Stranica 10 od 23 PrviPrvi ... 8910111220 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 451 do 500 od 1128

Tema: Stambeni kredit u CHF

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

a prekprekosutra ja više neću imati kosu

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Stvarno bi se trebali dogovoriti svi koji imaju ove kredite da nitko ne plaća iduće dvije rate pa da se malo ustrtaju, začas bi se našlo neko rješenje ... Al' kad kod nas teško ide bilo kakvo ujedinjavanje ... U svemu je zaštićena jedino banka, a mi smo si sami krivi (trebali smo se bolje informirati pa bismo znali da će franak narasti na 7 ). Tako ispada.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Da, ali što bi se dogodilo da ja recimo ne platim ovaj mjesec. Po kojem tečaju bi mi izračunali dug + kamatu+trošak opomene?

Tibi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj cvijetak prvotno napisa Vidi poruku
    Stvarno bi se trebali dogovoriti svi koji imaju ove kredite da nitko ne plaća iduće dvije rate pa da se malo ustrtaju, začas bi se našlo neko rješenje ... Al' kad kod nas teško ide bilo kakvo ujedinjavanje ... U svemu je zaštićena jedino banka, a mi smo si sami krivi (trebali smo se bolje informirati pa bismo znali da će franak narasti na 7 ). Tako ispada.
    a kako to napraviti ako ti automatski skidaju sa plaće? I čak da nemaš trajni nalog i ne platiš, platit će tvoj sudužnik ili jamac. U svakom slučaju će se banka namiriti...

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sutrašnji tečaj je preko 7 kn

Ako nastavi rasti ovom brzinom, brzo će biti 10 kn

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

http://www.hnb.hr/tecajn/htecajn.htm

Svicarski franak je 7,04 od sutra

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ljudi ja se iskreno nadam da će se to kroz mjesec dva vratiti u normalu jer i ako se ne kužim u ekonomiju, imam osjećaj da rast švicarca nije uzrokovan tržištem već umjetno, tko zna iz kojih razloga.....nego treba izdržati tih par mjeseci..ja sam trenutno na burzi, pa smo na jednoj plaći, što da vam kažem- cijela ide na kredit i uskoro ću jesti "zidove stana i parket" jer za hranu i režije neću imati.......susjeda prodaje stan već 1g, tako da ni u tome ne vidim nade-da prodamo stan i riješimo se kredita...stvarno je žalosno da kad sve zbrojiš rast švicarca+glavnica,kamate+otplata stana na 30g= stana ili kuća na Pantovčaku a ne jadni obični mali stan

čujem i da će kuna pasti a to nije dobro..odoše plaće a pitanje je hoće li mirovine biti isplaćene

2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

jel postoji varijanta da plaćamo rate kredita preko deviznog direktno u CHF?
    Npr, ako netko radi u Švici i dobiva plaću u CHF, jel može te rate platiti u toj valuti ili ju mora promijeniti u kune, pa natrag u švicarce

pretpostavljam da se to ne može, ali voljela bih da mi netko tko zna kaže kako stvari stoje.

Tibi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

je li ima netko od vas da je zamrznuo kredit za vrijeme trajanja porodiljnog? I što to znači da treba plaćati kamate za vrijeme trajanja moratorija? Hoću reći kamate od čega?

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Govorim ja muzu bas neki dan kako ce franak narasti na 7,15 dok se mi vratimo s mora, a on meni da pretjerujem. I eto.Tipkam s moba, pa mi je nezgodno citirati.Moratorij za vrijeme porodijskog mozes dobiti, no nikako se ne isplati. Moras otplacivati kamate, a ako si na pocetku otplate, ionako ti je glavnina rate u biti kamata. Naravno, obracunavaju ti se kamate I duzna si jos vise, a moratorijska rata ti je skoro kao "normalna".Ja sam prije tri godine naivno vjerovala da moratorij za vrijeme porodijskog znaci da ne placas nista, a dug se ne povecava . Aha.Sto se jacanja franka tice - s jedne strane imamo krizu u eurozoni, s druge ameri gube AAA status- trziste trazi stabilnu oazu - zato I raste vrijednost franka I zlata.SNB ne moze puno utjecati, pa intervenirali su vec, pretrpjeli gubitke , a nisu dobiuli nista (naravnop da ni njima ova situacija ne pomaze jer postaju nekonkurentni).Osobno ne mislim da je ovo plafon franka. Mislim da ce se ubrzo izjednaciti s eurom I premasiti ga. No takoder sam uvjerena da to stanje ne moze potrajati I da ce morati pasti na neku realnu razinu (po meni je to 5,5).Naravno, nisam strucnjak (da jesam ne bih imala kredit u francima).I isto tako mislim da nam drzavne mjere ne mogu pomoci (dode mi da se zadavim kad cujem premijerkin plan o fiksiranju tecaja I naknadnom vracanju tog duga). A jos da se pobljujem kad cujem da bi banke pristale na to, ano jos bi I kamatovale taj dug.Jedino rjesenje je nadati se da ce se eu I us oporaviti ili da ce svicarska ekonomija otici kvragu pa ce franak "propasti".

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ne kuzim zasto mi je post ispao ovako. Mozda me netko od moderatora editira da ne ispadnem nepismena

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj boa prvotno napisa Vidi poruku
    Da, ali što bi se dogodilo da ja recimo ne platim ovaj mjesec. Po kojem tečaju bi mi izračunali dug + kamatu+trošak opomene?
    ako je dospijeće rate/anuiteta npr. 01. u mjesecu, a ti platiš 15. iznos prema ispostavljenom računu u kunama (gdje je bio primjenjen tečaj od 01.) razlika će ti doći u vidu "tečajne razlike" od dana dospijeća do dana plaćanja, a opomene su ti u kunama, od 50-100 kn (ovisno od banke/leasing kuće itd)

sensei avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Tibi prvotno napisa Vidi poruku
    je li ima netko od vas da je zamrznuo kredit za vrijeme trajanja porodiljnog? I što to znači da treba plaćati kamate za vrijeme trajanja moratorija? Hoću reći kamate od čega?
    Hej, ja sam imala moratorij na kredit prošle godine, tih 6 mjeseci nisam ništa plačala, naravno imaš nekoliko opcija koje ti ponude.

Tibi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj sensei prvotno napisa Vidi poruku
    Hej, ja sam imala moratorij na kredit prošle godine, tih 6 mjeseci nisam ništa plačala, naravno imaš nekoliko opcija koje ti ponude.
    a meni su mailom iz banke odgovorili da imam pravo 12 mjeseci koristiti moratorij, ali da za to vrijeme trebam plaćati kamatu, a za sve detalje neka idem u poslovnicu, pa zato pitam... ali brijem da mi se to ne isplati...
    razmišljala sam da uzmem taj moratorij dok se tečaj u chf malo ne sredi, ali opet se bojim da ću si samo nabiti još veće troškove... ma ne znam ni sama...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa nemoj sad, izaći će banke+vlada sa nekakvim rješenjem i ponudom, doduše vjerojatno ne baš povoljnim ali moguće upak povoljnijim od moratorija.

Inače ne znam znate li da je osnovana Udruga Franak http://udrugafranak.wordpress.com/ (ponikla na forum.hr-u)

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

sutra 7,16

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa to je još od jučer a danas barem do sada ne raste

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Pa to je još od jučer a danas barem do sada ne raste
    nisi u pravu

jučer za danad 7,04
    danas za sutra 7,16

HNB objavi tečaj u 14 h za sljedeći dan

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne govorim o tečaju HNB-a nego o tome koliko sad ovaj čas jest odnos kune i CHF - a već je jučer bio na 1,16 (i gore) pa sad to nije neka panika. Evo ovaj čas je 7.134

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Hoću reći 7,16

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

no dobro - ionak je sve jednako strašno

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Samo da kazem - nemam kredita u CHF (imam drugih s**nja koje moram rjesiti), ali pratim vas i suosjecam sa vama, prestrasno je ovo sto se desava
    Posljednje uređivanje od iridana2666 : 10.08.2011. at 15:12

oriel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja od danas ozbiljno razmišljam da odem u banku s namjerom da im prepustim kuću samo da se riješim ove more, ne mogu više ovo
    MM mi stalno govori ne može ovo biti vječno, sredit će se, ali kad sam vidjela današnju ratu potonula sam skroz.
    A kraj se ne vidi...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne možeš im prepustiti kuću, tj. neće ti oni samo tako uzeti nekretninu i zatvoriti kredit.
    Oni moraju prodati tvoju nekretninu i novcem koji su dobili pokriti koliko mogu kredita a ostatak si i dalje dužna banci.
    A prije toga imaju još mnogobrojne načine da se naplate - tvoju plaću, jamce itd.

oriel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ma znam ja to sve, a i pitanje da li bi mi vrijednost kuće sada bila dovoljna za namiriti puni iznos kredita.
    A i kome će je prodat, nekretnine danas rijetko tko kupuje.
    Ubija me taj osjećaj nemoći...

2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj oriel prvotno napisa Vidi poruku
    Ubija me taj osjećaj nemoći...
    isto...
    razlika u rati od prošlomjesečne nešto više od 500 kn
    s 3440(1. rata) na 5600! Opasno smo se približili visini plaće....

ne kužim se u ekonomiju baš ni malo i jasno mi je da zdravorazumsko razmišljanje nema blage veze s bankarskim poslovanjem, pa molim da mi netko objasni:
    zašto rase i kamata kad raste vrijednost franka?
    Mislim, ovih zadnjih godina. Meni bi nekako bilo normalno da ta veća kamata štiti banku ako vrijednost valute padne... Očito griješim, ali voljela bih znati kako to funkcionira.

I fakat me zanima možemo li rate plaćati direkt u švicarcima ili bi i njih banka prvo pretvorila u kune pa onda opet u CHF ?
    Posljednje uređivanje od 2xmama : 11.08.2011. at 09:33

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ja nisam ekonomist, vrlo laički vidim stvari ovako - banka je novce koje je posudila nama isto negdje posudila i na to isto plaća kamatu. kamata koju banka nameće nama je veća od one koju oni plaćaju i to je zarada banke. budući da rastom vrijednosti valute (chf) i njima raste dugovanje, oni nama dižu kamatu kako bi ostali prfitabilni.

jesam bar na dobrom tragu?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam još manje ekonomist i stvarno se ne razumijem u ova pitanja, ali mislim da nisi u pravu. Naime to što je banka nama dala kredit sa valutnom klauzulom u francima nikako ne znači da se i banka zadužila u francima. No, banke trebaju imati nekakav depozit u valuti u kojoj su davale kredite - e tu se banke opravdavaju da i njima šteti rast franka. No, opet mislim da to ne bi smjelo imati veze sa kamatom i logično bi bilo da kamata raste ako franak pada (a ne suprotno).

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj babyboys prvotno napisa Vidi poruku
    ja nisam ekonomist, vrlo laički vidim stvari ovako - banka je novce koje je posudila nama isto negdje posudila i na to isto plaća kamatu. kamata koju banka nameće nama je veća od one koju oni plaćaju i to je zarada banke. budući da rastom vrijednosti valute (chf) i njima raste dugovanje, oni nama dižu kamatu kako bi ostali prfitabilni.

jesam bar na dobrom tragu?
    Donekle jesi, samo sto se banka ne zaduzuje u iznosu koji isplacuje vec samo u nekom malom postotku i ne nuzno u istoj valuti. Dakle meni se tu cini puno puno veca zarada.

Ono sto mene muci je zasto ne postoji zakonska regulativa za te valutne klauzule, jer za dignuti kredit u eurima ili svicarcima se kupcu isplacuje iznos u kunama i to po najnizem tecaju tog dana, a mi otplacujemo u eurima ili svicarcima preracunatim u kune po najvisem tecaju dana naplate. Nije li tako?
    Ja imam kredit za auto u svicarcima, vrijednost auta je bila u kunama, preracunata u svicarce na dan uplate i izracunati su iznosi rata ... sada nakon 3 godine otplate ispada da smo jos vise duzni nego kad smo se zaduzili.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ok, , hvala na pojašnjenju, ali bi voljela da nam neko od truke objasni ovaj dio, jer i mene jako zanima, pogotovo ovaj dio s razlikom u tečajevima kod isplate kreduita i naplate rata.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

babyboys, ako ti se da čitati, postoji ogromna tema na forum.hr-u na kojoj pišu ljudi koji se zaista razumiju i u bankarski sustav i u financije, no, naravno ima različitih mišljenja i svatko tvrdi svoje, pa nestručnjaku nije lako pratiti i donositi zaključke.

btw. trenutno je franak 7.07 kn - nemojte se ljutiti na mene ako popodne opet naraste!

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

tnx, mima, pogledat ću kad uhvatim malo vremena

a, nećemo se na tebe ljutiti, ne brini, imamo na koga :/

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Evo ga srednji tečaj za sutra 7,08 - nije nešto ali čovjeka veseli

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

srečice, banka se zadužuje u istoj valuti u kojoj plasira, pročitala na drugom forumu. Tako da su i banke na gubitku.

2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

u ovo nekako ne vjerujem...Odakle im onda ona silna dobit u prvih 6 mjeseci?

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa naravno da to nije istina. Možda se dijelom zadužuju u istoj valuti, ali u cijelom iznosu ne. uz to, oni znaju da postoje načini kojim se osiguraju od razlike tečaja, i naravno da ih koriste

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ha, eto, jedan od zahtjeva Udruge Franak je

3. Da se utvrdi iznos stanja aktive i pasive u trenutku dodjela kredita u CHF, jer prema našim saznanjima poslovne banke su na osnovu 10 postotnog pokrića u CHF izdale kredita u visini od 47 milijardi kuna;

osim toga mislim da sam negdje čitala i to da su banke još pred 3 godine konvertirale svoje kredite u eure

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

osim toga naravno da njihova kamatna stopa (libor) nije kao naša

2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

"...Nametanjem poreza na aktivu u švicarskim francima, kaže, izbjeglo bi se opterećivanje onih banaka koje nemaju kredite u CHF, odnosno penalizirali bi se oni koji su se igrali vatrom. Uz banke koje su ih nudile i reklamirale, to su i klijenti koji su ustrajali na CHF kao valuti kredita i od sredine 2010. kad je franak dosegnuo 5,4 kune, a banke mahom nudile konverziju bez naknade..."
    čitam ovo TU a kosa mi skače u zrak!

Prvo: nismo znali da se nude takvi krediti (valjda iz istog razloga iz kojeg smo, u vrijeme dizanja švicarac-kredita, mislili da samo takav prolazi uz naše plaće...Hm, tko li nam je samo to rekao.....)
    Drugo: u međuvremenu smo izgubili kreditnu sposobnost jer:
    a) glavnica je porasla za nemali iznos
    b) plaća je dvostruko niža nego u trenutku dizanja CHF kredita

I sad bi nas još zbog toga i kaznili! Pa,da, kad se bahatimo, kockamo, svjesno smo ulazili u rizik zbog uštede i blablabla.....

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

eto, i još jednom , ko nam kriv. meni muka dolazi od ovakvih tekstova.

kad smo dizali kredit prije tri godine, jedini uvjet je bio da nemamo jamca, a da možemo kupiti nešto pristojno gdje ćemo moći živjeti neko vrijeme - ne vječno, ali ne ni da moram mijenjati za dve godine.
    jedino što je zadovoljavalo te uvjete bio je kredit u švicarcima.
    teta u banci nam je nudila eure, ali i tražila jednog jamca i kamata je bila aljda 2 % veća, ne sjećam se, ali nama previše.

znali smo sve rizike, ali nitko, ni u najluđim snovima nije očekivao ovakav rast švicarca.

2. da, baka je i nama ponudila konverziju 2010 kada je chf skočio jako prvi put, ali uz povećanje glavnice i kamate, rata bi nam bila tada veća nego ova sad, a ja sam bila bez posla. i to je scenarij koji je tada , a i sada zadesio mnoge, akoji u ovom članku nisu uzeli u obzir.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

bb, kako kad smo mi u isto vrijeme digli u kunama bez jamaca

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ti ozbiljno to nju pitaš? Pa očito ste bili kreditno sposobniji.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Još samo da vam kažem da je frančić at the moment 6.85, pa idem gledati Marijanu&Nemeša

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

uh, evo iscitah temu pa shvatih da nas ima bas puno. izludecemo od ovog 'svajcarca'. rata nam je tacno duplo skocila od pocetka... stan kad bi sada iznajmili nekom ne bi mogli ni za trecinu tog novca.. jezivo!
    nadam se da ce se uskoro nesto dogoditi i stisati ovaj kurs

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

krumpi, pa baš kako mima kaže, bili ste kreditno sposobniji :dunno:
    a i moj kvadrat je bio pinku skuplji od tvog, bar po onom što sam čula u kvartu

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

od sutra: 6,755

i neka samo nastavi u tom smjeru.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I ja kažem, fino je pao od jučer.

btw. do kad sad vrijedi ova tečajna lista? HNB ne radi novu preko vikenda, jel' tako?

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da ne. Nikad vikendom. A stvarno ne znam rade li ju na praznik. Tečaj od petka vrijedi za vikend i za ponedjeljak (nadam se da ne pišem krivo, ali gotovo sam sigurna u ovo)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne rade niti za praznik (provjerila sam našu proceduru za preuzimanje tečaja od banaka; ako je dan prije bio praznik tečaj se replicira)

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ne rade niti za praznik (provjerila sam našu proceduru za preuzimanje tečaja od banaka; ako je dan prije bio praznik tečaj se replicira)
    ovaj tečaj vrijedi skroz do utorka.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •