Stranica 30 od 45 PrviPrvi ... 20282930313240 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,451 do 1,500 od 2214

Tema: Krše li žene rađanjem kod kuće prava djece?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Pa neki to rade i u kozmetičkim salonima, a mi se tu zgražamo
    Meni je to onako baš bljak i ponižavajuće. Na porodu, mislim. U kozmetičkom salonu mi je neshvatljivo.
    Točno, neki to rade iz gušta i uvjerenja da je zdravo. Uvjerenja su stvarno moćne stvari.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Cubana, niti sam ginekolog niti se sjećam ono što sam učio iz ginekologije, ali siguran sam da bi ginekolog/porodničar znao navesti nekoliko stanja u kojima je jako bitno u što kraćem roku dovršiti porod.
    (možda nešto u vezi sa otkucajima srca djeteta? s omjerom glave i zdjelice? s opasnošću odljuštenja maternice zbog dugog trajanja poroda? poma nemam. ali niti ne vjerujem ovdašnjim "stručnjacima" koji tvrde sve suprotno od onoga što sam davno učio. )
    Posljednje uređivanje od mujica : 23.08.2011. at 23:07

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ma naravno, ali statistički je nemoguće da je to potrebno svima.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kad je medicinska indikacija za ubrzati porod onda se sigurno to ne čini klistirom

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

to bi bilo zabavno.....

možda je netko nekada zaključio da je bolje svima ubrzati porod za 50 - 60 minuta s klistiranjem, pa će se smanjiti broj poroda kojima je potrebno ubrzavanje?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Ali iz kojeg je razloga važno ubrzati, skratiti porod?
    ne znam, ja bih rekla da postoje valjda medicinske indikacije za ubrzavanje poroda, a koje nisu istovremeno i indikacije za carski rez. ne vidim kako carski rez može biti manje invazivan za majku i dijete od prokidanja vodenjaka i dripa,kako se ovdje sugerira .

jel postoje takve?

evo, npr moj prvi porod. pukao vodenjak, lagano mekonijska voda, CTG, doktor odlučuje drip. ne carski - nego drip. da mi je odent bio u bolnici , kako sam shvatila - bio bi carski rez. a da sam odbila drip, možda bi opet bio carski rez.

u stvari, ivannina paralela mi se čini ok - drip kao nekritičko prepisivanje antibiotika.

princess, nisam mislila na linkove, ne volim linkove više ovakav slikoviti opis kakav si dala s bajama i kosom

smiješan mi je diskllejmer u ovoj knjizi koju je linkala anchie -u stilu nemojte ovo probavati kod kuće

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

možda si ti, Alex, zaključila da je dobro svima ubrzati porod klistiranjem prije izgona, pa si zato napisala
    što se tiče klistira
    mene su učili (nekoć davno) da je puno debelo crijevo kočnica trudova
    ?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Da klistiranje ubrzava porode ne bi onda rađaone bile prepune žena koje se tegle po 12-13 sati u trudovima na dripu a izklisitrane do zadnje kapljice.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    to bi bilo zabavno.....

možda je netko nekada zaključio da je bolje svima ubrzati porod za 50 - 60 minuta s klistiranjem, pa će se smanjiti broj poroda kojima je potrebno ubrzavanje?
    ma ne bih ja to rekla. ja mislim da se ta praksa napušta polako. kao i aktivno vođenje porođaja. i sve se više ide na što prirodniji način. ako želje rodilje idu u tom smjeru. i u rodilištima. već sam spomenula, riječka rađaona izgleda neprepoznatljivo danas i prije deset godina.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Da klistiranje ubrzava porode ne bi onda rađaone bile prepune žena koje se tegle po 12-13 sati u trudovima na dripu a izklisitrane do zadnje kapljice.
    Ako skraćuje porod sa 460 na 409 minuta, ili sa 585 na 515 minuta, ne znači da može isprazniti rađaonice.
    Ne budi tako bukvalna r. groza.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

jedna anegdota iz italije gdje mi je rodila prijateljica.
    kad je došla u rodilište, s trudovima, predložili su joj prirodan porod. ona se složila. nema brijanja, klistira, dripa itd, sad ćemo zvat anesteziologa...ona pa zar niste rekli prirodan porod? sad oni , totalno iznenađeni odbijanjem epiduralne, da, al nismo mislili baš toliko prirodan

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne nisam ja to zaključila da je dobro ubrzati porod
    nego da su mene učili da puno debelo crijevo, kao i mjehur, koči trudove
    jedno je ubrzavanje, a drugo je spriječavanje kočenja

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vjerujem da kao što se riječka rađaona promjenila, da su se promjenili i stavovi
    ja sam ovo slušala na predavanju 07.12.1994.
    prije toliko godina

tako da može biti da klistir stvarno nema medicinsku indikaciju
    ali dozvolimo da ima žena kojima je jednostavno neugodna pomisao da bi mogle defecirati pred medicinskim osobljem, da ne bi htjele ni da partner ako je na porodu gleda njenu defekaciju i da im je to mentalna kočnica trudova

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

onda sam se krivo izrazio.

Klistir ne ubrzav porod, već smanjuje kočenje za 50-60 minuta.

Sad će me netko valjda pitati zašto je važno smanjiti kočenje?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ne znam zašto smo toliko uvjereni da žensko tijelo nije napravljeno da rodi i bez tih trčkarija poput klistira, brijanja itd?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ali, meni brijanje na "tom mjestu" nema nikakve veze s porodom, nego s higijenom, modom, i s, jelte .

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Sad bi ti groza opet o tome kako smo napravljeni i kako je priroda nepograšiva i u nju se ne smije dirati.

Naravno da je žensko tijelo napravljeno da rodi bez svega toga. Ali neka bi ženska tijela umrla pri porodu bez medicine.

Isto kao što je napravljeno da preživi ospice u djetinjstvu. Ali neka su ženska i muška tijela umirala od ospica dok nije bilo medicine da spriječi ta umiranja.
    Posljednje uređivanje od mujica : 23.08.2011. at 23:56

_Candy Candy_ avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pa da, onda one koje se briju i na porodu će biti obrijane, a one koje to ne prakticiraju neće. Jednostavno.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Ali, meni brijanje na "tom mjestu"
    valjda misliš na "svetom mjestu"
    :majnejmizmikka:

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Aaaa, mikka kaže da to tako treba zvati. A "zbog radi čega" sveto?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Posljednje stranice nisam stigla pratiti detaljno, osim što sam shvatila da se razvila temeljna rasprava o opravdanosti klistira, brijanja i sličnog.

Javljam se samo zato da kažem nešto što još nitko nije rekao : meni je klistir pri prvom porodu prijao, olakšao napor u trudovima ...
    Od samog početka sam imala konstantan i jak pritisak na debelo crijevo u svakom trudu. A trudovi su već par sati nakon početka išli na svakih 3-5 minuta.
    Pa taj pritisak, kao da sam stalno morala na wc, a nisam mogla.
    Obzirom na razmak između trudova otišla sam u rodilište u ponoć, da bi konstatirali da sam premalo otvorena i stavili me na čekanje. I tako do 13 sati sljedećeg dana.
    Cijelu noć trudovi na 3-5 minuta, jako sporo otvaranje, jedva sam između dva truda stizala na wc, i bila sam desetak puta.
    Sutradan oko 10 dobila sam klistir, nakon kojeg sam se osjećala puno bolje i lakše prolazila trudove.

Tek da se zna da nije sve svakome isto.

Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Prvi put se javljam ovdje...

O opravdanosti klistira, brijanja, rutinske epiziotomije (po smjernicama opravdava se samo u slučaju fetalne patnje, jedan je od rizičnih čimbenika za urinarnu i fekalnu inkontinenciju), rutinskog dripa (tko bi to lud uopće išao raditi, drip ima svoje točno određene indikacije, a danas ljudi tuže zdravstvene djelatnike zbog svega - dapače), prisilnog ležanja na leđima pri porodu...bolje da niti ne pričam. Preporučujem Oxford handbook of midwifery (http://books.google.com/books/about/...d=kfiLnFTwE-sC) (za one zadrte, dio autora su i liječnici porodničari) sa kompletnim objašnjenjima što se smatra evidence based praksa u zapadnim zemljama i kakav je tijek normalnog poroda. Na kraju krajeva, koja smo mi super država kad se ne držimo niti WHO smjernica za porod. Mi nismo niti blizu, mi se skrivamo od znanosti, mi ne želimo prihvatiti nove spoznaje, ne znam baš potpuno zašto, ali eto - dobar dan, Hrvatska! Naš Dražančić iz kojega sam učila porodništvo u usporedbi s ovom literaturom je kao crno-bijeli svijet.

Moje je pitanje...što se dogodi s roditeljima koji su oboje zdravstveni djelatnici i odluče se na kućni porod. Tko točno može ostati bez licence, otac, majka.....Dakle ne radi se o neasistiranom porodu u pravom smislu jer baš i nismo laici, radi se o kućnom porodu koji se pušta napredovati u skladu s prirodom. Kako to sve dokazati i upisati dijete u matičn knjigu.Tražiti poznatog pedijatra, imati podatak o trudnoći od ginekologa, donijeti placentu u matični ured, izjave prijatelja da sam bila trudna....ono... gdje je granica....

Mi smo jako sretni što imamo pristup lijekovima, instrumentima, kisiku (skoro da možemo imati sve osim op sale i suprug mi je kirurg, ali mi hoćemo prirodni porod bez intervencija), a opet tako nesretni jer nam je unamljivanje samostalne babice tako komplicirano. Opcije su uzeti ilegalnu babicu iz inozemstva, tražiti neku hrvatsku (i to ne bilo koju, zna se da se kod nas to zanimanje sustavno uništavalo pa većina ima samo sss), otići u Austriju....opcije hrvatskog rodilišta nema, to ste dobro primijetili. Teško je u našim okolnostima uopće razmišljati o potrebi transfera ako bi se ipak odlučili na porod kod kuće, što ako se to dogodi...ne želim trpjeti vrijeđanje, možda je onak ipak bolja Austrija. Previše je iskustava (ako će to licemjerima po pitanju diploma značiti) naših prijatelja, među ostalim, i doktora koji su imali loša iskustva, štetne posljedice hrvatskog načina poroda po principu ubrzaj da stigneš na gablec.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ako idete čitati o drugim kulturama vidjet ćete da svaka kultura ima svoje rituale koje se izvode kad ženi krenu trudovi.

U nekim kulturama se žena povuče u posebno pripremljenoj kućici ili sobi sa odabranom ženom koja će biti s njom na porodu. U nekim se zapali nešto svećano (timjan, posebna trava), u trećim se radi nešto treće (ima puno toga u knjigama Sheila Kitzinger).

U našoj kulturi postoji to isto, samo što mi to zovemo medicinski postupci (tu govorim o 'pripreme' koje se obave na prijem u bolnici) i znamo da nisu opravdani ali ih ipak koristimo. ako skinete kulturološke naočale skužit ćete to.

I moram dodat da me iskreno i iznimno rastužuje da žene mogu koristiti prostote kao naziv za svoje genitalije i smatrati da ako su obrijane da su prozračne ili lijepe odnosno da ih koriste kao predmet sprdnje?! Gušti su gušti, u to ne ulazim, ali u ovom slučaju se radi o rutinskom brijanju svake žene koja dolazi u jednu zgradu spremna za rađanje gdje se prethodno zna da to nije potrebno. Ritualno čišćenje ako tako želite, čišćenje crijeva (koje BTW trudnički hormoni odrade sami prilično dobro pred kraj trudnoće i kad krenu trudovi), brijanje žene da postane poput djevojčice (a nije djevojčica čim je trudnica, jel).

Kao kad se muškarci briju prije ulaska u vojsku - da budu svi isti, poslušni, da nisu ono što su bili nego da su sad dio nečeg drugog.

Možda ok za vojsku (i to mi je diskutabilno ali ajde), ali po meni to nema mjesta u rodilištu. Ne treba odraditi neki kulturološki tretman (brijanje, klistir, odabrana odjeća, oduzimanje svega što je tvoje i odvajanje od poznatih ljudi te iz tvoje sredine prije nego odeš na neki poseban odjel) prije poroda.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj lahor prvotno napisa Vidi poruku
    PMi smo jako sretni što imamo pristup lijekovima, instrumentima, kisiku (skoro da možemo imati sve osim op sale i suprug mi je kirurg, ali mi hoćemo prirodni porod bez intervencija)...
    Kako ovo možete imati na legalan način?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Apropo dlaka i higijene - higijenskije je imati dlake nego ih ne imati. Bog ih je dole stavio s razlogom, a naš pomodan način života rekao nam je da su nam nepotrebne jer su ružne - glupost! Ja sam hairy girl, i nikad nikakvih bakterija nit infekcija nit gljivica, a ako se podrazumjeva da se kupam svaki dan i mjenjam donji veš, ne znam o kojoj higijeni govorimo? Ta je valjda faktor onima koji nemaju užancu prat se redovito.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

mislim da tu (kod prijem u rodilištu) nije u pitanju higijena niti gušt nego vrsta obrade ili obreda koju nam je odredila zapadnjačka kultura (i koja je na zapadu i sjeveru odavno napuštena).

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Cubana, niti sam ginekolog niti se sjećam ono što sam učio iz ginekologije, ali siguran sam da bi ginekolog/porodničar znao navesti nekoliko stanja u kojima je jako bitno u što kraćem roku dovršiti porod.
    (možda nešto u vezi sa otkucajima srca djeteta? s omjerom glave i zdjelice? s opasnošću odljuštenja maternice zbog dugog trajanja poroda? poma nemam. ali niti ne vjerujem ovdašnjim "stručnjacima" koji tvrde sve suprotno od onoga što sam davno učio. )
    Da, ovo boldano se meni dogodilo (pretpostavljam da si htio napisati - odljuštenje posteljice).

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    vjerujem da kao što se riječka rađaona promjenila, da su se promjenili i stavovi
    ja sam ovo slušala na predavanju 07.12.1994.
    prije toliko godina

tako da može biti da klistir stvarno nema medicinsku indikaciju
    ali dozvolimo da ima žena kojima je jednostavno neugodna pomisao da bi mogle defecirati pred medicinskim osobljem, da ne bi htjele ni da partner ako je na porodu gleda njenu defekaciju i da im je to mentalna kočnica trudova
    Da upravo je u tome poanta, da ništa ne bude rutinski nego da po dolasku u rodilište te lijepo pitaju "da li želite možda klistir?", "da li možda želite da vas obrijemo?", pa ko voli neka izvoli, tko ne voli lijepo kaže "ne hvala" i to je to. Problem je kod nas što nitko ne postavlja to pitanje, nego se ide s idejom da to svi moraju (i valjda da je to svima super).

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    n
    evo, npr moj prvi porod. pukao vodenjak, lagano mekonijska voda, CTG, doktor odlučuje drip. ne carski - nego drip. da mi je odent bio u bolnici , kako sam shvatila - bio bi carski rez. a da sam odbila drip, možda bi opet bio carski rez.

Po onome što sam čitala, ja bih rekla da odent ne bi radio carski nego bi pustio porod da teče svojim tijekom. Neka me ispravi tko zna bolje, no meni je ostalo sljedeće u glavi. To da je voda zelena znači da su crijeva počela raditi, ne znači da će dijete udahnuti tu vodu. A dijete ima tendenciju udahnuti kada je u stresu. Ako je to zaista tako (a kao što rekoh, neka me ispravi netko tko zna bolje možda je meni krivo ostalo u pameti), onda meni nema logike davati drip jer se time zaista povećava stres na dijete.

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

drago mi je što si nam se pridružila lahor ...
    kako sam shvatila, i ti i tvoj muž ste medicinari?

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tesko je reci sto bi Odent napravio, usprkos svemu procitanom (od njegovih knjiga), vjerujem da bi procijenio tu konkretnu situaciju pa usmjerio na neku stranu.
    Ali, vjerujem i (prema procitanom i onom sto sam cula od cura koje su bile na njihovim predavanjima), da se ne bi odlucio na drip jer, ako sam ja dobro razumjela, po njemu je drip potpuno nepotreban i stetan. Porod treba pustiti da ide svojim prirodnim tijekom, ako tako ne ide (iz x razloga, a iz y razloga ne treba vise cekati), dovrsava se carskim rezom.

U mom drugom porodu mi je nekoliko ljudi (porodnicar, primalja i dvije doule) potvrdilo da mekonijska voda sama po sebi nije problem i razlog da odmah krenem u rodiliste, da bi bila problem samo ako je tamna, smedja ili gotovo smedja. Senfasta/zelenkasta nije alarmantna, osobito ako je porod vec krenuo.
    Posljednje uređivanje od BusyBee : 24.08.2011. at 11:02

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Upravo sam ja to htjela napisati Busy. Odent bi te pustio na miru cvijeto. Lagano mekonijska plodna voda je po njemu kontraindikacija za bilo kakvo ubrzavanje i stavljanje djeteta u jos veci stres. Ako porod ne bi napredovao sam od sebe (ali to naravno ne bi bio porod po hrvatskim standardima, bila bi slobodna ciniti sto te volje i zauzeti polozaje koji ti pasu i sve ono o cemu pricamo iz godine u godinu) onda bi isla na carski.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Beti svaka čast na istraživanju

RozaGroza smijala sam se pola sata na uvođenje svakodnevnog rutinskog klistiranja

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj lahor prvotno napisa Vidi poruku
    za one zadrte...

...
    ako će to licemjerima po pitanju diploma značiti...
    Lahor, dobrodošla.

Možda bi bilo ljepše da ne vrijeđaš odmah u prvom postu

Povremeno se razilazimo u mišljenjima, ali to ne znači da su neki zadrti ili licemjeri, samo imaju drugačije stavove.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Ako porod ne bi napredovao sam od sebe (ali to naravno ne bi bio porod po hrvatskim standardima, bila bi slobodna ciniti sto te volje i zauzeti polozaje koji ti pasu i sve ono o cemu pricamo iz godine u godinu) onda bi isla na carski.
    Da, to je generalno njegov stav. On ne vidi smisla u ubrzavanju putem dripa. Ili ide ili ne ide (nakon svega prirodnog isprobanog) i to je to.

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Danci _krmed je sve to lijepo opisala

nekima nije važno mene je doma md obrijao kad su krenuli trudovi jer sam znala da će mi to inače raditi u bolnici

sjećam se kako sam se gledala u ogledalu i izgledala kao djevojčica a ne žena
    i kako sam plakala

Dok mi nisu izrasle (koliko-toliko) nisam se ni mogla pogledati više u ogledalo, toliko mi je to budilo osjećaj poniženosti
    To je samo moj osoban i intiman osvrt (na jednu od "intervencija")

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Sve ovo što pišemo me je zaintrigiralo i provela sam malo istraživanje na temelju usmenih iskaza mojih susjeda. Mi smo mali gradić. a oko nas još manja sela. I sve do polovice 60tih prošlog stoljeća, dakle 1965. gotovo svi iz sela su rađani doma, i puno iz gradića. Dovoljno puno da je Dom zdravlja (ili kako se to onda zvalo, moram istražiti) imao zaposlenu babicu. HA!

Ja promptno mijenjam svoja uvjerenja. Ako su mogle tada, mogu i sada.

Sektorski doktor je dolazio pomoći babici kad je trebalo. I moja svekrva je rodila muževog brata doma u svom krevetu. Sve normalno i po zakonu. Prije manje od 50 godina je to bilo normalno! Događale su se loše stvari, događaju se uvijek, ali kažu mi da je u većini slučajeva bilo sve u redu.

I odoh ja tražiti nešto o povijesti poroda u Rijeci kao velikom gradu. Evo:
    http://www.kbc-rijeka.hr/pages/48_4-povijest.html
    Moram napisati da se i 1946. jako malo žena odlučuje na porod u rodilištu. 1967. prva transfuzija zbog Rh senzibilizacije je izvedena.

I još iz pera zagrebačkog ginekologa par riječi o porodu kod kuće ( spominje i Rode)
    http://www.ordinacija-fistonic.hr/in...&id=2&Itemid=1

Treba čekati novog ministra zdravstva (dočekat ćemo, zar ne?) i nastojati, po svim pravilima, promijeniti zakon o mogućnosti poroda kod kuće. Da bude siguran i po cijeni dostupan. I da im se uklapa u budžet.
    Da nije bitno želi li to jedna žena ili većina, ali neka mogućnost postoji. Uz sigurna i prijateljski nastrojena rodilišta.
    Beti za promptno mijenjanje uvjerenja

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    ne nisam ja to zaključila da je dobro ubrzati porod
    nego da su mene učili da puno debelo crijevo, kao i mjehur, koči trudove
    jedno je ubrzavanje, a drugo je spriječavanje kočenja
    pa moje skromno iskustvo me uči da te trudovi odmah u početku potjeraju više puta na wc
    i ako se slobodno krećeš dok ne počnu pravi trudovi ići ćeš prazniti što mjehur, što crijeva, bar 10-15 puta
    nisam ništa učila o tome i samo sam jednom rodila ali si ne mogu zamisliti na koji način bi mi mogla ostati crijeva ili mjehur puni

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

lahor, dobrodošla
    baci oko na str 26, tamo sam linkala temu u kojoj bračni par, također medicinari (ili je medicinar samo muž? nisam više sigurna), opisuju svoje iskustvo pkk.
    Sretno na porodu, kako god se odlučili.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Pa, prema mom iskustvo, čak ne samo kad krenu trudovi.
    Ja sam danima prije poroda bila redovan posjetitelj wc-a.

Manijakalno uređivanje kuće i učestali odlasci na wc, tako su mi i protekli zadnji dani trudnoće.

Tj. čišćenje na sve strane
    Posljednje uređivanje od Pcelica Mara : 24.08.2011. at 11:27

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj NetkoMiOteoNick prvotno napisa Vidi poruku
    Da, ovo boldano se meni dogodilo (pretpostavljam da si htio napisati - odljuštenje posteljice).
    Naravno.
    Prijevremeno odljuštenje posteljice (ne maternice ).

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Odljustenje posteljice zahtjeva najhitniji carski. Tu nista drugo ne pomaze.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku

Je je.. priroda se potrudi da očistimo ama baš sve što se očistiti da

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ovisi u kojem se trenutku dogodi.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Pa, prema mom iskustvo, čak ne samo kad krenu trudovi.
    Ja sam danima prije poroda bila redovan posjetitelj wc-a.

Manijakalno uređivanje kuće i učestali odlasci na wc, tako su mi i protekli zadnji dani trudnoće.

istina živa

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

zar je itko ikada napisao nešto drugo?

(naravno, i to što netkomioteonick veli... ako se desi na samom kraju izgona nema niti vremena za carski rez)
    Posljednje uređivanje od mujica : 24.08.2011. at 11:47

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Istina.

U svjetlu pisanja o ubrzavanju poroda, htjedoh reci da nikakvo ubrzavanje tipa drip ne igra kod udljustenja. Tu se radi o spasavanju zivota.

I kad se tako pogledaju razne stvari koje se u porodu mogu dogoditi, ne ostane bas nekih razloga za ubrzavanje dripom. Zapravo do ubrzavanj poroda nije doslo radi poboljsanja ishoda, nego da bi se rasteretilo rodiliste. MIslim da je to iz Dublina krenulo, uglavnom, neki Irac je bio u igri s tim "vodjenim porodom".

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

O dripu nemam nikakvo mišljenje jer ne znam, ali nekako mi teško vjerovati da nema opravdanje baš nikada.
    Mislim, kad bi bilo istina da nema apsolutno nikakve indikacije za drip, pretpostavljam da bi to porodničari znali i ukinuli ga???

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa ne bi ga ukinuli, jer im koristi da što više žena mogu poroditi u što kraćem vremenu. Većinom se zato i koristi..
    Posljednje uređivanje od anchie76 : 24.08.2011. at 12:48 Razlog: promijenila "samo" u "većinom" nakon komentara Aleksandre

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ne bi ga ukinuli, jer im koristi da što više žena mogu poroditi u što kraćem vremenu. Samo zato se i koristi..
    anchie, anchi, što ti ne bi trebala kao osoblje malo paziti što pišeš?
    mi si možemo dopustiti gluposti, ali ipak si ti predstavnica udruge i admin

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mujice, Ne bi, jer im žene zauzimaju prostor kojeg nema dovoljno i koji nije predviđen za normalan tijek poroda. U provm porodu su me zadržali zbog krvarenja (totalno benignog) imala sam slabe trudove i još dobrih 12 sti do nekog zbivanja, kad god sam se ustala da malo prošećem, glavna sestra je zarežala na mene ko pitbul. Znači moraš ležat na patologiji i ponašat se ko da nešto nije uredu iako je sve u redu i nzaju doktori da je sve u redu - zašto? Zato da ne smetaš. Ok, to je organizacijski razlog, ne medicinski i ja sam pristojna osoba koja nije zagledavala u boxove,ali se nisam dala zavezatu krevet da ne bih živcirala gđu glavnu sestru. Naravno kad je došao trenutak u kojem je gosponu doktoru odgovaralo da me porodi dobilasam drip do neba i dijete je ziletilo iz mene u ko topovska kugla u roku odmah,. Zašto jer sam im dosadila svojim šetuckanjem, otvorila sama se tak srednje i još bi me par sati morali gledat,dr. je popio kavu i idemo. To je to. Ja ću opet ić u bolnicu jer nema uvjete itd,ali nisam glupa da mi netko kaže da sam dobila drip iz nekog medicinsko razloga. Dapače kad sam pitala pošteno su mi rekli koji je moj status,ali tako njima više odgovara. I da dodam da radim u njihovim uvjetima velike su šanse da bih se i ja ponekad tako ponijela, ali da bi ljudima tupila da je to vrhunska pamet, baš i ne znam, da li bih bila toliko arogantna.
    Posljednje uređivanje od pikula : 24.08.2011. at 12:28

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •