Nisam namjeravala više išta pisati... ali eto, budući sam i dalje neshvaćena i optuživana za vrijeđanje, što ne želim, moram pojasniti svoju misao, na koncu... ovo je forum.
Dakle, svećenstvo, bilo koje religije, je po definiciji tu da bude "duhovna vertikala", da priča o ljubavi prema bogu, o dobrome, o vjeri, o uzajamnom poštovanju, o međusobnom pomaganju, da gradi ovakve ili onakve vrijednosti (koje već koja religija zastupa) unutar svoje zajednice... Nažalost, tek mali dio njih isključivo to čini.
Veći dio njih je preprizeman i prebahat i previše voli moć da bi uistinu živio skromnost i poniznost istinskog božjeg pastira. Veći dio njih se često se koristi perfidnim metodama da bi pobudili krivnju (osnovno što se kod nas radi, jer krivnja je glavna fora katoličanstava), ulili strah, izmuzli lovu, dočepali se nekretnine, vrbovali glasače za neku stranku, posvađali članove zajednice umjesto ih približili, drugačije članove "nježno" obilježili... itd.
Oni kojima ta demagogija nije po volji i kojima je jasno da to nije "posao" svećenika, pa odu, ili posumnjaju, ili bar misle po svom, svaka čast... ali onima koji bespogovorno slušaju sve što se servira i svoj život vode u skladu s tim... e pa, zbilja moram reći da sumnjam u njihov intelekt. Jer osnovno obilježje nas kao vrste je stalna sumnja, stalno propitivanje, stalno istraživanje (da nije tako, ne bi bilo napretka).
I dok god osnova ideja svake religije počiva na isključivosti i licemjerju, a nažalost, gotovo sve to prakticiraju (da nije tako nitko se zbog boga svoga ne bi išao u rat, a istovremeno svim religijama je jedna od osnovnih zapovijesti "ne ubij") ne mogu nijednu religiju prihvatiti niti kao dobronamjernu, niti kao riječ božju, niti želim dopustiti da mi kroje život, a kroje mi, doputila ja to ili ne... opet isti primjer kao u prvom postu, MPO zakon u Rvata.
I još nešto... zanimljivo da je Španjolska kao vrlo katolička zemlja, unatoč oštrom protivljenju crkve ozakonila istospolne brakove (nebitno sad što itko od nas intimno misli o tome)... jer se dogodila kritična masa onih koji su uključili intelekt i spriječili uplitanje crkve u državne zakone. Kako vidimo, nama to baš i ne ide...
A sad... ako se netko i nakon ovog, oprostite mi, podužeg objašnjenja osjeća uvrijeđen... žao mi je... ali ja tu više ništa ne mogu.
I dodala bi još, svaka čast rijetkim svećenicima koji rade svoj posao čista srca... pravi je gušt slušati ih i učiti od njih...no njih je tako malo i nažalost budu utopljeni u masi poopćavanja.