Pokazuje rezultate 1 do 50 od 1128

Tema: Stambeni kredit u CHF

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Citiram Zubićku: "valjda ti je jasno da velika većina najmodavaca ne iznajmljuje jako lijepe stanove po jako povoljnim cijenama, da ti neće smanjiti stanarinu zato što je kriza"

molim lijepo, moram demantirati
    jer sam u ovom slučaju i stanodavac. i sve je suprotno ovome što navodiš (u mom slučaju), pa čak i to da smo smanjili stanarine iako je nama kredit narastao (prva rata kredita 6.300 (2007), ovomjesečna 9. 605 kn). Nije svaki stanodavac krvopija. Meni je stalo imati dobre stanare, pa ću im u krizi izaći u susret i spustiti najamninu, iako mi to financijski ne paše.
    Nemaš kaj demantirati. Nisam napisala da su svi takvi. Svaka ti čast, ali valjda ti je jasno da nisu svi kao ti.

Ja sam imala nekoliko stanodavaca u životu i svi su bili normalni ljudi (iako sam se tražeći stan preko oglasa naslušala svakakvih pitanja i zahtjeva od potencijalnih najmodavaca), ali opet je to neusporedivo sa životom u vlastitom stanu. Zadnji kod kojih smo bili su nam isto držali istu pristojnu cijenu par godina iako su komotno mogli dići za 50 ili 100 eura s obzirom na kretanja u kvartu i meni je bilo jasno da je to tako jer su zadovoljni što plaćamo na vrijeme i režije i stanarinu i čuvamo stan i bilo im je žao kad smo otkazali. No, meni je moj stan, uređen kako mi želimo i prema našim potrebama, kao hotel s 5 zvjezdica u odnosu na taj podstanarski, kojem naizgled nije ništa falilo. I realno i je, jer njima je taj stan prvenstveno bio izvor zarade u koji će uložiti što se baš mora, tako da to nikad nije onako kako si sam napraviš u svojemu, ako iole držiš do toga.

Što se tiče tvog kredita, vjerojatno ne biste ni ušli u tako veliku investiciju (ili ste uzeli na nešto kraći rok po mjerilima stambenih kredita) da nemate s druge strane nešto što iznajmljujete i od čega ostvarujete prihod. A ni ova trenutna rata nije baš ogledni primjer za cijelo razdoblje.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku
    Što se tiče tvog kredita, vjerojatno ne biste ni ušli u tako veliku investiciju (ili ste uzeli na nešto kraći rok po mjerilima stambenih kredita) da nemate s druge strane nešto što iznajmljujete i od čega ostvarujete prihod. A ni ova trenutna rata nije baš ogledni primjer za cijelo razdoblje.
    Naravno da se nismo zaletili s tolikim kreditom bez da imamo plan otplate. Ali nažalost, ispada da je trenutna rata baš ogledna, jer se ova prva nikad više nije ponovila. Iz mjeseca u mjesec je u ove 4 godine rasla u prosjeku za stotinjak kuna. Istodobno su i meni i mm-u smanjena primanja na poslu (uz ova koja sam već spominjala).
    A ovakav rast švicarca je doslovno scenarij iz noćne more, i teško da se mogao baš predvidjeti u tom omjeru.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Naravno da se nismo zaletili s tolikim kreditom bez da imamo plan otplate. Ali nažalost, ispada da je trenutna rata baš ogledna, jer se ova prva nikad više nije ponovila. Iz mjeseca u mjesec je u ove 4 godine rasla u prosjeku za stotinjak kuna. Istodobno su i meni i mm-u smanjena primanja na poslu (uz ova koja sam već spominjala).
    A ovakav rast švicarca je doslovno scenarij iz noćne more, i teško da se mogao baš predvidjeti u tom omjeru.
    Pa da u tome je stvar, da je ovo sa švicarcem ekstrem, nije pravilo kod dizanja kredita.
    I nama je rata otišla skoro 40% gore iako nismo u švicarcima, jer su tako išle kamate, ali mi smo to donekle i očekivali, jer je ona prva kamata bila akcijska, pa su je digli bezobrazno, no sad se opet polako spušta. Kako god, i dalje smo u gabaritima na koje smo računali i uz koje ne gubimo ništa više na kamatu nego što bi izgubili na podstanarstvo.

S druge strane, kad smo se raspitivali za švicarce kod dizanja kredita, nešto nam je tu "smrdilo" te se nekako činilo nepoznato. Da nismo mogli dići kredit u kunama, digli bi u eurima. Švicarac nije valuta od koje bi očekivao pad s obzirom na državu koja stoji iza njega. S druge strane, u kunama su plaće, u eurima se uglavnom izražavaju cijene stanova, a i kad tad će nam biti valuta (ako preživi) kad budemo u EU tako da su uz te valute vezana i kretanja naše ekonomije pa nam je bilo logično da i dugoročni kredit vežeš uz njih.

Ali opet potpuno mi je jasno da je netko u vrijeme kad su kamate na švicarac bile 4,5%, a na sve ostalo 7% digao kredit u švicarcima. Uostalom, Icyoh je dobro izračunala, kad se sve od početka uzme u obzir nema tu prevelikih razlika kad se sve zbroji.
    Kažeš, Angie da vam ova rata je ogledna, ali nije ako raste po 100 kuna svaki mjesec već 4 godine. Mislim, to je scenarij iz noćne more, ali ako stalno pomalo raste, onda nije u prosjeku niti ogledno takva kakva je sad, nego negdje između one prve i ove sad, zar ne?

U svakom slučaju, nadam se da će situacija, iako sigurno vrlo polako, ići na bolje, za sve nas.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku
    Kažeš, Angie da vam ova rata je ogledna, ali nije ako raste po 100 kuna svaki mjesec već 4 godine. Mislim, to je scenarij iz noćne more, ali ako stalno pomalo raste, onda nije u prosjeku niti ogledno takva kakva je sad, nego negdje između one prve i ove sad, zar ne?
    Ma istina, malo sam pretjerala, ali žalosno je da je toliko narasla. I nikad više neće biti kakva je bila, za to nemam nikakvih iluzija, dok je pak izgledno da može biti i viša, to je ono što me muči.
    Što kaže icy, ljudi mogu imati nekakav manevarski prostor s kojim računaju, ali ovo je prevršilo sve mjere.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •