Joooj kako je ovo postala jedna složena tema.Unaprijed se ispričavam ako ću koga povrijediti svojom izjavom, ali forum do definiciji je mjesto gdje se iznose različiti stavovi, pa ću si dati za pravo.
Nisam vjernik prema uobičajenoj definiciji ali se smatram osobom koja vjeruje u nepoznatu silu koja svemir drži na okupu, ma kako se ona zvala. Trudim se poštovati vjerske-religiozne stavove i običaje drugih, ma koliko bili različiti od mojih.
Za mene je crkva tako daleko od Boga da to ne mogu ni opisati... A ovo što crkva radi, a jednako i ostali vjerski moćnici širom svijeta je daleko od zdravog razuma, znanstveno-tehnološkog napretka i često ljudskih potreba. Crkvi je nažalost uvijek bila najvažnija moć. Stoljećima se "njegovalao" neznanje, stoljećima brak nije bio stvar slobodnog izbora na što je i crkva poprilično utjecala, užitak u seksu je grijeh, stoljećima znanost nije smjela napredovati... itd.
Djevojku iz jednog velikog grada na moru, koja je bila psihički bolesna, lokalni župnik je nazvao opsjednutom i upozorio župljane na oprez od blizine đavla u njihovoj župi!!! Izazvana tom užasnom izjavom pitala sam sestričnu koja upravo priprema diplomski na teologiji da li svećenici, redom obrazovani, načitani, ozbiljni ljudi zbilja vjeruju u postojanje vraga, nasmješila se i rekla: pa možda i ne, ali on je crkvi sad potreban više nego ikad. Isto kao i grijeh. Jer treba stvoriti osjećaj krivnje ako se radi nešto "grešno"... jer oni koji se osjećaju krivi, ili oni koji žive u strahu da nešto ne skrive ("ne uvedi nas u napast") su kandidati da budu pokorni. A njima se može upravljati i to nosi moć.
Ovim zbilja ne želim uvrijediti vjernike, ni rijetke svećenike koji su izuzetni korektni, niti osnovne humanističke misli svake religije, niti nečiji intimni odnos s Bogom. I potpisujem Pino u cijelosti, posebno primjer s Papinom isprikom koja je zakasnila nekoliko stoljeća. A koliko takvih crkva još duguje čovječanstvu...
Intimna vjera u Boga, Isusa, Svemir, Majku Zemlju, Prirodu.... je različita od kršćanstva, islama, budizma, hinduizma, šintoizma... na koncu ako se netko razišao sa crkvom u stavovima to ne znači da je napustio vjeru u Boga. Jer Bog ne živi ni u crkvi,ni u džamiji, ni u hramu. Živi unutar svakog od nas... i mislim da ne trebamo posrednika.
Vjerujem da su "ruke koje pomažu vrijednije od usana koje mole", kako je rekla Majka Tereza. U tom smislu udruga Roda i ovaj forum i članovi-ice foruma su pravi dragulj i vrijedniji od bilo koje crkve ili svećenika, jer forum je mnogima dao više snage nego svećenik, više podrške, suosjećanja i razumjevanja nego prijatelji, više informacija i razumjevanja svojih problema nego liječnik.
Marnie, na popisu stanovništva sam se izjasnila kao ateist iz čistog prkosa!Iako to u duši nisam.
Jer mi je pun kufer prebrojavanja podobnih i nepodobnih, licemjerja i lažnog sekularizma u ovoj državi.

Unaprijed se ispričavam ako ću koga povrijediti svojom izjavom, ali forum do definiciji je mjesto gdje se iznose različiti stavovi, pa ću si dati za pravo.
Odgovori s citatom