Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
Moj muž na ta traženja sličnosti uvijek odgovara: Krv nije voda.
I moj. A što je najzgodnije, njih dvoje su sve više fizički slični. Doživjeli smo da su nas dvije posve nepoznate žene na tramvajskoj stanici daleko od našeg kvarta (dakle, neupućene u našu obiteljsku priču) dugo zagledale i potom mi je, "iz čistog mira", jedna od njih rekla: "Gospođo, vaša kćerkica nema ništa vaše, ali je "pljunuti" vaš muž". Što drugo na to reći osim "Hvala, to mu je jako drago čuti!".

Neću napisati ništa novoga, sa svime sam se susrela (osim s brojem 4., alternativa-djetetu-pas, jer je prije naše kćerkice u naš dom došao pesek iz azila). U samom početku sam se daleko nespretnije nosila s takvim izjavama, tada su bile i najčešće a ja sam bila sva emocionalno ustreptala i pomalo nesigurna. Sada mi iskustvo s takvim izjavama i roditeljski staž pomažu da na njih u pravilu ne reagiram emocionalno, u slučaju da procijenim da je riječ o dobronamjernoj znatiželji ili dobronamjernim nespretnim komentarima. U stvari, ne mogu se sjetiti da sam do sada na vlastite uši čula išta što bih mogla procijeniti nedobronamjernim.

Sada sam osjetljiva na izjave od kojih želim zaštititi svoje dijete, i ako nije prisutna. Evo jedne od prije par tjedana, tijekom ljetovanja, vjerujem da je bila izrečena dobronamjerno, ali pokazuje ono što je možda stav mnogih iako ga nismo još čuli, a vezano je uz ono o "većoj kvaliteti biološkog roditeljstva"... Priča ide ovako: nas smo troje šetali prema trgovini, a nas dvije smo se držale za ruke. Susjeda s kojom smo zastali porazgovarati je, nakon raspitivanja o tome kako smo, u jednom trenu rekla "Kako bi lijepo bilo da još dobijete i svoje dijete". Mene je to doista zbunilo, u prvi tren nisam uopće kužila kamo smjera, pa sam odgovorila da imamo svoje dijete, na što je ona krenula objašnjavati da je mislila svoje, koje bismo rodili. Ne sjećam se što sam točno odgovorila, bila sam ljubazna - u to sam sigurna, jer mi je bitnije bilo to što naše dijete stoji tik uz mene, hvata mi se ručicama oko noge i sluša to sve i bez obzira što je malena, u velikoj mjeri razumije. I da ona mora znati da je najnašija što može biti, pa sam se spustila k njoj i onda smo si nas dvije rekle koliko se volimo (do neba i preko neba, to joj je trenutno mjera za jaaako puno) i još neke naše uobičajene nježnosti.
Nadam se da ta gospođa neće takav komentar reći više nikada ni nama niti ijednoj drugoj obitelji, a mi smo se suočili sa situacijom za koju se nadam da ćemo ubuduće biti još spremniji.

U vezi povezanosti gena i delinkventnog ponašanja, evo jedna situacija vezana uz jednog posvojenog dječačića. Kad je, nakon nešto dana u vrtiću, počeo psovati, jedna od susjeda komentirala je da je to sigurno naslijedio "od svojih pravih roditelja". Tako valjda postoji gen za psovanje. (ne znam bih li se smijala ili plakala)

A propos tih pravih roditelja, u knjizi s pitanjima i odgovorima primjerenim djeci različite dobi (vezano uz začeće, porod, rastavu braka, rase, masturbaciju itd.; možda je neki od vas imaju, nisam zapamtila točan naziv ni autoricu), u poglavlju o posvojenju također se na par mjesta govori samo o biološkim roditeljima kao pravim roditeljima.

Nedavno sam pak jednoj mami s kojom sam inače dosta razgovarala i činilo mi se da barata pojmovima objašnjavala razliku između udomiteljstva i posvajanja, i da smo mi roditelji, jednako kao i oni, iako nismo biološki.

Pada mi na pamet kako je različita percepcija nas kao obitelji koju imamo mi sami i koju imaju neki iz naše okoline. Koliko god se mi silno voljeli i znali da smo mi kćer-mama-tata(-i pas), neki vjerojatno nikada neće smatrati da smo prava obitelj. U vezi njih se, s jedne strane, možemo truditi razbijati im predrasude, a s druge strane, ono što mi je najbitnije, pripremati svoje dijete kako se nositi s time.