Stranica 8 od 23 PrviPrvi ... 67891018 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 351 do 400 od 1128

Tema: Stambeni kredit u CHF

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Imate super kredit ocito, ili ste prije imali ustedjevinu... jer sam navela razliku samo prema rati koju netko ovdje placa, a ne znam za kako velik stan, ali pretp da nije puno veci od 70 kvadrata

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Svatko sebi bira i nek vam je sa srećom, ali nema univerzalno dobrog izbora jer on ovisi o mnogo faktora, od kojih nikad nisu svi pod našom kontrolom.
    Ova situacija s krizom i švicarskim frankom sad ostavlja katastrofičan dojam, ali nije to sve crno-bijelo.

Još uvijek ne vidim tu silnu prednost toga da za jedan stan uštediš dok pritom na podstanarstvo jedan "baciš", umjesto da otplatiš dupli iznos na stambeni kredit jer smo banana država koja nema svoju banku pa nas kamatare dok još mogu.
    Meni se to čini kao dvije financijski podjednako pušiona situacije.
    Osim što u jednoj živiš u svom stanu i u njemu radiš što hoćeš i ulažeš u svoje kad i koliko možeš, a u drugom ovisiš o nekoj, u pravilu stranoj osobi, koja ti može reći da neće popraviti nešto što se pokvarilo, može podići najamninu, ili joj zatreba stan pa ti moraš tražiti drugi u neko vrijeme koje ti može biti i jako jako nezgodno.
    Fleksibilan si koliko si inače fleksibilan, nitko meni ne brani da stan za koji plaćam kredit iznajmim i odem živjeti u manji/veći. Ili u drugi grad.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

smedja nismo imali ušteđevinu, samo sreću da smo stan kupili 2002. Nas je kvadrat koštao 850 eur.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

zubić vila o ovome sam i ja počela razmišljati...Stalno smo pričali, prodali bi stan, kupili kuću van grada...Ali nekako mi se jednostavnije čini iznajmiti naš stan, a unajmiti nešto drugo bar za neko vrijeme dok se možda vremena ne promjene ili kaj ja znam, stan nam je uvijek tuk, naš je...A opet ne znam je li to tak pametno. Ma pojma nemam!

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nema tako povoljnog kredita Smedja. ana.m, vi niste u istoj računici jer sa tom ratom sigurno niste digli cijelu vrijednost stana na kredit ili ste kupili još dok su bile marke jer su nakon toga cijene realno otišle duplo gore kad je došao euro jer ono što je bilo 100.000 maraka uskoro je koštalo 100.000 eura.

Mislim da je najsretnija varijanta ući u kupovinu sa bar nešto ušteđevine tako da se digne što manja glavnica, ako se može. Biti cijeli život, i sa djecom podstanar pa to plaćati umjesto kamate banci- fakat nije neki jack pot pa ni ušteda.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Pisale u isto vrijeme.
    ana.m, svakako ste u neusporedivo boljoj poziciji nego da ste dvije godine kasnije kupili stan pa imate mogućnost kad tad zamijeniti za veće. Super!
    Vidjet ćeš sama što se više isplati, ovisi koliko još imate kredita, koliko bi vas koštala kuća, nema tu univerzalne računice, ona ovisi o vama i vašim željama i mogućnostima. Sad u krizi se stanovi slabo i jeftinije prodaju, ali opet sad možeš jeftinije i kupiti, ako misliš odmah kupiti kuću.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku
    Još uvijek ne vidim tu silnu prednost toga da za jedan stan uštediš dok pritom na podstanarstvo jedan "baciš", umjesto da otplatiš dupli iznos na stambeni kredit jer smo banana država koja nema svoju banku pa nas kamatare dok još mogu.
    X
    I uvijek radije odaberem svoj stan za koji me guli banka nego tuđi stan za koji me guli netko drugi.

Isusati, rata od 2300 kn :slini:
    Moja je par puta veća (kao i cijena kvadrata kupljenog krajem 2007)

inače, ja sam nedavno računala i ispalo je da nisam puno u gubitku u usporedbi s time da sam uzela kredit u €.
    Jedino što je deprimirajuće to što sam dužnija 60% više eura nego što sam bila kada sam uzimala kredit.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja bih vjerojatno pala na dupe da čujem koliko su vama rate, ali realno, mi to ni ne bi mogli plaćati nikako...

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ana bas mi je drago da vam je to uistinu cijela rata... imas pravo, tvoja rata je cca kao moje podstanarstvo za slicnu velicinu stana, tako da je u tvom slucaju kupnja stana bio super potez, ali dva puta veca rata, ili dva i pol puta za istu velicinu stana mislim da nije isplativo...

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Smedja, sto imas misliti, u jednoj varijanti na tebi zarađuje banka kroz masnu kamatu koju plaćaš jer ti je posudila novce da odmah kupiš stan, u drugoj iz mjeseca u mjesec plaćaš podstanarstvo kupujući vrijeme dok ne uštediš za svoj stan. Kako god okreneš, "isplativo" je tu jako relativan pojam i uvijek te netko guli, kako reče icyoh.

U čemu je razlika između osobe A koja plaća podstanarstvo 2500 kn i 2500 kn stavlja mjesečno u stambenu štednju da bi za 20 godina kupila stan, i osobe B koja je već kupila stan koji joj odgovara i ima ratu 5000 kn za kredit na 20 godina? I jedna i druga trebaju 5000 kn mjesečno ako ne žele dočekati mirovinu kao podstanari.

Sve to košta. Meni je draži ugovor s bankom na određeno vrijeme, tebi je draža štednja i plaćanje podstanarstva. Ali ne možeš tvrditi da je ovo tvoje isplativije, nije čak ni uz cijenu kvadrata kakvu smo plaćali prije 3,4 godine i prosječnu kamatu od 6%. Niti jedan kredit nije sam po sebi "isplativ", uvijek si ti taj koji treba lovu i banka ta koja zarađuje što ti ga daje, ali podstanarstvo kao alternativa je naličje istog novčića.

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Evo sad sam si malo dala truda.
    Pretp cemo da rata kredita nece rasti niti iznos podstanarstva, sto je recimo podjednaka vjerojatnost.

Ako placas kredit 5000 kn mjesecno 30 godina, platis banci 1,800 000 kn (znaci da si kupila nekretninu vrijednosti cca 850 000 - 900 000 kn s obzirom na kamate, ako ne i jos manje vrijednosti)
    Nakon tih 30 godina imas svoj stan.

Ako placas 2500 kn mjesecno podstanarstvo i 2500 kn mjesecno stavljas na neku vrstu stednje s kamatom 3% (sto bi bilo minimalno ocekivati da bude prosjecni iznos kamate u toku 30 godina, a vjerojatnije da bude nesto vise) na podstanarstvo u 30 godina potrosis 900 000 kn, a ustedio si 1 467 882 kn za koje ces si prije penzije kupiti stan (ako zelis) ili imas za jos 45 godina podstanarstva.

Stvar je da nazalost kamate na stednju padaju (a nekad su bile i vise od 6% godisnje), a jos brze rate kredita rastu...
    Zakljucak nek svatko donese sam...
    Posljednje uređivanje od smedja : 21.07.2011. at 09:11

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

dakle, plaćaš isto, u oba slučaja u penziji imaš svoj stan
    u slučaju podstanarstva živiš u tuđem do penzije, sa svime što to nosi, ali kupiš veći stan u penziji
    u slučaju kredita živiš u svome do penzije i nastaviš živit u svome

ne vidim tu prednost podstanarstva

ja zapravo ne vidim dobrobit od niti jedne od opcija
    jedina dobra opcija je da umre stric iz amerike

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

(da dodam, mi, eto, imamo sreće i imamo kredit za stan u kunama)

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ma stvar je samo teoretski takva... nazalost praksa se pokazala u malom vremenskom razdoblju (3-5 god od 30) da su rate podivljale... da su banke digle kamate (i to se ne tice jedino onih koji imaju fiksnu kamatu 30 godina otplate) tako da na to nazalost racunam...

a ovo i znaci da mozes nakon 20 godina platiti 600 000 podstanarstva i s ustedjenih 850 000 kupiti stan u kesu...
    Posljednje uređivanje od smedja : 21.07.2011. at 09:33

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da, to stoji, čisto financijski je tako. S druge strane tih 20godina moraš živjeti u hrvatskom podstanarstvu, što isto ima specifičnosti (ajmo to tako nazvat ). Doduše, ovisno o sreći.

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Imas pravo
    Posljednje uređivanje od smedja : 21.07.2011. at 09:39

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ovo što računaš sam računala u zadnjih 5 godina 50 puta u svim mogućim varijantama.
    Zaboravila si na još neke parametre:

Kamate na stambene kredite bi po svemu sudeći trebale padati, ne drastično, ali bi, u slijedećim godinama, dok se ne izjednače s onima u EU. I općenito su padale sve do ove krize kad je stala prodaja i sad opet polako padaju.
    Cijene solidnih stanova na solidnim lokacijama, ako je suditi po zadnjih 20 godina i inače, za 20 godina mogu biti samo veće, u najboljem slučaju ne puno veće.
    Kamata na štednju nije neka zarada pa računaj da to što možeš kupiti za dvadeset godina za taj iznos od 1,4 mil. kuna si mogao kupiti danas za milijun. Većina ekonomista će ti reći kako je kamata na štednju ekvivalent padu vrijednosti novca zbog inflacije. Što ne znači da ne treba štedjeti, svakako bolje nego uludo potrošiti, a i uvijek je dobro imati crni fond.

Tebi odgovara ovako kako si odlučila i to je super, ali griješiš ako u tome vidiš neku veliku isplativost u odnosu na pristojan kredit.

Ljudski faktor da ne spominjem, valjda ti je jasno da velika većina najmodavaca ne iznajmljuje jako lijepe stanove po jako povoljnim cijenama, da ti neće smanjiti stanarinu zato što je kriza i da 99 posto ljudi nije dovoljno disciplinirano da iz mjeseca u mjesec 30 godina stavlja toliko love na stranu što god bilo i nikad ne posegne za tim novcem (kod kredita nemaš izbora). Ja čak mislim da sam u onih jedan posto koji jesu dovoljno disciplinirani kad nešto jako žele jer smo kao podstanari i uštedili dovoljno da uopće uđemo u kupovinu stana (za kaparu) pa svejedno ne bi bila toliko hladnokrvna da mi sve što imam stoji u banci dok ja živim u tuđem stanu (u pravilu bez ugovora o najmu).

Dobro kaže krumpiric, jedino stvarno isplativo je da ti padne s neba.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiram Zubićku: "valjda ti je jasno da velika većina najmodavaca ne iznajmljuje jako lijepe stanove po jako povoljnim cijenama, da ti neće smanjiti stanarinu zato što je kriza"

molim lijepo, moram demantirati
    jer sam u ovom slučaju i stanodavac. i sve je suprotno ovome što navodiš (u mom slučaju), pa čak i to da smo smanjili stanarine iako je nama kredit narastao (prva rata kredita 6.300 (2007), ovomjesečna 9. 605 kn). Nije svaki stanodavac krvopija. Meni je stalo imati dobre stanare, pa ću im u krizi izaći u susret i spustiti najamninu, iako mi to financijski ne paše.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Citiram Zubićku: "valjda ti je jasno da velika većina najmodavaca ne iznajmljuje jako lijepe stanove po jako povoljnim cijenama, da ti neće smanjiti stanarinu zato što je kriza"

molim lijepo, moram demantirati
    jer sam u ovom slučaju i stanodavac. i sve je suprotno ovome što navodiš (u mom slučaju), pa čak i to da smo smanjili stanarine iako je nama kredit narastao (prva rata kredita 6.300 (2007), ovomjesečna 9. 605 kn). Nije svaki stanodavac krvopija. Meni je stalo imati dobre stanare, pa ću im u krizi izaći u susret i spustiti najamninu, iako mi to financijski ne paše.
    Nemaš kaj demantirati. Nisam napisala da su svi takvi. Svaka ti čast, ali valjda ti je jasno da nisu svi kao ti.

Ja sam imala nekoliko stanodavaca u životu i svi su bili normalni ljudi (iako sam se tražeći stan preko oglasa naslušala svakakvih pitanja i zahtjeva od potencijalnih najmodavaca), ali opet je to neusporedivo sa životom u vlastitom stanu. Zadnji kod kojih smo bili su nam isto držali istu pristojnu cijenu par godina iako su komotno mogli dići za 50 ili 100 eura s obzirom na kretanja u kvartu i meni je bilo jasno da je to tako jer su zadovoljni što plaćamo na vrijeme i režije i stanarinu i čuvamo stan i bilo im je žao kad smo otkazali. No, meni je moj stan, uređen kako mi želimo i prema našim potrebama, kao hotel s 5 zvjezdica u odnosu na taj podstanarski, kojem naizgled nije ništa falilo. I realno i je, jer njima je taj stan prvenstveno bio izvor zarade u koji će uložiti što se baš mora, tako da to nikad nije onako kako si sam napraviš u svojemu, ako iole držiš do toga.

Što se tiče tvog kredita, vjerojatno ne biste ni ušli u tako veliku investiciju (ili ste uzeli na nešto kraći rok po mjerilima stambenih kredita) da nemate s druge strane nešto što iznajmljujete i od čega ostvarujete prihod. A ni ova trenutna rata nije baš ogledni primjer za cijelo razdoblje.

Anais avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

najbolji novinarski naslov ikada koji sam pročitala jest: "Vama koji ste podigli kredit u švicarcima želimo najiskreniju sućut".
    Mislim da je to organiziran i dobro smišljen plan za ovaj dio Europe s nekim višim ciljem. Mislim da nije slučajno da se ovo sve događa.
    Ja sam samo bila vrlo naivna tada kada sam ga podizala.
    Sada s gaćama na štapu kad jeva plaćamo ratu a za hranu i režije pretaćemo svaku kunu mislim da sam promijenila pogled na život i da me ovo stanje drži BUDNOM. To mi je jedina satisfakcija jer za ništa drugo ne mogu uhvatiti.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Što se tiče tvog kredita, vjerojatno ne biste ni ušli u tako veliku investiciju (ili ste uzeli na nešto kraći rok po mjerilima stambenih kredita) da nemate s druge strane nešto što iznajmljujete i od čega ostvarujete prihod. A ni ova trenutna rata nije baš ogledni primjer za cijelo razdoblje.
    Naravno da se nismo zaletili s tolikim kreditom bez da imamo plan otplate. Ali nažalost, ispada da je trenutna rata baš ogledna, jer se ova prva nikad više nije ponovila. Iz mjeseca u mjesec je u ove 4 godine rasla u prosjeku za stotinjak kuna. Istodobno su i meni i mm-u smanjena primanja na poslu (uz ova koja sam već spominjala).
    A ovakav rast švicarca je doslovno scenarij iz noćne more, i teško da se mogao baš predvidjeti u tom omjeru.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Naravno da se nismo zaletili s tolikim kreditom bez da imamo plan otplate. Ali nažalost, ispada da je trenutna rata baš ogledna, jer se ova prva nikad više nije ponovila. Iz mjeseca u mjesec je u ove 4 godine rasla u prosjeku za stotinjak kuna. Istodobno su i meni i mm-u smanjena primanja na poslu (uz ova koja sam već spominjala).
    A ovakav rast švicarca je doslovno scenarij iz noćne more, i teško da se mogao baš predvidjeti u tom omjeru.
    Pa da u tome je stvar, da je ovo sa švicarcem ekstrem, nije pravilo kod dizanja kredita.
    I nama je rata otišla skoro 40% gore iako nismo u švicarcima, jer su tako išle kamate, ali mi smo to donekle i očekivali, jer je ona prva kamata bila akcijska, pa su je digli bezobrazno, no sad se opet polako spušta. Kako god, i dalje smo u gabaritima na koje smo računali i uz koje ne gubimo ništa više na kamatu nego što bi izgubili na podstanarstvo.

S druge strane, kad smo se raspitivali za švicarce kod dizanja kredita, nešto nam je tu "smrdilo" te se nekako činilo nepoznato. Da nismo mogli dići kredit u kunama, digli bi u eurima. Švicarac nije valuta od koje bi očekivao pad s obzirom na državu koja stoji iza njega. S druge strane, u kunama su plaće, u eurima se uglavnom izražavaju cijene stanova, a i kad tad će nam biti valuta (ako preživi) kad budemo u EU tako da su uz te valute vezana i kretanja naše ekonomije pa nam je bilo logično da i dugoročni kredit vežeš uz njih.

Ali opet potpuno mi je jasno da je netko u vrijeme kad su kamate na švicarac bile 4,5%, a na sve ostalo 7% digao kredit u švicarcima. Uostalom, Icyoh je dobro izračunala, kad se sve od početka uzme u obzir nema tu prevelikih razlika kad se sve zbroji.
    Kažeš, Angie da vam ova rata je ogledna, ali nije ako raste po 100 kuna svaki mjesec već 4 godine. Mislim, to je scenarij iz noćne more, ali ako stalno pomalo raste, onda nije u prosjeku niti ogledno takva kakva je sad, nego negdje između one prve i ove sad, zar ne?

U svakom slučaju, nadam se da će situacija, iako sigurno vrlo polako, ići na bolje, za sve nas.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Trebala sam rentati stan od Angie, a ne kupiti ovaj

Nama je rata isto ogromna, no ne rentamo moj stari stan iz jednostavnog razloga - isto toliko koliko najmoprimci strahuju od najmodavaca, najmodavci strahuju od podstanara (uz razliku da se ipak radi o njihovoj imovini koji prepuštaju na "čuvanje" drugome).
    Pa radije plaćam duple režije i ne zaradim ništa, no barem mirno spavam i čekam da svane vedrije doba na tržištu nekretnina pa da ga možemo prodati ako bude potrebno (a nadam se da ne bude).

Mi švicarci nismo puno lošije prošli od euraša u ukupnom trošku koji smo platili bankama za rate. Jedina je razlika što većina švicaraca nije bila financijski spremna i koji nije iščekivala toliki skok rate.
    Ako se pojedinac "obveže" na ratu od 3.000kn onda si posloži financijsku konstrukciju oko toga. A većina ljudi nema previše manevarskog prostora u takvim konstrukcijama. I budžet im može podnijeti odstupanje od 5-10% od planirane rate, no ne 60%.
    Da su u startu bili spremni na ratu od 5000kn onda bi uredili financije na drugi način i uračunali bi taj trošak.

Dakle nije fora što švicarci financijski nisu lošije prošli od euro kredita. radi se naprosto o tome da nisu bili spremni na takav porast rate (govorim o prosječnoj familiji u Hr koja na raspolaganju nema neograničen mjesečni budget).

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Meni je neobično uzeti kredit a imati još jedan stan, to smatram velikim financijskim gubitkom. (naravno da ne ulazim u svrhe i razloge, samo kalkuliram)
    Posljednje uređivanje od krumpiric : 21.07.2011. at 12:31

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Kažeš, Angie da vam ova rata je ogledna, ali nije ako raste po 100 kuna svaki mjesec već 4 godine. Mislim, to je scenarij iz noćne more, ali ako stalno pomalo raste, onda nije u prosjeku niti ogledno takva kakva je sad, nego negdje između one prve i ove sad, zar ne?
    Ma istina, malo sam pretjerala, ali žalosno je da je toliko narasla. I nikad više neće biti kakva je bila, za to nemam nikakvih iluzija, dok je pak izgledno da može biti i viša, to je ono što me muči.
    Što kaže icy, ljudi mogu imati nekakav manevarski prostor s kojim računaju, ali ovo je prevršilo sve mjere.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa Vidi poruku
    Mi švicarci nismo puno lošije prošli od euraša u ukupnom trošku koji smo platili bankama za rate. Jedina je razlika što većina švicaraca nije bila financijski spremna i koji nije iščekivala toliki skok rate.
    Ako se pojedinac "obveže" na ratu od 3.000kn onda si posloži financijsku konstrukciju oko toga. A većina ljudi nema previše manevarskog prostora u takvim konstrukcijama. I budžet im može podnijeti odstupanje od 5-10% od planirane rate, no ne 60%.
    Da su u startu bili spremni na ratu od 5000kn onda bi uredili financije na drugi način i uračunali bi taj trošak.

Dakle nije fora što švicarci financijski nisu lošije prošli od euro kredita. radi se naprosto o tome da nisu bili spremni na takav porast rate (govorim o prosječnoj familiji u Hr koja na raspolaganju nema neograničen mjesečni budget).
    Mi nismo očekivali skok rata već pad plaća. I dobro da jesmo jer se za sada držimo iznad vode i gutamo ovaj rast tečaja. I izmišljamo načine kako da ovih 45m2 pretvorimo u čim iskorištenijih 45m2 jer tko zna hoćemo li ikada biti sposobni za veći kredit.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Nije. ne znam za angie, no naša situacija je slijedeća:
    Moj samački stan je premali za nas. U trenutku kada smo sredili papire da ga mogu prodati za njega bih dobila max 70% realne vrijednosti. taj iznos mi ne bi pokrio ni pola sadašnjeg kredita (tj. u ovom trenutku ni trećinu sadašnjeg kredita jer mi je zaduženje u EUR poraslo).
    I samo bih prodala stan ispod cijene, zatvorila dio kredita u francima za novi stan, no ponovo bi bila dužna maltene isti iznos u EUR (a samo bih imala stan manje). Ovako uvijek imam opciju rentanja (mala šansa), prodaje jedne nekretnine, zadržavanja stana za dijete (dugoročno planiranje), otići tamo odmoriti se od muža i djece

Plus, moja familija je ogromna i ionako je stalno netko tamo kada dođe u Zgb.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Uletilo je par postova, odgovarala sam krupmiric.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nije. ne znam za angie, no naša situacija je slijedeća:
    Moj samački stan je premali za nas. U trenutku kada smo sredili papire da ga mogu prodati za njega bih dobila max 70% realne vrijednosti. taj iznos mi ne bi pokrio ni pola sadašnjeg kredita (tj. u ovom trenutku ni trećinu sadašnjeg kredita jer mi je zaduženje u EUR poraslo).
    I samo bih prodala stan ispod cijene, zatvorila dio kredita u francima za novi stan, no ponovo bi bila dužna maltene isti iznos u EUR (a samo bih imala stan manje). Ovako uvijek imam opciju rentanja (mala šansa), prodaje jedne nekretnine, zadržavanja stana za dijete (dugoročno planiranje), otići tamo odmoriti se od muža i djece

Plus, moja familija je ogromna i ionako je stalno netko tamo kada dođe u Zgb.
    pa rekla sam da ne ulazim u razloge, sve ja to poštujem i razumijem, naravno, samo se čisto "financijski" u rijetkim prilikama to isplati
    npr. da tvoj djevojački stan vrijedi 50000 eura, a možeš ga prodati za 35000, tvoj novi stan da vrijedi 100 000 eura, a umjesto 100 000 digneš 65000
    687,89 EUR-anuitet za 100000
    447 eura-anuitet za 65000

Razlika od 240 eura*2o godina* 12mj = 57600 eura
    +režije za drugi stan

imaš za 20god 10000 eura vrijednosti više, s tim da nisam uzela u obzir da će tvom djevojačkom stanu vjerojatno vrijednost još pasti, jer je stariji stan (osim ako se radi o centru)

ali kao što rekoh-to je ČISTA kalkulacija-nema tu tvojih, anginih, mojih razloga niti pričam o tebi , angie, samo o činjenici da je imati više nekretnina nego je potrebno, a biti kreditno zadužen skupo

pliz, nemoj misliti da ima to ikakve veze s tvojim izborom. I ja sam mogla kupiti manji stan, veličine jelkinog i normalno živjeti u njemu, pa imati manju ratu.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Icyoh, to je opet specifičnost tvoje situacije. Trenutno prodati stan i zatvarati dio kredita u švicarcima nije nimalo pametan potez (tečaj CHF i niže cijene nekretnina), ali rentanje kojim plaćaš dio rate je financijski sigurno dobar potez.
    Ti imaš svoje razloge zašto to ne moraš i ne želiš što mi je potpuno jasno, ali da ti sutra dođe voda do grla, iznajmila bi stan da namakneš za dio rate i dala si truda pronaći normalne stanare, što bi ti uz malo sreće i uspjelo.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Krumpi, zašto prodati stan umjesto da ga 20 godina iznajmljuješ po 240 eura pa time plaćaš ratu i na kraju svega imaš i taj stan?

Nekretnina ne mora biti mrtvi kapital.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Da, to je kalkulacija pri kojoj prodaješ stari stan, imaš dio gotovine i za ostatak dižeš kredit. Slažem se da je bolja (iako osobno, vjerojatno ne bih tako postupila jer s jednim kreditom, makar i na nepuni iznos, nikad više ne bih bila u mogućnosti kupiti manji stan)

No nakon što jednom digneš kredit i nakon što je vrijednost franka porasla 60%, a samim time i moj današnji dug u EUR ne isplati mi se prodavati stan ispod cijene i zatvoriti dio kredita na način da opet budem dužna isti iznos u Eur.

sad vidim ZV - i ponovo, mogu potpisati dio da nekretnina ne mora biti mrtvi kapital (iako je svejedno ne bih rentala da ne moram)
    Posljednje uređivanje od icyoh : 21.07.2011. at 13:40

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Krumpi, zašto prodati stan umjesto da ga 20 godina iznajmljuješ po 240 eura pa time plaćaš ratu i na kraju svega imaš i taj stan?

Nekretnina ne mora biti mrtvi kapital.
    pa ovako, ako ga imaš 20 godina i imaš ratu za njega-nakon 20god imaš stari izraubani stan u kojem su se izmjenjivali podstanari
    ako to ne radiš, onda za 20god za te pare kupiš novi stan
    sad je pitanje treba li ti taj stan tih 20god ili ne.
    ali to ništa nije tema ), žao mi je što sam skrenula s teme.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Da, to je kalkulacija pri kojoj prodaješ stari stan, imaš dio gotovine i za ostatak dižeš kredit. Slažem se da je bolja (iako osobno, vjerojatno ne bih tako postupila jer s jednim kreditom, makar i na nepuni iznos, nikad više ne bih bila u mogućnosti kupiti manji stan)

No nakon što jednom digneš kredit i nakon što je vrijednost franka porasla 60%, a samim time i moj današnji dug u EUR ne isplati mi se prodavati stan ispod cijene i zatvoriti dio kredita na način da opet budem dužna isti iznos u Eur.
    naravno.
    Posljednje uređivanje od krumpiric : 21.07.2011. at 13:44

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    pa ovako, ako ga imaš 20 godina i imaš ratu za njega-nakon 20god imaš stari izraubani stan u kojem su se izmjenjivali podstanari
    ako to ne radiš, onda za 20god za te pare kupiš novi stan
    sad je pitanje treba li ti taj stan tih 20god ili ne.
    ali to ništa nije tema ), žao mi je što sam skrenula s teme.
    Mislila sam na situaciju u kojoj si već digao kredit za veći stan pa sad tim iznajmljivanjem malog stana koji imaš možeš pokriti dio rate.
    U tvojoj varijanti opet treba nekako tu lovu sačuvati sa strane, u čemu su mnogi jako loši (usudila bih se reći debela većina).
    Također me ne bi previše mučila ta "izraubanost" stana, ipak se puno više zaradi iznajmljivanjem kroz 20 godina nego što košta solidna adaptacija, najveća vrijednost stana su njegovi kvadrati, kvaliteta gradnje i lokacija, sve ono unutra ako je u nekim normalnim gabaritima ne utječe na vrijednost ni 10%.

I mislim da nismo offtopic, bolje da kombiniramo pa malo zaboravimo na tečaje i kamate.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Kad već offtopičarimo... meni je fascinantno kako itko uspije biti discipliniran 20god. Kredit znam da moram platiti i računam na to - iznos koji dajem za ratu uopće ne uračunam u naše prihode kada računam s koliko novaca raspolažemo.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Kad već offtopičarimo... meni je fascinantno kako itko uspije biti discipliniran 20god. Kredit znam da moram platiti i računam na to - iznos koji dajem za ratu uopće ne uračunam u naše prihode kada računam s koliko novaca raspolažemo.
    I meni je fascinantno, iako sam i sama jako štedljiva kad imam konkretan cilj do kojeg mi je stalo.
    Vjerujem da je malo takvih ljudi, a opet to raditi 20-30 godina nema baš ni smisla, jer kad uštediš pola love, već možeš dići kredit i plaćati ga jednako kao podstanarstvo.
    I kao što sam već napisala, nije baš realno za očekivati da se bar jednom nećeš u tom periodu seliti protiv svoje volje što isto košta, i živaca i novaca. Nedavno se frendica od frendice selila u 8. mjesecu trudnoće i proklela je i stanodavca i podstanarstvo, iako čovjek nije ništa kriv, dobio je neočekivanu ponudu za prodaju stana, a trebala mu je lova.

sensei avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Mi smo na rubu bankrota, rata stamb. kredita nam je veća za 1500 kn. Pitam se kad će više prestat divljat švicarac? Prva stvar koju pogledam ujutro kad upalim komp je tečaj.
    Nisam ništ pametnog rekla, eto samo da se požalim

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Koliko je vama sa švicarcem sad kamata?

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja nemam pojma. Dođe ona obavijest, ali kao da nit ne dođe, ja ionako tu ne mogu ništa promijeniti. Ali mislim preko 6%, nisam sigurna.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Kako preko 6? Koja je to banka? Ajme... Mislim da mi je s predzadnjim smanjenjem bila 5%, a prosli mjesec su opet snizili kamatu, no ne sjecam se koliko.Mislim 0,25%.Kolika je u EUR?

Anais avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Nama je kamata za švicarce 6,3% u Zabi. sad će spustiti za 0,25 p.p. od 01.08.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Anais prvotno napisa Vidi poruku
    Nama je kamata za švicarce 6,3% u Zabi. sad će spustiti za 0,25 p.p. od 01.08.
    katastrofa.nama je u pbz-u 5,15% (dizali smo uz kamatu 4,25%, najveća kamatna stopa od 2006 je bila 6,00% )

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    katastrofa.nama je u pbz-u 5,15% (dizali smo uz kamatu 4,25%, najveća kamatna stopa od 2006 je bila 6,00% )
    U Zabi su najgori, i mi smo kod njih, srećom ne u švicarcima, ali sa 6,7 kamatom nismo u puno boljoj poziciji. Oni su stvarno gulikože par excellance, računamo se možda preseliti u PBZ ako uskoro još ne smanje kamatu.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Sad je 4,75%, RBA.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

naša je 5,15%, pala sa 5,35 taman nakon prve rate i ne moijenja se već 3 godine.
    ali to mi malo znači.

edit: volksbank
    Posljednje uređivanje od babyboys : 21.07.2011. at 22:18

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

U Zabi su najgori, i mi smo kod njih, srećom ne u švicarcima, ali sa 6,7 kamatom nismo u puno boljoj poziciji. Oni su stvarno gulikože par excellance, računamo se možda preseliti u PBZ ako uskoro još ne smanje kamatu.
    mi digli u pbz-u kredu za auto u kunama. Bili su najpovoljniji. Digli kamatu već za sljedeću ratu

Čim je kamata fleksibilna, gubiš kako god da okreneš.

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Eh, a koliko je samo puta nama Porsche leasing dizao kamatu u ove četiri godine ... pa kad tome još dodamo tečaj franka ... Sad auto (Seata) plaćamo koliko bismo plaćali neki lijepi BMW da smo si toliku ratu dozvolili kad smo dizali kredit. No, tome se ipak vidi kraj, za razliku od stambenog pa je podnošljivije. Btw, moj brat ima stambeni kredit u Danskoj, kamata mu je 2% ...

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

MarijaP, nema stambenih sa fiksnom kamatom na cijelo razdoblje, bar nisam čula ta tako nešto kod nas. Banka se uvijek štiti.
    Ali čini mi se da je Zaba najgora, nekolicina poznatih ima kredit u PBZ-u i uvijek im je nešto povoljnija kamata nego nama. Evo, i Anais piše da drže preko 6% unatoč ovom tečaju za švicarce, ma katastrofa, oni bi kao velika banka trebali biti povoljniji i sigurno mogu biti.

Ova kamata o kojoj cvijetak piše da je u Danskoj, 2%, to je normalna kamata za stambeni kredit, uz koju se i dalje fino zaradi od strane banke zbog velikih iznosa na puno godina, ali jbg, nema toga u banana državi koja je sve svoje odavno rasprodala i postala ovisna o stranom kapitalu.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Jedno vrijeme je Raiffeisen stambena nudila opciju 4,99 fiksna kamata u €. Mi tad nismo zadovoljavali uvjete.... ah...

Stranica 8 od 23 PrviPrvi ... 67891018 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •