ajme, cvijeto, obožavam te![]()
![]()
Ja sam rodila s 22 godine, nakon što sam i odradila ponešto, i bila pred kraj faksa, i već skoro 5g živjela sama, tako da je meni pojam "žive s roditeljima do 40. "apsolutno stran. Svejedno, ne smatram da su djeca s 13-sposobna biti produktivni članovi društva u nekoj mjeri u kojoj ja to nazivam produktivnim članovima. I znate što me fascinira-u isto vrijeme se to čuje od sudionika na temi koji bi svoju djecu "sačuvali od testiranja i stresova i svega sa 6, jer je to lakše doživjet kasnije". Kako mislite da djeca koja su čuvana u bumbaku do 10.-u 13. postaju produktivni članovi?
Ne kužim. Nekako mi je to kontradiktorno. A možda sam skroz promašila.
Cvijeta, genijalno, upravo sam to htjela reći s ovim svojim kontekstom... Jer se o tome u HS-u radi... o određenom postojanju na rubu, pa je teško sve to spajati. Zato i mislim da će teško bit "rubnima" ulazit u sustav. I ovo da ne možeš uzimat one djeliće povijesti koji ti se sviđaju, pa od toga napravit neku cjelinu, a da funkcionira, čini mi se - ovo što si navela u poruci mikki - produktivni s 13, attachment parenting, sve su to neke kontradikcije....
vidim da je cvijeta nešto puno slično napisala prije mene, dok sam ja pametovala![]()
Obiteljska klima i prioriteti oblikuju dijete išlo ono u školu ili se školovalo doma i moš ga frigat. VAljda to tko se školuje gdje ima više veze kako obitelji paše nego s nekim temeljnim razlikama u rezultatu, čini mi se.
Slažem se s cvijetom, jer i ja ovdje od svih proHS-era jedino razumijem Rozu. Iako su moji stavovi u gotovo svemu dijametralno suprotni njezinima, ipak RESPEKT Rozi.
I ja se ne umiljavam ni radi čega.
I svimbam ifinu prvu rečenicu.
to da se nekužimo je očigledno.
jedino što sad stignem napisat je da po meni nije normalno (a msilim da se na to sirius referirala)
ono što je danas jako često- djecu, maltene bebe se već želi gurnuti da se čim prije "osamostale"
da se tako izrazim (od odvajanja u rodilištu pa na dalje da se, jelte, čim prije navikne na surovi svijet), dakle u periodu kad bi dijete trebalo biti dijete,
a onda pak s druge strane je normalno da se za tu istu djecu kad više to nisu (dakle na pragu ili kad opunoljete) i dalje u potpunosti brinu roditelji.
po meni, ovako grubo rečeno, dijete treba dobiti maksimum brige u vidu majčinog tj roditeljskog vrmena i pažnje od trenutka rođenja na dalje,
s time da se to progresivno s vremenom polako smanjuje.
i postupno "puštaš" dijete od sebe s nadom da će negdje do puberteta usvojiti onu "kičmu",
jer nakon puberteta se ionako roditeljski utjecaj znatno smanjuje, što je i prirodno.
Posljednje uređivanje od mamma Juanita : 03.06.2011. at 15:50
u biti, ja nemam osjećaj da ne razumijem vas koji se stavljate da smo na kakti suprotnim stranama.
samo se ne slažem s gro toga.
kako će usvojit kičmu ako ne ide u vrtić, školu, sve je prilagođeno tome da mu ne bude stresno, uči što i kako ga/ju zanima...
Ima li koje iskustvo kako se HS-ovac suočavao s društvom u kojem živi to kad ga obitelj ili "nišna obitelj" ispusti u ostatak društva... nadam se da je to ipak prije 18-te? Činjenica je da se ostatak sustava teže suočava s prirodom, ali imam dojam da se HS-ovci... da će oni imat izazova u konktaktima s društvom?
Posljednje uređivanje od ina33 : 03.06.2011. at 16:02
cvijeta, stvarno si to jasno i jezgrovito srocila.
a i duhovito.
mama ju, u ovoj recimo nasoj generaciji (svi preko 20-et) koja je stvarno bila odvajana u rodilistu, nedojena, kakav ap i slicno, ovdje u becu ne poznam niti jedno od nasih prijatelja i poznanika, koji nisu na pocetku ili u sredini studija otisli iz roditeljske kuce i zivjeli u raznim varijantama wg-a. dobar dio njih je i radio za vrijeme studija, jer roditelji nisi mogli financirati studij. dakle mislim da nije do toga.
ovaj "fenomen" zivljenja s roditeljima do 40 u nasim krajevimaje cisti produkt ekonomske situacije, u kojoj je odvajanje financijski tesko.
cak i kod ovih, kako cvijeta kaze, njemaca se u posljednje vrijeme opaza porast broja djece koja zive duze s roditeljima, jer se je ekonomska perspektiva za mlade ljude promjenila na gore.
ovdje svi pricaju o "generation praktikum" - skraceno objasnjenje: pristojno obrazovani ljudi, koji nikako ne mogu dobiti stalno zaposlenje, ili na odredeno vrijeme ali s perspektivom, nego je najvise sto uspjevaju dobiti neka vrsta prakse koja se placa minimalno (300,400 eura), tako da od toga ne mozes si ni podstanarstvo platiti, a kamoli sto vise.
drugi fenomen je: "Prekarisierung".
ja sam to već napisala strejketici, al me ne ferma nitko
naravno, pa di ćeš ako s 30 JOŠ nisi našao pristojan posao, kakva djeca, ženidba...kakvi bakrači.
Jedino grlom u jagode, nekad to bude super, a nekad prava katastrofa.
naravno da su neke stvari bile dobre i prije, a sigurno su sve te stvari i dobre i lose bile takve s razlogom koji su odgovarali vremenu u kojem su se zbivale. pa su 13-godisnjaci radili u polju ili bilo gdje, jer se drukcije nije moglo prezivjeti, a ne zbog toga sto je neki psiholog ili tko vec rekao da je to dobro za djecu.
imalo se 10-15 djece, ne jer su roditelji zeljeli svoje roditeljsko srce umnogostruciti, nego jer su djeca bila prvenstveno jeftina i dostupna radna snaga, a trecina ih je ionako umrla prije.
pa ako je prosjecni zivotni vijek bio 40 godina, a trebala si roditi 15-ro djece, pocela si sa 15.
a ako nekoga zanima, moze i potraziti price o tirolskoj djeci s pocetka 20-og stoljeca koja su u dobi od 4, 5 godina do 12, 13 po cicoj zimi danima hodala do bogate bavarske, cijelu zimu tamo radili razlicite poslove i vracali se u proljece kuci s nekom crkavicom. ako su prezivjela naravno.
i da nam ne bude dosadno, sto fali zenama koje radaju izmedu 30 i 40?
nismo dugo.
![]()
ne radi se o tipfelerima nego se poremetilo kod unosa s mail -word dokument-forum, ne znam zasto i kako. Te mailove je pisalo barem petnaestak razlicitih ljudi, bio bi bas zgodan argument protiv HE da bas svi imaju los spelling. Ja sam ispravila nekoliko rijeci, ali za vise nisam imala vremena.
U vezi vrhunskog pravnika, moguce je da je bio disleksican, sto je disability radje nego nedostatak pravopisnog obrazovanja.
sirius vidim potpis ti je 2002. moj je 2000.
pa evo sto imam za reci.
do prije nekog vremena moje dijete nikako nije moglo razumjeti zasto mi ne zivimo u zg-u gdje su baka i deda, zasto ne zivimo s njima, ili barem u istom gradu.
pa kaze ona nama, da ce ona zauvijek zivjeti s nama, a kada bude imala djecu , muza i tako to, da cemo svi zivjeti u jednoj kuci, jos ce i prijateljicu s njeom djecom i muzem pozvati, da zivimo zajedno. (blago nama)
i evo slucajno ovih dana, nekako smo dosli na tu temu i evo sto kaze:
naravno da ce za vrijeme faksa otici od nas, i opcenito voli ona nas najvise na svijetu, ali zivjeti ce drugdje vjerojatno s najboljom prijateljicom ili vise njih, posjecivati nas (no barem nesto) i opcenito ce vise vremena provoditi sa svima njima, nego s nama. putovati ce i tako to.
Mislim da za Englesku postoje neki rezultati, raspitat cu se i probati nabaviti.
Alan Thompson je prije nekoliko godina objavio knjigu-rezultate istrazivanja vezanog za HE, ali mislim da je fokus bio na tome Kako djeca uce izvan skole. Mozda ima nesto i o njihovim daljnjim profesionalnim putevima, pogledat cu.
Ja imam mnostvo primjera iz okoline, ne znam je li bi ti to bilo interesantno/relevantno.
evo to je ono kad kažem da se ne razumijemo.
možeš slijediti ideju da je za kičmu potrebno odmah od rođenja maksimalno prilagođavati dijete svijetu takav kakav je,
pa i ako je to na štetu djeteta (nek se nauči od malena)
ili pak možeš slijediti ideju da je za čvrstu kičmu potreban čvrst temelj
a to znači zadovoljavanje onih osnovnih potreba kada je to najpotrebnije u ranom djetinjstvu.
a to jest potreba za blizinom roditelja(osobito majke što je dijete manje) ili barem odnosa 1na 1 dok je dijete još jako malo.
itd.
to što dijete ide u vrtić i kasnije u školu bi trebalo značit da će čvrsto kročit kroz život?
Posljednje uređivanje od mamma Juanita : 03.06.2011. at 17:01
Posljednje uređivanje od ina33 : 03.06.2011. at 17:08
Cokolina, to Ken Robinson zove paradigmom koja pociva na prosvjetiteljskoj ideji uma (iz 18. st) .
Onaj Louisin clanak o filozofiji autonomnog ucenja je sazetak za drugaciji pristup, ali se on ne moze uzeti u obzir, ako jedino "ozbiljno, konkretno" ucenje je ono koje se dogadja po ovoj gore paradigmi.
Da ti napisem malo detaljnije sto oni rade na toj povijesti, diskvalificirala bi je vjerojatno iz kategorije akademskih znanja.
Zemljopis se uci iz Thames River explorer visit
Biologija iz Natural History Museum visits
Povijest/Knjizevnost/Matematika/ Zemljopis/Latinski/ Glazbeni itd... iz Museum of London visit
Sve se ustvari svugdje moze uciti.
To je point, ali to je tesko prepoznati/prihvatiti/ razumijeti ako se stalno polazi od toga da pravo znanje, ozbiljno znanje, konkretno znanje je samo takvo koje dobijes kada dobro zagrijes stolicu i zapamtis ono sto je netko ispredavao.
nadam se da se ne uči povijest u British M.
ne znam seni, ja nemam dojam da je to samo iz ekonomskih razloga nego (i) iz kulturoloških, mentalitetnih razlika.
recimo dominatno protestantski mentalitet je prilično drugačiji od dominantno katoličkog po tom pitanju.
neovisno jesmo li ili nismo vjernici, to je jednostavno kulturološko ozračje u kojem se rodiš i živiš.
Posljednje uređivanje od mamma Juanita : 03.06.2011. at 17:18
Ina, sigurno ne bi trebao tako izgledati ni u Hrvatskoj.
Da se mi sutra preselimo u Hrvatsku i OKK, nemam nikakve sumnje da bi nam zivot bio u raznolikim inerakcijama i sarolikim nisama, ama bas nikakve sumnje nemam da bi to funkcioniralo, sto se ucenja tice, vrlo slicno kao i ovdje.
Bilo bi drugacije, radili bismo drugacije stvari (koje ovjde ne mozemo raditi), vjerojatno na ponesto drugaciji nacin, ali rezultat, sto se ucenja, funkcioniranja u drustvu i slicnoga tice, mislim da nikakvih problema ne bi bilo
seni, jesi trudna?
MJ, ja se skroz slažem s ovim tvojim zadnjim postom. i svi koji me znaju znaju da nisam od tih čeličenja. i, slažem se da je za čvrst korak kroz život najvažniji čvrst temelj. i znam da se i krumpirić slaže.
i da i ja i ona slijedimo tvoju ideju.
al to nema veze sa školom.
ti ga, ako sam dobro shvatila (a sigurno nisam) želiš maknuti iz škole, zašto? zato što je škola produkt ovog našeg društva koje po tebi ne valja. i stvaraš buduće nositelje promjena društva. dakle, ne da bi se dijete tom društvu što bolje prilagodilo, nego da ga mijenja.
ili, ga želiš zaštititi od ocjenjivanja, procjenjivanja, dosade we, dok mu ne bude 18, kad će se moći bolje nositi sa ocjenjivanjem, procjenjivanjem, dosadom, we, a tu onda dolazimo na ono o čemu priča krumpirić. nije to neki ultimativan stres za dijete. to je način kako funkcionira svijet. a sklona sam vjerovati da tako svijet funkcionira iz razloga jer tako funkcioniraju pojedinci. mi. pa djeca se ničim izazvana uspoređuju, ne treba im zato škola. ima te neke okrutnosti u nama, kako god okreneš.![]()
otkud ti to?
ali priznat cu ti da sam bome osupnuta ovim brzinskim razvojem moje curke i nekako si mislim steta da nema jos jedne malesne glavice
a apropo ove tvoje price o co-sleepingu. mozda je greska bila u tome da se 10 godina co-sleepala (oprostite mi ovu nepismenost), pa sada kako kaze mama ju precvrsto kroci kroz zivot.
Mene jako cudi kako mozete to zakljuciti.
Cak i o zanimanjima, iako sam ih navela, ali zar nisu ona, i za taj relativno malen uzorak, raznolika?!
A o ideoloskoj strukturi da ne pisem.... ona je jos raznolikija, od Katolkinja, Protestantica (dva razlicita smjera), preko Zidovkinja (Chamutal i Micky su iz Izraela), ateistica i panteistica.
Ima i nesvrstanih, i pagana i svacega.
Ono sto nam je svima zajednicko je samo to sto nam djeca ne idu u skolu.
To nam je svima vjerojatno jedini zajednicki nazivnik.
Cvijeta, eno na, došlo je na moje od prije kojih 20 stranica da je tu jedino ROza čista u glavi, koliko god šašavo zvučala.
Ono što mene kopka po glavi, možda je već pisano, ali brate ne mogu ispočetka čitati, a ja plava pozabila...Kako su Skandinavci riješili OKK? Ja nisam anglosaksofil![]()
Beti, nadam se da se neces uvrijediti, ali upravo zbog ovakvog stava (kojeg sam podcrtala) meni je vazno da mi djeca ne idu u skolu.
Jer skola kakva danas postoji se temelji na tome sto si napisla.
Igra nije ucenje, neka znanja su vaznija od drugih; ocjene i svjedodzbe su vazne za buduci profesionalni zivot itd...
Ja uistinu mislim da to nije tako i sretna sam da mogu biti izvan sustava koji takav stav prenosi
Medjutim, to je samo jedan dio price.
Drugi dio je da u svim tim, kako si iz nazvala, alternativnim aktivnostima, djeca uce stvari koje bi ucila u skoli, i jos vise, samo na drugaciji nacin.
Tako uce od kada se rode pa do kada krenu u skolu.
I puno toga tako nauce.
Zasto ne bi mogla tako uciti i i kada predju 6 i pol godina?
I kada predju 20 i 30 i 40 itd...?
Puno toga ucimo, i na razini informacija, i emocionalno i socijalno, kroz igru, zabavu, ono sto se na engleskom zove leisure, kroz dokolicu (schole)
Nedavno me netko pitao koliko smo se odmaknuli od tog grckog modela skole kao dokolice, slobodnog vremena.
Sto reci....
nisi dobro shvatila
ili valjda nisam dobro objasnila.
nit bi ja svoje dijete maknula iz škole(rekla sam već negdje ranije da sam ja s našom školom prilično zadovoljna, još da nas država subvencionira i da se ne moram iz mjeseca u mjesec mislit mogu li to platit bilo bi divno.
ja sam odgovarala krumpiruši na ovo :
jer se ne slažem da je to što je navela uvjet te "kičme".kako će usvojit kičmu ako ne ide u vrtić, školu, sve je prilagođeno tome da mu ne bude stresno, uči što i kako ga/ju zanima...
a da ti sad odgovorim na ovaj post, makar već jesam pisala što bi ja i kako.
voljela bi da se obrazovni sustav reformira ali ono, u potpunosti :trenutačno utopija:.
mislim da trebamo napustiti ideju da je samo jedan način obrazovanja ispravan pogotovo jer on pokazuje puno manjkavosti.
to što u HR postoje 3 alternativne škole nije ni blizu dovoljno (koje su, bdw, konstantno na rubu egzistencije i zatvaranja zbog ignoriranja institucija i činjenica da mi, roditelji tih škola izdavamo lovu u prirez i proračun za , najte zamerit, vašu djecu, a nas ko šljivi).
mislim da treba omogućiti obrazovanje izvan škole svima koji to mogu i žele.
mislim da bi svi skupa od ovoga imali koristi.
znate li, primjerice, da je program "korak po korak", koji će, vjerujem, biti sve zastupljeniji u školama,
mnogo toga naslijedio upravo iz alternativnih pedagogija, waldorfa i montessorija?
a konkretno, odgovor na pitanje o fukncioniranju svijeta i pojedinca- sve se to mijenja kroz prostor i vrijeme.
ako nije dobro, treba mijenjati, ne prihvaćati jer tako svijet funkcionira.
to ne znači da će nam djeca poginuti u toj borbi.
ja ti za svoju mogu reći da se ni malo za to ne brinema odavno nisu bebe.
ovisi o vodiču :D
to je bilo malo šale, naravno
nego, kao što je cvijeta i rekla, pa nećemo se na tome navlačit-na etečmentu.. naravno da su dobri temelji i samopouzdanje osnovni, ali nema šanse da se dijete koje živi samo okruženo onima koji svoje potrebe uvijek podređuju (ili uglavnom podređuju) djetetovima bude samostalno s 18, a o 13 da ne pričam.
Ok, razumijem da hs-ano dijete nije izolirano, al onaj tko ga obrazuje u niti jednom trenutku nije prema djetetu objektivan.
i opet mislim da se ne kužimo.
nije stvar u podređivanju roditeljskih potreba naspram djetetovima
nego podređivanje jednom zastarjelom sistemu (iz prosvjetiteljskog doba, jel, nije baš najnovije i štošta se od tad u svijetu oko nas prominejilo) naspram djetetovim potrebama.
bdw, da bi dijete bilo ok, važno je i da roditelj ima zadovoljene svoje osnovne potrebe.
krumpi, ali zašto bi to bilo nerealno?
kako ćeš se brinuti kako spada za dijete ako se nisi u stanju brinuti za sebe?
znate kako to ide u avionima, kažu da u slučaju nesreće prvo kisik uvijek date sebi
kako bi mogli pomoći drugima..
Zasto bi trebao biti objektivan?
Polazis opet od toga da roditelj preuzima ulogu skolskog ucitelja i da ima zadacu prenijeti neko zadano znanje koje ce trebati prekontrolirati i kojeg ce trebati nekome pravdati (ocjenu, na primjer, roditelju ili skoli ili nekom drugom)
Dijete moze uciti na drugacije nacine.
Ne treba mu netko tko je objektivan. Dapace, upravo obrnuto, netko tko je subjektivan i zato lakse moze znati pa onda i omoguciti okolinu koja ce mu biti odgovarajuca za ucenje.
znači, ne igra više ona - "bez muke nema nauke"?
sve kroz zabavu i dokolicu.![]()