Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 70 od 70

Tema: Školske torbe i skolioza

ivarica

Početno

zanamala, potrazi topik na forumu Rode
    Posljednje uređivanje od daddycool : 13.02.2011. at 14:28

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

eh zeno....sad se pitam znam li ja ista tu naci....evo pol sata trckam po forumima i ..ili sam slijepa ili ne znam sto je ali ...mislim ..pa eto..ne znam naci (tuka na entu)
    Posljednje uređivanje od daddycool : 13.02.2011. at 14:28

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tema je jako zanimljiva i bilo bi dobro da netko iz "radne grupe" baci i ovamo poneku informaciju.

čitala sam da djeca (osobito djevojčice) imaju genetsku sklonost skoliozi i sličnim "darovima", ukoliko su im majke imale isti problem.

nije ni nekada bilo bolje: u MOM 7. razredu osnovne (dakle 1971. godine) ja sam vagala svoju školsku torbu. težina je bila PREKO SEDAM KILA :shock: .

otišla sam u zbornicu kad su u njoj bili svi nastavnici, i tražila da nam se smanji broj knjiga koje moramo nositi. svi su to shvatili kao DOBAR ŠTOS :? :? :? ... isto sam pokušala prije koju godinu u školi svog djeteta. bila sam i kod ravnateljice i tražila da im se postave ormarići. rečeno mi je da - nema mjesta za njih.

navodno su sad nešto napravili za niže razrede, ali za više nema ništa. poanta je u tome da nastavnici SVE VIŠE traže da se za njihove predmete koriste VELIKE BILJEŽNICE, a ima zahtjeva i za TVRDIM KORICAMA .

da bismo koliko toliko prevladali problem - kupili smo (u nižim razredima) skauticu... o cijeni neću. kredit 6 mjeseci. :? nakon nje -došla je torba seven. cijena prava "sitnica" ...

a strah me i pomisliti koju težinu će mi dijete nositi ove godine...
    Posljednje uređivanje od daddycool : 13.02.2011. at 14:30

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

:? sto je skautica???

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj zanamala prvotno napisa
    :? sto je skautica???
    anatomska torba, prikladna za djecu od prvog do (maksimalno) petog razreda. iza tog više ništa ne stane.

cijene su ti između 750 i 850 kuna :shock: .

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vagnula sam kikičinu torbu... 7 kila (7. razred).

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bigmama

Početno

Koje muke oko knjiga. Stvarno bi trebali poraditi na tom.
    Imam 5 đaka i doslo mi je da posaljem ministra u red sa spiskom knjiga.
    I sad to sve moraju tegliti
    Ormarići u školama bi puno pomogli.U razredima moje djece uvijek pri dnu ima dosta mjesta a i ti ormarići nezauzimaju puno.
    Ali ko misli na dobrobit djece.
    Pridružit ću se svakoj "borbi", ako nećemo mi roditelji onda ko će!?

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

rekoh ja al me nitko ne slusa )))))

mojima su preporucili biljeznice tvrdih korica.....ne daj boze da im torbe budu laganije ....

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    vagnula sam kikičinu torbu... 7 kila (7. razred).
    ... ali taj dan je imala 5 predmeta. sa 6 predmeta torba ima OSAM kila...

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sa htneta

Ta teška školska torba!

Ovako neka izgleda školska torba za đaka prvaka
    Veselje na licima malih školaraca dok hitaju na prvi školski sat teško je ne primijetiti i kao običan prolaznik na ulici. No isto tako je teško ne vidjeti da na leđima tog malog školarca 'putuje' i velika i vidljivo preteška torba. Tko će ga znati dal' zaista torba mora biti prepunjena?

Što se to skriva u školskoj torbi?

Osmijeh na vašem licu je samo zbog toga što je škola konačno počela i barem na kratko je vaš mali đak prestao nabrajati i ponavljati što mu je sve potrebno i što bi još trebalo kupiti. Naravno da će prvih tjedan dana iz škole dolaziti s hrpom novih zahtjeva. Neki od njih potjecat će od učiteljice, a drugi će pak biti oni malo 'zahtjevniji'! 'Mama, Maša ima baš onakvu pernicu kakvu sam ja htjela, a nismo je mogle nigdje pronaći. Sad znam gdje je možemo kupiti!' Manje je bitno što ste nedavno kupili pernicu po zadnjem kriku mode čija cijena je bila tolika da ste i sami kriknuli!

Prvo su se smijali mojoj velikoj torbi, a sada posuđuju stvari od mene!
    Zahtjevi školaraca su potpuno normalni, no težina školske torbe sa svakim od njih raste. Vi kao dobar roditelj sada tu trebate pronaći zlatnu sredinu. Djetetu je važno samo je li torba moderna i trendy boje, ima li pernica tri kata i pristaje li to uz školske papuče. To što je dva puta veća od njih već će nekako riješiti putem!

Tko je teži, torba ili đak?

Obaveznih udžbenika za osnovnu školu je puno, pa kada tome još pridodate ostali pribor, kutiju s užinom i opremu za tjelesni odgoj torba nerijetko premaši i težinu đaka. Djeca moraju iz svakog predmeta nositi nekoliko udžbenika, zbirki zadataka i bilježnicu, a najteže je onima iznad petog razreda koji svaki dan imaju barem šest predmeta. Kada se sve to zbroji, prosječna težina školske torbe iznosi 10 kilograma, a prosječna težina đaka je 40 kilograma. Roditeljima sve to postane jasno u onih nekoliko trenutaka kada pridržavaju torbu dok dijete u predvorju obuva cipele. Zbog toga je najbolje da školska torba bude anatomska. Takve torbe jesu nešto skuplje, no kada uzmete u obzir zdravlje svog djeteta, cijena je prava sitnica.

Ovo je prvi izbor za klince, no nemojte ih poslušati!

Posljedica (pre)teške školske torbe je loše držanje ili neka od bolesti kralješnice koje su kod današnje djece u porastu. Stručnjaci kažu da nošenje teške školske torbe kod djece izaziva umor i prolaznu bol u predjelu vrata, ramena i lumbalne kralježnice. Ta bol prestaje čim se dijete odmori i ne dovodi do trajnih oštećenja. Bolna križa kod djece danas su najčešće posljedica načina života. Ljubav prema sportu i kretanju na svježem zraku danas su kod djece zamijenili televizija, kompjutor i mobiteli i play station.

Premalo kretanja jedan je od vodećih uzroka bolesti kralješnice poput skolioze – zakrivljenost kralješnice u lijevu ili desnu stranu, kifoze – pojačana zakrivljenost prema straga i lordoze – pojačana zakrivljenost prema naprijed. Ukoliko u obitelji ima bolesti kralješnice, npr. ako majka djevojčice boluje od skolioze, školska torba bi kod djece mogla pogoršati stanje, a posebno kod djece koja su puno viša od svojih vršnjaka. U takvim slučajevima zaboravite na torbe s likom Spidermena ili Shreka i djetetu kupite isključivo anatomski oblikovanu torbu.

Mislite na bavljenje sportom!

Trebam li reći učiteljici da me bole leđa?
    Kao roditelj morate voditi brigu i o tome da je kretanje i bavljenje sportom u dječjoj dobi presudno za pravilan razvoj i jačanje mišića. Ukoliko leđni i prsni mišići nisu dobro razvijeni, teret školske torbe opterećuje ligamente! Za pravilan razvoj djeteta od osme do osamnaeste godine najvažnije je redovito tjelesno vježbanje. Pri tome ne mislimo na intenzivne treninge jednog od danas popularnih sportova, već na vožnju biciklom u prirodi ili na odlaske na planinarenje vikendom.

Težina školske torbe ovisi i o zahtjevima škole i učiteljice, a ukoliko se ravnamo po tome da tijelo ne bi smjelo nositi više od deset do petnaest posto svoje težine, gotovo svaka premašuje dopuštenu granicu! Torba đaka prvaka često je teška i oko pet kilograma pa bi bilo dobro kada biste svaki dan zajedno s djetetom slagali stvari i provjerili što je zbilja potrebno ponijeti sljedećeg dana. Teže predmete poput knjiga ili mape s kolažem stavite na dno torbe kako bi bili bliže tijelu, a na vrh torbe poslažite bilježnice i pernicu.

Dijete neka torbu uvijek nosi na oba ramena kako bi se težina pravilno rasporedila. Pomoćne pojasne trake na torbama i ruksacima nisu tu bez razloga, one služe kako bi rasteretile kralješnicu pa naučite dijete od prvog dana na njihovo korištenje. Dobar izbor za klince je i torba na kotačiće, no njena mana je u tome što se dijete često okreće da pogleda 'ide' li torba za njim dok je u prometu, pa se za takvu odlučite ukoliko pratite i dočekujete dijete poslije škole.

HTnet
    06.09.2004

darva avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Evo podizem ovu "staru" temu.
    Gledala sam malo po pretrazniku,ima dosta toga na ovu temu, nasla sam u tekstovima onaj skup pisama za bivseg ministra Primorca.
    Mene zanima osim ministra, sta mislite kome se jos moze pisati? Javnoj pravobraniteljici za djecu?
    Jeste li vi(kao Roda ili pojedinacno) pokusavali sa nakladnicima? Nakladnici bi mogli dosta olaksati torbu kad bi umjesto da tiskaju knjigu i radnu za cijelu skolsku godinu tiskali knjigu i radnu u jednom za 1.polugodiste i isto tako za drugo.Financijski bi za njih bilo isto.
    A posebna je prica da djeca u prvom osnovne imaju 3 knjige za matematiku (Alfa) + biljeznicu, to je stvarno katastrofa, bez 3 knjige vjerojatno nece nauciti brojeve do 20
    Tako i iz Engleskog imaju 3 knjige.
    Ovo da djeca nose visak knjiga(na svoju ruku) mi je smijesno kao neki argument jer je taj postotak vjerojatno u promilima. A i ovo da treba paziti prilikom kupovine torbe, i najlaksa torba koja se moze kupiti na nasem trzistu kad se napuni je teska cak i odrasloj osobi. Cinjenica je da bas nema nacina da roditelji utjecu na tezinu torbe, osim da dignu pobunu.
    Ja sam izracunala, za prosjecnu tezinu djeteta prosjecna tezina torbe je 18,7 % (za prvasica sa kompletom knjiga odabranih u nasoj skoli vagano u torbi koja ima 900 g).
    To bi za odraslu osobu od npr 65 kg bilo 12,2 kg, a za 90 kg bi bilo 16.8 kg. Bas me zanima ko bi s takvim teretom na ledima mogao hodati

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Isto smatram da se po ovom pitanju treba nešto poduzet! Predugo problem traje i ignorira ga se. Razlozi postoje - novac!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

http://www.jutarnji.hr/fuchs--obecav...stajem/924028/

Evo su u jutarnjem otkrili toplu vodu

Svaka čast za baku i da se nešto zbiva po tom pitanju, al nek mi oproste, koji je ovo ton, superbaka slomila ministra...ma taman posla. Kad se pročita ovaj tekst, čovjek pomisli, rastu mi krila, baš lijepo kako jedna brižna baka potegne neko pitanje, i evo ti odma' ministra na kuću, sve je već u proceduri rješavanja.

Pogledamo li nažalost van ružičastih naočala, npr. na datume ovih postova, nije se baš puno maklo to ministarstvo ima par godina.
    Dao dragi Bog da se taman nešto zbiva...

Inače, jedna mi je posebno zanimljiva rečenica, ali postoji samo u tiskanom izdanju. Piše kako je ministar rekao:
    "Najlakši je reciklirani papir, no on je dvostruko skuplji. Ako date formulu kako možemo pojeftiniti papir, a da dobijemo knjige trajnije vrijednosti, spasit ćete me."
    Nije mi spašavanje ministra na prvom mjestu, al ako ste iz struke, ajmo objavit malo podataka kako bi nam knjige bile lakše.

darva avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Po meni dok ne smanje broj knjiga nema znacajnog olaksanja torbe.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nek naprave što hoće, samo da nije tako teška

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Da ne otvaram novu temu.

Roda je podržala jednu inicijativu za smanjenje težine školskih torbi, no knjige se za sada neće mijenjati na način da bitno olakšaju torbu. Nije bitna samo težina knjiga, nego i način na koji se koriste: koliko često učenici moraju nositi koje knjige, treba li svako dijete u razredu imati svaku knjigu iz predmeta svaki sat, i naravno, postoji li u školi mjesto za odlaganje onoga što se ne treba nositi kući svaki dan.
    Neki prijedlozi u tom smjeru su ovi:
    - ormarići ili drugo mjesto za ostavljanje stvari u školi
    - raspored u blok satima kad je (ako je) to prihvatljivo iz drugih razloga
    - da profesori daju upute roditeljima što je zaista potrebno nositi
    - da daju upute i djeci što je zaista potrebno nositi, možda povremeni pregled torbe uz komentar što je viška
    - informacije o tome što će biti potrebno iz kojeg predmeta u sljedećem tjednu za pojedini razred, na oglasnoj ploči ili internetskoj stranici škole
    - organizacija nastave na način da ne mora svako dijete imati knjigu pred sobom svaki sat, veće korištenje projektora i grafoskopa, jedna knjiga po klupi,
    - ne inzistiranje na velikim i tvrdo ukoričenim tekama
    ...
    Komentirajte, dodajte.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Cure, sastavljači programa za pojedine predmete ni autori udžbenika nemaju puno veze s težinom tih udžbenika i brojem radnih pomagala. Pogotovo ne kužim kako se povezuje težina odabranog papira s honorarima autora. To su sve izmišljotine izdavača koji jedini izvlače pravu dobit iz cijele priče. (Programi za mnoge predmete jesu loši ali to nema veze s težinom knjiga).

Moguća rješenja koja provode roditelji i škola: manju djecu uglavnom roditelji prate u školu i oni nose torbu. U našoj školi za djecu u dnevnom boravku (1-3. razred) dio knjiga i radnih bilježnica ostaje u razredu, isto tako i kutije s priborom za likovni. Pribor za tjelesni ostaje u garderobnim ormarima. Što treba prati nosi se doma na pranje, a tenisice ostaju. Djeca iz viših razreda imaju ormariće u kojima ostaje pribor za likovni i tjelesni. Škola im pomaže i rasporedom - većinom su to blok satovi, pa treba nositi utoliko manje udžbenika.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    U našoj školi za djecu u dnevnom boravku (1-3. razred) dio knjiga i radnih bilježnica ostaje u razredu, isto tako i kutije s priborom za likovni. Pribor za tjelesni ostaje u garderobnim ormarima. Što treba prati nosi se doma na pranje, a tenisice ostaju.
    Tako i kod nas, na čemu sam školi jako zahvalna. Torbe ostaju u razredu kroz tjedan, iznimno se nosi kući po neka teka i knjiga, ako baš treba, a inače petkom. Pribor za tjelesni u vrećicama visi na kukicama u hodniku ispred razreda (nije bilo problema), a pribor za likovni je u ormariću u razredu.
    Viši razredi su počeli dobivati ormariće, pa je i to ok. Ono što nam nije bilo ok, dok je još veliki išao u tu školu: nemogućnost dogovora s profesorima da se izjasne kada ne treba sve knjige i teke za određeni predmet nositi u školu. Kupovi za pojedine predmete su bili poveliki.

darva avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Evo ne znam prati li netko, upravo traje javna rasprava za novi udzbenicki standard
    http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=12411&sec=2357
    Rasprava traje jos samo 3 dana. Ne znam vidim li dobro ali pise da ce udzbenici izlaziti u jednom svesku, pa ne mogu vjerovati da ce i tu malu olaksicu da su knjige bile u 2 dijela ukinuti

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •