-
Prvo - hvala Trini sto je isto primjetila da djeca + mobiteli i igranje na njima nisu bas tako endemska pojava (iako to samo po sebi nije argument o (ne)stetnosti istog)
Sto se motorike/ovisnosti/vida tice (rekla bih da su to bili relevantni argumenti za/protiv igra na mobitelu) - slazem se da predugo zurenje u mali nekvalitetni ekran predstavlja stvarnu opasnost za vid, ali s obzirom na duljinu igranja ne mislim da je to problem, tj. 20 minuta dnevno joj nece pokvariti vid. Ovisnost - pa iskreno, ne bih to nazvala ovisnoscu vec je jednostavno u fazi "faza" u kojoj stalno ima nesto sto je "drzi" - pa je tako bilo i kratko s mobitelom, sad joj je to samo jedna od igracki (kao sto sam vec napisala) i zasiti se toga jednako kao i svega ostalog. A motorika (tj. preciznost) joj je dovoljna da igra bez problema - vjerojatno samo stvar vjezbe, kao i sve ostalo (slaganje kockica, crtanje, citanje knjiga, oblacenje cipela itd...)
Sto se tice "dozvole" za diranje mobitela - eto, kod mene moze ako pazi da joj ne padne, kao sto moze dirati i "moje" kuhace i rajngle, moju odjecu i cipele, prekapati po ormarima, glumiti u autu da vozi (okretati volan, prckati po gumbicima), moze na moj laptop pod uvjetom da ne lupa po tastaturi ili po ekranu itd... Ne smije dirati nozeve, stednjak i uticnice a naravno ni ljekove, kozmetiku i sredstva za ciscenje (to joj je ionako van ruke). Ni knjige jer je pregruba i voli crtati po njima - novine i casopise smije... Tako da valjda svatko radi svoju listu (ne)dozvoljenih predmeta.
Uglavnom, tema je bila potaknuta cinjenicom da kao sto volim vidjeti sto drugi preporucaju od slikovnica, predstva, igracki, odjece, hrane i sl. - jer je lakse procitati tudje iskustvo/preporuku nego sve sam probati, isto tako bih radije procitala preporuku za neku igricu nego skidala 50 naizgled istih i svaku od njih probala da nadjem mozda jednu koju smatram dovoljno dobrom za dati djetetu za igru... Ali s obzirom da vasa djeca izgleda ne igraju na mobitelu, ostaje mi ova druga varaijanta + "gnjavljenje" nepoznatih cija se djeca isto igraju.
P.S. O mobitelima i zracenju stvarno ne bih raspravljala jer je navedeno milijon puta prezvakano i omiljena tema tisuca teorija zavjera, vecina kojih nema nikakve veze sa znanoscu a cesto ni sa zdravim razumom. Mislim da je netko gore napisao da ima ukljucen wireless doma i da li ga iskljuciti zbog djece. A koliko jos wireless mreza imate dostupnih koje nisu vase i ne mozete ih iskljuciti? Koliko zracenja imate od vaseg televizora, koliko dok se svaki dan vozite liftom ili krasnim novim ZET-ovim tramvajem (pri cemu bar jedna osoba u vasoj najblizoj okolini upravo prica na mobitel), dok prolazite cestama ispod kojih su kanali prepuni strujnih kablova, sunce sije, svemir zraci, itd...
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma