S obzirom da vidim da su mnogi dr.-ovi teški s davanjem preporuka i uputnica za imuno pretrage ne znam je li dobar put najprije se javiti hematologu na konzultacije? Može li on, bez ikakvih prethodnih nalaza dati preporuku za ove pretrage?
S obzirom da vidim da su mnogi dr.-ovi teški s davanjem preporuka i uputnica za imuno pretrage ne znam je li dobar put najprije se javiti hematologu na konzultacije? Može li on, bez ikakvih prethodnih nalaza dati preporuku za ove pretrage?
anddu možeš pokušati ali mislim da će ti i hematolog isto teško dati preporuku bez prethodnih nalaza, stvar je u tome da su ti testovi vrlo skupi pa se i oni moraju nekako ograditi.
Da, znam da su skupi. Zato jednostavno ne znam odakle krenuti.
Hm... onda sam izvadila sve... nisam mutiranaNeznam dal da plačem ili da se smijem...
Protein C i S moram vaditi ponovno jer sam ih vadila za u bolnici kada sam već primala terapiju pa nisu relevantni nalazi....
Nisam ni ja mutirana.
Imam pozitivna antikardiolipinska protutijela.
Dodirko, kakva su ti ta protutijela (ACA, ANA...)?
Molim pomoć cure.nakon miss.abor. u 2 mjesecu radila sam neke krvne pretrage i pokazalo se da imam pozitivan LAC, 1.50. Poslje toga sam vadila jos neke proteine i onda mi je mali C3, ostali proteini u granicama. Poslje mjesec dana ponavljala pretrage i LAC mi je i dalje pozitivan. Doktorica mi je napisala preporuku za imunologa, planiram ici u Split. Da li netko zna gdje se trebam naruciti i koliko se dugo ceka..moze li se obaviti to vadjenje krvi isti dan kad i razgovor, ili je potrebno vise puta dolazit?
I moze li taj LAC pozitivan izazvati vecih zdravstvenih problema, nisam bas nasla nesto puno na internetu o njemu, a doktori su vrlo skrti na rjecima
Anabanana, Pinky će ti sigurno znat reći više o tome pošto je i ona to dole obavila, prevrti stare postove na ovoj temi možda nešto i nađeš ako ne pitaj nju preko pp
Posljednje uređivanje od Mali Mimi : 01.05.2011. at 10:47
ukucaj u google LAC trudnoća, naći ćeš puno za čitati, da ne linkam sada sve ovdje.
a radončić ima i rad na tu temu
http://bib.irb.hr/prikazi-rad?&rad=72074
pa ako imaš neka pitanja, kad odradiš imunologa i nove nalaze, piši mu na zdravlje i život
BTW NAĐOH ODGOVOR NA TVOJE PITANJE, tu na rodi yay
http://forum.roda.hr/threads/3737-LA...Antikoagulant?
a ovo ću zaljepiti tu kao informaciju (sa gornjeg linka)
Lupus antikoagulans (LAC) je antitelo koje pripada grupi antifosfolipidnih antitela. U toj grupi se jos nalaze i antikardiolipinska antitela i antitela protiv beta2-glikoproteina I.
Povisena vrednost ovih antitela ukazuje na postojanje autoimunskog poremecaja, bolesti koja se naziva antifosfolipidni sindrom.
Kriterijumi za ovu bolest su: arterijske i venske tromboze (zgrusavanje krvi u krvnim sudovima), trombocitopenija (snizen broj trombocita) i ponavljani pobacaji (najcesce u II i III trimestru trudnoce).
Uz odgovarajuce lecenje, (koriste se lekovi protiv zgrusavanja krvi) moguce je izneti trudnocu do kraja i roditi zivo i zdravo dete.
Posljednje uređivanje od Pinky : 01.05.2011. at 11:00
Antifosfolipidni sindrom
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=185&Show=2149
Hvala Pinky, nesto sam i ja naasla, iznenadili smo se i ja i doktori, posto sam ja vec rodila sa IVF-om, bez aspirina i heparina..a nasla sam i da hormoni "pogorsavaju bolest".Onda mislim da bi se to trebalo napraviti pretragu PRIJE nego uopce pocnemo sa hormonma..btw, ja sam 2 puta imala hiperstimulaciju, a ostala sam trudna sa klomifenom(njega ni ne racunam pod stumulaciju, jer ne reagiram na njega). Trudnoca mi je bila savrsena i rodila sam prirodnim putem, bez kakve injekcije, cak ni za bolove.
Evo i mojih nalaza napravljenih nakon masovne plućne embolije. Prošlo je 6 mjeseci i još minimalno moram 6 mjeseci koristiti terapiju antikoagulansima.
Rezultati.
MTHFR C677T: genotip CC – nije utvrđena točkasta mutacija
FII 20210A – nije dokazana točkasta mutacija
FV R506Q – nije dokazana točkasta mutacija
FVIII – 0,78 ref v. 0,50 - 1,49
FXI - 0,96 ref v. 067 - 1,27
Lupus antikoagulant – negativan
aCL-IgG - 0,8 – ref. v. <10
aCL-IgM - 2,4 - ref. v. <10
ANA - 0,1 ref. v. <0,7
MPO-ANCA - 0,7 ref. v. <7
PR3-ANCA - 0,2 - ref. v. <2.0
S – Ukupni proteini - 69 ref. v. 66 - 81
S-imunoglobulin A - 2,6 ref. v. 07 - 4.0
S-imunoglobulin M - 1,3 ref. v. 0,4 – 2,3
S-imunoglobulin G - 11,6 ref. v. 7,0 – 16,0
C3 - 1,4 ref. v. 0,9 - 1,8
C4 - 0,4 ref. v. 0,1 – 0,4
S- reumatoidni faktor <10 ref. v. <14
protein C – 1,2 FV ref. v. 0,7-1,40
ili ja neznam pročitati ili tu nema PAI-a!?
Zbog mog povišenog fibrinogena dr. Radončić mi je rekao da napravim slijedeće ... d-dimere, PAI i PC/AT-III. Prvo i drugo znam kaj je. A kaj je ovo zadnje ? Da li to sve mogu na Rebru raditi ? koliko se čeka kad se naruči gore ?
Ok, našla sam...samo još info gdje najbrže napraviti te pretrage...Rebro ili ???
@Dodirko
Još uvjek se vodi da, što se tiče genetskih mutacija, znači "nasljednih faktora", da FV i FII se više vežu uz poremećaje zgrušavanja (pl. embolija, tromboza etc...), dok oni ostali manje.
Premda po raznoraznim forumima nailazim na osobe koje su imale trombozu uz jako blage mutacije MTHFR faktora, što ne bi nikako trebalo biti pravilo.
Ali to valjda spada u onaj faktor "stečene" trombofilije, kada se uslijed nekakve "traume" dešava poremećaj.
Trauma može biti, operacija, bolest, dugotrajno liječenje invazivnim ljekovima....
Ja kad citam sve ovo za pozitivan Lac, dodje mi da razbijam i placem, jer je znaci moj missed abort. mogao i bit sprijecen.......a koliko nas ima takvih!
Sad sam tek skužila da sam i ja taj LAC vadila to su ta kardiolipinska antitjela IGG i IGm a meni je ovo drugo pozitivno.
lac je antifosfolipidni sindrom, on je stavka za sebe. Uz njega sam vadila i ta IGg i IGm i oni su mi ok. Samo mi je smanjen jos C3. Ja ti se u tome bas ne snalazim, još. Više se moze reci da sam zatecena.Sutra cu se naruciti u Split kod imunologa, pa cu vidit. Zna li itko koliko se dugo ceka red i na koji se tel. moze naruciti?
Ma za sve sam našla da može i privatno, samo za PAI nigdje na popisima privatnih labosa ne vidim. Radi li to Breyer ?
To ti ne znam. Radi ga Vinogradska i nalaz je gotov za četiri tjedna.
Mislim da se za to najbrže dođe na red u Vinogradskoj jer se ne treba naručiti.
A nalazi se čekaju 3-4 tjedna ali ne vjerujem da je u drugdje brže.
Privatno nemam pojma ali nemoj to plaćati amyx, užasno je skupo a imaš pravo na to preko hzzo-a
Ma joj znam da je skupo ali kad vidim koliko se sve čeka muka mi je...Budem sutra zvala Vinogradsku da vidim kaj se s tim. A ni ne mogu ni u jednom privatnom labosu naći da rade PAI. Sve drugo sam našla, ali ovome ni traga
amyx, evo Pai-a privatno ovdje: http://www.genos.hr/naslovna/usluge/
Amyx, poslala sam ti pp.
PAI sam isto napravila u Vinogradskoj bez problema, besplatno (na uputnicu) i brzo.
Jutro cure!
nakon missed AB obavila sam imunološke pretrage
dok ne odem na kontrolu, može li mi koja reći koliko je "problematična" ova mutacija
PAI-1 - prisutan 4G polimorfizam na jednom alelu
sve ostalo je u referentnim vrijednostima
hvala
ako ćeš u postupak u Vili, vjerojatno će dr. uvesti fragmin
inače kod ovakvog nalaza terapija je aspirin
@vi s problemima u prokrvljenju i(li) imunologijom koje ste vec imale postupke
mogu li neke smetnje ometati samu oplodnju..dakle prije no sto dodje do transfera? moze li imunoloski sistem biti previse aktivan (dobar) da do oplodnje uopce ne dodje? zadnji postupak je neslavno zavrsio..0 oplodjenih.
imunologiju sam cekirala prosle godine i sve je bilo ok..NK stanice su u normali..
total b lymphocytes 14 (norm 6.4-22.6)
t helper 49 lymphocytes (norm 28.5-60.5)
t suppressor lymphs 26 (norm 11.1-38.3)
total nk lyphocytes 9 (norm 5.6 - 30.9)
activated t lymphoctyes 8 (norm 2-12)
total t 75 (norm 59.4-84.6)
sum of t+b+nk lymphocytes 98 (norm. 95-105)
sto vi mislite? nije li bolje u tom slucaju odreci se uzimanja preparata koji poboljsavaju imunolski sistem?
ne da sam zbunjena..nego...![]()
Posljednje uređivanje od spodoba : 02.05.2011. at 14:44
spodoba, pričamo više o problemima implantacije, ali neoplodnja jajnih stanica i imunologija???? Biolog ti treba reći kakve su bile jajne stanice i zašto nije došlo do oplodnje. Imaš uredan imuno status, a preparate za snižavanje umuno odgovora uzimamo nakon transfera, dakle, to je povezano s implantacijom.
amyx, to je novo da Vinogradska ne radi Pai, Rebro ga nije dugo radilo, možda se sad nešto promijenilo.
Ja sam pai-1 svojedobno radila na Rebru.
Spodoba, i mene je mučilo slično - ono, pred tipa 4 godine, mi u najboljim godinama, ja ispucala van 13 stanica, on spermiogram kažu u Mariboru mogo bi donor bit, pa prvi dan šok - nijedna se nije oplodila, rađen rescue ICSI.
Nema te pretrage zašto se ne oplođuju, kao bile su dobre, rekla Lana, VV, iskusna žena, njego s. isto dobar. Jednostavno smo odtad prešli isključivo na ICSI. Nakon toga uspili.
Pitala sam se svašta, uvjerena da moje imuno bolesti prže njegovo sjeme, a on da su njegovi "nedovoljno" nešto, a da ne govorimo o emotivnim filozofijama jesmo li mi svemirski komkpatibilni itd.
Bottomline - nema pretrage da se nešto utvrdi, oni postkoitalni testovi su ispada šareni bomboni, jedino, vrti, i vrti ko hrčak dalje MPO kotač.
BTW, na VV-u radilo svojedobno i nekakav sperm penetration test, koliko spermij od muškaraca može brzo i dobro oplodit jajnu stanicu hrčka, isto nikakav value add, nego ono malo kao "zabave", ali isključivo ako je žena ispod 30, ako je bliže 40, mani to sve skupa.
Koncentriraj se na nešto drugo, moja ti je poruka - jer tu ništa još nema, nisu ništa otkrili.
Sretno!
Posljednje uređivanje od ina33 : 02.05.2011. at 15:09
E, i NK filozfiju je ovdje većina napustila. Ono, nema ništa što bi mogli vas dvoje popit pa kao da se riješi taj imunoproblem, uopće, kad bi se znalo o čemu se radi. Kod dobi 39+ neoplođivanje se svodi najčešće, kao obrazloženje, na loše js. Možda ti neki drugi protokol, punkcija na neki drugi dan ili tako nešto donese više sreće. Koncentriraj se tu na sebe, rekla bih, prouči malo one protokole s cetrotideom, ako nisi na njemu sad bila i tako...
????? Ja znam da nista ne znam. Zvala sam danas Split, mogu se narucit kod imunologa pred kraj godine?!? Dobro, ali tko meni daje uputnicu za sve te imunoloske pretrage. Moja opca o tome ne zna nista. Jel moram prvo kod imunologa da mi da uputnicu za vadit krv, ako je tako, zasto moram cekati toliko? Ili moram kod njega vec doci sa nalazima? Otkud ja znam sta trebam vaditi, vidim da cure vade sve i svasta, meni je to.
Na to te evnetualno upućuje tvoj MPO liječnik, pričaj s njim o tome. Mislim, neko ti mora napisat terapiju, neće ti to znat tvoj dr. opće prakse, a niti će ti izdavat recepte u apoteci na temelju forumskih spika.
Posljednje uređivanje od ina33 : 02.05.2011. at 15:26
Dakle, većina je ovdje išla ne upućena od imunologa, nego od MPO liječnika.
Pa meni je Radončić rekao da radim te neke nalaze nakon spontanog jer sam napomenula da imam povišen fibrinogen
A jbg nazvat ću sutra opet da vidim da li ga trenutno ne rade ili uopče
Mia Lilly, ivica_k tnx za odgovore...
u prošlom postupku sam imala terapiju aspirinom (tada jos nisam imala ove nalaze), vidjet cu sto ce sad reci dr. R.
HVALA CURE..srce ste...
ja sam radila postkoitalni prosle godine i ispao je odlican..
evo, vec sam sanjala da mi se opet desilo ovo da se nije oplodila niti jedna stanica...onda znate kako me to muci..u stvari, znate i same jer ste to sve prosle..
ICSI je odobren, krajem sestog ili pocetkom sedmog mjeseca startamo..nadam se da ce ICSI biti rjesenje za nas..
mare, ovo je odgovor...znam da u austriji znaju i prije punkcije davati kortizon..zato sam i postavila pitanje glede imunologije...dakle prije punkcije se radi supresija imunoloskog sistema..valjda da bi doslo do oplodnje..
i da nadopunim sa svojim suprotnim slucajem: heterozigot za FII, u 20tima sam 8 godina bila na kontracepciji (cilest, yasmin) bez ikakvih problema i sada isto tri mjeseca yasmin prije trudnoce (nisam jos znala nalaze), a kao uz mutaciju F II nikako ne bi smjela na oralne kontraceptive. kod mene iz nekog razloga ta mutacija nije stvorila probleme.
s druge pak strane Dodirko bez mutacija i s jednom dozom yasmina zavrsi s masovnom plucnom embolijom.
Dodirko, napravi ti i taj PAI, nikad ne znas. ne bi trebao biti presudan, al uz sve nalaze, nek se nadje i taj.
ima ih tamo koji i ne znaju sto sve rade, tak da za svaki slucaj provjeri jos jednom, odnosno tocno to - provjeri dal ga samo trenutno ne rade. u sijecnju su radili.
Ne, nego ti se radi imunosupresija da bi došlo do implantacije - odgovor spodobi. Kako preskočit oplodnju, ne znam je li to ko skužio, osim opalit ICSI... Sve ti je to onako... mišljenjem na mišljenje, bez konsenzusa.
Vidi ovaj mariborski protokol za low respondere - tipa cetrotide od 2 dc i uvedi to, i mani se imunologije, iskreno. Ako si već na decortinu i pikaš se heparinom... Druge ti pomoći tu nema, nemoj sad o metalima... iskreno, ja za to mislim da je slično brojnoj alternativi - papilova/placebo, ovisno o uvjerenju, ali opet, de gustibus, ja ti govorim kao ja, neko će ti drugi nešto drugo reći. Sretno, izučavaj protokole za tvoju reakciju, pusti oplodnju na miru, ako idete na ICSI.
Ja uvijek imam loše embrije. Najbolji osmostanični. Terapija Aspirin i u ovom postupku Fragmin.
Kada sam bila kod dr.R rekao mi je da bi bilo dobro da idemo na PICSI (nadam se da sam to dobro napisala).
A zašto su loši? Njegov odgovor je bio- loš spermiogram, loši embriji.