rekla je da ne. Da onda to nema smisla, jer bi im hotel i sve pojeli zaradu![]()
Ja vidim već da nema šanse da odu - di će na Grenland, još trošit teško zarađene pare, još nema pomoći - ko će im tamo uskakat nakon poroda. Nije muž neki manager, ako sam dobro shvatila, a firma nije neka korporacija kjoa bi obavila svu logistiku za njega/njih - našla kuću, upisala dijete u internacionalni vrtić, sredila papire, pomogla oko selidbe itd.
Koksy, you can do it kod vas doma, vidiš kako se sve poslaguje, posloži još malo i sebe i priču prema sinu i štimat će to nekako! Sretno!!!
Posljednje uređivanje od ina33 : 19.05.2011. at 15:30
Možda bi pomoglo kad bi se dogovorili da muž svaki tjedan recimo pošalje pismo djetetu..napiše par riječi koje će malom puno značit...neke slikice, nešto djetetu zanimljivo...druagčije je to nego kad pričaš preko skypa..ipak je opipljivo i možeš mu to čitat nekoliko puta i može on to čuvat..samo normalno, ne smiješ pretjerivat sa patetikom... trebalo bi to tako djetetu predstaviti kako najnormalniju stvar na svijetu a ne nešto što će ga još više ubedirat..
u svakom slučaju sretno![]()
Ne znam kako planiras roditi, ali ako si planirala prirodni neinterventan porod mozes bez problema (ako ces se dobro osjecati) nakon 24 sata traziti raniji otpust iz bolnice... Mama ce te ako sam dobro shvatila cekati kod kuce, beba ionako prvih dana nonstop spava, pa ces se moci i maziti sa Svenom i vjerojatno ce to lakse podnijeti...
eto, mislim da si se uvjerila da ti to možeš
samo bih još jednu stvar htjela reći, probaj se zamisliti u koži tm... nije ni njemu lako...odlazi od vas, ostavlja tebe trudnu s malim djetetom...a opet on je taj koji mora prehraniti obitelj, on je taj koji vas mora riješiti kredita...zato budi mu potpora, vratit će ti se negdje u životu...
Naravno da nije. Mislila sam na menadžere tipa firmi od 10.000 ljudi di postoje čitave druge hrpetine ljudi u Ljudskim resursima koje onda za te sređuju radne dozvole, vize, traže vrtiće, traže smještaj - ono, to im je dnevni posao, od 9-17 se samo tim bave.... kad bi bilo jednostavno, ne bi takvi odjeli postojali.
Posljednje uređivanje od ina33 : 19.05.2011. at 15:55
Kuzim sto Ina prica, tako smo mi kad je mm isao u Indiju dobili sve od njih... samo smo poslali kopije putovnica
slažem se s inom, apsolutno nema smisla ići s njime, čovječe, pa to je Grenland, ajde da je Hollywood...i da imaš logistiku..
ma ljudi pretrpe puno gore stvari, ovo uopće nije nešto tako tragično: čovjek ide negdje, zna zašto ide, i vratit će se
Pa da... i radit onda svu tu frtutmu za 4 mjeseca - ono, vrtit brojeve, nazivat hotele, surfat, zafrkavat se s administracijom, trudna itd. Forget it. Drugo je kad pošalješ putovnicu i ti "nevidljivi" (a u stvarnosti odjel s xy administratora) to srede za tebe.
Posljednje uređivanje od ina33 : 19.05.2011. at 16:05
hu, ako te tješi koksy, nemaš pojma kolko mi je laknulo kad sam, nakon naziva topika, pročitala uvodni post
tajming nije najsretniji, ali probajte to gledati kao priliku, priliku koja se ne pruža svakome. znaš šta ti znači da si makneš tu omču oko vrata, mislim na kredit. nakon ove početne tuge i nevjerice, probajte se ipak malo veseliti ovoj prilici
4 mjeseca nije puno. kako su već pisali, skajp je tu, ma bit će to sve super![]()
Ne bi vjerovale, sad me zove i kaze da mu njegov sef (on ga ne salje vec firma) kaze da bi se mozda ipak trebao probat izvuc...Da ce biti posla ovdje. Da se ide u Norvesku, kao sto su mnogi vec otisli, preporucio bi mu odmah ali Grenland...onako... I sad opet premisljanje nakon napokon donesene odluke. Zvat ce jos neke ljude pa da cujemo vise misljenja al do ponedjeljka mora odlucit dal ce potpisat ugovor il ne.
Uh, bolna tema za mene. Moj muž je išao u misiju kad sam ja bila trudna sa K. Nakon dva mjeseca sam rodila i nakon toga bila sama s njih dvije još pet mjeseci. D je kad je on otišao imala 2 godine i 8 mjeseci. Bilo nam je teško ali smo izdržale.
Bitno da organiziraš logistiku za prijevoz do i iz bolnice i za čuvanje Svena dok si u bolnici a drugo će se sve posložiti.
Kako bilo, sretno u odluci, ja te razlike Grenland-Norveška i koliko se koji teren plaća, i zašto je Norveška super, a Grenland ne valja, ne kužim - nek se on posavjetuje sa svojima i neka presiječe onako kako vam je najbolje.
koksy
vidim da se stvari možda kreću u drugom smjeru,
ali ipak da ti dam malo podrške ako dragi ipak ode:
mi imamo puno iskustava sa tatinim odsustvima, i nebi vjerovala
koliko se djeca mogu naviknuti na takvu situaciju,
mi imamo neke svoje male rituale i običaje što radimo kad smo sami
bez tate (spavamo zajedno, imamo neka posebna druženja i sl.)
a onda opet kad je tata doma opet imamo neke posebne običaje
(izletiće, sport i sl.) koje radimo samo kad smo u 4.
Djeca znaju što ih očekuje i dolazak ili odlazak tate vežu i za te neke male posebnosti u
stilu življenja i te ih promjene vesele.
Tvoj Sven i nije više tako malen i sigurno je samostalniji nego
kad je bio dvogodišnjak ili jednogodišnjak pa će ti samim time biti fizički lakše
koksy cure su puno toga pametnog napisale
život nije bajka, nije ni pošten često al nije niko ni rekao da će biti pošten. nekome sve ide od ruke i živi po ravnoj crti i super.
kad ti nije tako, onad se prilagodiš onome što je i odigraš s kartama koje si dobio najbolje što znaš!
čoni mi se da je u tvom slučaju trenutno to da tata ode raditi, da bi vam mogao osigurati malo bezbrižnije buduće dane
a tvoje je da stisneš zube, uzmeš život kod kuće u svoje ruke i plivaš kako znaš.
mlada si i zdrava mlada žena, za svoju ćeš se djecu izboriti to sam sigurna.Sven će shvatiti i sam da je tako i točka. Mama će njemu pomagati, a on, veliki dečko njoj. Nećete se ni okrenuti a 4. mjeseca će biti iza vas!
vidiš da je stanje kod nas stvarno loše, ljudi su bez posla i plaća mjesecima, zgrabite priliku i budite sretni da je uopće imate...
U svakom slučaju neće ti biti lako i situacija je nezavidna, ali što se mora, mora. Dao Bog da svi imali para i para i da nikad ne moramo dolaziti u ovakve situacije, ali jelte život nije savršen. Biti će lošijih i boljih dana ali ja vjerujem da će Sven to podnjeti možda i bolje nego što misliš iako će sigurno imati kriznih dana koje ćete morati progurati. Kao što su cure već i rekle ide na 4mj i proći će to brzo a kad ti bude teško sjeti se da će nakon 4mj stanje na računu ipak biti malo veće a to je u današnje vrijeme besparice i neimaštine itekako bitno i uopće je super da ima mogućnost zaraditi neku veću lovicu. Jel mogu ja poslati MM-a s njim, pa ćemo se zajedno tješiti, jer i nama financijska situacija nije bajna.
Ako se brineš kako će Sven doživjeti tatino odsustvo:
Kada je naš sin imao 2,5 godine MM je otišao van na specijalizaciju na dvije godine (bez koje praktički ne bi mogao ostati na svom poslu) - dolazio je samo za Božić i Uskrs i 3 tjedna ljeti. Ostala sam sama s njime bez skoro ikakve pomoći (moja mama bolesna, druga baka 300 km daleko i zaposlena, kad je bilo baš frka doputovao bi deda na par dana). A dijete je bilo vrlo senzibilno (za probleme sam se i savjetovala sa psihologom), ali je shvaćao i sve mu se moglo objasniti. Kad se tata vratio trebalo nam je vremena da se svi skupa uhodamo u novu kolotečinu, ali danas mogu reći da nikakvih loših posljedica na djetetu nije ostavilo. (Ostala nam je samo veeelika hrpa igračaka koje je uvijek MM donosio!)
Dijete od tri godine bit će na momente nesretno, ali dugoročno će sve sve biti OK.
evo i mm ide na brod i to na 6 mj. a sin je uuuuuužasno vezan za njega i već ga neko vrijeme pripremamo za to. ona ima 4,5 mj pa je to lakše, bar za nju al ne i za mm.
čuj, ako mora ić, mora i to je to. pokušaj gledat samo pozitivne strane toga. eto neće bit tu kad se beba rodi, al zato će bit poslije kad će bit puno važnije za oboje.
osigurat će vam financijsku sigurnost šta u današnje vrime nije mala stvar ( i mm zato kreće u navigaciju). siti se kako će vam bit super kad se vrati, a i 4 mjeseca (ako sam dobro shvatila ) prođe u čas, pogotovo sa malom bebom koja će vas zaokupit. a osim toga tu je i skype , možete se vidit i čut svaki dan.
eto draga drž se, znam kako ti je , jer i ja to sve prolazim. djeca nas iznenade kad se najmanje nadamo, preživit će ti on to.
Joj kad vidim koliko vas ima sto prolazite puno duza odvajanja osjecam se ko neka kokos koja tu bezveze cvili za pisljiva 4 mjeseca...
Ma kad sam i sama odrasla bez oca, obecala sama sebi da cu pokrenuti brda i doline samo da moja djeca uvijek imaju tatu kraj sebe, uz to ona 2 gubitka beba...ma sve to ostavlja trag, jos vecu zelju da zastitim svoju djecu i da im pruzim maximum. A i svakom je njegov kriz najtezi zar ne?
Beskrajno vam hvala svima na podrsci i utjehi, dok sam danas citala sve vase postove pozeljela sam jedan veliki grupni zagrljaj sa svima vama iako ja bas nisam osoba koja se voli grliti... bit ce da su hormoni
Mozda MM ustvari namjerno bjezi na Grenland da se ne nosi s onim najgorim, zadnjim dijelom trudnoce i brutalnim hormonalnim ispadima
Eto, malo sale na moj racun![]()
neka hormona! hormoni su zakon!
vidiš kako je odma lakše kad malo razmisliš o drugoj, pozitivnij strani.
a ti šta si sve proživila i preživila ovo će ti bit mačji kašalj.
koksy, ja sam kad sam vidjela naziv teme: tata odlazi, pomislila da vas tata napušta![]()
Srce mi se steglo, a kad sam vidjela da čovjek ide da radi... Aaaaaaaaaaj, moje sreće! Prema tome... šuti i moli Boga da su svi živi i zdravi!
Snaći ćeš se već nekako (žene su čudo), a Sven... predstavi mu kao da je to sasvim normalno, nemoj da osjeti da si tužna i da imaš dilemu. Tata ide, vraća se i to je to! Njega zaduži da ti umjesto tate pomogne oko bebe, neka ti doda pelene i neka bebu lupka da podrigne, osjećaju se time veoma važnim, jer će tata sve vidjeti kad se vrati!
Uzmi neki papir na koji ćete svaki dan napisati kako je on bio dobar i to spakujte u pismo i pošaljite tati, poštom. On neka ode s nekim u poštu da to pošalje, a tata neka nazove kad dobije.
Šaljem ti jedan veeeeeeeeeeeeeliki zagrljaj!
Ja sam s pomorcem,uopce ne razmisljam hoce li se potrefiti da bude tu kad mi je termin,prosli smo tecaj pa ako bude tu,bude...
Sada kasni na ukrcaj vec 20ak dana,s kasnjenjem odlaska kasne i primanja,a za razliku od place krediti nece kasniti na naplatu....
MM je tako nervozan da JEDVA CEKAM da ode na brod jer onda mozemo odahnut i znat kada ce euri na racun!
Prije bi uvijek kukala i cmoljila kad bi trebao ici,ali tada sam mislila samo na sebe a sada prvenstveno mislim na ovu lopticu u stomku!
Vjerujem da ce te sin iznenaditi koliko ce biti jak,a ti mu daj dobar primjer!
Brzo si shvatila sto je najbolje za cijelu obitelj tako da ne sumnjam da cete znati i Svenu objasniti te da ce on to super podnjeti!!!
Naš tata je "kao" tu ali kako već skoro 2 god.radi cca 14 sati dnevno + noćne + dežurstva, Terr. je na to navikla.
ALI, da je sretna s tim - nije. Ježi ga!
Kako zna biti da ga ne vidi ujutro kad ode na posao (jer ona još
spava) ni navečer ili noću kad dođe (jer ona opet spava) i
tako se "zavrte" 2-3 dana, pa se dogodi da se ona probudi i vidi njega
u krevetu, pita: "Jel tata još nije otišao ili je tek došao?"![]()
Voli ga jako i imaju neke samo njihove fore, igre i ludiranja - doslovno,
cika, vriska i urnebes!
A on nju obožavaaa.
Moja malenkost je u tim njegovim odlascima, dolascima i izbivanjima do
sad bila konstanta - ono u smislu: mama je tu i to je uzimala zdravo za
gotovo.
Jer i jesam bila uvijek tu: 3 god.produljenog porodiljnog, poslije toga se
firma u kojoj sam radila zatvorila - znači, otkaz i tako i dalje doma.
U zadnje vrijeme me zdravlje počelo zafrkavati i kad ja ne bih mogla, a
tata je stalno na poslu, ona bi morala biti kod bake.
Sad je ta situacija još uvijek aktualna i ona na telefon prvo pita:"Mama,
jesi ozdravila?"
Slijedeće pitanje je:"A za koliko dana ćeš ozdraviti?"
E, to mi je zbilja koma.
A prije sam mislila da je najgore to što tate nikad tj.rijetko ima doma.
Koksy, stvarno ali najstvarnije hvala Bogu da ste zdravi i da se volite
Lova vam treba - glupo mi je uopće i govoriti o tome: svi znamo kakva
su vremena, cure su već sve rekle!
Ne poznamo se, ali zbilja mi je žao ako ćete privremeno morati biti
odvojeni.
Što se tiče organizacije, nemam ni najmanje sumnje da ćeš sve posložiti!
Pišem i stalno imam Svena u glavi - ako će tata otići na 4 mj., sigurno će
biti dana, trenutaka kada će zbog toga biti tužan.
Ali, imat će i tebe i bebu i puno toga lijepog oko sebe
I u svakom trenutku će znati da je to samo privremeno i da će se tata
vratiti!
Bit će sve dobro - vidjet ćeš!![]()
Jelka, ja sam samo htjela predočit koksy da je to teško izvedivo - papiri itd., ako nemaju firmino zaleđe u smislu logistike koja će im to riješit, jer je to previše posla, pogotovo za trudnicu, po meni.
Ne kužim te, ali nema veze, ja sam shvatila da je to neka firma koja to nema i di bi ona to morala sama.
A ja sam shvatila da ni pod kojim uvjetima koksy ne bi išla van HR, pogotovo što firma ne nudi logistiku za članove obitelji.
Ma ko što veliš, nije sad to važno.
Nije vazno...znate zasto? Jer on NEIDE!! Sad me zvao, kaze da mu sef neda da ide, da mu je prevrijedan i da ga treba ovdje. Kad mi je to rekao cak sam se malo razocarala jer ipak se vec 4 dana psihicki spremam na to, podjelila sam zadatke mami, frendicama, susjedima... ko ce sta kad ode. I on je to osjetio i sad je lud i nervozan jer on nije shvatio da sam ja 100% na cistu s tim da ide. Eto ti brak preko telefona...![]()
No sta je tu je, nece Grenland pobjec, vjerujem da ce biti jos prilika a mozda i dobijemo na lotu pa nece ni trebat
Ma sretna sam sto ostaje, nitko i nista ga ne mogu zamjenit na porodu i u prvim danima bebinog zivota. Samo sto sam vec zamisljala bezbrizan Bozic gdje ne moramo razmisljat i vagat koliko novaca mozemo potrosit na Svenov poklon.
Najbolje da sad to zaboravimo i nastavimo zivotnu borbu dalje.
Hvala vam svima jos jednom sto ste mi pomogle da shvatim da sam jaca nego sto mislim.![]()
Posljednje uređivanje od koksy : 20.05.2011. at 12:09
E pa dobro, resenje se nametnulo samo
htjedoh svasta nesto napisati, al kasno marko na kosovo stize...
vazno da je sve za sada rijeseno. i drzim fige za neke buduce poslove. ili loto.![]()