi poruku
    Ja mrzim kada me netko pita:"Da ti operem suđe?"
    Ne zato sto ne bih nikome dozvolila da to napravi nego zato sto kada cujem tu recenicu imam osjecaj da je izrecena reda radi tj. bez stvarne namjere da se pomogne pa onda uvijek kazem "ne hvala, ja cu"

Zato ju ni ja nikada ne koristim, kada zelim pomoci pitam "kako mogu pomoci" ili "sto da ja napravim dok vi radite to i to".
    Ovaj odgovor mi je najbolji. Ja imam sličan problem sa sveki, koja pokušava svih podvoriti i svakom ugoditi, pa tako i mahnito sve služi, kuha i pere. Ako je pitam da operem suđe kaže da ne treba, naravno. Tako da kad smo kod nje na ručku pitam trebam li što pomoći dok ona kuha. S vremenom se navikla da me pita da postavim stol i ponekad mi dozvoli da operem salatu Malo po malo nudim pomoć i na drugim poljima, tako da to sve skupa ne bude prenapadno.
    Pomažem i na taj način da je u malim lekcijama učim feminizmu i da ne skače na noge čim netko od muških naglas zaželi čašu vode. A moram pomalo odgajati mm-a. Mislim da ću si nabaviti punticine magnete s porukama.

A možda je najjednostavnije da je ponekad zoveš na ručak zauzvrat i svaki put kad poželi nešto napraviti, odgovori da je sad kod tebe u gostima i neka se odmara.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

puntice molim te gdje si nabavila ove magnete? nekima koje znam stvarno bi dobro došli

ontopic, pinguice ne vidim zašto bi bila licemjerna ako bi se (tek) sad ponudila da nešto napraviš kod sveki.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

u biti to je najbolje rješenje. počet ću je sve češće zvat na ručak da se osijeća kao kraljica. moram to riješiti čim prije jer planiram uskoro ići na drugo dijete, ne želim da se "nagomila" toga da ona meni pomaže a ja da ispadam go... bit će mi neugodno onda kad mi bude najviše trebala

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

a gle meni se čini bi ti svakako imala problem osim ako ju ne bi sljepo slušala u svemu pa čak i u poslu , znači đaba i pranje suđa i čišćenje luka, pa i kolače da ispečeš i doneseš opet nešto ne bi valjalo...
    takav problem smo i mi imali i mm se trudio udovoljavat da ih usreći jel ih je između ostalog jako iznevjerio što je otišao iz obiteljske kuće i to u drugi grad, dok jednostavno nije skužio da ne vrijedi jel što im više popuštaš oni traže još. Otkako je on sam sa sobom riješio i postavio se u nekim situacijama puno nam je lakše.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj anamar prvotno napisa Vidi poruku
    puntice molim te gdje si nabavila ove magnete? nekima koje znam stvarno bi dobro došli

ontopic, pinguice ne vidim zašto bi bila licemjerna ako bi se (tek) sad ponudila da nešto napraviš kod sveki.
    Ne znam, misliš da ne bi, nisam pametna u biti i moj muž to kaže

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ma ne bi, sigurna sam da bi ona to dobro prihvatila.
    uostalom kako budu išle godine, bit će i starija pa će joj trebati više pomoći. tako to ide. postoji vrijeme kad je nama potrebna pomoć, a postoji i vrijeme kad tu uslugu možemo uzvratiti. uvjerena sam da će sve doći na svoje mjesto, ako postoji dobra volja i jedne i druge strane ta to bude tako.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

eee da. dobra volja je ključna reč...
    ni ja ne pomažem bogznašta kod svekija - svekrva je kraljica slaniša i slatkiša. izmedju nas dve je ogroman jaz u vaspitanju, načinu života, interesovanjima. ona je čitavog života radila u banci, a popodne i vikendima se ubijala od posla u kuhinji, bašti, vinogradu. ja pojma nemam ništa o poslovima "na zemlji", kuvam solidno i redovno ali mi to nije životna misija, imam svoj posao, nauku u decu kojima se posvećujem (i mm-a, of kors, i to ne na poslednjem mestu-)...
    ipak, kad ponekad vikendima i praznicima dodjemo kod njih na ručak, postavim sto, iseckam nešto, serviram, sklonim...ona ni ne da da joj se iko puno petlja u kuhinju. a kad oni dodju kod nas, ni sin ni ja ne dozvoljavamo da rmbači, već sedi i uživa kao gošća.
    verujem da joj, onako premorenoj, znači kad neko i malčice pomogne. mislim da tvojoj sveki samo to i treba - malčice "klanjanja" njenom trudu i umeću. i to ne mislim da bi bilo licemerno, već više kao izraz poštovanja prema njenom trudu.
    ipak, sve ovo što pišem pada u vodu ako sa njihove strane ne postoji poštovanje prema tvojim naporima, trudu i postignuću.e, tu ni maratonsko uzajamno pranje sudova ne može da popravi stvar...

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja svekrvi nikad nisam oprala suđe, niti ću. Nikad joj nisam ništa napravila po kući. Ali nedam ni da ona meni apsolutno išta radi po kući. Kakvo suđe, roba..brrr...najiskrenije, ne volim je i ne volim da mi se petlja u život. Iako, ona meni pričuva djecu kad radim (između škole i vrtića, to bude po sat-dva) i skuha kad radim ujutro. Ali, budući da mi to sve naplati do zadnje lipe, ne osjećam se niti malo dužna. Ne znam, ako ti je svekrva takva kakva je, mislim da si u njenim očima lijena. A ne znam kako bi to mogla ispraviti

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Potpis!
    Nakon rucka kod sveki MM i ja peremo sude tj. strpamo u perilicu a onda rucno ono sto ne stane, on pere a ja brisem jer znam gdje sta stoji. Tako je jos iz doba dok smo hodali i meni je to skroz normalno. Sveki kod mene nikad nije oprala sude ali nije bas ni cesto tu na rucku, al mi zato pokupi ves ako vidi da je suh, potkraj trudnoce sa Svenom mi je znala i speglat ali nikako nije tip koji se mjesa u moje kucanske poslove.
    Pa ti pinguica lijepo baci muzu kontru i pitaj ga dal i on ima dvije zdrave ruke!

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ma ja mislim da je samo stvar u tome da nitko ne voli da ga se uzima zdravo za gotovo, ni muško ni žensko.
    To ne znači da nju ne veseli njezino čišćenje i kuhanje ili da ti ne želi pomoći, ali opet ako se sve uvijek podrazumijeva izgubiš volju.
    Ni meni to ne bi odgovaralo bilo da se radi o ručku i suđu ili instrukcijama iz latinskog

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj pinguica prvotno napisa Vidi poruku
    pa je, možda ipak nema opravdanja za moje ponašanje.
    halooooo???
    ako se dovoljno dugo budeš "preispitivala", doći ćeš do zaključka da si grozna. ma kaj grozna! NAJGORA!!!

skuhaj si kavu, i probudi se! vejk ap!!

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    Ali, budući da mi to sve naplati do zadnje lipe, ne osjećam se niti malo dužna.
    Baš me zanima kako ti to naplati. U novcu? Nije mi jasno, naplaćuje ti čuvanje vlastitih unuka?

Ja nisam nikad prala suđe kod svekrve, niti kod mame. Jednostavno im to nije potrebno. Kad sam na ručku, onda sam gost. I one kod mene tako. I to mi je normalno. Ako su bolesne, to je druga stvar. I briga me hoće li netko misliti da li sam lijena. A mm se naučio na mene takvu i što će, ili uzmi ili ostavi. I ja prihvaćam njegovo ponašanje. Naravno da sam i ja prema njegovima i on prema mojima pristojni, ali na distanci.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Naplati mi to što skuha

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj prima prvotno napisa Vidi poruku
    pa jel se stvarno mora prati suđe po tuđim kućama? (ni ja ne provociram, baš se iskreno čudim)
    ja u životu nisam oprala suđe kod nikog drugog, osim kod sebe, ni kod mene nitko drugi nije prao suđe, zašto bi?
    nikad mi nije palo na pamet da se nudim za pranje suđa, (a učila sam značajno manje od pinguice )
    Potpis na ovo.

Citiraj prima prvotno napisa Vidi poruku
    a jel se muž od pinguice treba nudit za pranje suđa kod njene mame?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ne perem ni ja sudje kod svekrve. Ali recimo operem kod mame. Kod svekrve mozda napravim nesto drugo, kod mame nesto trece, a kod nekog frenda nesto cetvrto.

Ne razumijem stav - ne bih ja kod svekrve nikad nista, ovo, ono... Pa zena je, u krajnjem slucaju, isto necija majka, a taj netko je, valjda, blizak i vama. Pretpostavljam, barem. Nitko ne prica o pranju prozora, ili preslagivanju njezinog vesa. Mislim, zena nije, da prostite, govance. A ako jest, onda valjda uopce nema razloga da joj ulazite u kucu.

I sve ovo se zapravo uopce ne odnosi samo na svekrvu, vec opcenito.

Disclaimer: nisam u braku sa svekrvom, ali ne vidim razloga da mi ona bude, recimo, konobar ili sluga, a da se ja ponasam bas kao da tako treba biti. Zasto bi trebalo?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja nigdje u gostima ne perem suđe, a i ne radim ništa drugo, a isto tako kod mene nitko ništa ne radi kad dođe u goste jer to ne volim - ali mi kod roditelja idemo baš tako, u goste, tu i tamo na ručak. Znam da ima ljudi koji puno češće ručaju kod roditelja, znam ih koji to rade doslovce svaki dan, pa je onda sigurno i situacija sa pranjem suđa i pomaganjem drugačija.

Nego, pinguica, nekako mi se čini da se od tebe očekuje da se pokažeš kao 'dobra sneha', ono, da znaš razvući pitu ; ali zašto bi ti glumila vrijednu i fletnu kućanicu ako to nisi - osvjetlaj obraz tako što ćeš odvesti svekrvu van na ručak; kad slijedeći puta zovu ti lijepo reci ajmo van ručati pa nećemo morati kuhati i prati niti vi niti ja.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mislim da puno toga ovisi o tome koliko ste često kod svekrve na ručku,
    a i o tome koliko se ona inače trudi vama pomoći.
    Ukoliko imate sreću da vam je svekrva uvijek raspoložena uskočiti oko djece, ručkova, pa i kućanskih poslova,
    bilo bi lijepo da i vi barem simbolično nekada pripomognete.
    Samo sada nemojte mene pitati zašto ja ne perem suđe kod moje...

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •