Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
Naravno da se nismo zaletili s tolikim kreditom bez da imamo plan otplate. Ali nažalost, ispada da je trenutna rata baš ogledna, jer se ova prva nikad više nije ponovila. Iz mjeseca u mjesec je u ove 4 godine rasla u prosjeku za stotinjak kuna. Istodobno su i meni i mm-u smanjena primanja na poslu (uz ova koja sam već spominjala).
A ovakav rast švicarca je doslovno scenarij iz noćne more, i teško da se mogao baš predvidjeti u tom omjeru.
Pa da u tome je stvar, da je ovo sa švicarcem ekstrem, nije pravilo kod dizanja kredita.
I nama je rata otišla skoro 40% gore iako nismo u švicarcima, jer su tako išle kamate, ali mi smo to donekle i očekivali, jer je ona prva kamata bila akcijska, pa su je digli bezobrazno, no sad se opet polako spušta. Kako god, i dalje smo u gabaritima na koje smo računali i uz koje ne gubimo ništa više na kamatu nego što bi izgubili na podstanarstvo.

S druge strane, kad smo se raspitivali za švicarce kod dizanja kredita, nešto nam je tu "smrdilo" te se nekako činilo nepoznato. Da nismo mogli dići kredit u kunama, digli bi u eurima. Švicarac nije valuta od koje bi očekivao pad s obzirom na državu koja stoji iza njega. S druge strane, u kunama su plaće, u eurima se uglavnom izražavaju cijene stanova, a i kad tad će nam biti valuta (ako preživi) kad budemo u EU tako da su uz te valute vezana i kretanja naše ekonomije pa nam je bilo logično da i dugoročni kredit vežeš uz njih.

Ali opet potpuno mi je jasno da je netko u vrijeme kad su kamate na švicarac bile 4,5%, a na sve ostalo 7% digao kredit u švicarcima. Uostalom, Icyoh je dobro izračunala, kad se sve od početka uzme u obzir nema tu prevelikih razlika kad se sve zbroji.
Kažeš, Angie da vam ova rata je ogledna, ali nije ako raste po 100 kuna svaki mjesec već 4 godine. Mislim, to je scenarij iz noćne more, ali ako stalno pomalo raste, onda nije u prosjeku niti ogledno takva kakva je sad, nego negdje između one prve i ove sad, zar ne?

U svakom slučaju, nadam se da će situacija, iako sigurno vrlo polako, ići na bolje, za sve nas.