Meni je isto jako teško što bebe moraju ostati same neko vrijeme, one kojih se mame odmah po rođenju odmah odreknu ipak dobiju šansu da dobiju obitelj, meni je puno teže kad ne žele preuzeti brigu o njima nego ih ostave u domu i ne želi potpisati papire.

S druge strane ima slučajeva kada mame operu hormoni, svašta se u trudnoći i pri porodu može promjeniti, a da se kasnije vrati u normalu i zato mi je fer dati jedan kraći rok da se predomisli.
Po mom mišljenju nadležni CZSS bi trebao sve unaprijed odraditi da dijete ide posvojiteljima isti dan kad je taj rok da se mama predomisli prošao, tj. da beba može biti posvojena s 30 dana starosti a ne s tri mjeseca kako je kod nas regulirano.

Svima koje ovo zanima preporučam pročitati Gesta ljubavi Catarinne Bonnet koja je radila s tim majkama. Lako je osuđivati i govoriti "ja to nikad ne bi mogla". Normalno da ne bi mogao bilo tko tko je odrastao u barem donekle normalnoj obitelji i tko je naučio što je ljubav i briga o djeci. Mnoge od tih majki su i same bile zanemarene, neke i ozbiljno zlostavljane i njihovo davanje djeteta na posvojenje jest na neki način izraz ljubavi. To što u bolnici se netko može činiti hladan i bešćutan može biti istina ali i ne mora. Tko od prmatrača sa strane može znati je li žena zlostavljana, možda i silovana?

Postoji i milijun drugih razloga zašto netko ne može brinuti o djetetu, bolest, teško siromaštvo, razne nesreće.

Meni se stvarno diže kosa na glavi kad netko krene komentirati biološke roditelje djece u smislu kako su mogli, kad je tako lijep/lijepa, divan/a, a ništa ne znaju niti trebaju znati o okolnostima naših priča. Još ako mi to netko kaže pred njima kad budu veći mislim da ću ga lansirati na mjesec.

U gore spomenutoj knjizi piše koliko opasno može biti takvo nagovaranje od strane osoblja, posebno kod mama koje imaju i suicidalne namjere i jedva su same sebe uspjele nekako svladati da u trenutcima mraka ne ozljede dijete. Mislim da bi tu knjigu trebali pročitati svo osoblje rodilišta, ginekolozi i radnici u Centrima za socijalnu skrb.