Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
Vidiš, ovo je dobar primjer. Osim kaića, to da ne treba cijepiti protiv hepatitisa B svako dijete odmah o rođenju je rekao i dadica, i "dr. Ira" i moja malenkost i englezi i šveđani i norvežani, finci, švicarci, slovenci......

Međutim,

1. Da treba cijepiti u kasnijoj dobi su rekli slovenci, mađari, švicarci, kaić, "dr. Ira", razni drugi rvacki doktori....
2. Da treba cijepiti odmah po rođenju su rekli brojni rvacki doktori, pacijenti, amerikanci, njemci, francuzi, španjolci.....
3. Da ne treba cijepiti univerzalno, već samo rizične skupine su rekli gajskica, englezi, šveđani, norvežani....
4. Da ne treba apsolutno nikoga cijepiti su rekli stray, dadica, solange, david icke.....

I kako god bilo s cijepljenjem hepatitisa B - svi po rođenju, .
Te faze pred uvođenje cijepljenja hep B za novorođenčad se dobro sjećam. Tko je sve vršio pritisak na naše epidemiologe (uključujući i spomenutu dr. Iru) da se uvede cijepljenje u rodilište ne znam, to oni dobro znaju, ali bolje da ne kažu.
No znam da je pritisak u javnosti tada bio golem, u prvom redu kroz pretragične priče roditelja. Zaredavali su se članci u novinama, u TV emisijama, Latinica je ugošćavala roditelje koji su pričali potresne priče o maloj djeci koja su se u bolnicama, ni kriva ni dužna, zarazila hep B prije svoje pete godine, a onda to nosi tragične posljedice, ciroza, rak, strahote. Djeca su se do tada cijepila u 6. razredu OŠ., ali je krenuo jedan izrazito jaki lobi koji je zastupao zaštitu djece od najranije dobi, iako su neki epidemiolozi upozoravali, ne na nedjelotvornost cjepiva, nego na premalu opasnost od zaraze među djecom u općoj populaciji jer nema jako puno djece koja će zbog boravka u bolnici biti izložena mogućnosti zaraze tim virusom.

No, koji će roditelj to gledati samo tako u takvom javnom ozračju? Zar da moje dijete sutra dođe na liječenje od upale pluća, ili nečeg drugog u zaraznu bolnicu i pokupi hep B s tako teškim posljedicama?

Naše se Ministarstvo, naravno, pozivalo i na ove druge zemlje gdje je to već ustaljena praksa i evo nas s obveznim cijepljem hep B od rođenja. Ta storija je tada završila kako je završila, možda za koju godinu opet bude drugačije.

Jesu li sad te sve naše bebe nešto posebno ugrožene tim cjepivom, ne znam.
Ova 3. i 4. skupina vjerojatno misli da jesu, za ostale ne znam.