Trebala sam rentati stan od Angie, a ne kupiti ovaj

Nama je rata isto ogromna, no ne rentamo moj stari stan iz jednostavnog razloga - isto toliko koliko najmoprimci strahuju od najmodavaca, najmodavci strahuju od podstanara (uz razliku da se ipak radi o njihovoj imovini koji prepuštaju na "čuvanje" drugome).
Pa radije plaćam duple režije i ne zaradim ništa, no barem mirno spavam i čekam da svane vedrije doba na tržištu nekretnina pa da ga možemo prodati ako bude potrebno (a nadam se da ne bude).

Mi švicarci nismo puno lošije prošli od euraša u ukupnom trošku koji smo platili bankama za rate. Jedina je razlika što većina švicaraca nije bila financijski spremna i koji nije iščekivala toliki skok rate.
Ako se pojedinac "obveže" na ratu od 3.000kn onda si posloži financijsku konstrukciju oko toga. A većina ljudi nema previše manevarskog prostora u takvim konstrukcijama. I budžet im može podnijeti odstupanje od 5-10% od planirane rate, no ne 60%.
Da su u startu bili spremni na ratu od 5000kn onda bi uredili financije na drugi način i uračunali bi taj trošak.

Dakle nije fora što švicarci financijski nisu lošije prošli od euro kredita. radi se naprosto o tome da nisu bili spremni na takav porast rate (govorim o prosječnoj familiji u Hr koja na raspolaganju nema neograničen mjesečni budget).